Πανελληνιες

Δε γινεται 1μιση πριν τις εξετασεις να αλλαξει και να ισχυσει αμεσα οτιδηποτε,ποσο μαλλον αυτο…κατι αλλο θ’ακουσες.Και γενικα οχι “ακουσα” για τετοια θεματα,γιατι μπορει και να παιζουμε με τη ψυχολογια κανενος atm ε…

Όχι έχει ακουστεί πολύ έντονα οτι θα καταργήθει η βάση του 10. Τώρα αν έχει ψηφιστεί, αν έχει γίνει συζήτηση, αν θα ισχύει κ από πότε θα ισχύει δεν έχω ακούσει κάτι πάνω σε αυτό…

Επειδή δεν θέλω να παίζω με ψυχολογίες παιδιών και τέτοια, τουλάχιστον να μην παίζουν και εκείνοι:)

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=26763163

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_31/03/2010_396073

και δεν πιστεύω να άκουσα κάτι διαφορετικό. Τέσπα.

μου φαίνεται δύσκολο να αλλάξουν κάτι τώρα πριν δώσουμε.τέτοια μέτρα πρέπει να αποφασίζονται πιο νωρίς γιατί πολλά παιδιά που δεν έχουν ελπίδα να βγάλουν πάνω από 10 μπορεί να στρέφονται σε ιδιωτικές σχολές και να τα παρατάνε και μου φαίνεται μαλακία να την καταργήσουν την βάση τώρα που πολλά παιδιά δεν έχουν διαβάσει ενώ θα ήθελαν να πήγαιναν σε μία σχολη΄ακόμα και με βάση κάτω από 10 για να μην πληρώνουν ιδιωτικές

φιλική προειδοποίηση:το κείμενο που ακολουθεί είναι η μία - η απαισιόδοξη - όψη του νομίσματος.

Ο καιρός των Πανελληνίων πλησιάζει απειλητικά. Η περίοδος προετοιμασίας πέρασε για μένα χωρίς να το καταλάβω. Νιώθω σα να άρχισα προχθές θερινά. Η χρονιά απελπιστικά άσχημη. Διαβάζεις πράγματα χωρίς καμμία σημασία, αντιμετωπίζεις δαρβινικά και ανταγωνιστικά - θέλοντας και μη - τους συμμαθητές σου. “Συμμετέχεις” για να εξασφαλίσεις τον προφορικό βαθμό στα μαθήματα της Κατεύθυνσης, κοιμάσαι ή διαβάζεις για το φροντιστήριο στα μαθήματα της γενικής. Τρέχεις στο φροντιστήριο κατά μέσο όρο 2-3 ώρες τη μέρα, το ΣΚ γράφεις διαγώνισμα. Βγαίνεις μια Παρασκευή ή ένα Σάββατο έναγχος και ένοχος.

Όλα είναι λάθος. Και το ξέρεις.

Αλλά τι να κάνεις? Το παιχνίδι παίζεται με κανόνες που θέτουν άλλοι. Κι εσύ ή εφαρμόζεις τις επιταγές των κανόνων ή βρίσκεσαι εκτός παιχνιδιού.

Οι Πανελλήνιες είναι η οδυνηρότερη ήττα που δέχεσαι από το απρόσωπο και πολυπρόσωπο σύστημα.
Είναι αυτός ο θεσμός, τα άθλια βιώματα του οποίου εγχαράσσονται στην ψυχή σου σαν ανεξίτηλο ψυχολογικό τατουάζ.

Από την άλλη, όλοι μας παραπονούμαστε για το πόσο σκατά είναι το εκπαιδευτικό σύστημα.
Όταν, όμως, αντιμετωπίζουμε την ναυαρχίδα του συστήματος, τις Πανελλήνιες, τότε αγόγγυστα σκύβουμε το κεφάλι και λέμε “Ε, τι να κάνουμε… Αφού έτσι έχουν τα πράγματα.”

Η 28η Μαΐου είναι για όλους* μέρα λύτρωσης. Η απαρχή της ελευθερίας. Τουλάχιστον έτσι τη φαντάζομαι εγώ.

Είναι η μέρα που επιτέλους αυτή η ιδιότυπη μάχη με το σύστημα τελειώνει. Νικητές και ηττημένοι όμως δεν υπάρχουν. Όλοι - επιτυχόντες και αποτυχόντες - χαμένοι είμαστε.
Απλώς, αυτός που θα συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία θα είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα από τους υπολοίπους. Σαν ένα παιδί των φαναριών που εξασφάλισε ένα κάποιο μεροκάματο για να βγάλει τη μέρα, ή σαν έναν πρεζάκια που βρήκε λεφτά στο δρόμο ώστε να πάρει τη δόση του. Έτσι είναι ο επιτυχών στις Πανελλήνιες.

Σε κάθε περίπτωση καλά μας κουράγια και καλά μυαλά.

*θερμά συλλυπητήρια σε όσους δίνουν Α.Ο.Θ. edit: εκτός από την Faceless_Rania που θα πάρει 400 παραπάνω μόρια!

^well said ! :thumbup:

Τα είπες πολύ ποιητικά και ωραία. Την ίδια άποψη είχα και εγώ με εσένα. Οτι όταν τελειώσω με το σχολείο κ περάσω σε κάποια σχολή της κακιάς της ώρας θα είμαι “ελεύθερος”. Στο 2ο έτος τώρα και εχώ αποδεχτεί οτι αυτή την ελευθερία δεν θα την γευτώ ούτε την ώρα που θα πάρω σύνταξη…οπότε απολαμβάνουμε αυτά που μπορούμε να απολαύσουμε κ όσο μπορούμε γιατί οι ευκαιρίες έρχονται κ φεύγουν. Η μόνη εξωτερική διαφορά μετά τις πανελλήνιες είναι οτι θα έχεις άπειρο χρόνο για τον εαυτό σου. Εσωτερικα [και όταν λέω εσωτερικά αναφέρομαι στο άτομο σου, σε εσένα στο είναι σου, στο κάθε τι πνευματικό που σε απαρτίζει] θα έχουν αλλάξει τα πάντα. Το πως θα είσαι δεν μπορώ να σου πώ γιατί είναι διαφορετικά στον καθένα, θα το καταλάβεις όμως μόνος σου!

Φιλικά! :slight_smile:

Μπορεί και να είναι έτσι. Αλλά ένας μαθητής που δίνει και δεν έχει ελπίδα για το μέλλον, πεθαίνει από ασφυξία.

Δεν είναι ανάγκη να σκάς κ να στενοχωρίεσαι από τώρα κ τόσο για το τι θα γίνει. Άσε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους κ θα δείς οτι δεν θα βρεθείς απογοητευμένος… :slight_smile:

Επέτρεψε μου να μη συγκινηθώ από τις φανφάρες αυτές. Αν μη τι άλλο οφείλω να παραδεχτώ πως -όπως ήδη παρατήρησε κάποιος- τα λες ωραία και ποιητικά. Το θέμα όμως είναι ότι ο λόγος σου πάσχει. Ίσως η αφέλεια που χαρακτηρίζει την ηλικία σου να ευθύνεται γι’ αυτό. Ξέχασες να θέσεις -ειδικά στον εαυτό σου- το βασικότερο ερώτημα: «Ποιος σε ανάγκασε να δώσεις Πανελλήνιες;». Γνωρίζω πως στη σύγχρονη μικροαστική κοινωνία μας, το να μη διεκδικήσεις μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Δεν πρέπει όμως να σκεφτούμε γιατί οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο; Δεν πρέπει να πετάξουμε τις παρωπίδες και να δούμε τη γιγάντια κρεατομηχανή που στέκεται μπροστά μας, αυτή τη μαύρη τρύπα που καταπίνει τους χιλιάδες “επιστήμονες” που βγαίνουν -ωσάν από γραμμή παραγωγής εργοστασίου- από τους χώρους που αποκαλούμε πανεπιστήμια;

Εν τέλει θεωρώ πως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι το μόνο αδιάβλητο στοιχείο που μας έχει απομείνει. Μόνο και μόνο γι’ αυτό, αξίζουν σεβασμό.

Δηλαδη σε τι βοηθανε οι εξετασεις κατα τη γνωμη σου και πρεπει να παραμεινουν ως εχουν?

Συγγνώμη, αλλά εάν ο δικός μου λόγος πάσχει τότε ο δικός σου είναι ήδη νεκρός.

Δε μπορώ να βγάλω κάποιο νόημα από αυτόν τον αχταρμά προτάσεων νοηματικά
ασύνδετων μεταξύ τους.

Μόνο αυτό έχω να παρατηρήσω: επειδή εσύ έχεις χαμηλές απαιτήσεις από την κοινωνία και σου αρκεί το “αδιάβλητο” ενός συστήματος, δε σημαίνει ότι όλοι συμμερίζονται την άποψή σου. Αυτό είναι περισσότερο ελληνική παθολογία. Επειδή δηλαδή όλα είναι διεφθαρμένα και δυσλειτουργούν θα αγιοποιήσουμε ένα θεσμό επειδή είναι αδιάβλητος ενώ ο ίδιος ως θεσμός είναι βαθιά άδικος και βαθιά ταξικός?
Για να σου δώσω ένα υποθετικό παράδειγμα: αν στην Ελλάδα επαναφέρει ο Ποινικός Κώδικας τη θανατική ποινή και αυτή εφαρμόζεται πιστά από τους δικαστές όπου το προβλέπει η νέα νομοθεσία, σύμφωνα με το σκεπτικό σου, αφού αυτό είναι ένα σύστημα αδιάβλητο και δίκαιο εμείς πρέπει να το “σεβόμαστε”.
Εξάλλου, πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν δείξει ότι δεν είναι και τόσο αδιάβλητος ο θεσμός.

Είναι απλό, οι εξετάσεις ξεχωρίζουν τους ικανούς από τους ανίκανους.

Η ταμπακιέρα αγαπητέ, δεν απάντησες στο ερώτημα «Ποιος με ανάγκασε να δώσω εξετάσεις;».

Όσον αφορά γενικά τα γραφόμενα σου, φαίνεται πως πράγματι δεν κατάλαβες τα όσα έγραψα. Μόνο χαμηλές απαιτήσεις δεν έχω. Αν προσπαθούσες να ερμηνεύσεις τα λεγόμενα μου θα διαπίστωνες ότι είμαι κατά της μαζικής παραγωγής πτυχιούχων-“επιστημόνων” κι αυτό επειδή ακριβώς έχω υψηλές απαιτήσεις. Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να προσφέρω μασημένη τροφή.

Όσο για τη θανατική ποινή, καλό είναι να μη το συζητήσουμε στο παρόν θέμα. Θα πω μόνο πως αν υπήρχε ακόμα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

8O

Αλήθεια? Ναι και εγώ το σκεφτόμουν τελευταία! Θες να πας εθελοντής? Μπορείς να επιλέξεις κιόλας: γκρέμισμα από το βράχο της Ακρόπολης ή κρέμασμα στην πλατεία Συντάγματος?#-o

tough choice though…

Ετοιμαζα μια απαντηση γι αυτο που ειπες για τις πανελληνιες αλλα διαβασα οτι υποστηριζεις την θανατικη ποινη και θα ταν καλυτερα τα πραγματα αμα υπηρχε…οκ

Είναι πολύ εύκολο να καταφύγει στην ειρωνεία όταν δεν έχεις επιχειρήματα. Ακόμα κι έτσι απορώ με τη λογική σου. Αφού για να καταδικαστείς σε θανατική ποινή πρέπει να είσαι εγκληματίας βρε και μάλιστα επικίνδυνος, να έχεις διαπράξει σοβαρό αδίκημα. Πώς θα πας εθελοντής;

Όπως και να 'χει σου εύχομαι καλά αποτελέσματα (αφού ως γνωστόν το «καλή επιτυχία» είναι πλεονασμός). Όσο για το «καλά μυαλά», έχεις χρόνο μπροστά σου μην ανησυχείς. Και μια παράκληση, επειδή από τα γραφόμενα σου διέκρινα μια σπίθα, ακόμα κι αν δε συμφωνήσαμε: Μην δεχτείς ποτέ να καταντήσεις ανδρείκελο.

:slight_smile:

και ποιος εγγυαται οτι ο καταδικος εχει οντως διαπραξει τα εγκληματα και του αξιζει η θανατικη ποινη?τοση εμπιστοσυνη εχεις στην δικαστκη εξουσια?

Προφανώς, εσύ δηλαδή θεωρείς πως δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαστική εξουσία; Με την ίδια λογική και εφόσον στην καθημερινότητα μας εξαρτόμαστε από άλλους (από ταχυδρόμους, οδηγούς, επιχειρηματίες κλπ) δεν θα έπρεπε να εμπιστευόμαστε κανέναν.

αυτη την αρρωστη κατασταση την ενιωσα τις 2 τελευταιες φορες που βγηκα,δεν το ευχαριστηθηκα καθολου,απαισιο…βγαινεις και το μυαλο ειναι στα κωλομαθηματα.!