Πανελληνιες

Για παραδειγμα το “Βγαίνεις μια Παρασκευή ή ένα Σάββατο έναγχος και ένοχος.” δε μπορει να πηγαζει μονο απο το οτι “πρεπει αντικειμενικα να διαβασω πολυ” που το ξερεις απο μονος σου.Οτι “το διαλειμμα ειναι πολυτελεια” δηλαδη ειναι ενα απο τα στοιχεια αυτης της “κουρσας” που κατ’εμε δημιουργειται απο τη περιρρεουσα ατμοσφαιρα.Και το λεω κιολας επειδη δεν ειναι σωστο,ειναι μυθος το οτι πρεπει να βγαινεις max μια φορα/βδομαδα.Οπως κι ολο αυτο το επαναστατικο του αρχικου ποστ σου με κανει να πιστευω οτι εχεις μεγαλοποιησει λιγο τη καθοριστικοτητα τους και τη σημασια τους.(με επιβεβαιωνει και η προταση με την οποια κλεινεις*)

Το “ενα πιο αξιοκρατικο και δικαιο συστημα εξετασεων” δεν ειναι απλη κουβεντα γιατι παντα υπαρχουν θετικα κι αρνητικα γι’αυτο ρωτησα τι περιπου εχεις στο μυαλο σου.Σαφως και το ιδεατο ειναι να προσαρμοζεται το συστημα αναλογα με τα χαρακτηριστικα και τις αναγκες της χωρας…

Ποια ειναι η διαφορα αυτου που σκυβει το κεφαλι κι αυτου που δε το κανει μιλωντας για τον θεσμο των Πανελληνιων?Και τι κερδιζει ακριβως αυτος που θα πει “δε θα παιξω το παιχνιδι τους?”

*Για τη τελευταια προταση:σαφως και τα παντα ειναι θεμα παιδειας αλλα αυτη δεν εξαντλειται σε αυτο τον ενα χρονο.Ειπαμε,μην αρχισουμε να ριχνουμε το φταιξιμο των παντων στις Πανελληνιες=P

Ποια ειναι η διαφορα αυτου που σκυβει το κεφαλι κι αυτου που δε το κανει μιλωντας για τον θεσμο των Πανελληνιων?Και τι κερδιζει ακριβως αυτος που θα πει “δε θα παιξω το παιχνιδι τους?”

Αυτός που σκύβει το κεφάλι θα περάσει σε ένα ‘‘καλό’’ πανεπιστήμιο ο άλλος όχι το τί θα γίνει μετά όμως μετράει καί δεν λέει να το καταλάβει κανένας αυτό γιατί το αν έχεις αρχίδια να αντιμετωπίσεις την ζωή θα φανεί αργότερα.

Εγω δεν ειπα οτι αν περασεις καπου,εξασφαλιστηκες.Μπορει να ειναι η αρχη για κατι καλο,μπορει μακροπροθεσμα να μη σε ωφελισει…ολα παιζουν.Αλλα η νοοτροπια του “και να περασω,αφου ξερω οτι θα κανω το πτυχιο βετεξ…” κτλπ. ειναι χαζη.Το κατι ειναι παντα καλυτερο απ’το τιποτα(ειδικα σημερα που 2-3 κωλοχαρτα θεωρουνται εκ των ουκ ανευ αν θες να κανεις κατι καλο),ασε που δε μου απαντησες κιολας.

(Και μη νομιζεις οτι “μετα” που λες,θα παιξεις με πολυ πιο ευνοικους ορους).

Συμφωνώ με το ποστ απλά να ξεδιαλύνει λίγο η τρέλα του αν δεν περάσεις σε σχολή με 19000+ μορια χάθηκες δεν είπα να κοπροσκηλίασεις ούτε ότι μετά τα πράγματα φτιάχνουν απλά τα φροντηστήρια και ο υπέρμετρος ανταγωνισμός είναι αποτελέσματα της ελληνικής υπεροψίας.

A καλα ναι,σ’αυτο δε διαφωνουμε εννοειται.

Έχουμε καταλήξει να ντρεπόμαστε επειδή περνάμε σε σχολές πού μας αρέσουν με χαμηλότερα μόρια και όχι στις στανταρ το οποίο είναι μέγιστο λάθος.Επίσης με βάση την δυσκολία των πανελληνίων εμείς την έχουμε ανεβάσει σε τόσο μεγάλα επίπεδα με τα 500ευρα πού φεύγουν κάθε μήνα για φροντιστήρια , είμαι σίγουρος ότι όσο και να ανέβενε η δυσκολία θα υπήρχαν πολλά άτομα πού θα πέρναν και δάνιο γιά να κάνουν τα παιδιά τους 20 ώρες μάθημα τη μέρα και δεν θα παραπονιόμασταν.8O

Πες τα ρε! Ντρεπομαστε να πουμε οτι μας αρεσει κατι που εχει βαση κατω απο 15 ξερωγω και που δεν θα εχει -θεωρητικα τουλαχιστον- τα σιγουρα λεφτα που εχουν αλλες σχολες. Ανεργοι θα βγουμε, ας κανουμε οσο μπορουμε αυτο που μας αρεσει, μην ειμαστε διπλα δυστυχισμενοι. Αφηστε τα μιση, δεν ειναι το παν οι πανελληνιες.

Διακοπτω λιγο, αλλα καπου πρεπει να τα πω γιατι θα σκασω.

Γιορτες, πας εκκλησια και λοιπα, τελειωνει και ετοιμαζεσαι για μασαμπουκα.

Βλεπεις τον πρωτο γνωστο (μεγαλης ηλικιας)

Λες “Χρονια Πολλα”, απανταει “Καλη επιτυχια”.

Δε μασας και προχωρας στον επομενο. 8)

“Καλη επιτυχια”, “Ναι, Χριστος Ανεστη” απαντας.

Και καπου σου 'ρχεται να πεις:

"Ρε παλιομαλακες γαμω τα παντα σας, με λενε Γιωργο, ειμαι καλα και ειμαι σαν τους υπολοιπους ανθρωπους. Οχι, δε φυτρωσα φετος απλα για να δωσω Πανελληνιες, αλλα υπαρχω κι απο περσι. Προσπαθησε, θα με θυμηθεις. Και μπορεις να εισαι σιγουρος οτι τα “χρονια πολλα” θα μου χρειαστουν πολυ περισσοτερο κι απ’ την “καλη επιτυχια”…"

Αι στο διαολο απο δω… :x

Συνεχιστε ε.

Έτσι είναι το σωστό.

Οι Πανελλήνιες είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, ή, για να το θέσω πιο σωστά, οι πρόποδες του βουνού …

Επίσης, αυτοί που συγκεντρώνουν καλύτερες βαθμολογίες δεν είναι απαραίτητα σε καλύτερη θέση απ’τους υπόλοιπους. Απλά έχουν την προοπτική να έχουν βρεθεί σε καλύτερη θέση. Σε βάθος χρόνου θα φανεί αυτό.

Για να μην παρεξηγηθώ, όλοι πιστεύουμε ότι οι Πανελλήνιες είναι πιο σημαντικό ορόσημο απ’ό,τι είναι στην πραγματικότητα … μέχρι να γίνουμε φοιτητές.
Εκεί είναι που αρχίζεις και ανακαλύπτεις πώς έχουν τα πράγματα στη ζωή.

Τέλος πάντων …

Η ορθότερη διατύπωση είναι σίγουρα η δική σου αλλά εγώ θέλω να μιλήσω περισσότερο για τη βιωμένη ζωή.
Σίγουρα όπως είπες για ολόκληρη τη ζωή ενός Έλληνα, με προσδόκιμο ζωής 75-77:p, είναι οι πρόποδες του βουνού.
Αλλά μην ξεχνάμε ότι οι πρόποδες είναι τα στηρίγματα και η βάση του βουνού…

Για να μην παρεξηγούμαι τώρα…
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λιπόψυχο. Ούτε έχω το (τυπικό) άγχος της μορφής:
“Αχ, τι θα κάνω?? Δίνω ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ!!! Πρέπει να διαβάζω ασταμάτητα!”

Καμμία σχέση.

Είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας. Δηλαδή, όταν η καθηγήτρια μου λέει “Τι ξέρεις για την αντίδραση του Βενιζέλου στην άρνηση των Μ. Δυνάμεων μπλα μπλα” στην ιστορία κατ., και βάζω την κασέτα να παίζει, πραγματικά μετά γελάω με τον εαυτό μου. Με πιάνει δυσφορία. Κάνω το μέσο σκοπό. Ο σκοπός είναι θεμιτός. To μέσο πάσχει. Καντιανά αν το δει κανείς θα εντοπίσει σίγουρα τη χυδαιότητα αυτού του γελοίου ωφελιμισμού.

Το να χρησιμο-ποιείς τη γνώση, υπό την έννοια αυτά που μαθαίνεις να έχουν και πρακτική εφαρμογή, να κάνεις δηλαδή τη γνώση σου χρήσιμη, είναι θεμιτό και πάλι.

Αλλά να κάνεις αυτοσκοπό τη χρησιμότητα, ειδικά της γνώσης, σε κάνει δυστυχισμένο…

Γι’ αυτό λέω ότι οι Πανελλήνιες και όλα τα συμπαρομαρτούντα είναι αφενός εξουσιαστικός και αφετέρου φθοροποιός μηχανισμός.
Ειδικά σ’ αυτήν την ευαίσθητη ηλικία, πραγματικά γεγονότα όπως οι Πανελλήνιες σε στιγματίζουν για μια ζωή.

Ναι ρε συ Σύλλα δεν αντιλέγω, σωστά αυτά που λες αλλά παράλληλα είναι λάθος να εγκλωβίζεσαι στα περί χρησιμότητας της γνώσης και αυτοσκοπού, διότι δεν θα οδηγηθείς πουθενά έτσι. Όλοι όσοι περάσαμε απ’αυτή τη διαδικασία το ξέραμε αυτό, αλλά όπως έγραψε και κάποιος άλλος χρήστης πριν, το θέμα είναι να έχεις τα κότσια τα προχωρήσεις έχοντας αυτά στο μυαλό σου. Γιατί στο “”“τέλος”"" ο απολογισμός δεν θα γίνει με βάση το ποιος προβληματίστηκε περισσότερο πάνω στην αξία της ύπαρξης ενός τέτοιου συστήματος, αλλά ποιος έκανε τη δουλειά του και ποιος όχι, όπως δηλαδή συμβαίνει και όταν βγεις εντελώς απ’το εκπαιδευτικό σύστημα.

Απ’τη μία σε καταλαβαίνω, επειδή πέρυσι κανείς, από εμάς που δίναμε, δεν μπορούσε να δει την ευρύτερη εικόνα (the big picture) και είναι απόλυτα φυσιολογικό, απ’τη στιγμή που επικεντρώνεσαι τόσο πολύ στις Πανελλήνιες αυτές καθ’αυτές, να μην μπορείς να διακρίνεις καν το τι έρχεται μετά. Είναι εύκολο να το αμφισβητήσεις τώρα που απλά το διαβάζεις. Θα το διαπιστώσεις μόνος σου με τον καιρό όταν με το καλό γίνεις φοιτητής. Το λοιπόν, σου συνιστώ να καταλάβεις όσο γρηγορότερα γίνεται ότι όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός πως η ανθρωπότητα, ή, αν το πάμε ειδικότερα, οι καπιταλιστικές - δυτικές κοινωνίες έχουν διαμορφώσει έτσι τα συστήματα πάνω στα οποία λειτουργούν ώστε η ζωή σου να είναι στημένη με αυτόν τον τρόπο. Οι Πανελλήνιες, με άλλα λόγια, είναι μια μικρογραφία των σκοπών που θα έχεις στη ζωή σου. Θα έχεις τον Χ στόχο, θα πρέπει να προσπαθήσεις σκληρά για να τον φτάσεις, συχνά θα πρέπει να ανταπεξέλθεις σε παράλογες απαιτήσεις, η τύχη θα παίξει το ρόλο της, θα έχεις να αντιμετωπίσεις ανταγωνισμό κτλ. Όλα αυτά βέβαια αν θες να επιβιώσεις … αν όχι, είσαι στα χέρια της τύχης και οι πιθανότητες δεν είναι ποτέ υπέρ σου.

Αν όλα αυτά που λέω σου φαίνονται υπερβολικά, δες όλους τους γνωστούς σου φοιτητές, όπως βλέπω και εγώ τους δικούς μου. Θα δεις ότι δεν έπαιξαν οι πανελλήνιες - ως προς τον τρόπο που διενεργούνται, με ό,τι αυτό εμπεριέχει - κάποιο ρόλο στην εξέλιξη του καθενός μετά το λύκειο. Όσοι είχαν την ωριμότητα που απαιτείται να έχεις πλέον ως άνθρωπος από τα 18 σου και είχαν κλειστά τ’αυτιά τους κάνουν αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν. Και οι υπόλοιποι; Για να το πω ωμά, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, τρώει τα λεφτά των γονέων. Και μην τρέφεις αυταπάτες, ότι δήθεν αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα μόνο, γιατί και στο εξωτερικό περίπου τα ίδια συμβαίνουν και αυτό το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Είναι η πραγματικότητα σκέτη. Και η ίδια συντριπτική πλειοψηφία το συνειδητοποιεί όταν έχει βαρεθεί το αραλίκι, δηλαδή μετά από 3-4 χρόνια.

Το πήγα κάπου αλλού το θέμα, σαν να υπαινίχθηκα ότι οι άνθρωποι πλέον δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι μετά τα 18 τους, αλλά δεν απέχει και πολύ η πραγματικότητα από αυτό. Αν θέλεις να επιβιώσεις, στην ουσία είσαι συνεχώς σε κίνηση, με βάσανα και τρεχάλα και το μόνο που σου μένει είναι οι μικρές χαρές της ζωής, οι άνθρωποί σου, τα ενδιαφέροντά σου …

Αυτά είχα να πω, δεν θέλω να απογοητεύσω κανένα απ’τα παιδιά που πάνε να δώσουν, απλά πάω να τους ανοίξω τα μάτια λίγο. Να χαίρεστε τη ζωή όσο μπορείτε αλλά αν δεν είστε υπεύθυνοι απέναντί της, είναι σαν της δίνετε τα ζάρια περιμένοντας να έρχονται συνέχεια εξάρες …

:bye:

Leviathan μαρεσεις. :slight_smile:
Επισης Συλα +47823283423, το μεσον πασχει.
Ειναι γελοιο αυτο το πραγμα, δεν βοηθαει σε τιποτα. Ή μαλλον σε βοηθαει στο να δεσμευεις κομματια μνημης στον εγκεφαλο σου για πραγματα που στην ουσια ή δεν καταλαβαινεις, ή δεν σου αρεσουν ή δεν θα σου χρειαστουν παραπανω. Τοσα ενδιαφεροντα μαθηματα και τους βγαζουν την παναγια, παπαγαλισε το ενα, παπαγαλισε το αλλο, απομνημονευσε 50 μεθοδολογιες, και παει λεγοντας.

Εμενα μου λες…
Ειναι οι κλασσικες μερες που μαζευονται σογια απο ολες τις μεριες της γης, μερικους δεν τους θυμασαι και μερικοι δεν σε θυμουνται, και ακους να ψιθυριζει η μακρινη θεια στη μανα σου:
-Τριτη παει φετος ε;
-Ναι
-Α και ο Γιωργακης της Αννουλας τριτη παει. Σκοτωνεται το κακομοιρο το παιδι, ειναι πολυ δυσκολα.
Και μετα ερχεται και σε κοιταει με ενα βλεμμα γεματο οικτο και λυπηση, σου δινει το χερι, λες χρονια πολλα, και λεει “ολα καλα να πανε παιδι μου, καλη προοδο, ολα καλα θα πανε μην ανησυχεις”. Σαν να σου λεει “συλλυπητηρια” με καθε της λεξη.
Κωλογρια:!:

Ρε πάρτε το χαμπάρι, μόνο άμα πάτε στο πανεπιστήμιο και βγάλετε 17.500+ μόρια θα είστε χρήσιμοι άνθρωποι.
Αλλιώς θα είστε υπεύθυνοι που δεν πάει μπροστά η αγγελικά πλασμένη κοινωνία μας.

Και πάνω απ’ όλα οι πανελλήνιες ξεχωρίζουν τους ικανούς απ’ τους ανίκανους.
Μην το ξεχνάτε αυτό…

Καλά όταν πρόκειται για χαοτικές διαφορές το κάνει. Τώρα σε απόκλιση τριών χιλιάδων μορίων δε μπορείς να πεις πως ξεχωρίζει τους ικανούς απ’ τους ανίκανους. Φυσικά μιλάμε για “ικανούς” στα πεδία που θέλουν να ακολουθήσουν. Μπορεί κάποιος να είναι ικανός για ζωγράφος πχ. Αλλά όταν ακούω από ανθρώπους να λένε “πώς θα κρίνουν τον εαυτό μου από ένα διαγώνισμα” και πάνε και χτυπάνε ένα 3-4, οκ κάθεται κάπως. Άλλο να γράψει ο άλλος ένα 16-17 επειδή δεν του κατσε η μέρα, και άλλο να μην έχει πιάσει τίποτα απ’ το τι γίνεται όλη τη χρονιά. Προφανώς ζούμε σε μία θεωρητικά αξιοκρατική κοινωνία, και στο κάτω κάτω το μόνο που θα γινόταν άμα έμπαινε όποιος γούσταρε σε κάθε σχολή θα ήταν να έριχνε το επίπεδο του μαθήματος. Θα μου πεις ότι είναι ήδη ισοπεδωμένο, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να το αποτελειώσουμε. Προσωπικά δεν έχω κάποια διέξοδο από το σύστημα των Πανελληνίων και γι΄αυτό, παρόλη τη βάρβαρη φύση του δε μπορώ αόριστα να πω “αλλάχτε το”. Γιατί είναι ένα σύστημα που αν και κάθε τόσο μπορεί να ακουστεί καμιά βρώμα για το κατά ποσον τα θέματα δεν ήταν γνωστά σε κάποιους, δίνει την ευκαιρία στο παιδί της επαρχίας να μπει στη σχολή που θέλει. (αυτό φυσικά δεδομένου ότι γίνεται τέτοιο μάθημα στο σχολείο που παράμετροι όπως η οικονομική κατάσταση => φροντιστήρια κλπ δε λαμβάνονται υπόψη. Τώρα το κατά πόσο λειτουργεί σωστά το σύστημα αυτό είναι άλλο θέμα).

Kρίμα ρε vedder…

Ειρωνικό ήταν το ποστ μου.

Κατά τ’ άλλα διαφωνώ με τη βαθμολόγηση και την κατάταξη γενικότερα και δε θεωρώ κανένα άτομο εκ προοιμίου χαζό και ανίκανο. Όλα στην πορεία διαμορφώνονται.

Το κατάλαβα ότι ήταν ειρωνικό. Ούτε εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν ιδιαίτερες νοητικές διαφορές εκ προοιμίου, οι πανελλήνιες όμως είναι για μαθητές 18 χρονών. Αν ο μέσος όρος ζωής είναι 75, μιλάμε ότι γίνεται όταν έχεις διανύσει το 1/4 της ζωής σου. Manson πες μου ένα καλύτερο τρόπο “αξιολόγησης” για την είσαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και άμα τη θεωρήσω εφικτή ειλικρινά θα τη δεχτώ. Ίσως απλά να μην έχω σκεφτεί καλύτερους τρόπους εισαγωγής. Και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τις υποδομές της Ελλάδας.

edit: δεν υποστηρίζω το τωρινό σύστημα, ούτε ότι δεν επιδέχεται διορθώσεων. Πχ θεωρώ πως το όλο “σύστημα των κατευθύνσεων” πρέπει να αλλάξει και να δοθεί έμφαση και σε πιο ανθρωπιστικά μαθήματα τα οποία παραμελλούνται ή και στη γυμναστική. Με λίγα λόγια να επηρεαστούμε εν μέρη από τα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης, διατηρώντας όμως το δικαίωμα στη “δωρεάν” τριτοβάθμια εκπαίδευση. (επαναλαμβάνω ότι έχω κατά νου τα λεφτά που σκάμε στα φροντιστήρια κλπ κλπ αλλά μιλάω για το σύστημα όπως ορίζεται ότι θα έπρεπε να είναι και όχι όπως είναι).

Αυτό με το μέσο όρο ζωής με άγχωσε.:p:-k

έδιτ: εγώ θα ζήσω 100 χρόνια

Εγω στηριζω εισαγωγικες. Σχολειο, μαθαινεις και μαθηματικα και αρχαια, το απολυτηριο δεν ειναι για πεταμα απο τη στιγμη που δεν συνδεεται με την τριτοβαθμια εκπαιδευση και ολα καλα. Παραλληλα ομως να στηριζονται τα επαλ και να μην τα εχουν τοσο στην ξεφτιλα. Και μετα οι εισαγωγικες οποιος θελει οπου θελει. Τι λεει η νομικη οτι θελει πχ για να μπεις; αυτα κι αυτα τα μαθηματα. Διαβαζεις μονος σου η απο αυτα που ηδη ξερεις, πας και γραφεις, τα υπολοιπα ειναι γνωστα. Και η αξιολογοση εχει/πρεπει να εχει να κανει με το ποιος θελει πραγματικα να μπει και εστρωσε τον κωλο του και διαβασε, δεν τιθεται θεμα εξυπναδας η καλλιεργειας. Κατι σαν την καλων τεχνων (απλα νταξει η διαφορα ειναι οτι παιζει ρολο και το ταλεντο σ’αυτη την περιπτωση), δινουν πεντε σχεδια -ποσα δινουν τεσπα- και σου λεει οι 80 καλυτεροι μεσα γιατι εκαναν αυτο που τους ζητησαμε αρα θα υπαρχει ενδιαφερον για τη σχολη και θα γινει δουλεια, οι αλλοι του χρονου και αν. Καποτε συνεβαινε αυτο το πραγμα. Μπορει να μην ζουσα τοτε αλλα μου ακουγεται καλυτερο.