Πανελληνιες

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αλλά πιάστηκες μόνο από την τελευταία φράση μου
Αυτό που εννοούσα είναι ότι αν βάλουν “εύκολα”, όπως πολλοί ζητάνε, τότε θα γράψουν το ίδιο καλά και αυτός που όλη τη χρονιά στερήθηκε πράγματα, αφιέρωσε πολύ χρόνο και γενικά προσπάθησε και ένας άλλος που όλη τη χρονιά πετούσε αετό

απολυτα σωστο αυτο που ειπες.δυστυχως το προβλημα ειναι μεγαλο και γινεται ακομα μεγαλυτερο στα πανεπιστημια-ατει που εκει η κατασταση ειναι για γελια και για κλαμματα.τεσπα πολυ ξεφυγαμε αν υπαρχει αντιστοιχο θρεντ καλο ειναι να μεταφερθουν να συνεχισουμε εκει τη συζητηση.

καλη επιτυχια σε οσους δινουν και καλα αποτελεσματα φυσικα.:slight_smile:

καποιος ειπε οτι δεν υπαρχουν φροντιστηρια σε αλλες χωρες του κοσμου,που ισχυει,αλλα τα ιδιαιτερα περνουν και δινουν+το οτι η τριτοβαθμια εκπαιδευση δεν ειναι τζαμπα

Γιατι εισαι τοσο αντιθετος με το υπαρχον συστημα;
Δε νομιζεις πως πανω-κατω οι μαθητες που αξιζουν (=δουλευουν σκληρα+ ειναι ευφυεις) στο τελος ανταμειβονται;
Φυσικα και συμφωνω μαζι σου πως το ελληνκο συστημα εκπαιδευσης μπορει να βλτιωθει σημαντικα αλλα δε θεωρω πως ακομα και στην παρουσα κατασταση του ειναι τοσο τραγικο οσο το περιγραφεις (π.χ πως κανει απιστευτες διακρισεις).
Τι μοντελο εκπαιδευσης θα προτεινες;

Εξαιρετικο παραδειγμα!
Επισης το Τσεχικο/Πολωνικο μοντελο,που γνωριζω καλα, ειναι ομοιο με το γερμανικο.
Δεν αποφασιζει μονο ο δασκαλος του καθε μαθητη αλλα η αποφαση παιρνεται απο μια ομαδα δασκαλων (τον κυριως δασκαλο, τον δασκαλο- υπευθυνο της ταξης- τους δασκαλους των ειδικων μαθηματων) σε συνδυασμο με τα αποτελεσμαα των εξετασεων που γραφει ο μαθητης τελειώνοντας το δημοτικο.
Μαλιστα για τους Τσεχους/Πολωνους φανταζει απολυτα φυσιολογικο το οτι σε τοσο μικρα ηλικια (13 χρονων) διαχωριζουν τα παιδακια σε χαζα/εξυπνα γιατι αργοτερα κανεις σοβαρος μαθητης δεν θελει να εχει στην ταξη του μαθητες που ερχονται για πλακα στο σχολειο.

Κανεις λαθος. Γνωριζω τουλαχιστον 2 χωρες που οι μαθητες κανουν ιδιαιτερα μαθηματα.
Επισης θεωρω πως το φροντιστηριο δεν ειναι μονο αποτελεσμα του μη-σωστου σχολειου αλλα της επιπλεον βοηθειας που ο καθε γονεας θελει να προσφερει στο παιδι του για να ξεπερασει/ξεχωρισει απο τα υπολοιπα.
Ακομα δηλαδη και στο Χαρβαρντ-σκουλ να πηγαινε ενας Ελληνας μαθητης, τα απογευματα θα εκανε τα ιδιαιτερα του!

O κολλητός μου σπουδάζει τώρα μηχανολόγος μηχανικός Βόλο και ήταν από το δημοτικό το μαύρο πρόβατο του σχολείου
Το μοντέλο που λες μάλλον θα τον είχε “απορρίψει”

Βιολογια αρκετα απαιτητικη αλλα αμα ησουνα διαβασμενος εγραφες, μην υπερβαλλουμε. Εγω πρεπει να χω πανω απο 18-18,5 :smiley:

Μαθηματικα ακουσα οτι ηταν τρομακτικα

Παιδιά η βιολογία ήταν αρκετά εύκολη, μην τρελαινόμαστε. Απλά είχε πολύ γράψιμο. Για μαθηματικα δεν ξέρω, δεν είναι της προτίμησής μ :stuck_out_tongue:

χμ. νομίζω ότι για τα μαθηματικά ο χαρακτηρισμός “μη αναμενόμενα” είναι πιο εύστοχος αντί του “πολύ δύσκολα”. τουλάχιστον προσωπικά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, αλλά και λίγο πολύ όλης της δεκαετίας, τα βρήκα σαφώς πιο απαιτητικά.

ειδικότερα, και μόνο που βλέπει κανείς τη συνάρτηση του Δ ερωτήματος ε, δεν είναι και κάτι που ήσουν προετοιμασμένος για μαθηματικά γενικής παιδείας ξερωγώ. από την άλλη αν έκανες (αρκετά) προσεκτικά τις πράξεις δεν θα αντιμετώπιζες ιδιαίτερο πρόβλημα.
το Γ θέμα ήταν άκρως ΗΛΙΘΙΟ κατά τη γνώμη μου (πάνω από μια σελίδα εκφώνηση. γουτουφου), ειδικά η περιττή πληροφορία της μέσης τιμής, που προσωπικά πιο πολύ με μπέρδεψε καθώς το ερώτημα λυνόταν με πιο απλό τρόπο.

κατά τα άλλα ΠΥΡΩΜΕΝΕΣ ΒΕΛΟΝΕΣ στα μάτχια αυτουνού που έβαλε το τελευταίο ερώτημα: 31/13 η απάντηση, ήμουνα σίγουρος ότι είχα κάνει λάθος, την έσβησα και μετά από χάσιμο αρκετής ώρας κατάλαβα ότι τελικά ήταν σωστή, κωλονούμερο, πουφ.

καλή συνέχεια σε όλους με ΝΤΕΝΤ ΚΟΝΓΚΡΕΓΚΑΙΗΣΟΝ στα ηχεία!

θα μεινω σε αυτο που λες εδω γιατι σπουδαζω ιταλια και ξερω απο πρωτο χερι την κατασταση…

πιστευω οτι ειναι μεγα λαθος το οτι πληρωνεις σε αυτα (βεβαια το δικο μας ειναι δημοσιο σε φαση πληρωνεις αλλα δεν ειναι αυτο καθαυτο ιδιωτικοποιημενο δηλαδη ουσιαστικα με οδηγια απ το κρατος βεβαια πολλα απο τα κονδυλια για την ερευνα τα δινουν ιδιοτικες επιχειρησεις αλλα αυτο ειναι ζητημα για αλλη φορα)… απο την αλλη κοιταω το επιπεδο μαθησης σεμιναριων και στεητ οφ δι αρτ συνθηκες εργασιες και επειδη τυχαινει να χω παει σε μαθημα στην ελλαδα απο περιεργια και αθηνα μαλιστα που θεωρειται το πιο δυσκολο να μπεις ειναι ναι μεν τζαμπα αλλα ειναι αιωνες μακρυα απ το επιπεδο μαθησης των ιταλικων πανεπιστημιων σε ολους τους τομεις και αυτο το αντικατοπτριζει σε βαθος χρονου καθως πολυ ελληνες φοιτητες πανε για μαστερ στο εξωτερικο. επισης το γεγονος ας μη μενουμε στη φαση α τα πανεπιστημια ειναι τζαμπα ελλαδα ενω τα παιδια (οχι εγω γιατι δεν εκανα ποτε φροντηστηριο και παρολ αυτα καταφερα να μπω σε σχολη ελλαδα) πληρωνουν τα κερατα τους σε φροντηρια τουλαχιστον κατα μεσο ορο στη τριετια του λυκειου και πληρωνουν πολυ περισσοτερο απ οσο θα πληρωσω ποτε εγω που βρισκομαι εδω… και αυτο με τα φροντηστηρια μπορει να φταιει το συστημα αλλα και οι μαθητες εχουν μπει σε ενα φαυλο κυκλο στο οποιο η μεν πανε φροντηστηρια γιατι ετσι πρεπει και επειδη καποιοι καθηγητες σχολειο τα ξυνουν αλλα και η δε καθηγητες ισως βαριουνται επειδη ξερουν οτι οι μαθητες θα τα χουν ηδη μαθει και δε θα τους ακουσουν.

όσοι θεωρείτε το σύστημα των πανελληνίων καλό για πείτε μου μια,το ότι έμαθα ένα βιβλίο ιστορίας απ’έξω λέξη προς λέξη φέτος μονο και μονο για να το γράψω σε τι θα με ωφελήσει ή πως θα δείξει ότι είμαι έξυπνος και όχι απλά παπαγάλος; Για να έχουμε καλό ερώτημα δηλαδή

Μα δε νομίζω να βρεθεί κάποιος που να διαφωνεί μαζί σου! Δυστυχώς, αυτό είναι το κακό…ότι τα παιδιά υποβάλλονται σε μία διαδικασία που εκτός από ψυχοφθόρα, απαιτεί και αποστήθιση και έτσι ο μαθητής θα’πρέπει όχι μόνο να διαβάζει μέχρι να τα μάθει απ’έξω, αλλά να έχει στο μυαλό διαρκώς μην τυχόν και του ξεφύγει κανένα κόμμα! Γελοία είναι αυτά τα πράγματα και ΝΑΙ ούτε την γνώση προάγει ούτε την κρίση αναπτύσσει -κάθε άλλο μάλιστα! Και όντως το ότι μπορεί κάποιος να παπαγαλίζει, αυτομάτως δεν τον κάνει ούτε καλό μαθητή ούτε έξυπνο! Βέβαια, ένας έξυπνος(κ καλός) μαθητής θα γράψει, γιατί και τη θέληση έχει και την αντίληψη. Αναφέρομαι σε αυτούς -σε κάθε σχολείο- που είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα γράψουν. Υπάρχουν και αυτοί που είναι έξυπνοι αλλά τα ‘‘φορτώνουν’’ και αυτοί που ίσως να μην έχουν τις ίδιες ικανότητες, αλλά διαβάζουν και αυτοί βγαίνουν συνήθως κερδισμένοι! Λοιπόν, όσον αφορά αυτό που λες με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Δεν υπάρχει νόημα! Δεν παίρνουμε ουσιαστικά καμία γνώση, κάτι τέλος πάντων που να μας φανεί χρήσιμο στην μετέπειτα πορεία μας! Κάπως έτσι έχουν και τα πράγματα στο πανεπιστήμιο…πάλι θα παπαγαλίσεις, πάλι θα διαβάσεις χωρίς να σου μείνει κάτι…είναι τελείως απογοητευτικά τα πράγματα! Αντί η τρίτη τάξη του λυκείου ν’αποτελεί μία ‘‘βοηθητική’’ τάξη, προετοιμασία για την εισαγωγή μας σε πανεπιστήμια-ατει -αναλόγως που θέλει ο καθένας να περάσει- μας παρέχει ‘‘κούφια’’, τυποποιημένη γνώση!

Πάντως έχει πλάκα που κάθε χρόνο γίνεται κουβέντα για τη φύση των πανελληνιων.Θα με πεις,φυσικό είναι αφού τώρα που συμβαίνει,και ειδικά μόλις τελειώσει η φάση αυτή θα αναπτυχθούν κουβέντες γύρω από αυτό.Οπότε να πω και εγώ τη(ν) (περιττή) γνώμη μου.
Είναι εξετάσεις που δεν εξετάζουν τόσο την αντίληψη και το ταλέντο αλλά την εξάσκηση σε συγκεκριμένα θέματα.Προφανώς και χρειάζεται κάποια αντίληψη για να κατανοήσεις έστω και σε μικρό βαθμό την ύλη,αλλά αν πάτε στο πανεπιστήμιο θα δείτε πως στις πανελλήνιες απλά μάθαινες κάτι,και αν υπήρχε κάποιος καλός καθηγητής,ίσως να μάθαινες τη βαθύτερη φύση του αντικειμένου αυτού,και αυτό έπρεπε να μάθεις να το χρησιμοποιείς.Στις πανελλήνιες εν τέλει,αυτό που μαθαίνεις είναι,δεδομένων κάποιον γνωστικών εργαλείων των οποίων δεν σου δείχνουν πως λειτουργούν,πρέπει να βγάλεις κάποιες ασκήσεις.Ε ντάξ,αυτό δε χρειάζεται ιδιαίτερη νόηση,ειδικά όταν τα έχεις στρωμένα (πχ μεθοδολογίες)Αν είσαι καλός μαθητής και ενδιαφέρεσαι,θα τα βγάλεις μόνος σου,αν όχι,τότε στα λένε,και απλά αν πέσει πολύ δύσκολο θέμα θα δυσκολευτείς να γράψεις.Εννοείται βέβαια ότι αν κάποιος είναι έξυπνος (στη συγκεκριμένη περίπτωση,έξυπνος=καλή αντίληψη) είναι πιο εύκολο να τα κατανοήσει αυτά και με λιγότερη προσπάθεια

μα κοιτα κατι… αν καποιος ανθρωπος δεν ειναι σε θεση να παει στο πανεπιστημιο δεν ειναι ντροπη να βρεθει μια αλλη αξιολογη λυση και να αξιοποιηθει καπου αλλου οντας χρησιμος… αλλα το να παει σονυ και καλα πανεπιστημιο παιρνοντας μεσα απο ενα συστημα που δεν σε προετοιμαζει σωστα γιαυτο , τοτε αυτο ειναι που κανει κακο σε ολους. Ετσι οπως γραφεις δημιουργεις εντυπωσεις που δεν ειναι σωστες

θα μπορουσα να γραφω ωρες γιατι ειμαι αντιθετος… αλλα θα σου πω μονο το εξης… κοιτα την σημερινη κοινωνια και την κατασταση στην ελλαδα. Ειναι προιον αυτου του συστηματος.
Και οχι… προφανως και δεν παιρνανε οι μαθητες που αξιζουν…αυτο που δεν καταλαβαινει ο πολυς κοσμος ειναι οτι το σχολειο στην ελλαδα φτιαχνεται στη βαση των πανελλαδικων εξετασεων. Και αυτες παλι φτιαχνονται με τους ορους του παιχνιδιου να ειναι στημενοι…Πχ μπορει καποιος να απορριψει τα μαθηματικα η την χημεια στο λυκειο αλλα στην πραγματικοτητα η υλη στο λυκειο στηνεται και ρυθμιζεται ετσι ωστε να βγουν θεματα στις πανελλαδικες και οχι να αποκτησεις σφαιρικη αποψη για το τι ειναι…
Υστερα κατι που πια συμβαινει και στα πανεπιστημια πια ευνοειται παντα ο παπαγαλος… η κριτικη σκεψη δεν παιζει πια ρολο… Και οσο για τα φροντιστηρια σε διαβεβαιωνω απο πρωτο χερι οτι πια και στο πανεπιστημιο οχι ολοι αλλα πολλοι , παρα πολλοι , ενα ποσοστο διαρκως αυξανομενο , κανει φροντηστηρια για να τα βγαλει τα μαθηματα… που και αυτο στηριζεται αποκλειστικα στην παπαγαλια…

Παντως εγω αυτο που εχω δει στο πανεπιστημιο ξεκαθαρα ειναι οτι και το επιπεδο των φοιτητων ειναι εξαιρετικα χαμηλο τοσο σε γνωσεις οσο και σε διαθεση…
Οι πιο πολλοι στηριζονται στην παπαγαλια η στο γλυψειμο… και αν οχι οι πιο πολλοι μεγαλο ποσοστο αυτων… Μα το προβλημα ξεκιναει απο το οτι αντι να χτιζονται οι γνωσεις σε εναν ανθρωπο στο σχολειο σε συναρτηση με το τι μπορει να κανει , μπαινεις στη μηχανη του κυμα που λεγεται πανελλαδικες για να ξεχωρισεις με τον αλλο πανω σε τι ??? στο ποσα μορια θα βγαλεις???
Γιαυτο μπορει καποιος να τρελενεται οταν βλεπει … στη γερμανια χωριζουν τα παιδια σε εξυπνους και βλακες… μα στην πραγματικοτητα το συστημα καταλαβαινει την διαφορετικοτητα του ανθρωπου και επενδυει πανω σε αυτον για να κανει κατι που του ταιριαζει…
Εδω καποιος μπορει να αξιζει να γινει πχ γιατρος και τελικα να παει νοσοκομος.

Μα ακριβως επειδη δεν σου δειχνουν αυτα τα εργαλεια γι αυτο ακριβως γινεσαι παπαγαλος… Κανενας καλος καθηγητης δεν θα σου δειξει πως βγαινουν τα εργαλεια αυτα γιατι ο στοχος δεν ειναι να μαθεις αλλα να μπορεσεις να εχεις τον τροπο να γραψεις οταν δεις τα θεματα… Γι αυτο στην ελλαδα ο καλος καθηγητης δεν ειναι αυτος που κανει καλα μαθημα και εξηγει στους μαθητες αλλα αυτος που εχει πιασει θεμα κτλ…
Η προετοιμασια γινεται στη βαση του να προετοιμαστεις για τα θεματα η αν ειναι δυνατον να πιασεις μερικα… αυτο οπως καταλαβαινει κανεις δεν μπορει να ειναι παιδαγωγικα σωστο.
Και κυριως δεν μπορει σε καμια περιπτωση να ειναι κριτηριο για το αν μπορεις να μπεις στο πανεπιστημιο και σε ποια σχολη… Ποτε ας πουμε δεν θα καταλαβω γιατι καποιος που θελει να γινει πχ στρατιωτικος η αστυνομος πρεπει να δωσει ταλαντωσεις… Μα ειναι παραλογο…
Εξαλλου σημερα πιο πολυ απο ποτε τα παιδια αποφασιζουν με κριτηριο οχι τι ταλεντα και ικανοτητες εχουν αλλα που θα βρουν δουλεια η απο που θα μπουν στο δημοσιο…

Δεν νομιζω να διαφωνει κανεις μ’αυτα που λες,απλα καπως πρεπει να ξεχωρισουν και αυτους τους στρατιωτικους και αστυνομους.Αν ηταν ελευθερα αυτα τα 2 τοτε ολοι θα πλακωναν εκει…

ενώ τώρα? :stuck_out_tongue:

αργω αλλα τα βλεπω:p
για ιδιαιτερα δε γνωριζω,αλλα για να το λετε προφανως θα ισχυει.αυτο που ξερω,γιατι καποιος που ειχε ζησει εξω μου ειχε αναφερει,ειναι οτι σε καποιες χωρες υπαρχει αυτο που λεμε ενισχυτικη διδασκαλια δηλαδη γινονται επιπροσθετα μαθηματα μεσα στο σχολειο.κατι που εγω θεωρω πολυ καλο να υπαρχει.στο σχολειο που πηγαινα νομιζω το χα πετυχει για μια χρονια κατα τ αλλα τιποτα.

Παιδες θα ηθελα να μοιραστω τον προβληματισμο μου! φετος σκεφτομαι να ξαναδωσω με το 10%. πριν 2 χρονια που τελειωσα το λυκειο δεν τα χα παει καλα και ειχα βγαλει 7500 μορια…επειδη ομως δεν ξερω τι παιζει με το 10% κοιτουσα τισ περσινες βασεις και ειδα πχ την σχολη ιστοριας ιονιου που με ενδιαφερει να χει βαση 4688 με το 10%…εγω δλδ με τα μορια που χα βγαλει μπορω να περασω σε αυτη την σχολη??

Πέρυσι υπήρξε πολύ μεγάλη πτώση στις βάσεις του 10% γιατί δεν επιτράπηκε να συμπληρώσουν μηχανογραφικό παιδιά που είχαν τελειώσει το λύκειο 3 ή 3+ χρόνια πριν. Δεν το είχε μυριστεί πολύς κόσμος αυτό και όσοι κατέθεσαν μηχανογραφικό, το έκαναν με κριτήριο τις παλιές βάσεις του 10% που ήταν πολύ υψηλές. Έχοντας όμως μικρότερο ανταγωνισμό μπόρεσαν να περάσουν σε πολλές σχολές που υπ’άλλες συνθήκες ήταν απλησίαστες.

Το θέμα είναι πως τώρα που οι βάσεις βρέθηκαν χαμηλά, πολλοί θα δοκιμάσουν ξανά με το 10%, οπότε οι βάσεις θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, αλλά σίγουρα όχι στα παλιά επίπεδα -δική μου εκτίμηση πάντα. Εεεε τώρα τι ακριβώς θα γίνει σε κάθε σχολή, δεν τολμώ να εικάσω, αλλά σε κάθε περίπτωση κάνε το μηχανογραφικό και βάλε όλες τις σχολές που μπορεί να σε ενδιαφέρουν, χωρίς να κάνεις εκ των προτέρων προβλέψεις για τις βάσεις τους. Άλλωστε είναι η τελευταία φορά που θα μπορείς να κάνεις 10% και δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να μην το επιχειρήσεις.

Πω, δίνει ο αδερφός μου μαθηματικά κατεύθυνσης τώρα, τόση αγωνία δεν είχα ούτε όταν έδινα εγώ :expressionless:

/e ομαγκάντ το τέταρτο θα ψαρώσει πολύ κόσμο