Λοιπον, δεν εχω διαβασει τα προηγουμενα ποστς σας, θα προτεινω το ιδανικο για μενα το οποιο δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο-θα φανει αυτο-κι αν εχετε πει κατι σχωρεστε με κιολα!
Ο μοναδικος κατ’εμε τροπος εισαγωγης σε σχολες, θα επρεπε να ειναι ο εξης. Ο καθενας μπαινει σ’οποια σχολη θελει χωρις εξετασεις και υστερα απο ενα χρονο οπου θα γινεται κανονικη αξιολογηση των φοιτητων, θα μενουν στην σχολη οι καλυτεροι ή οσοι τελος παντων εχουν τα φοντα να συνεχισουν. Το ποσοι θα ειναι, θα το κρινει η καθε σχολη αναλογα με τις απαιτησεις της, τις δυνατοτητες της καθως και τις ικανοτητες της φουρνιας που παρελαβε. Αν π.χ. το Μαθηματικο συνηθως παιρνει 100, αλλα δει οτι φετος ηρθαν 120 με προοπτικες να γινουν σπουδαιοι, θα τους κρατησει ολους. Ετσι θα ζησουμε κι εμεις παιδικα χρονια χωρις φροντιστηρια και εντατικο διαβασμα στο Λυκειο, θα μπορει ο καθενας να επιλεξει την σχολη της αρεσκειας του συμφωνα με τις δυνατοτητες του παντα, θα κρινεται η παραμονη μας στην σχολη της επιλογης μας με βαση τις ικανοτητες μας στα μαθηματα που διδασκονται και οχι σε ασχετα με αυτη (οπως γινεται στις πανελληνιες που μπορει καποιος με 20αρια σε Βιολογια και Χημεια να μην μπει Ιατρικη επειδη εγραψε 16 στην Εκθεση…)
Οσο για το θεμα των αιωνιων φοιτητων. Κανενας φοιτητης δεν ειναι τοσο βλακας ωστε να τρωει τα χρονια του και να μην κανει τιποτα, εαν:
Μπει στην σχολη της αρεσκειας του.
Εχει τις καταλληλες οικονομικες παροχες ωστε να μην χρειαζεται να δουλεψει. (Ξερω παιδι που εκανε εως και 2 δουλειες για να τα βγαλει περα, κι ηταν κι απο Θεσσαλονικη)
Λυθει σ’ενα μεγαλο βαθμο το προβλημα της ανεργειας. (Ετσι ωστε να ξερει οτι με το που θα βγει μπορει ευκολα να βρει μια δουλεια. Ποιος δεν θελει να βγαζει τα δικα του λεφτα στα 23 του?)
Αυτο λεγαμε και παραπισω, οτι ετσι αφενος τον πρωτο χρονο θα γινεται της τρελης μιας και θα πηγαινουν αβερτα ολοι στις σχολες χωρις αξιολογηση(και μην γελιομαστε αλλες θα μεινουν αδειες και αλλες θα μπουκωσουν), και αφετερου οπως ειπε ο Rychehead νομιζω θα εχουμε το φαινομενο των τυπων που θα γυρνανε απο ΑΕΙ σε ΑΕΙ για να περναει η ωρα…Ομορφο συστημα αλλα ουτοπικο.
Ε κοιτα, μιλαμε για 18 χρονων παιδια που ξερουν τις ικανοτητες τους. Ας πουμε ενας μετριος μαθητης δεν θα δοκιμασει την τυχη του στην Ιατρικη γνωριζοντας οτι θα χασει εναν χρονο απ’τη ζωη του, επομενως ειναι λιγο δυσκολο να μπουκωσει.
Οι σχολες που θα μεινουν αδειες θα ειναι διαφορα ΤΕΙ που ειναι και αχρειαστα (π.χ. κατι Ιχθυοκαλλιεργειες κλπ) καθως και ΑΕΙ τυπου Δασολογια κλπ τα οποια ετσι κι αλλιως εχουν ελαχιστη απορροφηση.
Για τους νομαδες, απανταει η 3η προϋποθεση που εβαλα.
Νεγκατιβ: Καταλαβαινω τι λες, αλλα επιτρεψε μου να επιμενω πως ειναι διαφορετικα τα πραγματα οταν ξερεις πως με μια λαθος επιλογη θα χασεις ολοκληρη χρονια. Κι αντε πες δεν το καταλαβαινουν και επιμενουν. Θ’αποτελεσουν παραδειγμα προς αποφυγην για τους επομενους καθως θα εχουν φαει τα χρονια τους προσπαθωντας να μπουν σε μια σχολη που δεν μπορουν.
Κουρου: Απειρες φορες εχω προτρεψει φιλους μου που δεν ειναι καλοι στα μαθηματα να πανε να γινουν ηλεκτρολογοι, υδραυλικοι κλπ. Αυτη η ηλιθια νοοτροπια “αν δεν μπεις πανεπιστημιο εισαι ενα τιποτα” καλλιεργειται πρωτα απο τους γονεις και κατοπιν απο την κοινωνια ολοκληρη. Και το μονο σιγουρο ειναι πως πρεπει ν’αλλαξει πρωτου καταληξουμε σε μια κοινωνια οπου ολοι οι Ελληναραδες σκιζονται να παρουν ενα κωλοχαρτο κι ας λεει “ΤΕΙ ξυσαρχιδολογιας” , με ανεργεια 40-50% και ολες τις χειρωνακτικες δουλειες να γινονται απο μεταναστες που δεν εχουν τετοια κολληματα.
Ακριβως, εγω πρωσοπικα ξερω ενα τυπο ο οποιος δεν πολυσκαμπαζει γενικα… αυτος επιασε δουλεια ως βοηθος υδραυλικου, επαιρνε πολυ καλα λεφτα και σκεφτετε να το ακουληθησει για την υπολειπη ζωη του αφου μαθαινει τωρα τη δουλεια και τα παει καλα. Εδω βλεπεις ανθρωπους που εχουν βγαλει ενα δημοτικο ή ενα Λυκειο στην καλυτερη μονο γιατι ειναι απο χωριο να ειναι υδραυλικοι Ηλεκτρολογοι και να χεζονται στο ταληρο. Αφτοι τα βγαζουν πιο ευκολα στη ζωη τους απο τους πτυχιουχους των Ελληνικων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ξέρεις ότι η νομική παίρνει 400 άτομα περίπου το χρόνο (που θα μείνουν άνεργοι)?Ξέρεις ότι οι ίδιοι οι ηλίθιοι καθηγητές μας οδηγούν σε αδιέξοδα προωθώντας όλες αυτές τις μαλακισμένες σχολές?Και καλά για ανώτερη μόρφωση και καλλιέργεια.Πα**ρια.Ξέρω παιδιά που τελείωσαν ΤΕΙ και δουλεύουν και ξέρω και άλλους που καθονται και τρώνε τα λεφτά των γονιών τους για να διαβάζουν…και καλά…
Ρε βγαζουν τρελα λεφτα ολοι αυτοι. Απλα η ηλιθια νοοτροπια του Ελληναρα που θελει να ειναι πρωτη μουρη και καλα ειναι αυτη που θα μας καταστρεψει.
Ασε που πολλοι τετοιοι ειναι πολυ πιο μορφωμενοι απο αποφοιτους πανεπιστημιου. Η μορφωση, η κουλτουρα και η παιδια δεν αποκτωνται με την επιτυχια σε καποιες εξετασεις. Αλλα τι να κανουμε, οσο τα μελη της κοινωνιας μας σκεφτονται σαν αγραμματοι χωριατες, ετσι θα εχουν τα πραγματα…
Ναι δεν βγαζουν τρελα λεφτα ολοι, αλλα ζουνε αξιοπρεπεστατα και αρκετοι εχουν καποια παραπανω ανεση, ορισμενοι εχουν βγαλει πολλα λεφτα, αναλογα και πως κανεις τι δουλεια.
Η νοοτροπια του Ελληνα ειναι “γαμαω, δειχνω για να πουλαω μουρη” και γι ααυτο οποιος δεν εχει πτυχιο σκεφτετε “πως θα βγω εξω θα λεω οτι δεν εχω πτυχιο και οι αλλοι θα γελανε” ετσι δεν παμε μπροστα…
Και κάτι άλλο που επίσης έχω παρατηρήσει είναι η εξής δήλωση “Θα ασχοληθώ με την έρευνα και θαφύγω απ΄την Ελλάδα γιατί δεν έχει τίποτα να μου προσφέρει”.Πρώτον αν ασχοληθούνε όλοι με την έρευνα τότε ποιος θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη?Δεν είναι λύση να καθόμαστε μ΄ένα βιβλίο στο χέρι και να το ρίξουμε στις αμπελοφιλοσοφίες.Δεύτερον ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!Οκ μπορεί να έχουν έξω καλύτερες εγκαταστάσεις αλλά μου τη σπάει που την έχουν δει όλοι σοφιστικέ τύποι που πρέπει να σπουδάσουν στην Αγγλία ή στην Αμερική για να αποκτήσουν κύρος
Κι αυτο φαινεται κι απο το γεγονος οτι βλεπουμε παιδια να δινουν μεχρι και 3η φορα Πανελληνιες ενω απλα δεν το χουν, υπο πιεση γονιων που ειναι τοσο ηλιθιοι που διατιθενται να πληρωσουν του κοσμου τα λεφτα σε ιδιαιτερα και στην συνεχεια σε νοικια σε καποια κωμοπολη της επαρχιας ωστε να βγει το παιδακι τους με “πτυχιο”…:roll:
Οι μισοι που κανουν λογο για ερευνα δεν εχουν ιδεα του τι απαιτειται για να γινεις ενας αξιολογος ερευνητης. Αργα ή γρηγορα, οσο ειναι ακομα στη σχολη, θα το καταλαβουν και θ’αλλαξουν ροτα. Απο την αλλη ειναι πολυ καλο και υγιες να θελουν να προωθησουν την επιστημη τους, οποτε δεν πρεπει να τους κοβουμε τα φτερα.
Η διαφορα του εξω με το μεσα ειναι μικρη κι αυτο δεν το καταλαβαινουν οσοι ειναι εξω απ’τον χωρο. Συγκεκριμενα στον κλαδο μου, το εχω αναφερει, οι περισσοτεροι που κανουν εξω μεταπτυχιακα, τους φαινεται παιχνιδακι καθως τα περισσοτερα τα εχουν ηδη διδαχτει εδω. Το προβλημα ειναι οτι η εδω διδασκαλια δεν ειναι σωστη, πραγμα που οφειλεται στις σαπιες βασεις της παιδειας και θελει τεραστια αναλυση την οποια βαριεμαι ειλικρινα να κανω κι εχω και τα επικαμπυλια ολοκληρωματα να με φωναζουν να επιστρεψω στην αγκαλια τους.
Παραδειγματα τα οποια εχω αναφερει πολλακις: Στην λατρεμενη απ’ολους Αγγλια, οταν μπαινουν στα πανεπιστημια τους κανουν επαναληψη δευτεροβαθμιες εξισωσεις. Εδω η επαναληψη γινεται στην 1η λυκειου. Ενας φιλος μου που εκανε ενα χρονο εκει πληροφορικη πριν ερθει σε μας, οταν ανεφερε την λεξη “ολοκληρωμα” την οποια γνωριζουμε απο δευτερα λυκειου, τον κοιτουσαν ολοι περιεργα, ακομα και ο καθηγητης απορησε. Το επιπεδο ειναι αρκετα υψηλο, απλα λογω μικρης απορροφησης των πτυχιουχων, κακων εγκαταστασεων, ελλειψης προγραμματων κλπ κλπ, τα πανεπιστημια μας ειναι χαμηλα στα διεθνη rankings.
Αυτό που λες για τα αγγλικά πανεπιστήμια δεν νομίζω να πολυισχύει μιας και αυτή τη στιγμή αντι για δευτέρα λυκείου είμαι σε ένα πρόγραμμα για να σπουδάσω Αγγλια και τα ολοκληρώματα είναι στην ύλη άρα συγχώρεσε μου αλλά μου φαίνετε λίγο παράλογο αυτό που λες. Εδώ έχουμε κάνει πιθανότητες που από όσο ξέρω από φίλους μου που πάνε δευτέρα πρόκειται να τις διδαχτούν του χρόνου. Επίσης από όσο έχω μάθει από έναν φίλο που σπουδάζει Economics σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας, τα μαθηματικά που διδάσκεται είναι εξαιρετικά δύσκολα σε σχέση με τα αντίστοιχα εδώ σε αντίστοιχα courses.
ΑΑΑ και κάτι τελευταίο, ο λόγος που προτίμησα το έξω από εδώ δεν είναι γιατι έχω κανένα ψώνιο αλλά γιατί ξέρω ότι σίγουρα σε 3 χρονάκια θα έχω πτυχίο, χωρίς να ανυσηχω για καταλήψεις κλπ αλλά και γιατί θα με ενδίεφερε να δουλέψω έξω και σίγουρα πίο πολύ μετράει ένα πτυχίο από το LSE παρά την ΑΣΟΕ.
Δεν ξερω τι προγραμμα ειναι αυτο, αλλα δεν εχω λογο να μην πιστευω τον φιλο μου που μου το ειπε ξεκαθαρα οτι δεν γνωριζουν κατι για ολοκληρωματα. Ισως το προγραμμα που εισαι εσυ να εχει προσαρμοστει στα ελληνικα δεδομενα.
Οσον αφορα τα Οικονομικα που σπουδαζει ο φιλος σου, τα μαθηματικα που κανει ειναι σαφως ανωτερα μιας και η Αγγλια σε εφαρμοσμενα μαθηματικα ειναι χρονια μπροστα απο τον υπολοιπο κοσμο. Αν κοιταξεις ομως τα καθαρα μαθηματικα, εγω ενα μαθημα διαφορικου λογισμου που ειχα, το βιβλιο μου ηταν τριπλασιο απο το αντιστοιχο Αγγλικο.