Πανελληνιες

Λες για ένα παράδειγμα όμως.

Αμφιβάλλεις ότι υπάρχουν πολλά ΤΕΙ που να έχουν στην ουσία πτυχίο χωρίς αντίκρισμα; Δε νομίζω να αμφιβάλλει κανείς σ’ αυτό.

Τώρα, όσον αφορά τις βάσεις, αυτές δεν υπάρχουν έτσι, οι φοιτητές τις φτιάχνουν. Συνεπώς αν ένα ΤΕΙ βγάζει ειδικότητες με χαμηλή ανεργία, τότε περισσότεροι φοιτητές θα το προτιμήσουν και άρα θα ανέβει η βάση πάνω από 10.

Τέλος, σχετικά με την επαρχεία, όντως υπάρχουν περιοχές που συντηρούνται κατά πολύ από φοιτητές και αυτό το μέτρο αποτελεί μεγάλο πλήγμα γι’ αυτές. Παρόλα αυτά, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν υπάρχουν για να συντηρείται η επαρχεία ούτε για να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εκπαιδευτικοί. Υπάρχουν γιατί εξυπηρετούν ένα σκοπό, να βγάλουν αυριανούς εργαζόμενους (καλώς ή κακώς). Αν θέλαμε να σωθεί η επαρχεία υπάρχουν άλλοι τρόποι, και χωρίς μαλιστα να φυτοζωεί.

Mια χαρα ειναι η βαση του 10, δεν μπορει ο αλλος να βγαζει 5-6-7 για βαθμο και να μπαινει στο πανεπιστημιο,αυτο ειναι ξεφτιλα.Και με εναν τετοιο βαθμο σε τι επιπεδου σχολη περιμενει καποιος να περασει,και μετα πως περιμενει να βρει δουλεια.Αντε πες οτι εγω εδωσα παννεληνιες ,εβγαλα 7 και περασα στην κομοτηνη ξερω γω η στις σερρες σε μια σχολη ζωικη παραγωγη,η ιχθυοκαλλιεργεια,περα του οτι θα πληρωνουν οι γονεις για 4-5 χρονια για να ειμαι εγω και να σπουδαζω το χαρτι που θα παρω απο μια τετοια σχολη θα ειναι σχεδον χωρις αντικρυσμα.

Οποτε μην παραπονιεστε για την βαση του 10, δεν ειναι το ζητημα μονο να γεμιζουν οι επαρχιες απο φοιτητες και να τις συντηρουν,ρωταει κανενας τον καθε γονιο που θα πληρωνει τα μαλιοκεφαλα του για να σπουδαζει το παιδι του σε μια σχολη στην επαρχια(η οπουδηποτε αλλου) η οποια ισως να μην εχει αντικρυσμα οπως ειπε πολυ σωστα ο manos87.

Το να γεμιζουν απλα οι σχολες απο φοιτητες του 6-7-8 για να συντηρουνται οι επαρχιες κ οι ιδιες οι σχολες απο αυτους, ετσι δεν βγαινει κατι.

Αντε ντε γιατι εκει θα καταληξουμε (αν και εχει ηδη γινει). Να ανοιγουμε σχολες για να συντηρουμε τοπικες κοινωνιες…

κοιτα…σου ειπα για το σιγκεκριμενο ΤΕΙ καπως αυτο ειναι 1 τμημα στο οποιο η ζητηση ποτε δεν επροκειτο να ανεβει περισσοτερο(κακα τα ψαματα η δουλεια στα καραβια ειναι απο τις πιο σκληρες,ειδικα ψυχολογικα)…οντως ισως τα πτυχια απο ορισμενα ΤΕΙ να μην ηταν οτι καλυτερο…αλλα διαφωνεις μηπως το οτι τα χαρτια των ΙΕΚ τα περισσοτερα(μαλλον σχεδον ολα) ειναι αερας???(αλλο που καποιοι θελουν να τα εξισωσουν με των ΑΕΙ)…
επισης απο το να μην εχει καποιος κανενα χαρτι κατι ειναι και 1 πτυχιο χωρις ιδιαιτερη αξια…
τελος στο θεμα της επαρχιας,δε διαφωνω οτι αυτο δεν ιναι το μεγαλυτερο πληγμα(πχ στη κεφαλονια κανεις δεν περιμενε να ζησει απο τρυς φοιτητες) για αυτες…αλλα αυτο το μετρο ειναι πολυ πιθανο να αποσκοπουσε και εκει…ειναι γεγονος οτι οι κυβερνησεις στην ελλαδα πραγματικα δεν προοθουν την αποκεντρωση,ισα ισα που κανουν το αντιθετο…

δεν ειναι ετσι,γιατι ξερεις τι…ενας ψυκτικος,ενας υδραυλικος ή ενας ναυτικος πραγματικα δεν πιστευω να χρειαστουν ποτε τα πολυπλοκα μαθηματικα,την καλη εκθεση και ολα αυτα…
επισης ολοι αυτοι που δεν περασαν δε θα μεινουν ετσι…οι περισσοτεροι θα πεσουν στην μεγαλη παγιδα που λεγεται ΙΕΚ…
αμα θελανε πραγματικη το καλυτερο για την κοινωνια μας θα επρεπε πρωτα να αναβαθμησουν την παιδεια μας,και μετα να κοιτανε για βασεις και τα λοιπα…

(σορρυ παιδια αλλα τα ματια μου τοση ωρα στην οθονη εχουν αρχισει να κανουν πουλακια#-o )

Άποψη μου για αυτά τα ΤΕΙ (και για ολες τις σχολες βασικα…) ειναι να καθοριζεται ι αριθμος των εισακτεων με βαση τις αναγκες της αγορας. Γιατι η αληθεια ειναι οτι οι περισσοτεροι μενουν με το χαρτι… Οπως και σε πολλα αλλα ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Δεν διαφωνω για τα ΙΕΚ, ειναι ψιλομουφα,ηδη αλλωστε ο αριθμος αυτων που πηγαινουν στα ΙΕΚ εχει αυξηθει παρα πολυ και αυξανεται συνεχως,ομως δεν μπορει κυριε να βγαζεις βαθμο 5-6-7 και να μπαινεις στο πανεπιστημιο,ειναι απλα ξεφτιλα αυτο το πραγμα. Να μπαινεις στο πανεπιστημιο με 6?Σοβαρα μιλαμε τωρα?:-s

Επισης καποιος που δεν καταφερε να πιασει εναν βαθμο πανω απο 10 η εστω 10 ειναι θεωρω προτιμοτερο να ξαναδωσει,να ξαναπροσπαθησει παρα να καταφυγει κατευθειαν στα ΙΕΚ μη εχοντας οντως αλλη επιλογη.

οκ…κι αυτο που ειπες ειναι μια αποψη…που το σιγουρο ειναι οτι ειναι πολυ πιο σωστη απο τη βαση του 10…και ουσιαστικα ερχεσαι στα λογια μου…καθως πχ στο θεμα των ναυτικων σχολων υπαρχει ελειψη(για τους λογους που ειπα πολλες φορες πριν) και αυτο το μετρο κανει το προβλημα πολυ μεγαλυτερο(και τις τσεπες των μεγαλοκαρχαριων επισης πολυ μεγαλυτερες:D :smiley: )…

Στην Ελβετια, και πολλα χρονια πριν, ειχε σταματησει να λειτουργει για καποια χρονια η σχολη των οδοντιατρων - η λειτουργουσε πολυ περιορισμενα- επειδη ειχε κορεστει το επαγγελμα. Νταξει συγκρινε τωρα αι βγαλε συμπερασμα…

κοιτα…σε αυτο με το 6 του δινεις μια ακομα ευκαιρια…καπως πολυ πιθανο τα μαθηματα που εξεταστηκε πανελλαδικα να μην το ενδιεφεραν τοσο,οσο το αντικειμενο που θα ασχολουταν μετεπειτα εκει οπου θα περναγε…πχ γνωριζω για 1 ατομο απο απο 1 χωριο κεφαλονια περασε στο ΤΕΙ ηπειρου στο τμημα φυτικης παραγωγης(ή τυροκομοιας(!),δεν θυμαμαι),του οποιου η οικογενεια οντως ασχολουταν με τυροκομοια κτλ…αρα αυτου του παιδιου του δοθηκε η ευκαιρια να μαθει 2 πραγματα παραπανω σε σχεση με αυτα που ισως να ασχολουταν στο μελλον…βεβαια αν εδινε μετα απο το μετρο αυτο απλα δε θα περναγε πουθενα και θα εχανε και αυτη την ευκαιρια…

ηθελα να το γραψω πριν αλλα δεν το εκανα…ηθελα να πω οτι πχ στν ελλαδα ειμαστε υπερπληρεις απο γιατρους…οι φοιτητες τελειωνουν και δεν εχουν που να δουλεψουν ή ας πουμε περιμενουν μηνες ολοκληρους στην ουρα για να παρουν ειδικοτητα…κι ομως,η ιατρικη στην ελλαδα ειναι και θα ειναι απο τις πιο περιζητητες σχολες…με λιγα λογια,οντως το συστημα στην ελλαδα ειναι αθλιο…και με αυτο το μετρο η κατασταση γινεται ακομα χειροτερη…

Δε φταίει μόνο το σύστημα. Φταίνε και τα ζώα που ενώ βλέπουν ότι είναι κορεσμένο το επάγγελμα, πηγαίνουν επειδή είναι “καλή σχολή”…

οκ…συμφωνω…η μιση ελλαδα θενει να γινει γιατρος και η αλλη μιση μηχανικος#-o …
απλα ολα ειναι θεμα παιδειας παιδια…για την οποια δυστυψως το κρατος δεν φροντιζει καθολου…σε αντιθεση με αλλα κρατη(οπως πχ στη ελβατια που ειπε ο Lady Starlight αλλα και σε αλλα)

Δεν είναι μόνο θέμα παιδείας. Οκ, ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ανύπαρκτος στην Ελλάδα, όμως γιατί υπάρχουν και άτομα που καταλαβαίνουν ότι είναι ανόητο να μπεις σε μια σχολή επειδή είναι ΑΕΙ?
Δε θέλει μόνο παιδεία, θέλει και στοιχειώδη λογική…

απλα ολο αυτο με τις βασεις τοσα χρονια που υπαρχει δημιουργει μια πρακαταληψη για ορισμενες σχολες(λεω τωρα,δεν παινω και ορκο οτι συμβαινει ακριβως αυτο)…
απλα σε αλλες χωρες που το συστημα ειναι τελειως αλλιως…ο μαθητης μεσα απο το σχολειο σιγα σιγα βλεπει τι πραγματικα τον ενδιαφερει και παιρνει το δρομο που θελει(μου φαινεταιστην γερμανια ειναι ετσι)…βεβαια τωρα εχουμε ξεφυγει απο το θεμα της βασης του 10 και εχουμε παει στο αλλο ακρο των βαθμιδων της βαθμολογιας…:lol:
τελικα οσο μιλαμε βλεπουμε οτι ο συστημα μπαζει απο παντου:lol:#-o

Ναι μεν το σύστημα δεν είναι καλό, όμως και οι μαθητές είναι χαζοί κατ εμέ. Δε γίνεται να είσαι 17-18 και να μην έχεις ανακαλύψει κάποιο ταλέντο σου ή κάποια κλίση σου.
Επίσης, το χειρότερο πράγμα είναι η αντίληψη που υπάρχει “έβγαλα 19000 μόρια, δεν μπορώ να μπω σε σχολή με βάση το 16”. Και πάνε όπου να ναι, χωρίς γνώση για το αντικείμενο. Χαρακτηριστικά, ένας πρώην συμμαθητής μου έχει περάσει κάπου στην Καβάλα, είναι στο 2ο εξάμηνο, και όταν τον ρώτησα τι σπουδάζει, μου απάντησε: “Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά έχει να κάνει με ηλεκτρονικά συστήματα…”. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πες τα αγορι μου πες τα… ισως να εχουν την εντυπωση του ‘‘γιατι να παει χαμενος ενας τετοιος βαθμος? Πολλοι βγαζουν 19 χιλιαρικα?’’… Χαζο και βλακωδες. Και παει ο αλλος να γινει γιατρος επειδη εβγαλε 19000, εχει καταντησει δηλαδη πλεον ΠΑΡΑΔΟΣΗ, οποιος βγαζει τοσα να πηγαινει γιατρος, αντιστοιχα ο θεωρητικος να πηγαινει νομικη και π@παριες μαριτσα… Το παραδειγμα με τον φιλο σου αυτο αποδεικνυει. Παει και σπουδαζει αυτο επειδη εχει τη φημη της ‘‘καλης σχολης’’, κι ας μην τον ενδιαφερει το αντικειμενο, απλα να εχει ενα ιματζ.

Εχω μονο ενα παραδειγμα για το αντιθετο. Ενας φιλος μου που τελειωσε περυσι εβγαλε 19100, στα @@ του οι καλες σχολες, οικονομικα ηθελε απο την αρχη, οικονομικα μπηκε(και νομιζω και απο τους πρωτους). Ε γιατι να μην εμμενουμε σε αυτο που θελουμε-εχουμε σταμπαρει παρα να ακολουθουμε μια πορεια χαραγμενη απο λεγομενα των αλλων?

βασικα νομιζω πως οι μαθητες δεν ειναι χαζοι… απλα ενταξει υπαρχει παντοτε ο πειρασμος του να πας στη σχολη με πρεστιζ. στην αρχη σκεφτεσαι τον θαυμασμο των αλλων μετα ισως το βλεπεις κ καπως ανθρωπιστικα η μαλλον καλυτερα ψευτοανθρωπιστικα (“εγω θα βωοηθησω τους ανθρωπους”) κ τελικα καταληγεις να μην μπορεις να βοηθησεις τον ιδιο σου τον εαυτο… αλλα να ρωτησω κ κατι αλλο? ενας νεος στην ηλικια των 17 ετων ποσο ετοιμος ειναι να περασει μια τετοια διαδικασια? θελω να πω φανταζομαι ολοι οσοι δωσατε προηγουμενα χρονια νιωσατε ολη ατη την πιεση ολο αυτο το αγχος ακομα κ ησασταν καλοι μαθητες. αυτο ολο εχει καποια ουσια? εννοω η ολη διαδικασια που αναγκαζομαστε να περασουμε. εναν μηνα σταυρωνεσαι σαν τον χριστο νιωθεις καθε ειδους αρνητικο συναισθημα κ στο τελος τι? ενταξει μπαινεις σε μια σχολη αλλα αξιζει ολο αυτο να το περασεις?

Ρε παιδιά, μην τρελαθούμε, όχι και σταύρωση οι πανελλήνιες! Οκ, και εγώ είχα άγχος, αλλά δεν είχα χάσει τη ζωή μου! Το κακό είναι ότι όλοι λένε ότι είναι ένας μήνας μαρτύριο κλπ, αλλά δεν είναι έτσι. Προγραμματισμό θέλει μόνο. Εγώ είχα βγάλει όλη την ύλη εκτός από ΑΟΔΕ και τη θεωρία στον προγραμματισμό μέχρι το Πάσχα και έτσι έκανα μόνο 2-3 ασκήσεις τη μέρα για τα άλλα μαθήματα (τεχνολογική).
Τώρα, όσο για το άλλο με τις σχολές, ε, άμα δεν έχεις κάτσει να ψαχτείς μέχρι την 3η λυκείου ενώ ξέρεις την κατάσταση από πριν, δεν ξέρω για το χαζός, όμως έξυπνος σίγουρα δεν είσαι…

Πόσα μόρια έβγαλες?