Πανελληνιες

18.100 και κάτι ψιλά, μαζί με ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο.

Ε εγώ για να πάω εκεί που θέλω (πρώτα ο θεός) πρέπει να βγάλω 18.858 και όλο και ανεβαίνουν

Οι μαθητες ειναι χαζοι γιατι νομιζουν πως τα δυσκολα αρχιζουν με την σχολη και τα δινουν ολα εκει. Ειναι σημαντικο μερος αλλα νταξει, να ξερουμε και τι θα μπορεσουμε να κανουμε μετα.
Αυτο με το “ειμαι 17, δεν ειμαι ετοιμος” τ’ ακουω βερεσε. Για ο,τι μας κανει κεφι ειμαστε ετοιμοι, για τα υπολοιπα ειμαστε μικροι και αμαθοι. Το οτι στα 18 μπενει ο ανθρωπος στην ενηλικιωση δεν ειναι μονο νομικος συλλογισμος.
Αυτο που νιωθεις κατα τη διαρκεια των πανελληνιων νομιζω ειναι κατι που δημιουργεις εσυ. Το συστημα μπαζει, συμφωνω αλλα τις βασεις εμεις τις κανουμε. Αν δηλαδη αγχωνεται ετσι μαθητης και θελει να γινει χειρουργος πχ, σε μια εκτακτη και σοβαρη περιπτωση θα τσιριζει;

δεν ειπα οτι ενας νεος 17 ετων ειναι αμαθος. σε αυτη την ηλικα ομως κ γενικοτερα στο λυκειο ατχιζεις να καταλαβαινεις τι πραγματικα γινεται γυρω σου. σιγουρα θα εχεις κατασταλαξει σε καποια επαγγελματα που πιθανον να εχεις κλιση απλα ειναι καπως απανθρωπο ολο αυτο το πραμα. το αγχος δε το δημιουργει το ιδιο το ατομο αλλα οι γυρω του. ολοι αυτοι την περιοδο ασχολουνται με αυτο το θεμα. δεν ειναι λογικο λοιπον ο αλλος να σκεφτεται “μηπως πρεπει να αγχωθω κ εγω?” δηλαδη το κανουν να φαινεται λες κ αμα δεν παει καλα κατι ηρθε το τελος του κοσμου. εγω εχω συμμαθητες που κανουν συναγωνισμο ποιος θα βγαλει πιο πολλες φορες την υλη σε ενα μαθημα. ε ενταξει οταν ακους τον αλλον να λεει “εγω εβγαλα 6 φορες τα αρχαια” λογικο δεν ειναι να σκεφτεις “εγω γιατι τα εβγαλα μονο ? μηπως κατι δεν παει καλα?”

απο την τριτη εχουν μεινει 10μιση μερες για να τελειωσουν και μετα τουρισμο στις εξετασεις… ερε τι θα γινει οταν τελειωσουν… σκεφτομαι να το κατεδαφισω

καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν. κωστή προσέχουμε κ την γλώσσα, ε !

thnx ναι προσεχω εχω αποβαλει και πνευματα και περισπωμενες… δεν γραφω ουτε βερμπαλισμους ουτε λογοτεχνισμους… ναδω τι αλλο θα κανω πια σε αυτην την ζωη…

όχι βερμπαλισμούς κ λογοτεχνισμούς να γράφεις, γι’ αυτό σε αγαπάμε. απλά να μην βρίζεις

Ασε τον καθενα. Αν εσενα σου βγαινει το διαβασμα με την μια τι σε νοιαζει αν οι αλλοι δεν εχουν βρει τον τροπο; Μην την πατας και κολλας αγχος απο αλλους σαν αυτους που αναφερονται. Αυτο λεω.

εδω δεν εχω προβλημα να γραψω οι εξεταστες ομως κοβουν… μορια
περιμενε να γραψω αποσπασμα απο σχολικη εκθεση…

…η ελληνικη παραδοση ειναι μια απο τις ελαχιστες αμφιλαφεις πνευματικες οασεις της ερημου του αντιπνευματικου υλιστικου κυκλωνα που χειμαζει την ανθρωπινη ευαισθησια και καθηλωνει την υπαρξη μας στο τελμα της ανηθικοτητας της αποξενωσης και της βιας. Ισως η ελληνικη παραδοση ειναι ο πνευματικος λιμενας στο ταλαιπωρο δρομολογιο της ανιαρης καταιγιδας του βιου μας…

οριστε, αυτα βλέπω και χαιρομαι που δν πηγα ενιαιο… (πηγα ΙΒ…δν παιζει να ξερετε τι ακριβως ειναι, ρωτηστε αμα θετε…)
ο καθε 17-18χρονος μιλαει ετσι…ενα μαθημα εκθεσης οπου προβαλεις τις ιδεες που θελουν να ακουσουν αλλοι…λαμπρά

EΥΓΕ…

ετσι ειμαι σε καθε μαθημα

Aκριβως. Ετσι κρινουν και βαθμολογουν. Αν γραψεις ποσο περηφανος νιωθεις οταν βλεπεις την γαλανολευκη να κυματιζει κατω απο τον Ελληνικο ουρανο που οι αρχαιοι ημων προγονοι φροντισαν για να χουμε λαμπρο σημερα, τοτε ναι εχεις περισσοτερα μορια απ’ οταν λες οτι προκειται για ενα ακομα συμβολο που προβαλει απο καιρο το εκαστωτε κρατος για να κραταει τους πολιτες μαντρωμενους και να τους περναει ευκολα τις ιδεες που εξυπηρετουν συμφεροντα πακεταρισμενο στο κουτι της περηφανιας για την πατριδα. Δεν κρινουν την επιχειρηματολογια, τον τροπο που γραφεις. Δηλαδη μετρανε αυτα αλλα πρεπει να γραψεις αυτο που θελουν. Το ξερουμε διχως να το λενε.
[Κατι τετοιες στιγμες γουσταρα που στο Michigan γραψαμε οτι θελαμε και μετρησαν την επιχειρηματολογια μας, την γλωσσα, λεξιλογιο, γραμματικη κτλ αλλα μετα μας λενε οτι γουσταρουμε τους ξενους.]

και γω στα ξένα παω και βασιζομαι, γτ το δικο μας συστημα μπαζει απο χιλιες μεριες (και δν λεω πως το αγγλικο λχ ειναι τελειο). Αν μη τι αλλο, οι πανελληνιες προωθουν ενα τελειως λαθος (κατα την ταπεινη μου αποψη) προτυπο του ελληνα μαθητη, που το μονο που καταφερνει ειναι να έχει πιεση στα 27 του… εχω φιλους που πηγαν ενιαιο λυκειο και εχουν να δουν ηλιο πριν τα χριστουγεννα, κανενας 17χρονος δν έτοιμος για τετοια πιεση και αγχος. Και δεν λεω πως αυτά τα θεματα στην εκθεση (πχ τρομοκρατια, παγκοσμιοποιηση) δεν θα επρεπε να αφορουν εναν εφηβο, αλλα τουλαχιστον να ειναι σε θεση να παραθεσει τις δικες του ιδεες και οχι καποιου τυχαιου φροντιστη φιλολογου… κακως το ελληνικο συστημα δν βασιζεται στην καλλιεργεια της κριτικης σκεψης του μεσου εφηβου…

φιλικος και προβληματισμενος

Συμφωνω απολυτα με οσα εχουν ειπωθει. Ο μαθητης στην Ελλαδα διαβαζει πλεον για τις πανελληνιες και μονο. Δεν υπαρχει εκπαιδευση με τη σημασια της λεξης. Ολα εχουν μηχανοποιηθει. Τι πνευματικα εφοδια και κριτικη σκεψη. Κατι ακουσα οτι θα προταθει η αποδεσμευση των πανελληνιων απο το λυκειο, αλλα δεν περιμενω πολλα. Στην Ελλαδα χρονος εναρξης ειναι γενικα το μελλον…

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ GUYS!!!:slight_smile:

Συμφωνώ εν μέρει με αυτά που λες. Είσαι πολύ σωστός στο ότι πρέπει να αναπτύσσει τις δικές του ιδέες ο καθένας. Είναι όντως γελοίο αυτό που γίνεται.
Εκεί που διαφωνώ όμως είναι στο ότι ένα παιδί 17 χρονών δεν είναι έτοιμο να δώσει πανελλήνιες. Αν δεν είναι θα πρέπει να ετοιμαστεί. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να διαβάζεις 12 ώρες τη μέρα για να πετύχει κάποιος. Και το άγχος το δημιουργείς εσύ, κανένας άλλος. Όταν λέει ο άλλος ότι έβγαλε 6 φορές τα αρχαία (που είδα κάπου παραπάνω), εκεί γελάς. Γιατί αυτός ή δεν θα γράψει, ή ακόμα χειρότερα, θα γράψει, αλλά έχει χάσει τη ζωή του. Δε νομίζω ότι αξίζει να χάσω έστω και μια ώρα από τον ύπνο μου για μια κωλοσχολή (η οποία δε σου εξασφαλίζει και το μέλλον σου).

Ως μητέρα 18χρόνου υποψηφίου θετικής κατεύθυνσης, ως προ 25ετίας 18χρόνη ως υποψήφια με το σύστημα των δεσμών- ναι η δικιά μου ηλικία το εγκαινίασε- ,ως επιτυχούσα, ως απόφοιτας ελληνικού πανεπιστημίου, ως κάτοχος master από αμερικάνικο πανεπιστήμιο, ως καταξιώμενοι όπως λένε επαγγελματίας, και κυρίως ως μεγαλύτερη που έχουν δει πολλά τα τσακίρικά μου όμματα:p έχω να σας καταθέσω τα ακόλουθα:
1.O καλός ποτέ δεν χάνεται και όταν λέω καλός δεν εννοώ τίποτε φυτά που λέτε σεις σπαστικά τα λέγαμε μεις που είναι σχολείο σπίτι βιβλίο τουαλέτα.Εννοώ αυτός που ξέρει τι θέλει που έχει σύστημα που διαβάζει μεθοδικά που έχει καταλάβει που και πότε πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή.
2.Ο καλός περνάει κι εδώ και μην ακούω αηδίες του στυλ δεν έχουμε καλά πανεπιστήμια και τα ταύτα. Μια χαρά πανεπιστήμια έχουμε και από τις πιο ολοκληρωμένες σπουδές προσφέρουν-αν δε τα αφήσουν να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικά ιδρύματα κι όχι ως προθάλαμοι αλλά και θάλαμοι πολιτικών γραφείων μη σας πω ότι θα γίνουν από τα ΄καλύτερα της Ευρώπης- και άνευ διδάκτρων παρακαλώ και εγώ που χω πληρώσει δίδακτρα ξέρω πόση μεγάλη σημασία έχει αυτό.
Από και πέρα όποιος θέλει και έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει έξω και να κάνει μεταπτυχιακά να το κάνει Θα κερδίσει πολλά και δεν θα χάσει τίποτε αλλά και όποιος θέλει και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα λύσεις υπάρχουν να ψάξει να βρει.
3.Ο σόφρων και ο σοβαρός ξέρει στα 17 του τι του ταιριάζει και τι όχι.Τα βάζει κάτω τα μετράει συζητάει με τους γονείς του τους δασκάλους του βλέπει ρωτάει κρίνει και αποφασίζει.Όσοι νιώθουν δυνατοί ως μαθητές μη διστάζουν να επιλέξουν τις λεγόμενες καλές σχολές πολυτεχνεία ιατρικές και τα παρόμοια.
Σας κατεθέτω προσωπική μαρτυρία ήμουν μαθήτρια του 19 μισό και φοβήθηκα να χτυπήσω Ιατρική και ΕΜΠ μήπως και δεν περάσω…Με το μυαλό που χω τώρα σας το δηλώνω από τους πρώτους θα πέρναγα και χωρίς φροντηστήριο αλλά βλέπετε δεν είχα και κανέναν να μου ανοίξει τα μάτια μετά τον βρήκα αλλά ήταν ήδη αργά…
Μητρική συμβουλή διαλέξτε σχολές που σας δίνουν πολλαπλές δυνατότητες απασχολήςσης μετά το πέρας των σπουδών σας.
Πχ στις οικονομικές μιας που είμαι οικονομολόγος ας βλογήσω και τα γένια μου το πτυχίο των τμήματων Οργάνωσης και Διοίκησης προσφέρει περισσότερες επιλογές από το πτυχίο του Οικονομικού ή του πτυχίου του μηχανολόγου μηχανικού προσφέρει περισότερες δυνατότητες από το πτυχίο του Τοπογράφου μηχανικού.
Μια καλή λύση για τις κοπέλες είναι τα τμήματα των ξένω γλωσσών μπορούν να διδάξουν να γίνουν μεταφράτριες να διοριστούν στο δημόσιο να να να
4.Οταν με την βοηθεία του Θεού περάσουμε σε μια σχολή και πριν αρχίσουμε την γκρίνια α δεν θέλω δεν πάω, δεν μου αρέσει κλπ κλπ κλπ καλό θα ήταν να πάμε να δούμε πρώτον κατά που πέφτει και δεύτερον τι πρόγραμμα σπουδών έχει. Ίσως να είναι αυτό που ζητάμε τελικά…

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν (και στο γιο της Rock&Roses)

Προσυπογράφω με Rock & Roses και έχω μόνο μία παρατήρηση να κάνω. Προσωπικά θεωρώ πως το 80% των σχολών είναι ενδιαφέρουσες και αν πάτε με διάθεση να μάθετε, μπορείτε να καταλήξετε να κάνετε μεγάλα πράγματα. Μην αγχώνεστε με θέματα όπως που θα περάσω κλπ. Το που θα περάσετε όσο και αν φαίνεται περίεργο δεν είναι μόνο στο δικό σας χέρι. Δώστε την καλύτερη σας προσπάθεια και πάρτε τα όλα χαλαρά. Θα δείτε ότι στη ζωή, εν τέλει το πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι το που πέρασες, αλλά τι έκανες εκεί που πέρασες.

Και όπως συνηθίζω να λέω: Κάθε εμπόδιο για καλό :wink:

ΥΓ1. Μη δίνετε βάση στους συμμαθητές σας που λένε “εγώ έλυσα έτσι τη τάδε άσκηση”, ή στους τηλε-καθηγητές που βγαίνουν και δίνουν τις απαντήσεις (στη χρονιά μου, Μαθηματικός στην κρατική έδινε λανθασμένες και μη τεκμηριωμένες λύσεις…). Αν τυχόν μπορείτε να δίνετε τις εξετάσεις και όταν βγαίνετε να ξεχνάτε τελείως το τι γράψατε και να μη σας ενδιαφέρει, τότε έχετε μεγάλο ψυχολογικό πλεονέκτημα! Όλοι κάνουν πατάτες και κατά πάσα πιθανότητα θα κάνετε και εσείς. Αν κάνατε 2-3 μην ανησυχείτε. Απλά επικεντρωθείτε στο επόμενο μάθημα δίχως να κλωτσάτε κάδους για την πατάτα που κάνατε

ΥΓ2. Μην πάτε άυπνοι. Μελέτες δείχνουν πως ο εγκέφαλος για να οργανώσει τις πληροφορίες που έχει δεχτεί χρειάζεται τουλάχιστον 4 ώρες ύπνου. Όταν ξυπνάτε το πρωί, μην αγχώνεστε αν δε θυμάστε τίποτα. Είναι παρενέργεια του ύπνου. Μια ματιά να ρίξετε στο βιβλίο θα σας έρθουν όλα ξανά στο μυαλό :wink: