Sad. Έχω πάρει την απόφαση εδώ και καιρό να μην κατεβάζω torrent, ώστε έστω και μέσω streaming να στηρίζω απτην πλευρά μου αυτο το ελάχιστο, αλλά ο Bezos μας πετσοκόβει. 2.5£ το επεισόδιο το έχει, θα δώσω 50£ για να δω μια σειρά, ενώ πληρώνω ήδη το prime? Πάσο
Εγω πληρωνω $50 το χρονο σε VPN προγραμμα ωστε να κατεβαζω torrents αφοβα και στηριζω την οικονομια των VPN αντι για την τυραννια των Netflix, HBO, Amazon Prime και Disney+ και δε νιωθω καθολου τυψεις
Κι εγώ έχω vpn, για να βλέπω τα διαφορετικά ανα χώρα στο Netflix. Αλλά μέσω από αυτά δεν πληρώνονται οι καλλιτέχνες; Ναι προφανώς παίρνουν ψίχουλα αλλά πως μπορείς να στηρίξεις διαφορετικά;
Χωρις να ειμαι ουτε καν κατι κοντινο σε “ειδικος”, αν δεν κανω λαθος το Netflix αγοραζει τα δικαιωματα για καθε ταινια/σειρα για καποια χρηματα, αλλα οι καλλιτεχνες δεν βγαζουν “εξτρα” αν η δημιουργια τους κανει καλα νουμερα τηλεθεασης στο Netflix. Αυτο βεβαια σιγουρα ανεβαζει το κασε τους για την επομενη δημιουργια τους, αφου δημιουργει κινηση και ενδιαφερον, αλλα υπαρχουν παμπολλα metrics για κατι τετοιο.
Με μεγαλες IP, οπως ειναι το Star Wars ή η Marvel για παραδειγμα, ξερω σιγουρα πως το Netflix πληρωνει “ενοικιο” για να μπορει να δειχνει τις ταινιες αυτες ανα μηνα. Γι αυτο και καθε ταινια του MCU ηταν για περιορισμενο χρονικο διαστημα στο Netflix, ωστε να λειτουργησει ως κραχτης και να κανει κοσμο να αγορασει συνδρομη. Δεν εχει νοημα για το Netflix να κρατησει για παραδειγμα το Thor 2 για 8 χρονια. Δε θα φερει κανεναν καινουριο συνδρομητη απο ενα σημειο και περα. Τωρα βεβαια ολα αυτα πηγαν στο Disney+, στο οποιο δε θα δωσω ποτε και για κανεναν λογο ουτε ενα δολλαριο.
Ακομα και τα torrent downloads ειναι ενα απο αυτα τα metrics. Υπαρχει λογος που πολλες ιστοσελιδες εβγαζαν ως “ειδηση” το οτι το Game Of Thrones ειναι το πιο πολυκατεβασμενο (παρανομα) show στην ιστορια της τηλεορασης. Αυτο δημιουργει ακομα περισσοτερο interest, και αρα το προιον γινεται πιο πολυτιμο. Θεωρητικα, μια τεραστια ποσοτητα παρανομων downloads φερνει κερδος σε ενα προιον, γιατι η πλειοψηφια απο αυτους που το κατεβαζουν, δε θα πληρωνε για να το αγορασει ουτως ή αλλως (σιγουρα ισχυει κατα 100% σε μενα). Εντωμεταξυ, αν εγω πρηξω 100 ατομα για το Mr. Robot ας πουμε, 10 απο αυτους μπορει να ξοδεψουν λεφτα για το Mr. Robot. Γι αυτο και δεν ειναι πλεον τοσο αυστηροι με το παρανομο download. Ειναι αδυνατο να μπορεσεις να μετρησεις βεβαια ποσα κερδη φερνει μια τετοια λογικη, και αν φερνει, αλλα κατα την γνωμη μου μπορει κανεις ευκολα να δει πως οι πιο δημοφιλεις σειρες ειναι και αυτες που κατεβαζει ο κοσμος περισσοτερο.
Στην ψηφιακη εποχη, ειναι αρκετα πιο πολυπλοκο να μετρησεις απευθειας κερδη για καθε καλλιτεχνη απο ολες τις πηγες, αφου πλεον οι καλλιτεχνες σε οποιαδηποτε τεχνη πρεπει να πουλησουν το προιον τους σε διαφορες πλατφορμες (δες μουσικη) και να υπαρχει πλεον σε μορφη streaming.
Απο την μερια μου προσωπικα, σπρωχνω λεφτα απευθειας σε καλλιτεχνες που θαυμαζω πολυ ή που μου αρεσουν πολυ, ειτε αγοραζοντας merchandise ειτε την μουσικη τους στο bandcamp. Φανταζομαι το αντιστοιχο για σειρες ειναι να αγορασεις το physical medium αν και οταν βγει ποτε. Γενικοτερα πλεον τα περισσοτερα εσοδα για σειρες φανταζομαι πως ειναι λογω του interest generated. Αυτην την στιγμη ας πουμε το hype για το DARK ειναι τεραστιο αν τσεκαρεις ολα τα social media. Δεν ξερω πως μπορει να μεταφραστει αυτο σε απευθειας εσοδα για τους αγαπημενους Γερμανους της σειρας, αλλα αν πουλησουν τιποτα cool μπλουζακια ή κατι μετα το τελος της 3ης σεζον, θα στηριξω.
ΥΓ1. Γαμω την Μερκελ
ΥΓ2. tl;dr - παρε μπλουζακια, μπρελοκ, δονητες, καλτσες, προφυλακτικα κτλ απο την αγαπημενη σου σειρα/ταινια/μουσικη για maximum στηριξη
Δε νομίζω ότι έχει αναφερθεί, αλλά οι φαν των Αγγλικών κωμωδιων ας ρίξουν μια ματιά στο Friday Night Dinner. Η πρωταγωνιστρια έχει περάσει από το Black Books (άλλη ημιθεικη σειρά)
Και χωρις το ημι-, μη σου πω. Φανταστικο!
Είπα να δω κανα δυο επεισοδιάκα από την έβδομη brooklyn 99 και το πάτωσα μέσα σε ένα βράδυ και ένα απόγευμα. Λίγα επεισόδια η σεζόν γμτ.
Black Books απ’τα καλύτερα πράγματα που έχουν υπάρξει σε αυτόν τον κόζμο.
Εδώ και λίγο καιρό βλέπω (με κάποια ενδιάμεσα διαλείμματα εννοείται) το Line of Duty.
Κανονικά θα αρκούσε να πω ότι πρόκειται για αστυνομική σειρά βρετανικής παραγωγής, ας προσθέσω όμως ότι έχουμε να κάνουμε με εκπληκτική σειρά, με υπόθεση που σε καθηλώνει, με ανατροπές πάνω στις ανατροπές και σπουδαίες ερμηνείες με κάποιες χαρακτηριστικές (με την κακή έννοια προφανώς αυτό) αγγλόφατσες που συμμετέχουν να ταιριάζουν και να προϊδεάζουν ιδανικά για τον κάθε χαρακτήρα!
Α, και το εντυπωσιακό είναι ότι η πρώτη σεζόν είναι η λιγότερο καλή - από τις τρεις που έχω ολοκληρώσει έως τώρα!
Τα έχω γράψει τόσες φορές για αυτή τη σειρά. Έπος. Ο τρίτος κύκλος είναι απλά καταπληκτικός.
Διότι…;
Η ντιζνευ ειναι ο δγιαολος, it is known.
Διοτι εχει αγορασει ολα τα franchises, εχει απορροφησει τα παντα, και κυριως γιατι κατα την προσωπικη μου αποψη καταστρεφει ενα τεραστιο franchise οπως το Star Wars με το να του συμπεριφερεται ως μια αγελαδα που αρμεγει, αντι να σεβαστει την δημιουργια του George Lucas.
Νταξ να πω την αληθεια το Community φτιαχνει προς το τελους του 1ου κυκλου, και αρχη δευτερου τωρα ειμαι hooked.
Εδώ και λίγο καιρό βλέπω (με κάποια ενδιάμεσα διαλείμματα εννοείται) το Line of Duty.
Κανονικά θα αρκούσε να πω ότι πρόκειται για αστυνομική σειρά βρετανικής παραγωγής, ας προσθέσω όμως ότι έχουμε να κάνουμε με εκπληκτική σειρά, με υπόθεση που σε καθηλώνει, με ανατροπές πάνω στις ανατροπές και σπουδαίες ερμηνείες με κάποιες χαρακτηριστικές (με την κακή έννοια προφανώς αυτό) αγγλόφατσες που συμμετέχουν να ταιριάζουν και να προϊδεάζουν ιδανικά για τον κάθε χαρακτήρα!Α, και το εντυπωσιακό είναι ότι η πρώτη σεζόν είναι η λιγότερο καλή - από τις τρεις που έχω ολοκληρώσει έως τώρα!
Το ξεκίνησα και όντως είναι εξαιρετικό όπως και το μουσικό θέμα:
Αχ… Line of Duty! 29 επεισόδια σε κάτι λιγότερο από 10 μέρες - μονορούφι το άτιμο (και όχι στην καραντίνα)! Σε καθηλώνει από την αρχή ως το τέλος. Κορυφαία σεζόν η 3η και η 5η από κοντά. Το τρίο των πρωταγωνιστών απλά τα σπάει, και οι guest σε κάθε σεζόν δίνουν προστιθέμενη αξία.
Κλασική βρετανική αξία - μικρό, λιτό και περιεκτικό.
Θυμάμαι πως κάποτε παλιά το Arrested Development μου άρεγε πάρα πολύ και περνούσα πολύ όμορφα. Η 4η σεζόν ήταν περίεργη, λόγω της αφηγηματικής τεχνικής/σκηνοθεσίας, οκ, αλλά και πάλι θυμάμαι είχα γελάσει. Είναι γενικά πιο δύστροπη σειρά, κι αυτό το είχα στο νου μου, αλλά ρε παιδακιμ αυτή η 5η σεζόν δεν παλεύεται. Κάτι που πάνε πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι όλους τους δεύτερους χαρακτήρες και τις ιστορίες, κάτι που το έχουν παρακάνει με τις συναντήσεις/συμπτώσεις και όλα τα entanglements αυτής της οικογένειας, κάτι που έχουν χάσει το τούτο και το κείνο τους και που τελικά το αποτέλεσμα όντως δεν είναι καλό και δεν σου δίνει μια αίσθηση… σκοπού; νοήματος; , ή και όλα μαζί, δεν ξέρω. Με έπιασε μια όρεξη να κλείσω τρύπες σε σειρές που έχω παρατημένες χρόνια και ξεκίνησα απ’τα και καλά πιο ανάλαφρα, αλλά δυσκολεύομαι.
To ξεκίνησα κι εγώ πρόσφατα, δεν έχω τελειώσει ακόμα την 1η σεζόν. Ενώ στην αρχή ο αγαπημένος μου χαρακτήρας ήταν ο Τσανγκ (ακόμα δλδ μ αρέσει πολύ), πλέον λιώνω και με Αμπέντ… Poker face και ατάκες φωτιά!
Εγω ειπα να καλυψω ενα μεγαλο κενο μου και ξεκινησα το Twin Peaks. Το ξεκινημα ειναι καταπληκτικο
Σε ζηλεύω, να μπορούσα να το ξαναδώ πρώτη φορά…!