Περί σειρών γενικά

Μπα, οι Άγγλοι έχουν ωριμάσει στην ιδέα ότι sooner or later και η Ιρλανδία και η Σκωτία θα είναι αυτόνομες. Απλώς money talks φίλε. Όλο το θέμα είναι ποια λύση έχει το μικρότερο κόστος και, αυτήν την στιγμή, η καλύτερη λυση είναι να μεινουν τα πράγματα ως έχουν. Για καμια δεκαετία ακόμα.

1 Like

Άντε να δούμε. Γιατί έχω την αίσθηση ότι αν δεν φύγει από τη μέση η εκκρεμότητα της ενοποίησης του νησιού, δεν θα πιάσετε ποτέ σοβαρά το πραγματικό ζήτημα: αυτό της εξουσίας…

1 Like

Η Σκωτία δεν είναι ήδη αυτόνομη; Με την έννοια ότι έχει δικό της κοινοβούλιο. Ανεξάρτητη εννοείς; Μου φαίνεται απίθανο οι Άγγλοι να έχουν συμβιβαστεί με τέτοια ιδέα, δεν είναι καθόλου το κλίμα που λαμβάνω εγώ. Υπάρχουν και κάτι πετρέλαια στη μέση…

Όλες οι “δεύτερες” βρετανικές χώρες (κακά τα ψέματα, Βρετανία = Αγγλία) έχουν τα δικά τους κοινοβούλια. Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία. Σε τελική ανάλυση όμως οι τύχες τους αποφασίζονται στο Λονδίνο…

Αυτό ακριβώς λεω. Ως προς την αυτονομία που αναφέρει ο Αντώνης προσπαθώ να καταλάβω τι εννοεί. Νομίζω το επόμενο βήμα είναι η ανεξαρτησία, δεν μπορώ να σκεφτώ κι άλλο στάδιο αυτονομίας με περισσότερες ελευθερίες που όμως να μην είναι ανεξαρτησία. Εκτός αν μιλάμε για κάποια τυπικά αλλά όχι ιδιαίτερα ουσιαστικά θέματα τύπου να μην δέχονται το βασιλιά πχ.

Τέλος πάντων, πολύ οφφ τοπικ

Ή ίσως εννοεί ότι δεν είναι πραγματικά αυτόνομες, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, καθώς η νομοθεσία που θεσπίζεται στο Λονδίνο ισχύει για όλα τα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ναι βρε, ανεξαρτητη Σκωτία εννοώ. Κάνανε το δημοψήφισμα και μαλακίστηκαν πριν από μερικά χρόνια…

1 Like

Δεν μαλακίστηκαν μωρέ, απλά τους την πέσανε όλοι και τους κάνανε να χεστούν πάνω τους. Και πού πας ξυπόλυτη στ’ αγκάθια μωρή Σκωτιούλα, και θα το μετανιώσετε, κ.ο.κ.

“Μαλακίστηκαν” που το άνοιξαν σε κάθε κάτοικο βασικά. Αν δεν είχε δικαίωμα στο δημοψηφισμα κάθε κάτοικος αλλά μόνο κάθε πολίτης (resident vs citizen) μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Δεν ξέρω αν θα ήταν πιο δίκαιο αλλά πιστεύω σίγουρα διαφορετικό.

Αυτό το στοιχείο δεν το είχα υπόψη μου. Μήπως έχει να κάνει με την ίδια τη νομική υπόσταση του όρου πολίτης σε Σκωτία και Ηνωμένο Βασίλειο; Μήπως δηλαδή δεν υπάρχει καν “πολίτης Σκωτίας” αλλά μόνο του ΗΒ, άρα εκ των πραγμάτων έπρεπε να οριστεί ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι κάτοικοι Σκωτίας, επειδή δηλαδή δεν θα έβγαινε άκρη αλλιώς;

edit
Και με μια γρήγορη αναζήτηση φαίνεται ότι έτσι είναι, δεν υπάρχει δηλαδή ως ιδιότητα Σκωτσέζος πολίτης.

Μα ναι φυσικά. Αλλά μπορείς να είσαι πολίτης ΗΒ και κάτοικος Σκωτίας. Να πρέπει να έχεις και τις δύο ιδιότητες δηλαδή. Η μία να εξασφαλίζει ότι δεν είσαι ένας περαστικός που ήρθε για μεταπτυχιακό και θα φύγει σε δύο χρόνια και η άλλη φυσικά ότι εκεί μένεις, η Σκωτία είναι το σπίτι σου.

Ξαναλέω, είναι μεγάλη συζήτηση αν αυτό είναι πιο δίκαιο ή όχι, βρίσκω επιχειρήματα και για τις δύο απόψεις. Απλά λέω ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Μα πώς θα μπορούσαν να το εξασφαλίσουν αυτό. Πες π.χ. ότι μιλάμε για φοιτητές στη Σκωτία, πώς θα βρίσκανε ότι ο τάδε θα γυρίσει στη χώρα του μετά τις σπουδές του ή θα μείνει εκεί μόνιμα. Θα τον ρωτούσαν και θα ήλπιζαν να απαντήσει ειλικρινά; Σου θυμίζω άλλωστε ότι τότε το ΗΒ ήταν μέλος της ΕΕ, άρα δεν χρειαζόταν κάποιος άδεια παραμονής.

Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να ψηφίσανε σε εκείνο το δημοψήφισμα και άτομα που έμεναν προσωρινά στη Σκωτία και ψιλοσταρχίδιατους, αλλά προσωπικά αμφιβάλλω ότι έκαναν τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

edit
Τώρα που ξαναδιαβάζω αυτό που έγραψα, δεν το εκφράζω σωστά. Προφανώς μιλάμε για πολίτες ΗΒ αλλά μη μόνιμους κατοίκους Σκωτίας. Παραμένει βέβαια το ερώτημα πώς κάνεις αυτόν τον διαχωρισμό μέσα από επίσημα έγγραφα.

Είχε ενδιαφέρον μια ανάλυση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος που έδειχνε πως την πλάστιγγα υπέρ της παραμονής στο ΗΒ την έγειρε η ψήφος των ηλικιωμένων,συντηρητικών πολιτών .
Στις νεότερες ηλικίες η ψήφος για αποχώρηση ήταν ξεκάθαρα πλειοψηφική και αν υπήρχε μαζικότερη προσέλευση νέων το αποτέλεσμα θα ήταν αντίθετο.

Δε νομίζω ότι καταλαβαίνω το ερώτημα σου. Αν είσαι πολίτης ΗΒ (έχεις citizenship) και είσαι κάτοικος Σκωτίας (resident Σκωτίας) μπορείς να ψηφίσεις. Αν δεν έχεις και τα δύο, δεν μπορείς. Και οι δύο αυτές ιδιότητες είναι έγγραφα που αποδεικνύονται.

Επαναλαμβάνω, αυτό ίσως ανοίγει άλλα ζητηματα. Αλλά ως προς το αν τεκμηριώνονται οι ιδιότητες αυτές, τεκμηριώνονται πολύ εύκολα.

1 Like

Ρε παιδί μου

Πες ότι ένας 20χρονος από το Νιουκάστλ σπούδαζε τότε στο Εδιμβούργο (που έχει και πολλά πανεπιστήμια). Στα στοιχεία του, “resident of Scotland” δεν θα φαινόταν;

Βεβαίως κι ανοίγει.
Όπως το να πάτε σε κάνα άλλο θρεντ για παράδειγμα.
Μπόμποι.

7 Likes

Σιγά εσύ, ταράξαμε τη μακαριότητα του θρεντ των σειρών

1 Like

Εμενα παντως δε με ενοχλει που ειστε οφφ τοπικ, αλλα που λετε χαζομαρες :stuck_out_tongue:

3 Likes

Μα αυτός έτσι κι αλλιώς είχε δικαίωμα να ψηφίσει, αυτό λέμε. Ψήφισαν όλοι βάσει residency το 2014. Αλλά μαζί με τους Νιουκαστλιωτες ψήφισαν και οι Μαρουσιωτες που πήγαν στο Εδιμβούργο τρεις μήνες πριν για να φάνε τα λεφτά των γονιών τους πριν γυρίσουν Ελλάδα να αναλάβουν την τεχνική εταιρεία του πατέρα τους.

Αυτο λεει ο Γρακχος, δλδ οτι ο Νιουκαστλαιος που ετυχε να ζει στη Σκωτια εκεινη την περιοδο, ειχε δικαιωμα ψηφου και επηρεασε σε ενα βαθμο το αποτελεσμα. Διοτι δεν ηταν σκωτσεζος (βιβα η ανεξαρτησια) και σκεφτοταν ως Αγγλος (ας ψηφισουμε κατα, να τους κρατησουμε στο ΗΒ, μην χασουμε τα κελεπουρια).

Και αντε, ως εδω καλα. Ο Μαρουσιωτης, που ετυχε να ζει στη Σκωτια, αλλα δεν ηταν πολιτης ΗΒ, πώς το εκανε; Δεν πληροι και τις δυο προϋποθεσεις.