Περί σειρών γενικά

Εντωμεταξυ το καταλαβαινουμε ελπιζω οτι ακομα κι αν επαιζαν τους Μολντερ και Σκαλι, δε θα υπηρχε κανενα απολυτως προβλημα γιατι μιλαμε για χαρακτηρες που δεν υπαρχουν στην πραγματικοτητα, ετσι?

Νομιζω τελικα οτι το προβλημα εγκειται στο οτι δυστυχως πολλοι φανατισμενοι φανς εκει εξω βλεπουν τον ταδε χαρακτηρα, την ταδε ταινια, την ταδε μουσικη κτλ ως προεκταση της προσωπικοτητας τους και της υπαρξης τους, κι ετσι ταυτιζονται σε τετοιο αρρωστημενο βαθμο που νιωθουν πως ολα αυτα ειναι ιδιοκτησια τους. Τις προαλλες καπου πετυχα σχολιο απο τυπο που εν ετει 2026 γκρινιαζε επειδη κουρευτηκαν οι Metallica το 1995, δε θα υπαρχει κοσμος που ενοχλειται απο μαυρο Σνεηπ?

1 Like

σωστό αυτό
για παράδειγμα εμένα με ενόχλησε πολύ που στο Starfleet Academy έκαναν τον Κλίνγκον χαρακτήρα γκέι.
Γιατί ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ όλοι ξέρουμε ότι οι Κλίνγκον είναι στρέιτ…
… τι όχι???

πω ρε συ, πωπω πωπω.

οι φάση με τις αλλαγές χρωμάτων των ηθοποιών, έχει γίνει λίγο διαγωνισμός προοδευτικότητας.

Ας βγουνε alter ego να κυνηγάνε φαντάσματα, και ας ειναι ένας μαύρος με μια κίτρινη και ένας καφέ με μια μωβ. Δεν θα μας πειράζει καθόλου. Αλλά από εκεί, μέχρι να αρχίσουμε να απολογούμαστε γιατι μας άρεσαν οι λεύκοι μωλντεροσκάλυ που έχουμε συνδυάσει με τα νιάτα μας, είμαστε πολλα πολλα κλικ παρακάτω.

sorry not sorry

Νομιζω ειμαστε μεγαλα παιδια και μπορουμε να καταλαβουμε τον λογο που γινονται αυτες οι αλλαγες. Οπως μπορουμε να καταλαβουμε τον λογο που μεχρι πριν καμια 15ετια γινοταν το whitewashing της αρκουδας παντου. Προφανως και δεν εγινε ξαφνικα προοδευτικο το Χολυγουντ που νοιαζεται για την εξαλειψη των διακρισεων, ολα αναγονται στο τι πουλαει στα εκαστοτε demographics που στοχευει το καθε προιον. Το θεμα ειναι ποιους ενοχλει και γιατι. Επισης ποιοι ενοχλουνται μονο τωρα ολως τυχαιως. Γιατι αν δεν σε πειραζε ο Τζων Γουεην σαν Τζεγκινς Χαν η Νταιαν Κρουγκερ σαν ωραια Ελενη, αλλα η Λουπιτα Νιογκο δεν σου φαινεται αρκετα Ελληνιδα, μαλλον αυτο κατι δειχνει. Ετσι το βλεπω εγω τουλαχιστον.

Κατα τα αλλα γουατεβερ. Και εγω τον Ρολαντ μια ζωη τον φανταζομουν σαν τον Κλιντ Ηστγουντ (και ο ιδιος ο Κινγκ ετσι ακριβως τον περιγραφει) αλλα αφου ο Ιντρις Ελμπα γαμαει, τι να κανουμε, θα επιβιωσουμε.

1 Like

Θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής: Είναι λάθος να αποδίδεται σε ρατσιστικά αντανακλαστικά η οποιαδήποτε αντίδραση έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματος του τάδε ηθοποιού που γίνεται κάστινγκ στον τάδε ρόλο.

Sure, πολλές φορές όντως ο άλλος που αρχίζει να φωνάζει είναι απλά ρατσιστής / ξενόφοβος φασιστάκος και δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε περαιτέρω.

Ο δικός μου προβληματισμός όμως - και φαντάζομαι αρκετών άλλων - είναι ότι αυτό το “άνοιγμα”/diversification της βιομηχανίας του θεάματος την τελευταία δεκαετία με εικοσαετία, χονδρικά, στα χαρτιά μεν έχει ευγενές κίνητρο (τέλος πάντων να μην τρώμε όλη την ώρα στη μάπα άσπρες μάπες, pun intended) αλλά στην πράξη είναι μια διαδικασία εντελώς ατσούμπαλη, γιατί γίνεται με το στανιό. Αντί δηλαδή π.χ. να πουν τα στούντιο ξέρεις τι, ας αρχίσουμε να γυρίζουμε και ταινίες/σειρές που δεν εκτυλίσσονται απαραίτητα στη Βόρεια Αμερική ή στη Δυτική Ευρώπη (ή σε imagined χωροχρόνους που όμως αισθητικά/πολιτισμικά ανάγονται και πάλι στις συγκεκριμένες ευρύτερες περιοχές), αλλά και στην Αφρική, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική, να ανοίξει λίγο το μάτι και το μυαλό του άλλου, να αξιοποιηθούν με οργανικό τρόπο υποκριτικά ταλέντα από άλλες “φυλές”, τι κάνουν; Ακολουθούν κατά βάση την εύκολη λύση, χρησιμοποιούν τις ίδιες, τις παλιές καλές θεματικές (που ξέρουν ότι πουλάνε δηλαδή) και απλά “φυτεύουν” μέσα έναν-δυο μαύρους ή ασιατικής καταγωγής ηθοποιούς, για να πουν ότι σπάμε και τα φυλετικά στερεότυπα ξέρω γω. Αφήστε ρε αλεπουδιάρηδες! Όχι μόνο δεν “γκρεμίζετε τείχη” έτσι όπως το κάνετε αλλά στην πραγματικότητα πετυχαίνετε το ακριβώς αντίθετο: ενισχύετε τις διαφυλετικές / εθνοτικές εντάσεις.

Υποθέτω όλοι μας μπορούμε να σκεφτούμε κωμικά ατυχή παραδείγματα βεβιασμένης χρήσης μη-λευκών ηθοποιών σε καταστάσεις που δεν μπορείς παρά να πεις “what the actual fuck”. Εγώ π.χ. ακόμα θυμάμαι να βλέπω κάποια χρόνια πριν μια ταινία για τη ζωή της βασίλισσας της Σκωτίας, Μαρίας (με την Σέρσα Ρόναν στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Μάργκο Ρόμπι σε αυτόν της βασίλισσας Ελισάβετ - συμπαθητικό ταινιάκι btw, αν και σε καμία περίπτωση αριστούργημα), και σε ένα σημείο να γουρλώνω τα μάτια βλέποντας στον ρόλο του Άγγλου πρέσβη στη Σκωτία έναν μαύρο! Συγκεκριμένα, είχαν βάλει να τον υποδυθεί ο Άντριαν Λέστερ, ένας εξαιρετικός ηθοποιός παρεμπιπτόντως (τον είδα ως Άμλετ σε μια ταινία και ανατρίχιασα με την ερμηνεία του) …αλλά ρε μαλάκες, ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ, μαύρος ευγενής στη Βρετανία του 16ου αιώνα;;;; Περιμένετε ειλικρινά ότι κάτι τέτοιο θα φανεί πειστικό σε οποιονδήποτε;;;;

Και υπάρχει βέβαια και το παρακάτω σπαρταριστό βίντεο από τον Νοτιοαφρικάνο κωμικό Τρέβορ Νόα, ο οποίος διηγείται πώς ο αρχικός ενθουσιασμός του απέναντι στην προοπτική του Ίντρις Έλμπα ως νέου Τζέιμς Μποντ μετατράπηκε σε σκεπτικισμό, αποκλειστικά για πρακτικούς λόγους:

Εν ολίγοις: Θέλετε κάθε καινούργια ταινία ή σειρά να έχει “racial quota”; Τότε τουλάχιστον χειριστείτε το έξυπνα. Όπως το έκαναν π.χ. στο Bridgerton, όπου σε αρκετά πρώιμο σημείο της αφήγησης αποκαλύπτεται ότι δεν πρόκειται για την πραγματική βικτωριανή Αγγλία αλλά για μια εναλλακτική ιστορία της, όπου όλες οι μειονότητες έχουν ήδη από χρόνια αποκτήσει ισότιμα δικαιώματα με τους λευκούς. Και μετά απλά την ξεχνάς αυτή τη λεπτομέρεια!

9 Likes

Πανω κατω τα ιδια λεμε, χωρις να εχω δει το βιντεο ομως, τι κακο εχει ο Ιντρις Ελμπα σαν Τζεημς Μποντ? Δυσκολα μπορω να σκεφτω πιο ΒΡΕΤΑΝΟ, θα μου φαινοταν γαματη η προοπτικη προσωπικα.

Δες το βίντεο, θα σ’ αρέσει :stuck_out_tongue:

Διαφωνεις με την παραγραφο που εκανες quote? Δεν βρισκεις ασχημο το να ταυτιζεται ο κοσμος σε τετοιο βαθμο με καποια πραγματα που το κανει μερος της ταυτοτητας του? Και που σε πολλες περιπτωσεις, συνοδευεται απο ευχες για καρκινους, ψοφο, online bullying και ενα σωρο αλλα ομορφα?

Δε νομιζω να ζητησε κανενας απο κανεναν να απολογηθει επειδη του αρεσαν οι λευκοι μολντεροσκαλι. Βασικα, κι εμενα μου αρεσαν. Μαλλον οχι, δεν ειναι οτι μου αρεσαν, τους λατρευα ακριβως οπως ηταν και την Σκαλλι την ειχα ψιλο-ερωτευτει με τα κοκκινα της μαλακια και τα λαμπερα της ματακια.

Αυτο τι σχεση εχει με το οτι καποιος μπορει να θελει να κανει ενα reboot και να εχει τους χαρακτηρες αυτους ως Ινδο και Αφροαμερικανα? Γιατι να επηρεαζει την δικη σου αναμνηση και αγαπη για αυτους τους χαρακτηρες μια καινουρια ιστορια την οποια μπορεις και να μην δεις ποτε στην ζωη σου?

Ενδιαφέρον πόιντ αυτό. Εγώ θα πω ότι υπάρχουν και ακόμα πιο τρανταχτά παραδείγματα whitewashing, που btw δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί τέτοιο η Κρούγκερ, που ΟΚ είναι ξανθιά Γερμανίδα που έπαιξε μια αρχαία Ελληνίδα βασίλισσα η οποία μπορεί να υπήρξε ή να μην υπήρξε ιστορικά αλλά τέλος πάντων είναι κάπως πιο εύκολο το suspension of disbelief απ’ ό,τι όταν την υποδύεται μια κοπελιά με γνήσια αφρικάνικα χαρακτηριστικά - btw πολύ όμορφη γυναίκα η Λουπίτα, αλλά όταν μιλάμε για τον Τρωικό Πόλεμο είναι άκυρη η φάση: Ο μόνος Αφρικανός χαρακτήρας που αναφέρεται ρητά ως τέτοιος σε οποιονδήποτε σχετικό μύθο είναι ο Μέμνων, βασιλιάς της Αιθιοπίας που ήρθε προς βοήθεια των Τρώων και τον σκότωσε (και αυτόν) ο Αχιλλέας. Το λέω γιατί περιγράφεται συγκεκριμένα ως “σκουρόχρωμος”. Ξέρω γω, μου φαίνεται περίεργο να αναφέρεται κάτι τέτοιο για έναν ήσσονα χαρακτήρα της μυθολογίας αλλά να “παραλείπεται” για την τύπισσα που έγινε για πάρτη της ο πόλεμος!

Anyway, πολλά είπα γι’ αυτό, πάω στα πιο τρανταχτά παραδείγματα whitewashing που έλεγα. Μίκι Ρούνεϊ στο Breakfast at Tiffany’s ρε φίλε. Πωωωωω. Ακόμα με πιάνει σύγκρυο. Τόσο προσβλητική κινηματογραφική στιγμή που ακόμα και σε εποχές που το whitewashing ήταν γενικά αποδεκτό, ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις. Ή τι να πούμε π.χ. για την πρακτική του blackface, που ΟΚ ήταν πιο διαδεδομένη προπολεμικά αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιβίωνε μέχρι και ανησυχητικά πρόσφατα.

Αλλά υπάρχει και τουλάχιστον ένα καραμπινάτο παράδειγμα whitewashing που είναι πολύ πιο πρόσφατο: Η Σκάρλετ Γιόχανσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ριμέικ του Ghost in the Shell! Και πάλι βέβαια υπήρξαν αντιδράσεις, κάτι που για μένα δείχνει ότι στον πολύ κόσμο δεν περνάνε πια αυτά, αλλά κατά τη γνώμη μου φανερώνει και την υποκρισία του Χόλιγουντ και γενικά όλων των μεγάλων στούντιο, παραγωγών κ.λπ. Γιατί παίζουν πάντα το diversity card αλλά τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα περιόριζαν το recasting από μειονότητες σε δευτεροτρίτους χαρακτήρες, έτσι να υπάρχουν κι αυτοί ρε παιδί μου, αλλά όταν πρόκειται για το κύριο πρόσωπο σε ένα μπλοκμπάστερ, ε εκεί θα βάλουμε μια σούπερ σταρ και εννοείται λευκή! Μην τα γαμήσουμε και όλα!

1 Like

Αυτό που έχει αρχίσει να ενοχλεί κάπως εμένα είναι πως σε κάθε αντίδραση που υπάρχει σε race swap casting, όπως αυτό του Snape για παράδειγμα, θα γίνουν κατευθείαν συγκρίσεις με τους διάφορους Alt-right podcasters, youtubers τύπου Shapiro, Nerdrotic που θα κάνουν 10 βίντεο την βδομάδα για το πως η λευκή φυλή σιγά σιγά εξαφανίζεται κ λοιπές αρλούμπες. Όλοι στο ίδιο τσουβάλι, δεν μπορεί να ξεκινήσει κουβέντα καθόλου.

Αρκει να γνωριζει κανεις Βιολογια επιπεδου Λυκειου βεβαια για να ξερει πως ο ορος “race” ειναι εντελως λανθασμενος, και αρα το “race swap” δεν βγαζει απολυτως κανενα νοημα ως φραση.

Νομίζω ότι ο Προφεσορ Σνέιπ ήταν νέος κανονικά (συγκριτικά με την θρυλική απεικόνιση του Ρικμαν)

Η ηλικία του ηθοποιού μοιάζει σωστή δλδ

1 Like

Αφου ηταν συμμαθητης με τους γονεις του Χαρρι, και αρα καπου 40-45.

Καμια σχεση με Ρικμαν δηλαδη, ασχετα απο το ποσο υπεροχος ηταν ο Ρικμαν στον ρολο.

Ο Χάρι Χόλε στο Νέτφλιξ οδηγεί συγκλονιστική αμαξάρα. Η σειρά έχει πρωτότυπη μουσική από Κέηβ+Έλις, όπως επίσης και τραγουδάρες.

Συμπαθητικό φαίνεται.

4 Likes

True, απλώς αν και έχω διαβάσει και τα βιβλία, ο (συνομήλικος) 30ρης Essiedu μου φαίνεται γενικά λίγο μπέμπης λόγω προσώπου αλλά δεν το θεωρώ και κάτι αρνητικό γενικώς.

Ωραίο το American Primeval, αλλά ήθελε τουλάχιστον 2 ακόμη επεισόδια. Πολλοί και ενδιαφέροντες χαρακτήρες αλλά χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο για την ανάπτυξη τους, το φινάλε φάνηκε αρκετά βεβιασμένο. Ακόμη και έτσι όμως, αξιόλογη gritty western περιπέτεια.

1 Like

Ως fan του Harry Hole και του Nesbo γενικότερα, φαίνεται να είναι αυτό που πρέπει να είναι, επιτέλους. Όλοι οι χαρακτήρες είναι ίδιοι με τα βιβλία, τα πάντα είναι στη θέση τους.

Έχοντας δει τα δυο πρώτα επεισόδια δηλώνω εντυπωσιασμένος και ανακουφισμένος.

2 Likes

Πώς λέγεται η σειρά;

Εντάξει, ο Σνέιπ δεν σκιαγραφείται ως μαύρος στα βιβλία (δεν θα μπορούσε άλλωστε, η Rowling τα έχει τα θεματάκια της), αλλά αν πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια και είναι καλός ηθοποιός, who cares?

Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι συγκρίνουμε τον νέο με τον Ρίκμαν, που ήταν μορφάρα, και αυτό είναι άδικο, αλλά αναπόφευκτα συμβαίνει.

Ποιο βιβλίο χρησιμοποιούν ;

Αστέρι του Διάβολου

Μπαίνεις.

1 Like

Detective Hole

3 Likes