Για Harry Potter, ας πω το μακρύ μου και εγω (το’ χα γράψει προχτές, ξέχασα να πατήσω reply, ρουφήχτε το τώρα
) μιας και υπερήφανος Potterhead
από το 1997 (40+άρης πλέον αλλά οκ, αυτοί είμαστε τώρα, τι να κάνουμε :p) :
Προσωπικά, το “πρόβλημα” ("πρόβλημα τώρα, κλαιν, κουβέντα να γίνεται) με το νέο Harry Potter του HBO είναι το ότι, αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια αυτής της πρώτης γνωριμίας anyway, δείχνει να μοιάζει υπερβολικά πολύ με τις ταινίες/ ή σαν να μην προσπαθεί ιδιαίτερα να ξεφύγει από την σκιά αυτών.
Αν μη τι άλλο θα περίμενα να έχει μια εντελώς διαφορετική “υφή”, ειδικά ως κάτι του οποίου το main concern είναι το “too soon” (τουλάχιστον “διαβάζοντας” κάποιος και τις αντιδράσεις των fans του κινηματογραφικού franchise, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η σειρά)…
Ασχέτως αν η πρώτη κινηματογραφική εξόρμηση του βιβλίου ήταν πριν 25 έτη στις αίθουσες, θαρρώ πως έχουν αλλάξει αυτές οι ισορροπίες σήμερα - να λογίζονται δηλαδή “παλιές” ταινίες αυτά μαζικά κινηματογραφικά φαινόμενα της μετά2000 pop κουλτούρας (ελέω internet κτλ κτλ κτλ).
Πιστεύω (ξαναλέω, πάντα με αυτό που είδα) πως, λόγω της απήχησης του franchise στο σύγχρονο σινεμά του φανταστικού, η σειρά δεν φαίνεται να θέλει να “ταράξει” αρκούντως τα νερά και να χάσει τη σκληρή μερίδα οπαδών των ταινιών - κάνοντας ταυτόχρονα ένα άνοιγμα στους πιο σκληροπυρηνικούς φίλους των βιβλίων, με το να πλασάρεται (από το marketing department έως και τον τελευταίο βοηθό σκηνογραφίας) ως μια πιο accurate μεταφορά αυτών στην οθόνη.
Στο διαταύτα, οκ, η αλήθεια είναι πως μάλλον είναι δύσκολο να αλλάξεις οπτικά πολλά πράγματα σε σχέση με τις ταινίες (μιας και αυτές ήταν, τουλάχιστον στο οπτικό τους σκέλος ξαναλέω, αρκετά spot on στα γραπτά της Rowling).
Μπορείς όμως να αλλάξεις τον τρόπο που θα απεικονίσεις τα ίδια πράγματα υφολογικά, όπως για παράδειγμα (που μου ήρθε στο μυαλό αυτόματα και εντελώς τυχαία) το sequel του Wizard of Oz, Return to Oz του 1985 ή (σε κάτι πιο πρόσφατο και πιο προφανές) το Blade Runner με το Blade Runner 2049, το Rogue One με το A New Hope - ή ακόμα και με οδηγό το αποτέλεσμα μιας τέτοιας “αλλαγής” εντός του ήδη υπάρχοντος φιλμικού Harry Potter (όπως το Prisoner of Azkaban πχ. το οποίο ήταν οπτικά -και αισθητικά και σαν γενικότερο ύφος- πολύ διαφορετικό από τις 2 πρώτες ταινίες του Colombus).
Να πεις τέλος πάντων το παραμύθι με δικά σου λόγια, όχι να μοιάζει αυτό (ξαναλέω, όπως το είδα εγώ στο συγκεκριμένο trailer) με μια swap faces ΑΙ generated εκδοχή διαφόρων σκηνών της πρώτης ταινίας.
Και ας του “γαμήσεις και τα μάτια” btw - προσωπικά δεν με αφορά μια η πιστότητα στο πρωτότυπο κείμενο, αλλά με ενδιαφέρει να δω μια ωραία ιστορία που κρατάει τον βασικό χαρακτήρα των βιβλίων και that’s it.
Το trailer συνολικά δεν ήταν κακό per ce (ίσα ίσα οκ, πατούσε όλα τα σωστά κουμπάκια) απλά ήταν κάπως κάτι σαν tribute, σαν να του έλειπε η προσωπικότητα και συνεπακόλουθα το “ειδικό βάρος” ενός τέτοιου franchise - ακόμα και η σκηνή που επέλεξαν να το κλείσουν, ενώ μου άρεσε (δηλαδή αλήθεια μου άρεσε πολύ η εντελώς παιδική και απόλυτα ανθρώπινη πρώτη αντίδραση του Ron στο σημάδι του Harry) ήταν στημένη ακριβώς (σαν κάδρο δηλαδή) όπως η αντίστοιχη της πρώτης ταινίας.
Τεσπά, προσωπικά και πάλι, με τις ταινίες δεν δέθηκα ποτέ ιδιαίτερα (πλην του Prisoner of Azkaban που το θεωρώ φανταστική coming to age ταινία γενικότερα και του Goblet of Fire, που ήταν ένα καλό, μεστό και πολύ fun ολοκληρωμένο blocbuster παιδικής φαντασίας) γιατί ήμουν των βιβλίων από το Γυμνάσιο και δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα να τα δω σε μεγάλη οθόνη (αν και στη πλειοψηφία τους ok, είναι μάλλον καλές παιδικές ταινίες φαντασίας, τις οποίες και βλέπω πλέον πολύ ευχάριστα - ακόμα και τις μετριότατες (στην καλύτερη) τελευταίες τρεις της γκρι λέζας και της κουραστικής σοβαροφάνειας.
Ξαναλέω πως είναι ένα μόνο ένα πρώτο trailer, ΠΡΟΦΑΝΩΣ το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό - ή ακόμη και στα ήδη υπάρχοντα πλαίσια να δουλεύει μια χαρά (είναι και το HBO από πίσω) !
Δεν με χάλασε τόσο όσο ίσως φαίνεται παραπάνω με ότι γράφω, δεν με ενθουσίασε κιόλας από την άλλη - κυρίως χαίρομαι που θα απλά θα υπάρχει άλλη μια σειρά στην tv που θα ψηθώ να δω σε μερικούς μήνες και αυτό… τα βιβλία είναι ακόμη εκεί ούτως ή άλλως, για όποιον ή όποια (παιδί ή μεγάλο) θέλει να ζήσει τις περιπέτειες του Harry Potter όπως πραγματικά είναι.