Μου τη σπάει

Μου την σπαει το μυαλό που κουβαλάω…

Ετσι! Συμφωνω απολυτα. Στην χωρα μας ολοι κανουμε λογο για μια εκπαιδευση που στο κατω κατω ειναι πλασματικη και επιφανειακη. Τι πνευματικα εφοδια κλπ μαλ… Ολοι διαβαζουμε για τις πανελληνιες. Και η εκπαιδευση κατανταει να ειναι αυτο που λες. Πως θα γλειψουμε και θα παρουμε εξουσια για να βολευτουμε. Γιατι ολα στην Ελλαδα εχουν να κανουν με το βολεμα.

Εν κατά κλείδι λύκειο για τις πανελλήνιες και πανεπιστήμιο για το χαρτί (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις). Αυτή είναι η εκπαίδευση μας.

Και μόνο το οτι τα παιδιά δε θυμούνται ΤΙΠΟΤΑ σχεδόν απο όσα μαθαίνουν στο σχολείο, ή δίνουν εξετάσεις στις σχολές ίσα για να πάρουν ένα χαρτί, τα λέει όλα. Ούτε γνώσεις, ούτε τίποτα. Απλά το χαρτί, ο βαθμός. Εκπαίδευση που έχει καθαρά εργαλειακό χαρακτήρα. Όλα για τη θέση, όλα για το βόλεμα. Ήδη απο μικρά περνάνε σε πολλά παιδιά την νοοτροπία “σημασία έχει να κάνεις κάτι ωστε να βρεις μια δουλειά”. Και αν έχει καλά λεφτά η δουλειά, τόσο το καλύτερο. Η νοοτροπία του οικονομίστικου συστήματος μας. Δεν έχει σημασία η γνώση, η προσωπική αναζήτηση, και το να κάνει κάποιος εκείνο που τον ικανοποιεί προσωπικά. Μόνο η θέση. Και αν για τη θέση περισσότερη σημασία έχουν οι γνωριμίες και τα μέσα, τόσο το καλύτερο.

Αυτά είναι τα χάλια μας.

Κλείνουν το νέο σε ασφυκτικά πλαίσια και συνάμα το ντοπάρουν πουλώντας δόσεις “αξιοκρατίας”.

Επειδή την ώρα που γινόταν τα επεισόδια ήμουν στο κτίριο του Παπει στο γραφείο, ξέρω πολύ καλά ποιοι ήταν. Και ήταν και ΠΚΣ ίτες. Και για μία ώρα μπαίνανε καπνοί από τα παραθυρα και δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω γιατί είχαν κλειδώσει τις πορτες όλοι αυτοί για να μην φύγει κανεις. Και το αστείο όλων, είναι ότι οι φοιτητές του χρόνου στις εκλογές θα εκλέξουν πάλι τις ίδιες παρατάξεις, που φέρνουν τους μπράβους και τους άλλου με τα ρόπαλα και τα κράνη. Πώς μετα οι άλλοι να μην φωνάζουν “Πουτ@ν@ς γιοι, αριστεροί”?. Να τους βράσω… Όλοι τα ίδια σκατά είναι.

Για να τελειώνουμε με τις πρυτανικές/προεδρικές εκλογές…

Στον νεο αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο υπάρχει μια διάταξη που όπως και να χει εμπεριέχει εξ ορισμού λίγη περισσότερη δημοκρατία (εφόσον τώρα ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές) σε σχέση με το τι επικρατούσε πριν (που ψήφιζαν εκλέκτορες απο τις παρατάξεις). Το να πηγαίνεις και να σπας αυτήν την διαδικασία (που, επαναλαμβάνω, είναι πιο δημοκρατική σε σχέση με πριν) μόνο και μόνο επειδή είναι στον νέο νόμο πλαίσιο ειναι ηλιθιότητα άνευ ορίου. Και αναφέρομαι κυρίως στην αντίληψη της ΕΑΑΚ.

Φυσικά η διάταξη αυτή δεν τα κάνει όλα ρόδινα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ουσιαστικά καμία υπόγεια συμφωνία μεταξύ μεγαλοπαρατάξεων (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ - γαμώ το κέρατο είναι άδικο να βάζουμε όλες τις παρατάξεις στο ίδιο τσουβάλι, υποδηλώνει μηδενισμό και άγνοια) δεν σπάει. Αν η ΔΑΠ ή η ΠΑΣΠ στηρίζουν τον τάδε πρύτανη, τότε θα κατεβάσουν τα πρόβατά τους να τον ψηφίσουν, ξέρετε μαζική αποστολή ΣΜΣ “αύριο στηρίζουμε τον/την τάδε”. Όμως, και έτσι να είναι δεν σπας τη διαδικασία. Παλεύεις να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Ζητάς από τους υποψήφιους πρυτάνεις να παραθέσουν τις ιδέες τους. Αν δεν σε καλύπτει κανείς ρίχνεις λευκό. Ζητάς το ποσοστό που μετράει η ψήφος των φοιτητών να ανέβει από το 40% στο 50%. Το να σπας την διαδικασία επειδή “είναι στον νεοφιλελεύθερο νόμο-πλαίσιο” σε εκθέτει στα μάτια των φοιτητών.

Ιδίως όταν σε λίγο καιρό πρέπει να παλέψεις για μαζική αντίδραση στα 4ετή πλάνα, στους μάνατζερ, στην περικοπή των συγγραμάτων και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τροφή για σκέψη σε όσους θεωρούν την ματαίωση των πρυτανικών/προεδρικών επαναστατική πράξη.

@ Elusive Cure:

Στα 5 μου φοιτητικά χρόνια στην ΑΣΟΕΕ που ήμουν μέλος φοιτητικού σχήματος (Δίκτυο) δεν πέρασα ΟΥΤΕ ΕΝΑ μάθημα λόγω γνωριμιών με καθηγητές. Κανένας από τους συντρόφους μου επίσης. Απ’ όσο ξέρω κανένας και απο ΠΚΣ, ΕΑΑΚ και λοιπους “μικρούς”. Για ΔΑΠ, ΠΑΣΠ προφανώς και ισχύει, όχι για τους άλλους…

μπορει να μου πει κανεις πως βρεθηκε κατσαριδα μεσα στο σπιτι μου που ειναι στον τριτο οροφο,εχω κανει απολυμανση και ειναι πεντακαθαρο???γαμω την τυχη μου δηλαδη…απο που μπηκε η καρυα???απο το μπαλκονι??

ανετα απο το μπαλκονι!απο καποιον σωλινα.μπορει ακομα και απο τον ακαλυπτο η απο την πορτα σαν κυρια οταν την ανοιξες!!

μαλλον απο το μπαλκολι θα μπηκε που ειχα ανοιχτο το τζαμι…αυριο το σπιτι μου θα γινει χημειο…θα το τιγκαρω στο teza…και παλι γαμωτο δηλαδη…
καθομουν ανεμελος και χαρωπος στο πισι μου και ξαφνικα την βλεπω να περνα κατω απο τα ποδια μου…αν ειναι 1 πραγμα που συχαινομαι τοσο την ζωη μου αυτο ειναι οι κατσαριδες…αντε τωρα να σφουγγαρισω τετοια ωρα…

κρισπ, ειλικρινά δεν εχω προσωπικη εμπειρια στο θεμα, οσα εχω γραψει προερχονται απο αφηγησεις φιλων και συγγενων οπως εγραψα. Ετσι, δεν ξερω ποιες παραταξεις κρατανε τα ηνια μεσα σε οποια σχολη, και ποιοι κανουν το παιχνιδι.

Σαν αποφοιτος αγγλικου πολυτεχνειου ομως, εχω γνωρισει ενα συστημα ακρως αξιοκρατικο, και για τις 2 πλευρες (φοιτητες - Καθηγητες). Ακομα και για τα ιδια τα πανεπιστημια ως οργανισμοι το συστημα ειναι εξισου αξιοκρατικο και εντελως failsafe.

Πρωτο και καλυτερο ειναι πως δεν υπαρχουν πολιτικες παραταξεις για επιρρεαζουν/διαμορφωνουν συνηδησεις. (εχει τυχει να περασω εξω απο την ασοεε ημερες εγγραφων και να μου την πεφτουν κομματο-τσιρακια νομιζοντας πως ειμαι φρεσκαδι)

Οι βαθμολογιες βασιζονται σε εμπεριστατωμένα δεδομενα, και δεν αλλοιώνονται ακομα και ο πρυτανης να ειναι πατερας σου. Αν αποτυχεις σε καποιο μαθημα εχεις δικαιωμα να το δωσεις αλλες 2 φορες, αλλιως κοβεσαι και χανεις το ετος (σε αντιθεση με την ελλαδα που κρατας μαθηματα μεχρι να βγεις στη συνταξη). Για να μη γραφω πολλα, αντε να κανεις ενα χρονο παραπανω απο την κανονικη διαρκεια σπουδων, δηλαδη στα 4 χρονια (χωρις πρακτικη που ειναι προεραιτικη) εχεις ξεμπλεξει.

Οι καθηγητες αξιολογουνται απο boards ανεξαρτητα απο τα πανεπιστημια 2 φορες/ακαδημαικο ετος.

Η καθε σχολη ολων των πανεπιστημιων/πολυτεχνειων/κολλεγιων αξιολογειται απο διαφορετικο board αναλογα με τις γενικες επιδοσεις της (ποσοστα επιτυχιας φοιτητων σε αναλογια με τις αξιολογησεις των καθηγητων τους) και δημοσιευεται καθε χρονο ετσι ωστε και το κρατος να χρηματοδοτει αναλογα καθε σχολη, αλλα και οι φοιτητες να εχουν τη δυνατοτητα να διαλεγουν σχολη αναλογα μμε το ranking που εχει. Σημειωνω πως το μεγαλυτερο ποσοστο των πανεπιστημιων στη Μεγ. Βρεττανια ειναι ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ αλλα με συγχρηματοδοτηση απο το κρατος αναλογα με οσα προανεφερα.

Και συνεχιζω με αντιπαραθεσεις…

Το '96 & '97 που εδωσα πανελληνιες δεν περασα πολυτεχνειο (ηλεκτρονικος) γιατι απλα δεν υπηρχε περιπτωση ποτε να πιασω τα μορια, στερωντας μου ετσι αυτο που απο μικρος αγαπουσα

Στην αγγλια διαλεξα αναμεσα σε 6 πανεπιστημια και ουτε εγω θυμαμα ποσες διαφορετικες σχολες.

Αν περνουσα πες στη σχολη προτίμησης μου (και οχι τει ιχθυοκαλλιεργειας) θα χρειαζομουν χοντρικα 6 με 7 χρονια για να παρω το χαρτι (βαλε κατι καταληψεις, κατι απεργιες, και καμια 10ρια χαμενες εξεταστικες). Στην αγγλια 4 με πρακτικη + 1 το μαστερ.

Τα εξοδα μου εδω κι’εκει μια απ’τα ιδια θα ηταν, δεν υπαρχει και τοσο μεγαλη διαφορα στο κοστος ζωης.

Διδακτρα και συγγράμματα δεν πληρωνα ως υπηκοος της ΕΕ, μονο μερικα βιβλια, αν και ολοι οι καθηγητες προσφεραν online ολα τα lectures.

Μπλα…μπλα…μπλα…

Η ουσια ειναι μια…

Τα ελληνικα πανεπιστημια οπως εχουν γινει, απο τον τροπο εισαγωγης σε αυτα, μεχρι την “εξαγωγη” οπυ πραγματικα βγαινεις αλλος ανθρωπος, πρεπει να κλεισουν.

Και να ανοιξουν απο την αρχη. Σωστα δομημενα, σωστα διαμορφωμενα.

Παραλληλα να ιδρυθουν αναλογα ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ιδρυματα, οπου καθε φοιτητης να εχει το δικαιωμα να διαλεξει τι θελει να σπουδασει, και οχι να μπει σε μια σχολη για να λεει πως σπουδαζει. Ιδρυματα που θα προσφερουν γνωση και οχι προβατοποιηση…

το ξερω…σας κουρασα…αλλα επρεπε να τα γραψω …

• 9999999999999999

βασικα να απαντησω κατι στο τελευταιο που ειπες,παρα το σοκ στο οποιο βρισκομαι(χωρις πλακα)…κανεις δε διαφωνισε στο θεμα των παν/δικων…ποσο αδικες ειναι κτλ κτλ…
αν το συστημα αλλαζε δε θα χρειαζοταν ουτε εσυ να ‘μεταναστευσεις’,ουτε να μπαινουμε σε σχολες απλα για να μπουμε,ουτε,ουτε,ουτε…
απο κει και περα στη ελλαδα ζουμε…δεν ειναι τυχαιο που τους εχει πιασει τοσο ο πονος για τα ‘μη κρατικα’ παν/μια…ολοι τους καποιο κερδος θα εχουν…αυτο ειναι το μονο σιγουρο…)…

δεν το συζηταω, τη λαμογια δεν υπαρχει περιπτωση να τη βγαλεις απο το DΝΑ του ελληνα.

Πολλοι εχουν τα συμφεροντα τους πισω απο καθε ειδους μεταρρυθμιση, γι’αυτο και καιγονται για τα ιδιωτικα πανεπιστημια.

Οι πανελληνιες/πανελλαδικες/whatever ειναι ισως το μεγαλυτερο λαθος στην ιστορια της ελλαδας, ειδαμε που εχουν φτασει τα χαλια της εκπαιδευσης.

Το ζητημα ειναι τωρα που ο χρονος γαρ εγγυς, και η ΕΕ μας γαμει κυριολεκτικα γιατι δεν εχει γινει τιποτα ακομα σε αυτον τον τομεα, η κυβερνηση (οποια κυβερνηση) να μπορεσει να παιξει σωστα τα χαρτια της και να βγει κερδισμενη απο αυτο το μπαχαλο. Και να αφησει πια ελευθερη την αγορα στην πανεπιστημιακη εκπαιδευση, αλλα και να αναδιαμορφωσει τα δημοσια πανεπιστημια αναλογα με τα ευρωπαικα μοντελα.

Στην τελικη, παλι κερδισμενο θα ειναι το κρατος, (δεν συμφωνω με τα λεγομενα του στυλλιανιδη οτι και καλα τα δημοσια θα “διδαχθουν” απο τα ιδιωτικα) αλλα οπως και να το κανουμε, ο ανταγωνισμος παντα σε οφελος του καταναλωτη (φοιτητη στην προκειμενη περιπτωση) ειναι.

και μενα μια φορα ειχε μπει απο το μπαλκονι.πεταξε και μπηκε.βεβαια η “δικια μου” ηταν κατι μεταξυ κατσαριδας και δεινοσαυρου…(δεν εχω ξαναδει τετοιο πραμα) και το αστειο ειναι οτι πεταξε και προσγειωθηκε μεσα στην ντουλαπα με τα ρουχα που ειναι στην αλλη ακρη του δωματιου…ειμαι και γκαντεμης…μετα τα εβγαλα ολα και οπως πεταω το ρουχο που ηταν μεσα πεταει και βγαινει παλι απο το παρα8υρο!αστα δραμα!τις μισω 8ανασιμα!και μενα το χειροτερο μου ειναι!

@ Elusive_Cure

Ειλικρινά, έπαθα πλάκα με αυτά που διάβασα… Πιστεύεις ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια θα βελτιωθεί με το να εξαφανιστούν οι παρατάξεις; Πονάει χέρι, κόψει χέρι, δηλαδή… Δεν πρέπει να διώξουμε τις παρατάξεις, πρέπει να βελτιώσουμε τις παρατάξεις. Το ότι δε λειτουργούν όλες σωστά είναι σίγουρο, αλλά η λύση δεν είναι να εξαφανιστούν. ΕΜΕΙΣ είμαστε οι κύριοι υπαίτιοι για αυτήν την κατάντια. Εποφελούμαστε από την κάθε ΔΑΠ με σημειώσεις, και μετά κατηγορούμε τα κόμματα. Ρε, είστε σοβαροί; Η κατάσταση θα φτιάξει όταν ο κάθε φοιτητής καταλάβει ότι οι παρατάξεις δεν είναι εκεί για να του δώσουν γκόμενες και σημειώσεις, αλλά τροφή για σκέψη και προβληματισμούς.Όταν οι φοιτητές αρχίσουν να πατάνε στις γενικές συνελεύσεις, όταν αρχίσουν να ενδιαφέρονται για τα θεσμικά τους όργανα, όταν αρχίσουν να ψηφίζουν κατάληψη για να κάνουν κατάληψη και όχι μπάνια, τότε θα δούμε βελτίωση. Όχι με το εξαφανιστούν οι πολιτκές ομάδες.

Στο post σου, συγχέεις το να είσαι σε μία πολτική παράταξη με το να έχεις μέσο και να φιλάς κατουρημένες ποδιές. Μπράβο, πολύ καλή γενίκευση. Ήθελα να 'ξερα, που το είδες εσύ αυτό πέρα από ΔΑΠ- ΠΑΣΠ. Δηλαδή εγώ που ανήκω σε μία πολιτική ομάδα που δεν έχει καν κόμμα από πίσω, ποια κατουρημένη ποδιά θα φιλήσω, του Σάββα Ξυρού; Για χαλαρώστε λίγο, και σεβαστείτε τις πολιτικές ανησυχίες των νέων. Το να είσαι κάπου πολιτικά και να αγωνίζεσαι μέσω αυτού είναι ΑΠΟΛΥΤΑ υγιές. Μην το συγκρίνετε με τα καθίκια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που έχουν εκφυλίσει τον όρο πολιτική.

Και, ναι, ρε, εγώ και άλλοι τόσοι επιλέξαμε και επιλέγουμε να ΜΗΝ φύγουμε από εδώ. Να κάτσουμε και να το παλέψουμε, όσο ψώνιο και να ακούγεται. Δεν το κάνω/νουμε για την ψυχή της μάνας μας. Και ούτε έχω κάποιον να μου δώσει λεφτά για το ότι κολλάω αφίσες. Μαζεύω απ’ το χαρτζιλίκι μου και κολλάω αφίσες. Όπως η πλειοψηφία εξωκοινοβουλετικών/αυτόνομων σχημάτων. Αλλά εσείς τα βάζετε όλα σε ένα τσουβάλι.

Και κάτι άλλο! Το πανεπιστήμιο ΔΕΝ είναι μόνο χώρος μάθησης. Μάλιστα σε σειρά σημαντικότητας είναι ο τρίτος ρόλος του πανεπιστημίου.

Πρώτον, είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Δεύτερον, η έρευνα.
Τρίτον, η μάθηση.

Ας ξέρουμε τουλάχιστον τα βασικά, πριν αρχίσουμε να αερολογούμε.

Τα κουνουπια …:evil: :x :x

Bάλε Αutan…:stuck_out_tongue:

Και να γεμισω χημικα ??:stuck_out_tongue:

Σιγά το πράγμα…Εδω τοσα ηλιελαια εχουμε καταναλώσει,εκεί θα κολλησουμε?:lol:

Υ.Γ ε βαλε φιδάκι τότε…:stuck_out_tongue: