Το χειρότερο που εγώ διαπίστωσα σε αυτές τις εκλογές είναι το πόσο ανενημέρωτος είναι ο κόσμος γενικά, θα δει απλά λίγο mega λίγο star και αυτό ήταν. Διαβάζει αυτά που θέλει να διαβάσει, βλέπει αυτά που θέλει να δει και τίποτα άλλο γιατί απλά “δεν χρειάζεται” τα έχει βγάλει τα συμπεράσματα του. Ε δεν ήταν και τόσο δύσκολο για την Χ.Α. να βάλει την μάσκα του καλού πατριώτη σε μια περίοδο που όλοι έδειχναν απογοητευμένοι αλλά και φοβισμένοι για το μέλλον τους και ορίστε το 7%
Αν ο Καρατζαφέρης δεν συμμετείχε στην τελευταία κυβέρνηση Παπαδήμου θεωρώ πως η η Χ.Α δεν θα έφτανε με τίποτα σε αυτά τα ποσοστά, αν μάλιστα κρατούσε πιο σταθερή την πολιτική του χωρίς πολλές κωλοτούμπες ίσως η Χ.Α. να μην έμπαινε στην βουλή καν και το ΛΑΟΣ να μεγάλωνε τα δικά του ποσοστά σε σημαντικό βαθμό. Ξέρω εδώ ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ που αποκαλούν προδότη τον Καρατζαφέρη. Απλά ήταν πολλοί αυτοί που ήθελαν κάποιον να φωνάζει “για την Ελλάδα ρε γαμώτο” και να βρίζει του προδότες πολιτικούς, ως τώρα την ανάγκη αυτή την κάλυπτε το ΛΑΟΣ, αλλά αυτό άλλαξε. Το έκανε η Χ.Α. και αυτό ήταν η μόνη πληροφορία που χρειάζονταν μερικοί για να ρίξουν την ψήφο τους.
Και άντε να δεχτώ πως σε πόλεις με πολλούς μετανάστες πήραν τους ψήφους λόγω της πολιτικής τους για μαζικές απελάσεις. Αλλά τότε πως να δικαιολογήσω το 6,7% που έπιασε εδώ Σέρρες που ποτέ η σχεδόν ποτέ δεν εκδηλώθηκε κάποια ανοιχτή δυσαρέσκεια κατά των μεταναστών ενώ ούτε τόσο μεγάλη εγκληματικότητα υπάρχει (γενικότερα όχι μόνο από μετανάστες). Το ότι μάλιστα ξεπέρασε το ΚΚΕ σε ποσοστό ήταν κάτι που δεν το περίμενα με την καμιά δεδομένης της δραστηριότητας της νεολαίας του κομουνιστικού κόμματος στην πόλη.
Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που έχω σχηματίσει εγώ.
[B]shadowking69[/B] έχεις λάθος.
δεν ψήφισε το 6+% της λαρισας χρυσή αυγη για τους μετανάστες.
ούτε σε πάρα πολλές περιοχές.
μπορεί εκει που αναφέρεσαι εσυ να υπάρχει περισσότερη προσέλκυση ψηφοφόρων με αυτό το θέμα λόγο των προβλημάτων αλλά σαν μέσος όρος δεν υπάρχει αυτό σαν πρώτος και απόλυτος λόγος
Νομίζω πως οι ψηφοφόροι της Χ.Α. κινήθηκαν από διαφορετικά κίνητρα, αναλόγως την ηλικία τους και την περιοχή που ζουν.
Για ορισμένους που ζουν στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές η ξενοφοβία ασφαλώς πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο. Το γεγονός όμως πως η πλειοψηφία που ζει στις ίδιες ακριβώς περιοχές [U]δεν[/U] επέλεξε ακροδεξιά κόμματα δείχνει πως το ξενοφοβικό από μόνο του δεν συνιστά καταλυτικό παράγοντα.
Πέραν τούτου υπήρξε κόσμος που ψήφισε Χ.Α. από περισσότερο ευκατάστατες περιοχές. Εδώ μπορεί απλά να έχουμε μια ακραία μορφή “ψήφου διαμαρτυρίας”, σαν “τρομοκρατική ενέργεια προς τη βουλή” (όπως έλεγε ένα άρθρο στο tvxs που διάβασα), ή να προέρχεται από ψηφοφόρους της ΝΔ και της δεξιάς γενικότερα. Ορισμένοι νεαρότεροι μπορεί να είδαν στην Χ.Α. κάτι ακραίο που είναι ικανό να “αλλάξει το σύστημα” και να τους προσέλκυσε αυτή η προοπτική. Που να ήξεραν πως κανένα “σύστημα” δε μπορεί να αλλάξει βέβαια, κάθε άλλο, είναι το τέλειο άλλοθι του συστήματος στην πιο σκληρή μορφή του…
Πέραν τούτου, η διαρροή ψήφων από αντιδραστικά στοιχεία και την δεξιά δλδ σίγουρα έπαιξε ρόλο στην επιλογή της Χ.Α. σε περιοχές άσχετες με τα αστικά κέντρα, στην επαρχία κλπ (όπου και το μεταναστευτικό δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητας).
Αν και εδώ που τα λέμε (και για να ελαφρύνω λίγο την “ανάλυση”) ο βασικός παράγοντας είναι η βλακεία που διέπει μέρος των ψηφοφόρων και του λαού γενικά.
Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να διεξαχθεί καμιά διεξοδική έρευνα με στοιχεία γύρω από τους ψηφοφόρους της Χ.Α., για να επιβεβαιώσουμε και πόσο ισχύουν όσα λέμε…
Έφυγα από την Κυψέλη γιατί χάλασε η Όναρ και δεν είχαμε καλά μεταλλάδικα πια.
Αυτό που γράφεις για τον ΣΥΡΙΖΑ το καταλαβαίνεις μόνο ο ίδιος οπότε δεν έχω να απαντήσω κάτι. Εγώ απλώς ρώτησα ότι εφόσον συνδέεις γενικά και αόριστα την ψήφο στη Χ.Α. με τον απλό λαό που έχει θέμα με τους μετανάστες, αλλά κατά τ’ άλλα είναι φιλήσυχος και πράος, τότε πώς εξηγείται το ότι σε περιοχές που έχουν όντως πρόβλημα δεν όχι απλά δεν έβγαλε τα ψηλότερα από τα ποσοστά της αλλά ανέβηκαν και δυνάμεις που έχουν εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στο ζήτημα.
Απάντηση δεν πήρα και ούτε περίμενα να πάρω ασφαλώς.
Tι δεν κατάλαβες από αυτό που είπα να στο εξηγήσω? Λέω λοιπόν ότι ο συριζα πήρε πολλούς ψήφους από τον κόσμο που ψήφιζε παλιά πασοκ. Το πασοκ ήταν ένα κόμμα με προοδευτική και ευρωπαϊκή πολιτική σωστα? Ε, κόσμος που ψήφιζε πασοκ δεν είναι λογικό να ψηφίσει συριζα καθαρά και μόνο ιδεολογικά? Εννοώ ότι εκτός από τον Κουβέλη το άλλο κόμμα που θα μπορούσε να πάρει ιδεολογικά κόσμο από το πασοκ είναι ο συριζα. Κακά τα ψέμματα. Είχε και ρεύμα. Πως αλλιώς να το πω? Έτσι λοιπον εξηγώ την άνοδο του συριζα σε αυτές τις περιοχές.
«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενυσχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του…"
Είμαι μετανάστης σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου το 6% του πληθυσμού είναι Τούρκοι και οι περισσότεροι από αυτούς μουσουλμάνοι. Πηγαίνω στα μαγαζιά τους, περνάω καθημερινά έξω από χώρους προσευχής και γενικά τους έχω στην καθημερινότητά μου χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Ευχαριστώ για την κατανόηση της άγνοιάς μου πάντως.
Σου παρέθεσα ολόκληρο κατάλογο από επαρχιακές περιοχές που έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από τους ναζί και παρ’ όλα αυτά η χρυσή αυγή έχει ψήφους εκεί και το μόνο που μου απάντησες είναι για τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στην Νίκαια.
Κι εκεί με γνώμονα το μεταναστευτικό ψηφίσανε; Έχουν πρόβλημα με τους μετανάστες στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο και στα Ανώγεια;
Δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να δικαιολογήσεις και με ποια επιχειρήματα.
Kασιδιαρης και επισημα στην Βουλη των Ελληνων…Και ασχολειστε ακομα με τον γραφικο του Λάος μετραει στα δαχτυλα του ενος τα ποσοστα του καφενειου του…Καταντια
Το ΠΑΣΟΚ του 1981 μπορεί να είχε τέτοια βάση. Το ΠΑΣΟΚ του 2012 ήταν ένα ρουσφετολογικό κόμμα εξουσίας του οποίου η βάση ψηφοφόρων ιδεολογικά ήταν πλήρως διαβρωμένη και ως εκ τούτου πολυσυλλεκτική.
Επίσης σοβαρότατη πτώση είχε και η ΝΔ.
Εάν λοιπόν το μεταναστευτικό αποτελούσε πραγματικά μείζον ζήτημα για κάποιες περιοχές/γειτονιές/δήμους, θα περίμενε κανείς το κόμμα με τον πρωτεύοντα αντιμεταναστευτικό λόγο να είχε υπερβολικά αυξημένα ποσοστά σε σχέση με αυτά που θα έπαιρνε στις υπόλοιπες. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη.
κακα τα ψεματα προβλημα εγκληματικοτητας στην ελλαδα υπαρχει που εχει γινει τεραστειο λογω της κρισης…και δεν μιλαω μονο για ξενους…αλλωστε στη θεσσαλονικη που ζω υπαρχει μεγαλη εγκληματικοτητα και οι ξενοι ειναι λιγοι αναλογικα με αλλες πολεις…
σκατα στο κρατος των πασοκ-νδ που δεν μπορουν να δωσουν το αισθημα της ασφαλειας στον πολιτη…στο να βαραει η αστυνομια διαδηλωτες και να πεταει χημικα ειναι καλοι παντως…
σκατα στα κομματα της αριστερας που στην ατζεντα τους δεν εχουν καθολου το συγκεκριμενο ζητημα…
αυτοι οδηγησαν πολυ αμορφωτο κοσμο να ψηφισει χωρις να το σκεφτουν χρυση αυγη…
Για την είσοδο της Χρυσής Αυγής, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά. “'Όταν ανακαλύψουν οι Έλληνες τι εστί Χρυσή Αυγή θα είναι αργά. O κόσμος ψήφισε από αντίδραση Χρυσή Αυγή για του λέγαμε ότι δεν πρέπει, δεν είναι στο σύστημα και αυτοί το έκαναν. Είναι ντροπή που ο κ. Μιχαλολιάκος έκρυψε τεχνηέντως την αλήθεια της Χρυσής Αυγής. Η πραγματικότητα είναι φρίκη.”
η άβολη στιγμή που ο Γεωργιάδης ακούγεται λογικός…
Και γω το λέω.Με τα υπάρχοντα ποσοστά δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς τον συριζα παρέα.Και επιτέλους είδαμε πασοκ νδ λαος.Ας δουμε και την αριστερά στην εξουσία.Ιδού η Ρόδος.
Πω ρε, αν κάνει κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει το ΚΚΕ του 89…
Όντως, σε κάνει και νιώθεις άβολα!
Από την άλλη μάλλον θετικό είναι πως ακόμα και οι ακροδεξιοί του ΛΑΟΣ τηρούν τέτοια στάση απέναντι στην Χ.Α. (ή δείχνουν να τηρούν, μια που κανείς δε ξέρει κατά βάθος τι σκέφτονται και σημασία στην πολιτική έχει ως γνωστόν η επικοινωνιακή τακτική και η “εικόνα” που βγάζεις προς τα έξω).
Επειδη βλεπω οτι η κουβεντα περιστρεφεται στο γιατι η ΧΑ πηρε τα υψηλα ποσοστα που πηρε, εγω ακουσα πως ενα ατομο εδωσε την εξης αιτιολογηση : ‘‘οχι οτι συμφωνω μαζι τους, δεν προκειται να τους ξαναψηφισω, αλλα τωρα τους ψηφισα μπας και πλακωσουν στο ξυλο τους κλεφτες πολιτικους στη βουλη, μιας και δεν μπορω να το κανω εγω’’.