ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ

Πριν από μερικές σελίδες, ο Elric, πόσταρε ένα απόσπασμα από τη συναυλία των Manowar στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα το μπάσιμο που κάνει η μπάντα στο Battle Hymn στο τελευταίο μέρος. Αν εκεί κάποιος απλά περνάει καλά, να σπάσει κεφάλι κλπ κλπ και δεν ΝΙΩΘΕΙ ε τότε απλά πραγματικά τον λυπάμαι!

Έτσι απλά είναι τα πράγματα. Σε εκείνο το σημείο όλο το Epic Metal συγκεντρώνεται σε εκείνες τις λέξεις

“Sound the charge into glory ride - over the top of their vanquished pride
By moonlight, we ride - ten thousand side by side”

Αλήθεια ρε συ? Σε κάνανε οι adramelch να νιώσεις live? Εγώ που τους είδα στο κιτ πολύ νεροβραστοι ήτανε… Δεν ένιωσα τίποτα!!

ον τοπικ: και η δική μου δεκάδα…

manowar

Mountains - ο πρώτος δίσκος που άκουσα ήταν το soth! Ακόμα θυμάμαι την αντίδραση μου όταν άκουσα αυτό το έπος των ΕΠΩΝ!!! Ανατριχίλα σε όλο το σώμα και μια αίσθηση ελευθερίας!!!

Thor the powerhead - ξέφρενο κοπανημα και γκαριδα στο ρεφρέν!!!

Bridge of death - ότι και να πω είναι λίγο… Πιο πιθανό είναι να το καταστρέψω, παρά να το αναδειξω με τον λόγο μου!!!

Secret of steel - τέρμα επικό συναίσθημα, φοβερές ερμηνείες και αυτό το μπάσο, αχ αυτό το μπάσο!!!

Battle hymn - Ε προφανώς δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα!! Όπως αναφέρατε κάποιοι σε προηγούμενα ποστ, το πρώτο επικό μέταλ κομμάτι. Η αρχή όλων! Τα λόγια είναι περιττά!!!

Bathory

through blood by thunder/blood and iron - ναι… Και τα δύο… Δεν θα έκοβα ούτε ένα δευτερόλεπτο από αυτό το αριστούργημα!!! Η εισαγωγή του blood and iron, ο τρόπος που χτυπάει της χορδές είναι συγκλονιστικός!!! Έπος!!!

One rode to asa bay - επίσης το πρώτο κομμάτι που άκουσα από bathory, από τη περίφημη βιντεοκασσετα του inveder… Να πω την αλήθεια, δεν είχα νιώσει και πολλά τότε, αν εξαιρέσεις τη κορυφαία εισαγωγή, αλλά μεγαλώνοντας ο άνθρωπος τα βλέπει και τα ακούει αλλιώς τα πράγματα!!! Φοβερή ατμόσφαιρα και πάθος στην ερμηνεία του quorthon!

Blood fire death - αν μου επιτρέπετε, αυτή η εισαγωγή, κόβει κωλους… Τρελαίνομαι!!! μπορεί τα φωνητικά να έχουν ακόμα κάποια μπλακ στοιχεία αλλά το κομμάτι σπέρνει τον όλεθρο!!!

Ring of gold - δε μπορώ να πω πολλά… Απλά το θέμα στη κιθάρα σου σκιζεει τη καρδιά στα 2 και η ερμηνεία του quorthon έρχεται να φτιάξει ένα τέλειο πακέτο…

forverdark woods - εισαγωγή (τι όργανο είναι αυτό τέλος πάντων? Μαντολίνο?) θεϊκή… Τηλεμεταφορα σε κάποιο σκοτεινό δάσος του βορρά… Εγώ προσωπικά κλείνω τα μάτια και ταξιδεύω!!!

Ο Ετζιαν εχει ως προτυπο επικ αυτο των Bathory(να το πω ετσι χοντρικα: πιο λυρικο/’‘περιγραφικο’’ απο το εμβατηριακο,πομπωδες και σε πιο κλασικομεταλικα μοτιβα των Manowar)οποτε μιλαει με βαση ενα σημειο αναφορας και λεει οτι κατι τετοιο ειναι δυσκολο(τερο) να αναπαραχθει και να βιωθει λαιβ.Που ειν’το λαθος περα απ’το οτι το διατυπωσε σκατα;Και ναι προφανως και σε εκεινο το σημειο που ποσταρε ο Ελρικ χτυπιεσαι σα να μην υπαρχει αυριο αλλα παλι συμφωνω με τον Ετζιαν οτι για αλλο λογο ακους επικ και για αλλο λογο ακους Accept.To κωλοχτυπημα ειναι απλα μια σταθερα στο μεταλ,απο κει και περα οι κορυφωσεις,οι οργασμοι στο επικ και στο χεβι ειναι διαφορετικου τυπου.Χεντμπανκι βεβαια και με Μπαθορι κανεις ανετα,βλεπε godsofthunderofwindandofrain αλλα και αλλα.

δεν καταλαβαινόμαστε [-X αυτό που λέω εγώ είναι το ότι για μένα δεν υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός στα λάιβ. γιαυτό εκτός του ότι κάποιος στυπιέται πχ σε ένα λάιβ (headbanging,ξύλο, air guitar κτλ) κάνει και πιο “ευγενείς κινήσεις”. Δηλαδή λίγες φορές έχετε δει κάποιον να γίνεται υπεργραφικός σε επικά κομμάτια, χρησιμοποιώντας air σπαθιά, air τσεκούρια, να γίνεται full θεατρικός, να νομίζεις ότι παίζει στο don giovanni όταν τον κοιτας, κτλ κτλ??? αν αυτό δεν είναι “ΝΙΩΘΩ ΤΟ ΕΠΙΚ ΛΑΙΒ” τι σκατά είναι πχ?

H ουσια του ηταν οτι μπαντες τυπου Μπαθορι(η πχ Summoning θα σου πω εγω) πιθανοτατα λαιβ να μην ηταν το ιδιο γιατι ο ηχος τους ειναι τετοιος.Στους Μανιλλα και στους Μπροκας σου λεει το νιωθεις και το επικο λαιβ αλλα να ακους λαιβ Νεκροπολις και Fly High κι αλλο Song to Hall Up High.Δηλαδη το λαθος που κανει ειναι οτι κρινει με βαση τη τεχνοτροπια του επικ που αυτος νομιζει οτι καθοριζει το ειδος και γενικευει.Αλλα στην ουσια οσων λεει για μενα δεν εχει αδικο.

edit, Καλα το οτι καποιος σηκωνει ενα σπαθι στο λαιβ εμενα δε μου λεει πολλα(καθενας το ζει διαφορετικα αλλα πχ ο αλλος κουβαλησε απο πριν σπαθι και θα το σηκωνε ουτως η αλλως ανεξαρτητος ροης λαιβ αρα ειναι κατι που δεν εχει να κανει με την ολη συναισθηματικη αλληλεπιδραση που θα δημιουργηθει).Πιθανον να ειναι ο ιδιος τυπος που θα ζητωκραυγαζει στους λογους του De Maio.Ισα ισα αν δω καποιον να κανει τετοιου τυπου γραφικοτητες(που γενικα για μενα κομπλε ειναι,απλα μιλαω για το θεμα μας)περισσοτερο θα παει το μυαλο μου στο οτι το κανει για τον τζερζελο και το χαβαλε παρα επειδη νιωθει τον Οντιν μεσα του.Και περι ερ γκιταρινγκ και ερ οτιδηποτε τα ειπαμε,ειναι μεταλ και θα τα κανεις σε ενα μεταλ λαιβ ετσι κι αλλιως.Δε πα να παιζουν οι Arcturus,οι Epica η οι Manowar.

δε διαφωνώ ότι δε νθα ήταν ακριβώς ο ήχος του στούντιο, προφανώς. απλά διαφωνώ στο ότι επειδή δεν είναι 100% ο ήχος του στούντιο ( λογικό να μην είναι) δεν το νιώθω το ίδιο. ΠΧ αν άκουγα one road to asa bay θα γέλαγε πολύς κόσμος μαζί μου :roll:

Δεν εχει να κανει με ποσοστα,ειναι ασπρο/μαυρο,η καποια πραγματα αναπαραγονται οπως πρεπει λαιβ η οχι.Ο Alan γιατι νομιζεις δεν εχει παιξει ακομα το Dark Song λαιβ πχ;

τι να σου πω, δεν μπορώ να γίνω απόλυτoς. με τη λογική αυτή δε θα ακούγαμε πολλούς ύμνους επειδή πχ δεν μπορούν πιάσουν την τελειότητα του στούντιο. και στη τελική εκεί είναι και μια μαγκιά του κάθε καλλιτέχνη/δημιουργού να προσπαθήσει να μεταφέρει ζωντανά την ατμόσφαιρα που προσφέρει στα cd του. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις,οκ να το δεχτώ .Αλλά όχι γενίκευση, ειδικά στην περίπτωση των bathory.

Πάντως κάτι βίντεο που έχω δει στο γιουτιουμπ από twilight of the gods (στους οποιους παρεμπιπτόντως, τραγουδάει ο Άλαν) μια χαρά βγαίνουν live τα κομμάτια και μια χαρά ατμόσφαιρα βγάζουν και μια χαρά κοπανημα κάνει ο κόσμος από κάτω…

τι εννοεις,θα μπορουσε να κανει κακο κοπανημα;

Εννοώ ότι πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι ο ψηλός δε γούσταρε να κάνει λάιβ για να μην εκτεθεί ή για δικούς του λόγους τέλος πάντων, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά όλα αυτά τα είναι δύσκολο να βγει η ατμόσφαιρα των δίσκων live κτλ είναι για να έχουμε να λέμε…

Το ‘‘δε γουσταρε να κανει λαιβ’’ ειναι το να χαμε να λεγαμε.Το ‘‘δεν ηθελε να εκτεθει’’(ειτε με την εννοια οτι ηθελε να το παιξει μυθος ειτε με την εννοια του οτι δε θα εκανε λαιβ αντιστοιχα του ονοματους που ειχε χτισει)μια χαρα λογος ειναι.Αν δεν ειναι τιποτα απο αυτα,τι ειναι;Οτι δεν ηθελε να βγαλει φραγκα;

Τεσπα,το προτζεκτ το χα παρει με ενθουσιασμο στην αρχη,οταν ειδα βιντεακια διεκπεραιωτικες μου φανηκαν οι εκτελεσεις και μετα ξενερωσα επειδη νομιζω ειχαν πει οτι θα ταν one-off σε ενα φεστ και τελικα το γυρισαν σε τουρ σε κατι τετοιαhttp://www.youtube.com/watch?v=Q2hPIr55s1I&feature=related

Θα ηθελα παντως να το δω αυτο,γιατι youtube τι να κρινεις τωρα,για Μπαθορι μιλαμε.

Απλά έχω την εξής απορία στο μυαλό μου…
γιατί το bridge of death ξερωγω ή το sons of the morrigan να μπορούν να αποτυπωθούν live ενώ τα κομμάτια των bathory όχι?

‘‘δεν ηθελε να εκτεθει’’(ειτε με την εννοια οτι ηθελε να το παιξει μυθος [B](αυθεντικός, δεν το κάνει για εμπορικούς σκοπούς :lol:) [/B] ειτε με την εννοια του οτι δε θα εκανε λαιβ αντιστοιχα του ονοματους που ειχε χτισει[B](δεν μπορεί να τα παίξει live)[/B])

το παραπάνω απαντάει στην ερώτηση σου :roll:

Οπότε με λίγα λόγια συμφωνούμε ότι τα περί ατμόσφαιρας είναι κουραφέξαλα!!

Καλα περι αυτου,ουτε γω συμφωνω με τον Ετζιαν.Καθενας κοιταει να φτιαξει τον μυθο του συμφωνα με μια εικονα που εχει στο μυαλο και αναλογως πραττει.Τα περι οριτιζιναλιτι(προσωπικοτητας ε,οχι μουσικης)ειναι ενα ματσο μπουρδες και δε μας νοιαζουν στη τελικη,ο τροπος προσεγγισης μας σε αυτο το vs θα επρεπε να ηταν αυτος που αναφερει στο ποστ του ο Μανος και τιποτα αλλο.

Μαρινερ αυτο πως το συμπερανες;Ρε πουστη μου κανουμε κυκλους,σοβαρα.Τι να σου απαντησω,γιατι δε βγαινει το ρεφρεν του The Lake λαιβ;Πρεπει οπωσδηποτε να κανουμε μουσικη αναλυση περι layers,πολυφωνιων,παραγωγης και δε ξερω γω τι;Απλα ακου τα κομματια.Για σενα δε πολυεοχουν διαφορα τα Μπαθορι και Μανογουορ στα περι λαιβ εκτελεσης,για μενα εχουν.

Ναι, μπορούμε να κάνουμε αυτές τις αναλύσεις που λες (δηλαδή εσύ μπορείς γιατί εγώ δεν έχω γνώσεις ηχοληψιας κτλ) ή μπορούμε να αναφερθούμε κ στο πρόσφατο live των dead can dance!

edit: εγώ δεν είπα ότι δεν υπάρχουν διάφορες… Είπα ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο…

Edit 2. Πραγματικά παμκιν, δεν θέλω να σου σπάσω το μπουτσο:p, αυτό που θέλω να πω είναι ότι η μουσική πχ των dcd που είναι δύσκολη, ατμοσφαιρική κτλ, μεταφέρθηκε ζωντανά και πέρασε στο κόσμο έτσι όπως έπρεπε… Αυτό θέλω να πω… Όλα μπορούν να αποτυπωθούν ζωντανά αρκεί να θέλει ο καλλιτέχνης!

Δε θελει γνωσεις ηχοληψιας για να καταλαβεις τι παιζει στο ρεφρεν του The Lake.Κι επειδη ακριβως δε μπορω ουτε γω ουτε συ να κανουμε τοσο τεχνικη αναλυση,γι’αυτο σου λεω ας μεινουμε στο vibe που μας βγαζουν οταν τα ακουμε.Και ναι οκ,αν ο Quorthon ειχε 10 υπεραρτιους μουσικης πανω στη σκηνη(και να ταν κι ο ιδιος αποδεδειγμενα ομως)να αναπαραστουν μεχρι και τους καλπασμους του αλογου και εξασφαλισμενο ηχο κρυσταλο θα βγαιναν γαμω τα παντα αλλα συγκρινεις λαιβ DCD με ενα μεταλολαιβ.

εδώ έχει παιχτεί λάηβ το Crown and the Ring. τι λέμε τώρα… όλα τα άλλα είναι νάχαμε να λέγαμε.

Live παπούδες…και με ηλ.κιθάρα η φάση. Και γαμώ ήτανε!!!
Και από φωνή, όπως ΕΠΡΕΠΕ