Πιστευετε στο Θεο ή οχι?

σταρχίδας λέγεται

[SIZE=“5”]O Θεος ειναι η μεγαλυτερη εφευρεση του ανθρωπου.[/SIZE]

και τοτε το ιντερνετ τι ειναι?

[SIZE=“4”]“I only wish that you could see there is no God just you and me”[/SIZE]

*Cathedral - Death Of An Anarchist

Δεν πιστεύω στην ύπαρξη κάποιου θεού, χωρίς όμως να αποκλείω εντελώς την πιθανότητα ύπαρξης του. Επίσης γνώμη μου είναι πως είναι εντελώς παράλογο αυτό που λένε μερικοί πως χρειάζεται να αποδειχτεί η ανυπαρξία του θεού από την πλευρά των άθεων. Πρέπει να καταλάβουν πως μόνο η ύπαρξη θεού χρειάζεται αποδείξεις, γιατί π.χ. και’γω μπωρώ να υποστηρίζω πως βλέπω περιστασιακά το γιγαντιαίο μακαρονοτέρας το οποίο εμφανίζεται μόνο “μέσα μου” αφού προσευχηθώ σε αυτό, όμως αν δεν έχω αποδείξεις θα με πούνε τρελό και άδικο δεν θα έχουν, ενώ δεν χρειάζομαι αποδείξεις για να υποστηρίξω πως δεν βλέπω τίποτα. :smiley:

Πιστεύω ΝΑΙ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ακούω και φίλους άθεους και άθρησκους

Πάντως δεν μπορώ τον Ταλιμπανισμό και τον φανατισμό απο Άθεους, Ορθόδοξους,Ισλαμιστές κλπ

Λολ όμως,τι δεν βλέπεις, ολόκληρη Δημιουργία έχεις μπροστά σου, τι θες να έρθει ένας γεράκος με γέννια να σου πεί “Αι ντιτ ιτ?” :stuck_out_tongue:
Αυτή η έννοια της αρχής του σύμπαντος και της “κατασκευής” του απο κάποιον είναι τελείως σύνδρομο του ανθρωπίνου μυαλού, το οποίο για να αντιληφτεί κάτι πρέπει να του βάλει όρια, δηλαδή αρχή και τέλος και επίσης να εξηγήσει το πως “φτιάχτηκε”. Το περίεργο με το σύμπαν δεν είναι που δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε, το περίεργο (λογικά πάντα) είναι ότι υπάρχει. Και όπως το λέει και η λέξη “συμπαν” δηλαδή το “συν” και "παν’ δηλαδή το “όλο” και κάτι περισσότερο, δεν χωράει να το κλείσεις σε ένα νοητικό κουτί. Επίσης η έννοια του χρόνου έπεται της δημιουργίας, δηλαδή το σύμπαν είναι άχρονο (υπερβαίνει τον χρόνο), ωστόσο η υλική του υπόσταση γίνεται αντιληπτή μέσω του χρόνου…

δεν θέλω να απαντήσω με ένα ναι ή με ένα όχι, απλά δείτε αυτό το video και προβληματιστείτε μόνοι σας:

:wink:

Δεν είναι περίεργο το γεγονός πως το σύμπαν υπάρχει, αναγκαστικά κάπως έγινε η αρχή, ούτε είναι περίεργο πως κάποιος υποστηρίζει πως δεν ξέρει πως έγινε η αρχή aka αθεΐα. Tο περίεργο είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως η αρχή έγινε από ένα ον που ονομάζουν θεό αλλά αυτό το υποστηρίζουν χωρίς να αναρωτιούνται από τι έγινε ο θεός τους, και χωρίς να έχουν αποδείξεις. Τα πράγματα είναι απλά, όταν βρουν αποδείξεις τότε τα ξαναλέμε, μέχρι τότε δεν ξέρουμε (αθεΐα). :smiley:

Είδες βρε τί ωραία που τα γράφεις όταν αφήνεις στην άκρη τις μυστικιστικές και πνευματίστικες θολούρες;

Πολύ όμορφο ποστ, επαυξάνω ιδιαίτερα στα μπολντ.

Η ουσία είναι ότι τα πάντα, συμπεριλαμβανόμενου του χώρου και του χρόνου, είναι εκφράσεις της ύλης, μορφές ύπαρξής της. Κάτι που σημαίνει ότι οι θεωρίες της δημιουργίας του σύμπαντος είναι στην πραγματικότητα βαθύτατα μεταφυσικές και ιδεαλιστικές. Αν το σύμπαν δημιουργήθηκε κάποτε και έχει όρια, τότε αυτό σημαίνει ότι α) πριν απ’ αυτό το κάποτε δεν υπήρχε τίποτα=άτοπο και β) ότι το σύμπαν “κάπου τελειώνει”, άρα υπάρχει και κάτι που δεν είναι ύλη=κι αυτό άτοπο!

Α και που σαι εσύ νέος, Γιοζίμπο; Δε θέλω να σε τρομάξω, αλλά δεν είσαι άθεος. Αγνωστικιστής είσαι.

Αυτο που περιγραφεις δεν ειναι ο Αθεισμος αλλα ο Αγνωστικισμος. Εχουν διαφορα

Εντιτ: Tωρα ειδα οτι το εγραψε και ο Γρακχος :-s

Τωρα για τη δικη μου αποψη, νομιζω το signature μου βοηθαει αρκετα :p.
Σε καποιους φαινεται εντελως λογικο το οτι τα παντα γυρω μας δημιουργηθηκαν απο ενα μαγικο ον που προυπηρχε “παντα” και που “μια μερα” αποφασισε να χτυπησει τα δαχτυλα του και να φτιαξει τον κοσμο.
Εμενα παλι μου φαινεται εντελως παραλογο. Καλα δε θα αναφερθω καν σε λογικες οπως αυτη του vedder παραπανω για τον θεο των χριστιανων και τις ιστοριες στη βιβλο. Εννοειται οτι δεν πιστευω πως θα μπορουσε να υπαρξει θεοτητα που στην τελειοτητα της καταποντιζει ολον τον κοσμο, ή μας δινει μεν την ελευθερη βουληση αλλα μας τιμωρει αν ελευθερα διαλεξουμε να κανουμε εναντια σε αυτα που λεει… σκατα ελευθερη βουληση.

Σιχαινομαι τις οργανωμενες θρησκειες. Η πιστη ειναι κατι προσωπικο οχι κατι κατευθυνομενο. Οι αλλοι εχουν βγαλει ολοκληρο believer’s guide με το τι πρεπει να κανουνε και τι οχι, και εκατομυρια κοσμου το ακολουθουν τυφλα γιατι απλα οι γονεις τους ετσι τους εμαθαν.
Τωρα αν καποιος μονος του και ελευθερα πιστευει στον θεο χωρις να κατευθυνεται απο αλλους, σεβαστο. Απλα εγω διαφωνω. Πιστευω πως ειμαστε εμεις, και ειναι στο χερι μας να ορισουμε τη ζωη μας και να κανουμε τις επιλογες μας χωρις βοηθεια απο θεους και δαιμονες.

Σου άρεσε έ? Κάτσε τώρα να σε…πρήξω! :smiley:

Η ουσία είναι ότι τα πάντα, συμπεριλαμβανόμενου του χώρου και του χρόνου, είναι εκφράσεις της ύλης, μορφές ύπαρξής της.

Aν σε πίανω εδώ, εσύ θεωρείς πως η ύπαρξη έπεται της υλικής μορφής της δημιουργίας? Δηλαδή πρώτα έχουμε υλική δημιουργία και μετά ύπαρξη? Γιατί εγώ λέω το ανάποδο: Οτι η ύλη έπεται της άχρονης ύπαρξης και ουσιαστικά η υλική υπόσταση του σύμπαντος είναι μόνο ένα μέρος του (όλου).

β) ότι το σύμπαν “κάπου τελειώνει”, άρα υπάρχει και κάτι που δεν είναι ύλη=κι αυτό άτοπο!

Εδώ θέτεις το πιο σημαντικό ερώτημα! :!: Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω αιτιοκρατικά (το βάζω σε σποιλερ γιατί είναι σεντόνι - διαβασέ το όταν έχεις διάθεση :oops: :oops:) αν και είναι δύσκολο χωρίς να βάλω μέσα παρομοιώσεις και συμβολισμούς:

[SPOILER]Για μένα η ύπαρξη του σύμπαντος οφείλεται σε συνεχή “ροή ενέργειας” (αποφεύγω θεους, δαίμονες κλπ γιατί μας μπερδεύουν - και δεν “πιστέυω” και σε αυτούς) από τα ανώτερα στρώματα προς τα κατώτερα. Δηλαδή δεν έγινε το σύμπαν κάποια στιγμή πριν δισεκατομμύρια χρόνια (αυτό που “έγινε” τότε έιναι η υλική μορφή του που αντιλαμβανόμαστε εμείς) αλλά στην πραγματικότητα το συμπαν συνεχώς αναδημιουργείται και το γεγονός πως παρουσιάζει εξωτερική τάξη (όπου εξωτερική τάξη είναι τα πάντα που…βλέπουμε: από τα σμήνη και τους γαλαξίες ώς τη μορφή μας, μόριο, το άτομο) απαιτεί την ύπαρξη εσωτερικής τάξης ανώτερης ενέργειας (αυτό που η σύγχρονή φυσική ονομάζει ανώτερες διαστάσεις οι οποίες όμως είναι “αντιληπτές” μικροσκοπικά) που τροφοδοτεί την κατώτερη εξωτερική τάξη.

Ουσιαστικά δηλαδή το σύμπαν αποτελεί αυτό που η θεωρία των συστημάτων ονομάζει “ανοικτό σύστημα” δηλαδή τροφοδοτείται συνεχώς από ενέργεια και δεν είναι “κλειστό σύστημα” δηλαδή απομονωμένο απο το περιβάλλον του. Ναι αλλά τότε που σκατά βρίσκεται το “περιβάλλον” του σύμπαντος και δεν το βλέπουμε? Μοιάζει…άτοπο! 8O ¨Ολο το ζουμί στην ερώτηση σου είναι εδώ:
Το περιβάλλον του σύμπαντος είναι…εσωτερικό! Δηλαδή η ανώτερη μορφή ενέργειας κυλάει εσωτερικά. Και το γεγονός πως δεν “βλέπουμε” αυτή την ενέργεια αποδεικνύει πως δεν είναι υλικής μορφής (άλλωστε και η φυσικη θεωρέι πως η ύλη είναι συμπυκνωμένη ενέργεια). Θα μου πεις τότε: Ε αυτό σημαίνει πως αυτή η ανώτερη ενέργεια δεν υπάρχει αφού δεν τη βλέπουμε! Όχι, διότι για να έχεις την εξωτερική τάξη του σύμπαντος που…βλέπεις αναγκαστικά πρέπει να έχεις ροή ενέργειας. Αν το σύμπαν ήταν κλείστό - να “τελειώνει κάπου” όπως λές τότε δεν θα υπήρχε καν! Δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε την οποιαδήποτε τάξη σε αυτό! Η τάξη προυποθέτει ροή ενέργειας από το περιβάλλον στο σύστημα - νόμος θερμοδυναμικής!

Με λίγα λόγια (γιατί το κούρασα, αλλά αν δεν χρησιμοποιείς…θολά σύμβολα αυτά παθαίνεις!):
Tα πάντα είναι ενέργεια που δεν “βλέπουμε” και το αποτέλεσμα της ύπαρξης της ενέργειας είναι η ύλη που βλέπουμε. Η ύλη είναι “νεκρή” ενέργεια κατα κάποιον τρόπο. Ένέργεια που έχει ήδη "κυλήσει¨από τα άνω προς τα κάτω και έχει γίνει μορφή.

Δηλαδή πίσω από την ύλη δεν κρύβεται κάποια μικροσκοπική ποσότητα μονάδας ύλης από την οποία φτιάχνονται όλα, αλλά κρύβονται επαναλαμβανόμενες εσωτερικές διαδικασίες που τροφοσοτούν την μορφή, δηλαδή υπ-άρχουν (δηλαδή άρχουν - “κυβερνούν” εκ των έσω) - εξού και “ύπαρξη”.
[/SPOILER]

Βασικά όχι, δεν έχουν, τουλάχιστον όχι έτσι όπως το εννοείς εσύ. Ένας Αγνωστικιστής δεν μπορεί να είναι Θεϊστής. Αλλά μπορεί να είναι Άθεος, δηλαδή να λέει: “Δεν ξέρω, όμως αποδείξεις δεν υπάρχουν οπότε δεν πιστεύω σε κανέναν θεό”. Όμως ας μην κολλάμε στις λέξεις, είναι βλακεία.

O Αθεος πιστευει οτι δεν υπαρχει θεος. Ο Αγνωστικιστης απλα δεν ξερει. Ειναι κατι σαν ουδετερος ας πουμε.
Κανεις μας δεν ξερει. Αλλα αν πιστευεις οτι δεν υπαρχει θεος, εισαι αθεος

Ναι, και’γω παλιά αυτής της αντίληψης ήμουν, πως ο αγνωστικιστής είναι “το ενδιάμεσο”, όμως έχω πετύχει πολλές απόψεις που λένε αυτό που σου έγραψα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως η μια η η άλλη άποψη είναι σωστή, απλά σημαίνει πως υπάρχουν πολλές ερμηνείες και εφαρμογές για αυτή την λέξη.

Kαι αυτοι μπερδεμενοι θα ηταν :stuck_out_tongue:

Ας κάνουμε και λίγο χιουμορ με όλα αυτά:

[SIZE=“4”]Πιστεύετε στον άνθρωπο? (Μια αληθινή ιστορία)[/SIZE]

Δύο σπερματοζωάρια περπατούσαν κάπου μεταξύ του μεγάλου διαστήματος αιδοίου και ωαρίου…

-Πιστεύεις στον άνθρωπο? Ρώτησε το ένα σπερματοζωάριο το άλλο.

-Από τι στιγμή που δεν έχουμε αποδείξεις, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, απάντησε το άλλο.

-Εγώ πιστεύω, απάντησε το πρώτο. Εϊμαστε όλοι πλάσματα του ανθρώπου και μας έχει φτιάξει καθ’ομοιώση και εικόνα του. Κάποιος πρέπει να μας έφτιαξε, πως άλλιως δημιουργηθήκαμε εμείς και όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας?

-Έχει απαντήσει η σπερματο-επιστήμη σε αυτό. Κάποια στιγμή, πολύ παλιά, από μια μεγάλη μάυρη τρύπα (σ.σ.: …αχεμ :oops:) έγινε μια έκρηξη και όλη η πλάση ξεχύθυκε από μέσα της…

-Ναι αλλά τι υπήρχε πριν ή πέρα από την αρχική αυτή έκρηξη (σ.σ.: αντε να του πείς τι γινόταν πριν! :oops:)?

-Αυτό δεν το έχουμε απαντήσει ακόμα…

Ένα άλλο σπερματοζωάριο (που άκουγε την κουβέντα των άλλων δύο) θέλησε να πάρει και αυτό μέρος στη συζήτηση:
-Εγώ πιστεύω πως ο άνθρωπος κατα κάποιο τρόπο βρίσκεται μέσα στον καθένα μας. Δεν χρειαζόμαστε τις σπερματο-θρησκείες που μας λένε πως είναι ο άνθρωπος ή τι κανόνες πρέπει να ακολουθούμε για να μας αγαπάει ο άνθρωπος ή να του μοιάσουμε. Δεν μου αρέσει η εικόνα του ανθρώπου που σκορπάει το φόβο στα άπιστα σπερματοζωάρια. Για μένα όλη η πλάση που βλέπουμε γύρω μας είναι ο άνθρωπος. Δεν τα διαχωρίζω, όλα είναι ένα. Όλα τα θαυμαστά που βλέπουμε γυρω μας και επίσης όσα δεν βλέπουμε αλλά υπάρχουν.

Ενα ακόμα είπε:
-Eγώ πιστεύω μόνο στις δυνάμεις μου. Δεν θα με σώσει κανένας άνθρωπος στη τελική, μόνος μου θα τα καταφέρω! Η πίστη είναι για τους αδύναμους…

Και ένα ακόμα σπερματοζωάριο πρόσθεσε:
-Ϊσως κάποια στιγμή να γίνουμε και εμείς άνθρωποι ώς μέρος της εξέλιξης μας…

Τέλος, ένα…προσγειωμένο σπερματοζωάριο τους επανέφερε στην πραγματικότητα:
-Αυτή η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά. Δεν μπορούμε να ξέρουμε. Ας συνεχίσουμε να περπατάμε. Ϊσως κάποια μέρα φτάσουμε στο τέλος του ταξιδιού…

:!::!::!::wink:
καθως διαβαζα τις τελευταιες σελιδες του τοπικ βρηκα το ποστ αυτο κ συμφωνω 100% με αυτο. κατι παρομοιο θα εγραφα κ εγω.

• εφοσον ολοι ψαχνουν για τον παντοδυναμο, αγνο, αλαθητο κλπ “θεο” ας σκεφτουν τη φυση.

Μετά από αυτό κάπως δυσκολεύομαι να πιστέψω…

Τι ακριβώς σου έκανε εντύπωση στο βίντεο και σε δυσκολεύει να πιστέψεις, όπως λες;

Να προσθέσω ότι το βίντεο δείχνει ένα μικρό μέρος του σύμπαντος που είναι ορατό στο μάτια μας. Όμως, το σύμπαν περιγράφεται από άλλη γεωμετρία (Riemann), της οποίας τις εκφάνσεις δεν μπορεί να αντιληφθεί το μάτι του ανθρώπου, αλλά μόνο ορισμένες “προβολές” στον ευκλείδιο χώρο, τον οποίο αντιλαμβανόμαστε (και ισχύει σε καλή προσέγγιση στις μικροκλίμακες που ζούμε). Φαντάσου, λοιπόν, πόσα ΔΕΝ βλέπουμε :wink: