Στο Matrix ειχα φυγει απο το σινεμα στην 1η απο τις 3εις νομιζω φορες που το εχω κανει μεχρι σημερα…
προφανως μεγαλο fail γιατι το ειδα μετα απο μερικα χρονια ξανα πριν παω να δω το reloaded (λογω παρεας) και εκτοτε το εχω δει δεκαδες φορες, sci fi διαμαντι των 90s και μια πληρως απογοητευτικη επιλογη του 16χρονου τοτε εαυτου μου να το παρατησει στη μεση (ημουν λιγο γροθος τοτε με anime και manga λιγο παραπανω απο το βαθμο που μπορουσες να ησουν βεβαια τοτε καμμενος με τη φαση, 90σ και ελληνικη επαρχια -ας ηταν καλα συγγενεις απο Boston που με τροφοδοτουσαν συνεχως με κασσετες, manga κτλ- και αν θυμαμαι καλα ημουν στη ghost in the cell φαση τοτε και συναφι -πολυ φαν του ghost in the cell -, οποτε το Μatrix που οκ το κοπιαρε σε τεραστιο βαθμο αντικειμενικα, με εκνευρισε κατα τη διαρκεια του, εξου δεν επενδυσα και καπου στη μεση εφυγα…επισης pen and paper cyberpunk 2020 τοτε, τι matrix γατακια )
Anyway δραμα η κατασταση αλλα ευτυχως εκτοτε το βλεπω με τη πρωτη ευκαιρια ξανα, πολυ δυνατες σκηνες δρασης, πολυ καλη σκηνοθεσια, πολυ καλο cast, εξαιρετικα οπτικα κ ηχητικα εφε και σιγουρα εξαιρετικη πιο pop αποτυπωση βαθυτερων ιδεων και θεματικων που δεν εκαναν την ταινια ουτε τσιχλοφουσκα ουτε ομως και κατι ιδιαιτερα βαρυ, βαθυ και «δυστροπο» (που ειναι σε ενα βαθμο πχ το ghost in the cell )
Τα δυο επομενα μετριες/κακες ταινιες (το 3ο επειδη τα ειδα παλι προσφατα σχετικα, με το ζορι βλεπεται) με ξανα καλη σκηνοθεσια και production αλλα με εμφανως toned down τις θεματικες σε σχεση με το 1ο -still με ενα γαματο twist, το βασικο twist του chosen one και ωραια η σκηνη στον αυτοκινητοδρομο -, τυπικο χολυγουντιανο ξεζουμισμα που ειχε λιγα πραματα να πει πλην των προφανων καλο vs κακο και ασπρο vs μαυρο για το κοινο των τοτε village
Γουατσοφσκι εκτοτε μονο το speed racer μου αρεσε -unpopular opinion i know- ή εστω να πω οτι αναγνωριζω αυτο που θα ηθελαν να κανουν και δεν βγηκε απολυτα… cloud atlas γαμησαν τη μανα ενος ωραιου βιβλιου, παραγωγη v for vendetta καλη αν κ παλι γαμησαν τη μανα κ ολο το σοι ενος αριστουργηματικου και πολιτικα πολυ συνθετου κομικ κανοντας το ενα 1984 for multiplex -still ωραια περιπετεια-, jupiter ascending για ηλικιες κατω των 12
Νεο matrix 20 χρονια μετα, με Ρηβς στα high του η μετοχη του στο Χολυγουντ ακα εκμεταλευση του momentum του, την ιστορια του matrix να εχει κλεισει προ πολλου πληρως και τα studio να ψαχνουν την επαναφορα καθε πιθανου τιτλου για να καπηλευτουν νοσταλγια + τους ιδιους τους Γουατσοφκις να μην εχουν πια δυνατο credibility για την δημιουργικη τους δεινοτητα, τραγικη αρπαχτη μυριζει προφανως αλλα who cares anyways, εδω βγαινει ραμπο 5 κ η ντισνευ κανει live action οτι animation υπαρχει ενω βγαζει οτι star wars μαλακια μπορει για τα φραγκα, στο matrix θα κολλουσανε; Η πρωτη ταινια ειναι εκει για οποιον γουσταρει, μπορει καλλιστα να αγνοει απο κει κ μετα το οτιδήποτε και να μην χαλαει τη ζαχαρενια του για την παραμικρη παρομοιου τυπου προσπαθεια…