Προσεχως

Καλά, δεν σχολιάζω ως κάποιος sci-fi ειδήμων. Μέσος όρος είμαι. Συμφωνούμε ότι το Reloaded ήταν δυσνόητο σε στιγμές για το mainstream κοινό.

Αφού ανέφερες όμως το θεϊκό Solaris, να πω ότι imo είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσεις ένα ανοιχτό σε φιλοσοφικές ερμηνείες σινεμά όπως του Ταρκοφσκι. Νομίζω ότι το σύμπαν του Matrix είναι πιο κλειστό. Άρα και πιο δύσκολο στην απόδοση του;

2 Likes

Πραγματικα ο ορισμος του exposition dump, και σημαντικος παραγοντας για τα αρνητικα σχολια της ταινιας εως σημερα. Στο 1ο εγινε απειρως καλυτερα, αλλα ενας απο τους λογους ειναι μαλλον οτι δεν μεγαλοπιαστηκαν οπως στο Reloaded, οπου ξεφυγε η φαση.

Εδω θα ηθελα να το παιξω λιγο δικηγορος του διαβολου και να πω πως ισως το στουντιο και οι παραγωγοι να πιεσαν για αυτες τις επιλογες ωστε να μη μπερδεψουν τον κοσμο που ειναι αμυητος σε τετοια concepts, αλλα ακομα και στο Sense8, του οποιου ο 1ος κυκλος μου αρεσε πολυ και ειχαν ουσιαστικα 100% το ελευθερο να κανουν οτι γουσταρουν απο το netflix, το exposition ειναι προβληματικο και φαινεται πως μαλλον ειναι αδυναμια των Wachowskis να μεταφερουν καταλληλα την πληροφορια στο θεατη.

Καταλαβαινω πως το εννοεις και εν μερει συμφωνω, αλλα οι αργοι ρυθμοι της ταινιας σε συνδυασμο με τις φιλοσοφικες θεματικες της (και το ζητημα της γλωσσας θα προσεθετα προσωπικα) μαλλον την καθιστουν αυτοματα δυσκολοτερη προβολη απο την χολιγουντιανη fast-paced υπερπαραγωγη δρασης που ειναι το Reloaded, ασχετα αν μεταφερει η οχι καταλληλα τις πληροφοριες στο θεατη.

3 Likes

Σιγα την χαζομαρα, πολλα περισσοτερα τα layers σε οποιαδηποτε ταινια Matrix.

Καλυτερα. Subtle δεν σημαινει και καλυτερο. Εν προκειμενω, χιλιες φορες non-subtle.

Οι Wachofskis εχουν και ενα V for Vendetta κι ενα επος Cloud Atlas στο παλμαρε τους, δεν ειναι τιποτα one hit wonders. Της μοδας η αποκαθηλωση στα παντα βεβαια, γιατι οχι και εκει.

Φαντάσου να μην υπήρχε και αυτή η σκηνή πόσοι λιγότεροι θα είχαν καταλάβει έστω και τα ελάχιστα ειδικά από το Reloaded… Για μένα είναι η δυνατότερη σκηνή της τριλογίας μακράν βάζοντας κάτω οποιοδήποτε διάλογο και οποιαδήποτε σκηνή δράσης.
Μπορεί σύμφωνα με τους “κανόνες” του κινηματογράφου να γίνεται το exposition του κερατά αλλά η σκηνή είναι ΑΡΤΙΑ (και απαραίτητη)… με τον Neo να έχει συνέχεια το ύφος “είμαι ο One και θα σε γαμήσω” και τον αρχιτέκτονα με ύφος “είμαι ο αρχιτέκτονας και θα μου κλάσεις”

υγ… λίγο σεβασμό στο Reload(ed)

2 Likes

Θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο αυτό είναι το θέμα μας. Προφανώς έτσι το έπιασε περισσότερος κόσμος αλλά με αυτό τον τρόπο χαλάς την αφήγηση για μένα. Πέρα από τον άτσαλο τρόπο που θέλεις να μεταφέρεις τις όποιες πληροφορίες σου. Και ναι δεν λέω η σκηνή δεν είναι εντελώς χάλια. Όντως μου άρεσε ο ηθοποιός που έπαιζε τον αρχιτέκτονα, το ύφος του, η ομιλία του, είχε μια επιβλητική παρουσία. Αλλά δεν παύει να είναι μια αρκετά άτσαλη σκηνή για τους λόγους που έχουν αναφερθεί.

Το Reload μου αρέσει, αρκετά ως πολύ. Μάλιστα πιστεύω πως το έχει δικαιώσει ο χρόνος (σε αντίθεση με τον συμπαθές αλλά προβληματικό Revolutions). Αλλά συνεχώς φαντάζομαι πόσο καλύτερη θα μπορούσε να γίνει αυτή η ταινία και λίγο μου την δίνει.

1 Like

Πως το εννοείς το άτσαλη;

Ότι ήταν κόντρα στη ροή της ταινίας ή ότι είχε μεγάλη διάρκεια;

Το έχω πει και παραπάνω. Αλλά για να γίνω πιο αναλυτικός… ξαφνικά σταματάς τα πάντα, δεν υπάρχει κίνηση στο κάδρο (σχεδόν, πέρα από τις οθόνες από πίσω) και στους διαλόγους καθόμαστε και ακούμε κατεβατά για το πως το ένα και πως το άλλο, και τι σημαίνει αυτό και τι σημαίνει το άλλο. Δεν είναι μυθιστόρημα όμως, είναι κινηματογράφος. Μετά από τέτοιο τρελό built up δεν θέλω να διαβάζω τι θα γίνει, θέλω να δω τι θα γίνει. Όσο καλά και αν παίζουν οι ηθοποιοί η σκηνή δείχνει πως σκηνοθετικά δεν ήξεραν πως διάολο να στο μεταφέρουν όλο αυτό και διάλεξαν την πιο εύκολη και τεμπέλικη version που θα μπορούσαν να σκεφτούν.

*Σκέψου την σκηνή με Neo και Μορφέα που ο δεύτερος εξηγεί για πρώτη φορά στο Neo τι είναι το Matrix. Και εκεί exposition μεν αλλά εκεί υπάρχει κίνηση, μεταφερόμαστε από το ένα σημείο στο άλλο, η εικόνα ακολουθεί και σε πολλές περιπτώσεις κυριαρχεί των διαλόγων. Δεν είναι 2 ακίνητα αγάλματα που σου εξηγούν την πλοκή. Σημαντική διαφορά.

Ενώ έχεις δίκιο σε όλα και όντως έτσι γίνεται, εμένα αυτή η στατικότητα και η κουβέντα στον άδειο χώρο μου άρεσε… ίσως επειδή ήταν πολύ αντίθετη σε όλα τα προηγούμενα σκηνικά

2 Likes

Γενικά οι πολύ στατικές σκηνές διαλόγων είναι δύσκολες. Ειδικά όταν δεν έχουν να κάνουν με character development αλλά με την πλοκή της ταινίας.

εγω παντως ασχέτως αν συμφωνώ ή οχι με τα παραπάνω(κατα 80% στηρίζω και καταλαβαίνω αυτο που λεει ο dead, δύσκολη σκηνή αλλα καπως απαραιτητη για το ευρύ κοινο, ισως έπρεπε να γυριστεί με αλλο τροπο αλλα δεν ειναι τοσο κακια) γουστάρω φουλ συζήτηση για ματριξ λεμεεε…

Τωρα σοβαρα συζηταμε για το αν ηταν καλη μια σκηνη που εχει μεινει μνημειωδης στην ιστορια του κινηματογραφου των 90ς? Που οταν ειδαμε το Matrix Reloaded ειχαμε μεινει ολοι με τα μυαλα στο πατωμα?

Να πιασουμε αν ειναι και το επεισοδιο του Mr. Robot στο οποιο του κανει ψυχαναλυση η αλλη στον 4ο κυκλο και να πουμε ποσο μαλακια ηταν που δεν ειδαμε αυτοκινητακια στον δρομο και πρασινα λιβαδια.

Αυτο. Οι κανονες ειναι για να σπανε οταν αυτο ειναι απαραιτητο. Εν προκειμενω ενα animation ή ενα flashback ή καποιο footage που θα ηταν απαραιτητο για να εξηγηθει απο τον Αρχιτεκτονα τι ειναι στην πραγματικοτητα το Matrix, θα ηταν πολυ κατωτερο ως μεσο μεταδοσης, απο την κατα μετωπον εξηγηση στα μουτρα του Neo, που εχει παει εκει περα και νομιζει οτι θα διαλυσει τα παντα, και φευγει εχοντας 200 φορες περισσοτερες πληροφοριες απο πριν.

Subtle δεν σημαινει και καλυτερο, σιγουρα, αλλα οταν το non-subtle ειναι παιδαριωδες σε φαση “Κοιτα! Το’πιασες? Το’πιασες ε? Ελπιζω να το’πιασες”, ε καλυτερα subtle.

Το V ειναι λες και το διαβασε ο Τσιπρας και ειπε να κανει ταινια για την “εναλλακτικη νεολαια”, αλλα δε βαριεσαι, βλεπεται, καλα κανει και αρεσει, σε οποιον αρεσει.

Συμφωνα με την ποσοτητα και την ποιοτητα του συνολικου τους εργου, θεωρω πως οι Wachwskis ειναι μετριοι filmmakers με καλες επιρροες και στιγμες. Περι μοδας αποκαθηλωσεων γενικοτερα συμφωνω απολυτα ομως, ειδικα σε περιπτωσεις που το Solaris, ενα κοινως αποδεκτο αριστουργημα της 7ης τεχνης απο εναν κοινως αποδεκτο master στο χωρο, τον Tarkovsky, θεωρειται χαζομαρα. Οπως λες, ο ορισμος της αποκαθηλωσης.

Τα matrix είναι ταινίες καθαρά για διασκέδαση. Όποιος πάει να δει δεν πάει για το μπλα μπλα αλλά για την δράση και το ξυλικι ανάμεσα στους διαλόγους κάτι που προσφερουν με το παραπάνω. Τώρα η αλήθεια είναι ότι προσπάθησαν να βάλουν μέσα έναν αχταρμά ιδεων δανεισμένων από ένα σωρό συγγραφείς. Αν ζούσε ο Philip Dick θα τους ειχε ταράξει στις μηνύσεις. Το Solaris που λέτε δεν το έχω δει, αλλά έχω δει το Stalker και τον Καθρέφτη από Ταρκόφσκι -ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ- δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με ταινίες τύπου matrix.

4 Likes

Μονο που ο διαλογος μεταξυ Neo και Architect δεν εχει καμια σχεση με αυτην την περιγραφη, και ειναι απο τις τοπ στιγμες του κινηματογραφου της δεκαετιας, προχωραμε.

Θα μπορουσες να εχεις αφιερωσει ολη σου την ζωη στο να φτιαχνεις ταινιες, οχι οπως τωρα που εισαι κριτικος απο τον καναπε σου, και τετοια ταινια ουτε στα ονειρα σου δε θα μπορουσες να φτιαξεις, αλλα οκ απο ενα πληκτρολογιο σιγουρα αποκταει βαθος η αποψη σου για το V for Vendetta, τι ξερουν βεβαια και οι εκατονταδες filmmakers που οντως εχουν αφιερωσει την ζωη τους στην τεχνη και οι εκατομμυρια fans που θεωρουν οτι ειναι αρκετα καλυτερο απο το να “βλεπεται” οντως. Πανε δες Lighthouse εσυ :")

Καλο ηταν για την εποχη που βγηκε. Ο χαρακτηρισμος που περι χαζομαρας εχει να κανει με το “βαθυ” νοημα που υποστηριξες οτι εχει, και το οποιο θα μπορουσε κι ενας 12χρονος που εχει δει και 10 ταινιες να το πιασει. Αλλα οκ.

Wow, ηρεμα με τα simulatte, σε χτυπαν στο κεφαλι και εκτροχιαζεσαι. Κοιτα, απλως καθομαι και σχολιαζω, οπως κανεις εσυ και κυριολεκτικα ολοι εδω μεσα, καθως αυτη ειναι η χρηση των φορουμς. Διαλογος και κριτικη, “επαγγελματικη” και μη, δεν χρειαζεται να ειναι κανεις μαστερ καποιου αντικειμενου απαραιτητα για να εκφερει τις αποψεις που εχει. Μια χαρα τα ειπαμε πιο πανω με τον @Aldebaran παρα τις οποιες διαφωνιες χωρις να αρχισουμε να τη λεμε ο ενας στον αλλο, εσυ επιμενεις να εχεις συγκεκριμενο υφος και σταση οταν διαφωνεις γενικα πανω σε κατι. Αν σε τριγκαρουν σε τετοιο βαθμο τα ποστς μου και αρχιζεις να μιλας σαν κομπλεξικος, χωρις να μπορεις να κανεις ανθρωπινα ενα διαλογο και να ανταλλαξεις αποψεις, ακομα και με οσους διαφωνεις, περνώντας για αλλη μια φορα στην επιθεση, ειναι καθαρα δικο σου προβλημα, δεν βλεπω κανεναν αλλο να αντιδρα εδω μεσα με τον τροπο που αντιδρας εσυ. Φαυλος κυκλος γενικα αλλα την πληρωνουν και αλλοι χρηστες, οποτε καλη συνεχεια

On topic, προσφατα ειδα φωτογραφιες απο το reboot Resident Evil, και δεν ξερω τι να περιμενω

Για καποιο λογο φαινεται πως θα ειναι συνδυασμος των πρωτων 2 RE. Δεν με ενθουσιαζουν τα λιγα δειγματα, το καστ επισης ετσι και ετσι. Δεν αργει και τοσο να βγει, θα δειξει στο τρειλερ υποθετω

7 Likes

Λολ οκ. Το να μιλας για υφος εσυ συγκεκριμενα, και οταν μιλας για κινηματογραφο δη, ειναι τουλαχιστον αστειο, αλλα οκ, καλα να μαστε, προχωραμε. Γενικα δεν τριγκαρω με διαφορετικες αποψεις, ειμαι κουλ. Ο καθενας μπορει να γουσταρει οτι θελει. Τωρα το αν εσυ που δεν γουσταρεις το Χ, το Υ το Ζ για δικους σου λογους, πρεπει σωνει και καλα να το παρουσιαζεις ως κινηματογραφο της πλεμπας ή να κανεις βαρυγδουπες δηλωσεις που ηταν κουλ πριν 22 χρονια οταν τις εκανε μοδα ο ξυρισμενος με τα γυαλια στο MAD channel, αυτο δεν ειναι δικο μου προβλημα, εγω απλα το σχολιαζω.

Ειναι αστειο το οτι δεν καταλαβαινεις καν πως γινεσαι προκλητικος οταν η πλειονοτητα των χαρακτηρισμων σου για ταινιες και σειρες που απλα… δεν (ξερεις καν ακομα οτι δεν) σου αρεσουν, ειναι ολοι μειωτικοι και βασιζονται σε καποια φουσκωμενη εντυπωση που εχεις για την εξυπναδα σου και την αντιληψη σου.

Νταξει χαλαρωσε, δεν ειναι το οτιδηποτε δεν γουσταρεις “παιδαριωδες” και “σαν ιδεα του Τσιπρα” και ξερω γω τι αλλο εχεις γραψει σε αλλα παραληρηματα αρνητισμου για το Dune πιο πανω. Διχως φυσικα να τις εχεις δει καν τις ταινιες, αλλα οκ δεν χρειαζεται, ξερουμε ηδη την αποψη σου για αυτες και πριν τις δεις :")

Εχεις δικιο σε ενα πραγμα, οντως κακως κανω και ασχολουμαι. Εχω δυστυχως και κολλητο φιλο ελιταριο του κερατα στο σινεμα, και εχω καταλαβει οτι αποτελει ξεχωριστο breed παπαγαλακιων η φαση.

Υπερβολές, η μονη του ταινια που ειδα και μου φανηκε υπερεκτιμημένη. Το Νοσταλγια πχ παρολου που δεν το πολυεπιασα ηταν αρκετα καλυτερο

Καλα ακομα ασχολειστε με τον επιστημονα; Υπαρχει το ignore που λυνει τετοια θεματα(μερσι @bostonflesh που το ανεφερε καπου)

1 Like

Για το Solaris, και γω μπορω να σου πω πως προτιμω το Stalker αν μιλαμε αυστηρα για sci-fi ανησυχιες του Tarkovsky. Οπως και να’χει, το μεγαλο αντικτυπο της ταινιας στο ειδος, ξεπερνωντας το μεσο του κινηματογραφου, ειναι αδιαμφισβητητο, και στην επιστημονικη φαντασια, και στον τρομο. Ως μεταφορα ενος ηδη επιδραστικου βιβλιου, ειναι μια καλοφτιαγμενη ταινια.

Με τοσες σπουδαιες δουλειες περα απο τις προσωπικες προτιμησεις του καθενος, ειτε καποιος επιλεγει το Andrei Rubliev, ειτε τη Νοσταλγια, ειτε τη Θυσια, δεν εχει καμια σημασια για μενα προσωπικα, ειναι ξεκαθαρα υποκειμενικο ζητημα.

7 Likes

Ενα ignore απο τυπους σαν κι αυτον αποπανω ειναι κοπλιμεντο, ξεκαθαρα.

Ο αλλος λεει “επιστημονα” και το θεωρει προσβολη. Ξεφτιλα μονο

Καινούριος Del Toro
Δεν με ελκύει γενικά ο φίλος Guillermo πια, αλλά strong Bioshock vibes :stuck_out_tongue: in this one

7 Likes