Θα σταθώ μόνο σ’αυτό και θα πω πως η άποψη μου είναι διαφορετική. Όχι οτι δεν περνάνε πρότυπα, αντιλήψεις και αναπαραστάσεις ενός πολιτισμού ολόκληρου και μιας κοινωνίας μέσα απο τα κόμικς, τα παιχνίδια κλπ… Κάθε άλλο, και η αναφορά σου στον Τεν Τεν είναι πέρα για πέρα σωστή.
Αλλά ρε γαμώτο. Μιλάμε για τα συγκεκριμένα 2 έργα (Αστερίξ-Λούκυ Λουκ) που αν ρώταγες τον δημιουργό τους αν θέλει να περάσει κάποια πολιτική/κοινωνική θέση είμαι σίγουρος πως θα γέλαγε. Είμαι βέβαιος… Το ίδιο έχουν προσπαθήσει να κάνουν αναλυτές και με λογοτεχνία όπως του Τόλκιν, που πασχίζουν να τον εντάξουν κάπου ντε και καλά… Ενώ ο ίδιος δήλωνε “θέλω απλά να αφηγηθώ ιστορίες”…
Και αν δεχτούμε οτι οι ιστορίες δεν είναι ουδέτερες (κάτι που το δέχομαι). Τι να πούμε τότε για τα άπειρα στερεότυπα λαών που συναντάει κανείς στο Αστερίξ, στον υποτιμητικό και μονοδιάστατο ίσως τρόπο που παρουσιάζονται οι άλλες πλευρές, πλην των “δικών μας” (των Γαλατών δλδ, άντε, των Κελτών με την ευρύτερη έννοια). Μήπως να βγω και να το χαρακτηρίσω ως “εθνικιστικό”??
Όχι βέβαια… Γιατί ο Goscinny ήθελε απλά να πει [B]ωραίες ιστορίες για παιδιά και μεγάλους[/B]. Όπως στερεότυπα (αλλά καθόλου μειωτικά) παρουσίαζε τους Ινδιάνους στο Λούκυ, το ίδιο στερεότυπα παρουσιάζει τους Γότθους, τους Βρετανούς, τους Ρωμαίους, τους Ελβετούς κλπ στον Αστερίξ…
Στην περίπτωση του Λούκυ Λουκ, ήταν μια κομιξική απόδοση του μύθου του γουέστερν που δέσποζε την εποχή εκείνη (δεκαετίες 40-50 κλπ) στους κινηματογράφους. Στα οποία γουέστερν υπήρχε η “καλή πλευρά” του νόμου και η “κακή” των παρανόμων… Σε όλα.
Κάθετι πρέπει να το κρίνουμε εντός του πλαισίου που εμφανίστηκε. Ο Λούκυ Λουκ κάπνιζε τσιγάρο στα κόμικς τότε, κατ’ αντιστοιχία των αμερικανών καουμπόιδων που δέσποζαν στα διαφημιστικά της εποχής… Όταν κάποιες δεκαετίες αργότερα το τσιγάρο κρίθηκε και επισήμως “βλαβερό”, αντικατέστησαν το τσιγάρο του Λούκυ με ένα στάχυ…
Στα καρτούν της δεκαετίας του 30 οι μαύροι παρουσιάζονταν σαν “αράπηδες”, σε εντελώς υποτιμητικούς (ως και ρατσιστικούς) ρόλους. Ήταν λοιπόν “λάθος” τα καρτούν αυτά? Όχι, ήταν απλά [B]χαρακτηριστικά της εποχής τους[/B] και ως τέτοια πρέπει να τα κρίνουμε.
Επομένως το θέμα σου δε θα πρεπε να είναι το Λούκυ Λουκ ξέρω γω αλλά τα γουέστερν γενικώς.
Και κάτι τελευταίο. Μεγάλωσα φίλε με Σκρουτζ και με Λούκυ και με όλους αυτούς τους “νομοταγείς”, “καπιταλιστές”, “κακά παραδείγματα” κλπ. Δεν αισθάνομαι αλλοτριωμένος και είμαι σίγουρος πως κανένα απο τα παιδιά που μεγάλωσαν μαζί τους δεν μετετράπη σε “σκλάβο του συστήματος”… Πίστεψε με, έχω εντρυφήσει σε βιβλία τέτοια κριτικής της μαζικής κουλτούρας, των κακών προτύπων κλπ και απο ένα σημείο και έπειτα βρίσκω πως χάνουν το δάσος κοιτώντας το δέντρο.
Καλή η κριτική, αλλά ακόμα καλύτερο να κρίνουμε κάτι εντός και όχι εκτός του πλαισίου που εμφανίστηκε.
Αυτά, δεν περιμένω να αλλάξεις γνώμη ή κάτι τέτοιο (είμαι αρκετά μεγάλος για να ξέρω πως αυτό απλά είναι αδύνατον, οι απόψεις διαμορφώνονται απο μακρείς και χρονοβόρες διαδικασίες και δε γίνεται να μεταβληθούν απο ένα ποστ σ’ένα φόρουμ), ωστόσο, ε, δε μπορώ να βλέπω να ιδεολογικοποιούν τόσο μα τόσο πια τα αγαπημένα μου κόμικς.
ΥΓ - Ο Σκρουτζ εξιδανικευμένος καπιταλιστής? Μάλλον σε πολύ συγκεκριμένους δημιουργούς παρουσιάζεται έτσι, πχ στον Ρόσα… Αν συγκρίνεις με τα ευρωπαικά κόμικς, μάλλον αδίστακτο, σκληρό και στριμμένο τον παρουσίαζαν.
Εν ολίγοις, ο δημιουργός είναι που έχει τον τελευταίο λόγο σε κάτι.