Ναι οντως οι Ολυμπιακοι ηταν μιας πρωτης ταξης επιδηξη της χωρας. Το τι πληρωνουμε εμεις για τα υπερογκα ποσα που δαπανηθηκαν για την κατασκευη των εγκαταστασεων δε νομιζω να μας τιμα και τοσο…
Και τωρα οι μισες απο αυτες τις εγκαταστασεις ειναι ρημαγμενες, απαλλοτριωμενες κλπ.
Ολοι λενε για τους Τουρκους και τις παραβιασεις που κανουν στο Αιγαιο. Νομιζετε οτι τα δικα μας αεροσκαφη δεν κανουν παραβιασεις στο δικο τους χωρο? Αλλα βεβαια, σιγα μην προβαλλουν τις παραβιασεις του εναεριου χωρου τα δικα μας καναλια. ειναι αληθεια οτι οι Τουρκοι εχουν προκαταληψεις εναντιον μας, προκαταληψεις που εχουν δημιουργηθει απο το ιδιο το τουρκικο κρατος (οπως κι εδω το ιδιο), αυτο ομως δε σημαινει οτι θα μας απειλησουν ποτε με πολεμο. Αντιθετως, αν μπει η Τουρκια στην Ευρωπαικη Ενωση νομιζω οτι οι λαοι μας θα ερθουν πιο κοντα.
Αποψεις του στυλ “αν μαθαινα οτι εχω τουρκικο dna θα αυτοκτονουσα” κλπ ειναι απαραδεκτες, και μονο ως φασιστικες-εθνικιστικες θα τις εκλαμβανα. Εγω εχω καταγωγη κατα το ημισυ απο τη Μικρα ασια, και ισως εχω και dna Τουρκου μεσα μου. Μηπως πρεπει να αυτοκτονησω οταν το μαθω; ειλικρινα δεν το πιστευα οτι υπαρχουν τοσο φανατισμενες αποψεις. Ο σωβινισμος σε ολο το μεγαλειο του.
εεε, να μη μαυριζεις μονο οσα επιλεγεις να καταλαβεις, ή μαλλον να αποδεχτεις.
ανεφερα και αυτο:
εντιτ: μη κολλατε στη πολιτικη και δειτε λιγο την ουσια.
θεωρεις οτι η τουρκικη ηγεσια προβαινει σε πραξεις ή ο τουρκικος λαος; και οσες πραξεις γινονται, περισσοτερο αποσκοπουν στο να φορανε παρωπιδες στον κοσμο. μη μπερδευουμε την πολιτικη με τον απλο λαουτζικο. θεωρεις οτι εχει οφελος η τουρκια να μας απειλησει; γιατι; αν το κανει σοβαρα δε προκειται να μπει στην ΕΕ.
και αυτο που λες για τους ξενους ειναι αστειο, απο τη στιγμη που ολοι οι ελληνες θελαν να γινουν δημοσιοι υπαλληλοι. μη λεμε οτι θελουμε. δεν υποχρεωσε κανεις τον ελληνα να μη δουλεψει στην οικοδομη. ο ξενος τι φταιει; ψωμι θελει να φαει.
Οk…Θα στο πω απλα.Aς υποθεσουμε οτι αυριο γινεται ενα πραξικοπημα και μας παιρνουν την Πελοποννησο.Μετα απο 10,20,50,1.000.000.000.000.000.000.000 χρονια,θα εχουν το ιδιο αιμα με εμας γιατι ειμαστε της ιδιας παστας ανθρωποι.Αλλα ξεχασα δεν πιστευεις στις φιλες… Ειμαστε κραμα…Σωστα… :?
Σε αυτο Βασσιλη εχεις πολυ αδικο. Ο πατερας μου αυτη τη στιγμη ψαχνει για δουλεια, αλλα επειδη ειναι καπως μεγαλος (47) και δεν δεχεται να δουλεψει με κατω απο 35 ευρω μεροκαματο, μενει ανεργος. Αυτοι που φταινε ειναι τα αφεντικα, οι οποιοι προτιμουν να προσλαβουν ενα ξενο με μεροκαματο 15-20 ευρω παρα εναν Ελληνα με τα διπλασια. Και βεβαια οσο οι ξενοι δεχονται να δουλευουν υπο αθλιες συνθηκες και με ενα ξεροκομματο για μισθο, αυτη η κατασταση θα συνεχιζεται…
Δεν καταλαβα που κολλαει αυτο με τους Κυπριους… Αλλα και παλι, αν εχουν περασει 100000 λαοι απο εκει, ειναι δυνατον να εχουν το ιδιο αιμα?? Λογικα να το παρεις…
Κοιτα, οι ξενοι που ερχονται εδω δεν ερχονται και με τις καλυτερες συνθηκες… Μπορει να εχουν εκδιωχθει απο την χωρα τους για πολιτικους, οικονομικους κλπ λογους… Δεν ειναι και ευκολο να εισαι μεταναστης… Λογικο ειναι να βρουν οποιαδηποτε δουλεια… Και με οποιοδηποτε μισθο…
δε στεκει αυτο που λες. το θεμα ειναι οι εργοδοτες να εμεινουν στο οριο κατωτερων μισθων. δε μπορεις να απαγορεψεις σε καποιον να δουλεψει για να ζησει. γιαυτο ηρθαν εδω αλλωστε.
Ε γενικα δεν θελω να συνεχισω την κουβεντα αλλα εχω τοσες πολλες αποριες που θα σκασω.
Πως εχει διαμορφωθει η κοινη γνωμη? Εγω πιστευω με την συνεχη υπενθυμιση του ποσο σπουδαιοι, πολιτισμενοι, μπλα μπλα μπλα ημασταν και με αποσιωπηση καθε “εγκληματος” των Ελληνων.
Ο κομμουνισμος ειναι οικονομικο συστημα και καμια μα καμια σχεση δεν εχει με την κουβεντα μας.
Δηλαδη μισεις καποιον για τις αποφασεις που πηραν οι πολιτικοι που ζουσαν στα ιδια εδαφη μ’αυτον 600 χρονια πριν. Μαλιστα.
Ποιοι ειναι οι λογοι του εμφυλιου για σενα?
Ειναι Ελληνες οσο Αγγλοι ειναι οι Αυστραλοι.
Αρα ουτε οι Σεϋχελες ειναι τριτοκοσμικη χωρα, ουτε η Ταϊλανδη. (Εμενα παντως η αποψη μου ειναι οτι ειμαστε μια αναπτυσσομενη χωρα με πολιτες με τριτοκοσμικη νοοτροπια, μεσα σ’αυτους ολοι μας.)
Μανια καταδιωξης. Γιατι σου σπιλωνουν την χωρα? Ποια θα ειναι τα κερδη τους?
Ουτε εγω ξερω τι σημαινει Ελληνας? Αυτος που κατοικει στην Ελλαδα? Τοτε ειναι κι ενας μεταναστης που ηρθε περσι. Αυτος που μιλαει Ελληνικα? Τοτε ειναι κι ενας ξενος που διαβασε. Αυτος που εχει ιδια ηθη κι εθιμα με μας? Τοτε δεν ειμαι εγω. Εγω Ελληνα θεωρω οποιον γεννηθηκε και μεγαλωσε στην Ελλαδα, ειναι ο μονος διαχωρισμος που μπορω να κανω.
Τι εννοείς; Γιατί κι εγώ στην τρυφερή ηλικία της ανάπτυξης ( ) ήμουν σε τελείως διαφορετικό σχολείο που μάλιστα προωθούσε την ειρήνη, τη συνεργασία, τη φιλία μεταξύ των λαών και σε πληροφορώ ότι ήταν υπέροχα! Νιώθαμε απλά άνθρωποι. Και Τούρκους είχαμε, και Ιταλούς, κι απ’όλες τις εθνικότητες και φιλίες μεταξύ μας αναπτύσσονταν. Και όλοι μαζί στην ίδια τάξη διδασκόμασταν την ιστορία του κόσμου, ξεκινώντας από αρχαίους πολιτισμούς και αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στην πιο σύγχρονη ιστορία. Απλά συζητούσαμε ανθρώπινα και μας είχαν αναφέρει πως γενικά είμαστε πολύ φανατισμένοι ώρες ώρες κ.ά. Αυτό δε σημαίνει πως οι αρχαίοι δεν ήταν σπουδαίοι. Η τότε ιστορικού μας (Αγγλίδα) δε σταμάτησε ποτέ να μας λέει πόσο θα ήθελε να είχε ζήσει εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα. Έχοντας, όμως, ταξιδέψει εδώ πολλάκις, μας είχε επισημάνει και διάφορα αρνητικά.
Και σε πολλές χώρες πχ. της Ασίας δεν έχει τρελό τουρισμό; So what?!!
Αντικειμενικότατο θα έλεγα
Τώρα και συ το βλέπεις μονόπλευρα. Νομίζω πολύ σωστά είπε ο freedomofrock πως "Ειναι οι μονοι που κανουν δουλειες για τις οποιες ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ουτε λογο… Και με μισθους τραγικα χαμηλους… " Ποιος απ’τους Έλληνες γουστάρει κάτι τέτοιο;
Ύστερα μου θες και ταξίδια στο εξωτερικό… Καλύτερα κάτσε εδώ που είσαι γιατί θα γυρίσεις σφαγμένος. Στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες της εποχής μας απαιτείται ανοιχτομυαλιά και διάλογος για την ειρηνική συμβίωση.
Οκ. Απλά σκέψου τη γιαγιά σου, την προγιαγιά σου, και πήγαινε έστω 2.000 χρόνια πίσω. Αν είσαι τόσο σίγουρος ότι προέρχεσαι από την αρχαία Αθήνα και τις Μυκήνες, κάνε και το δικό μου γενεαλογικό δέντρο (ή δάσος/ζούγκλα καλύτερα ) γιατί είμαι πολύ περίεργη για τις καταγωγές μου…
Και για τους Ολυμπιακούς που αναφέρθηκαν, καλή οργάνωση, αλλά εκεί φάνηκε το όλο κόμπλεξ κατωτερότητας της χώρας μας… Εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός για να δείξουμε ότι και η Ελλαδίτσα είναι ικανή, και μετράει, ξοδεύοντας άπειρα χρήματα που θα πληρώνουν και τα δισέγγονα. Λες και μας περισσεύουν σαν χώρα… Ωραίο γεγονός, όντως προβλήθηκε η Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δείξαμε και το κόμπλεξ.
Η μονη που πρεπει να εχει λογο εδω λογω εμπειρειων ειναι η Αλοη…
“…ήμουν σε τελείως διαφορετικό σχολείο που μάλιστα προωθούσε την ειρήνη, τη συνεργασία, τη φιλία μεταξύ των λαών και σε πληροφορώ ότι ήταν υπέροχα! Νιώθαμε απλά άνθρωποι. Και Τούρκους είχαμε, και Ιταλούς, κι απ’όλες τις εθνικότητες και φιλίες μεταξύ μας αναπτύσσονταν. Και όλοι μαζί στην ίδια τάξη διδασκόμασταν την ιστορία του κόσμου, ξεκινώντας από αρχαίους πολιτισμούς και αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στην πιο σύγχρονη ιστορία.”
Εγώ πιστεύω ότι ήταν αλόγιστη σπατάλη χρημάτων για κάτι που αποτελεί τη σημαία του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, τον οποίο σιχάινομαι καθώς και για την εισαγωγή καμερών και λοιπών μηχανισμών φακελώματος, καθώς και ότι οδήγησε σε κάτι άλλο το οποίο δεν θέλω να αναφέρω εδώ γιατί πιθανότατα θα παρεξηγηθώ.
Εγώ πιστεύω ότι τα κράτη υπάρχουν μόνο για την επιβίωση μιας μικρής μειοψηφίας που ζεί παρασιτικά σε βάρο της πλειοψηφίας.
Η αλληλεγγύη όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών.
εχω να πω οτι ειναι απλα τραγικο και αξιοθρηνητο να προσπαθεις να αποδειξεις την ανωτεροτητα της χωρας σου.
επισης μερικοι εδω σκεφτειτε οτι θελουμε δε θελουμε εχουμε μεγαλυτερη σχεση με τον Κεμαλ παρα με το Σωκρατη και τον Αρχιμηδη. μονο τα επιθετα να σκεφτουμε των Ελληνων αρκει. 400 χρονια που ημασταν σκλαβοι τους, εγιναν πολλες διασταυρωσεις…γιαυτο και ισως κολλησαμε τοσο εθνικισμο…
Τη θέση μου την εξέφρασα πολλά post πίσω. Θα σχολιάσω απλά κάποια συγκεκριμένα αποσπάσματα που διάβασα.
Σίγουρα, τόσοι αιώνες τουρκικής κατοχής δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τον πολίτισμο. Σκεφτείτε μόνο πως την ίδια περίοδο που οι Οθωμανοί κατακτούσαν τα ελληνικά εδάφη, στη δύση ξεσπούσε η Αναγέννηση. Οι Έλληνες όμως δε γνώρισαν ούτε Αναγγένηση, ούτε Διαφωτισμό, ούτε ανάπτυξη των επιστημών, ούτε βιομηχανοποίηση ανάλογη των δυτικών χωρών.
ΑΛΛΑ: Πολύ πριν τους Τούρκους, ο ελληνικός πολιτισμός άφηνε τις τελευταίες του πνοές, ή μάλλον σωστότερα, δεχόταν τα τελειωτικά του χτυπήματα, απο τους Βυζαντινούς. Δηλαδή τους διαδόχους των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, οι οποίοι βλέποντας οτι η Αυτοκρατορία τους κατέρεε απο την γενικότερη παρακμή και τις ορδές των βαρβάρων είπαν να τις δώσουν μια τονωτική ένεση. Μετέφεραν λοιπόν την πρωτεύουσα στην περιοχή του Βυζαντίου, στην Κωνσταντινούπολη. Σε περιοχές που ήδη απο μεγάλου Αλεξάνδρου επικρατούσε η ελληνική γλώσσα (όπως και σε ένα τεράστιο μέρος της ανατολής), και οι οποίες απαρτίζονταν απο πλήθος λαών. Και ένα σημαντικό μέρος των οποίων είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό. Τελικά, για πολιτικούς λόγους, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος καθιέρωσε ως επίσημη κρατική θρησκεία τον χριστιανισμό. Και φυσικά μέρος της αυτοκρατορίας ήταν και τα ελληνικά εδάφη. Με τον καιρό, και μετά τον οριστικό διαχωρισμό απο τη Ρώμη, δημιουργήθηκε μια νέα αυτοκρατορία και ένας νέος πολιτισμός, ο βυζαντινός. Ο οποίος δε στάθηκε καθόλου ευγενικός απέναντι στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Να σας θυμίσω την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων, το κλείσιμο της Ακαδημίας του Πλάτωνα, την καταστροφή πάμπολλων μνημείων, το κάψιμο γραπτών ελλήνων φιλοσόφων… Την αντικατάσταση της κριτικής σκέψης απο τη θεοκρατία.
Το έδαφος πλέον ήταν πρόσφορο, όταν πια παρήκμασε η βυζαντινή αυτοκρατορία, για μια νέα αυτοκρατορία να πάρει τη θέση της. Η Οθωμανική.
Και εκείνοι οι οποίοι διέσωσαν τα γραπτά του Αριστοτέλη δεν ήταν Έλληνες, ούτε Βυζαντινοί. Ήταν Άραβες. Στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα.
Προσωπικά, αν η ζωή μου είναι σκατά, δεκάρα δε δίνω αν ανήκω στην “πρώτη χώρα του κόσμου”. Και οι ΗΠΑ αυτό θεωρούνται σήμερα. Ξέρεις πολλούς ανθρώπους εκεί που ζούνε ευτυχισμένοι?
Το σημαντικό είναι να είμαστε εμείς χαρούμενοι με τον τρόπο ζωής μας και τις επιλογές μας. δε περιμένω καμία χώρα να μου χαρίσει την ευτυχία.
Φυσικά και δεν ήταν όλοι φιλέλληνες, αν και ασφαλώς υπήρχαν αρκετοί. Ο φιλλεληνισμός είχε συμπέσει με το κίνημα του Ρομαντισμού. Τρανό παράδειγμα ο Λόρδος Μπάυρον, που ήρθε απο την Αγγλία στην Ελλάδα την περίοδο της επανάστασης και έπεσε στο πλευρό των Ελλήνων. Οι φιλέλληνες αυτοί - που ήταν συνήθως άνθρωποι σχετικά εύποροι και μορφωμένοι - συνέβαλαν καθοριστικά στο να δημιουργηθεί στην Ευρώπη ένα κύμα συμπάθειας για “εκείνον τον αγωνιζόμενο λαό”.
ΑΛΛΑ (δεύτερο): Η επανάσταση δε θα είχε επιτυχία χωρίς την καθοριστική συμβολή των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία). Και αυτές ΔΕΝ βοήθησαν απο “φιλελληνισμό” και “αγνά συνασθήματα”. Όλα ήταν συμφέροντα, γεωπολιτικά και στρατηγικά. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία έπνεε τα λοίσθια, και όλοι ήθελαν μοιράδι απο τα εδάφη της, κυρίως απο άποψη εμπορικών εξόδων στις θάλασσες κλπ. Μη ξεχνάμε ήταν η εποχή που άνθιζε ο καπιταλισμός και τα μεγάλα ευρωπαικά κράτη δεν έκαναν τίποτα αν δεν έβλεπαν οτι θα κέρδιζαν τα ίδια απο αυτό.
Συμφωνώ μαζί σου σχεδόν σε όλα που έχεις γράψει. Ωστόσο μια παρέμβαση. Αναφέρεις τον Ιουστινιανό και τις εξορμήσεις του, και λες “μας”. Ο Ιουστινιανός ήταν βυζαντινός. Έγραψα παραπάνω οτι καλό είναι να μη συγχέουμε το Βυζάντιο με την Ελλάδα (άλλο ένα στοιχείο που τόσοι και τόσοι ελληνάρες δε μπορούν να παραδεχτούν)… Η Ελλάδα ήταν μέρος του βυζαντινού πολιτισμού, ο οποίος στα εδάφη του περίκλειε πάμπολλους λαούς και εθνότητες, και που στην ουσία δεν ήταν παρά η συνέχεια της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, ώσπου μετά αυτονομήθηκε. Απλά η επίσημη γλώσσα του πολιτισμού εκείνου ήταν τα ελληνικά, πράγμα λογικό, μια που ήταν η κυρίαρχη γλώσσα σε όλες τις ανατολικές περιοχές ήδη απο τα ελληνιστικά χρόνια.
Τέτοια ακούω (δεν είσαι η μόνη που τα λέει, έχω φίλους/ες στο εξωτερικό) και ντρέπομαι…
Μερικά ακόμα ιστορικά στοιχεία. Μιλάμε για την ένδοξη ελληνική επανάσταση του '21. Ήταν όντως ένδοξη και ηρωική. Τιμάω τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν τότε, για να είμαι εγώ ελεύθερος… Όπως και κάθε αγωνιστές, απανταχού της οικουμένης, που πάλεψαν για την ελευθερία τους… Ξέρετε όμως, χιλιάδες απο εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στον τουρκικό ζυγό τότε δεν ήταν Έλληνες. Ήταν απλά καταπιεσμένοι και πεινώντες λαοί, που ζούσαν μαζί με τους Έλληνες στα πλαίσια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για παράδειγμα οι Αρβανίτες. Αρβανίτες ήταν για παράδειγμα η Μπουμπουλίνα και ο Μιαούλης. Ενώ ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν μουσουλμάνος στο θρήσκευμα.
Απο την άλλη, υπήρχαν και Έλληνες οι οποίοι βολεύονταν μια χαρά στα πλαίσια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Για παράδειγμα, οι κοτσαμπάσηδες. Οι έχοντες με άλλα λόγια, αυτοί που τα πήγαιναν μια χαρά με την υπάρχουσα κατάσταση. Οι οποίοι μόλις είδαν οτι το εκκρεμές της νίκης στρεφόταν προς το μέρος των Ελλήνων (αφού φυσικά άρχισαν να τους υποστηρίζουν, για τα συμφέροντα τους η κάθε μια, οι Μεγάλες Δυνάμεις), άρχισαν να αλλάζουν στάση σιγά σιγά… Μη χάσουν κι αυτοί μερίδιο απο την πίτα… Οι ίδιοι ήταν που φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη. Οι ίδιοι ήταν που σκότωσαν τον Καποδίστρια. Και ήταν Έλληνες, όλοι τους.
Και αυτό πάντα και παντού γινόταν. Να αναφέρω τη μικρασιάτικη καταστροφή? Τον εμφύλιο? Τα μετεμφυλιακά χρόνια και το ψυχροπολεμικό κλίμα τότε, με τις εξορίες, τις εκτελέσεις κλπ? Και ξέρετε τι είχε πει σε κάποια φάση ο “παππούς” Γεώργιος Παπανδρέου, τότε, στα χρόνια του Εμφυλίου? “Η Ελλάδα σήμερα αναπνέει με δύο πνεύμονες, έναν Αγγλικόν και έναν Αμερικανικόν”. Αυτό είχε πει.
Κατα τ’ άλλα πρέπει να είμαστε και περήφανοι τρομάρα μας.
Απο που τους έβγαλες καλέ??! 8O Βρε, μήπως τους γέννησες?! Ουάου, είσαι όλο εκπλήξεις φίλε freedomofrock :lol: (είπα να ελαφρύνω λίγο το κλίμα )
Συμφωνώ απόλυτα, μόνο μη πιάσουμε πάλι το θέμα της “καθαρότητας” ε? Είμαστε άνθρωποι με νοημοσύνη σ’ αυτό το φόρουμ, θέλω να πιστεύω…
Το κρατάω και το τονίζω. Ο ελληνικός πολιτισμός ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, δεν είναι κτήμα κανενός, ανήκει σε όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους απανταχού της οικουμένης!
Αντί να λέμε εμείς τι νομίζουμε για τους Κύπριους (ή τι θέλουμε να νομίζουμε) δε ρωτάμε τους ίδιους λέω γω? Όχι “εναν φίλο μας”. Όλους. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι πως η φάση με την Κύπρο είναι περίπλοκη. Υπήρχαν περίοδοι στο παρελθόν που οι ίδιοι επιθυμούσαν την Ένωση. Υπήρχαν όμως και φάσεις που ο Μακάριος (you know, Makarios?) τόνιζε την θέληση για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση. Τα πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο εδώ. Το σίγουρο είναι πως κατα κύριο και πρώτο λόγο οι Κύπριοι είναι Κύπριοι. Κατά δεύτερο λόγο, ας μιλήσουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους.
Και στην Αίγυπτο έχει τουρισμό, και σε πολλά νησιά της Καραιβικής, και στην λατινική Αμερική. Δε νομίζω πως μιλάμε εδώ για πολύ αναπτυγμένες χώρες όμως, έτσι?
Ε? Κανείς δεν επέλεξε να γίνει Έλληνας, όλοι είμαστε Όπως εγώ δεν επέλεξα πότε και που θα γεννηθώ, τι χρώμα μαλλιών θα έχω, πως θα με λένε… Χαίρω πολύ, Αλέξανδρος.
Μη ξεχνάμε τα πλήθη των Ελλήνων μεταναστών που έφευγαν τον προηγούμενο αιώνα για Γερμανία, ΗΠΑ… Σε τι άθλιες συνθήκες ζούσαν εκεί, πως τους χρησιμοποιούσαν ως φτηνά εργατικά χέρια, πως τους αντιμετώπιζαν. Κι όμως, βοήθησαν τις χώρες στις οποίες πήγαν.
Ναι, να αυτοκτονήσεις. Γιατί, σε αντίθεση με εμάς τους γαλαζοαίματους, οι οποίοι καταγόμαστε απευθείας απο τη γενιά του Περικλή, εσύ είσαι νόθος. Ενώ εμείς, οι του Περικλέους απόγονοι, επι διόμισυ χιλιάδες χρόνια, ζούσαμε όλοι σε έναν κλειστό πύργο, και δεν αφήναμε κανέναν να μπει μέσα, ούτε Σλάβο, ούτε Βούλγαρο, ούτε Νορμανδό, ούτε Ρωμαίο, ούτε Φράγκο, ούτε Αιγύπτιο, ούτε Άραβα, ούτε Αρβανίτη, ούτε Τούρκο, και απαυτωνόμασταν όλοι μεταξύ μας. Και μ’ αυτό τον τρόπο μείναμε καθαροί.
Αμήν.
…Το οποίο σημαίνει πως αντί να αναζητούμε “εχθρούς” λιγότερο ή περισσότερο φανταστικούς σε αλλοεθνείς, μήπως θα έπρεπε να καταλάβουμε ποιούς τελικά συμφέρει να υπάρχει αυτή η έχθρα ανάμεσα στους λαούς? Ποιοί κερδίζουν, ενώ οι λαοί φαγώνονται μεταξύ τους?..
Στο 1984 του Όργουελ, ξέρετε, τον Μεγάλο Αδερφό, περιγράφεται ένα φανταστικό Υπερκράτος, που χαλιναγωγεί σε όλες τις πτυχές της ζωής τους τους πολίτες του. Και έχει καθιερώσει την εξής τακτική για να τους κρατάει τιθασευμένους και υπάκουους. Συντηρεί έναν πόλεμο με ένα γειτονικό Κράτος, και ενημερώνει διαρκώς τους πολίτες για την έκβαση του πολέμου (με την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας, των ΜΜΕ, γιγαντοοθόνες στον δρόμο που ενημερώνουν για τις “νεες λαμπρές νίκες” και τέτοια). Ωστόσο αυτός ο πόλεμος δεν υφίσταται, είναι φανταστικός, αλλά αυτό οι πολίτες δε το ξέρουν.
Το αναφέρω απλά γιατί μου ήρθε, πιστεύω πως ταιριάζει. Κατα ανάλογο τρόπο είναι γραμμένο και το βιβλίο “Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος” του Χάξλευ. Ξέρετε, το περίφημο Brave New World.
Εκεί που η λογοτεχνία είναι κάτι παραπάνω απο λογοτεχνία… Και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Αυτά.
ΥΓ - Τη γνώμη μου για την αρχαία Ελλάδα την εξέφρασα. Και ο θαυμασμός μου για τον πολιτισμό εκείνο είναι πελώριος. Άλλο όμως οι Αρχαίοι Έλληνες, το είπαμε, δε το ξαναλέμε.
επιτέλους κάποιος είπε και για την κατστροφική (κατά τη γνώμη μου) περίοδο του Βυζαντίου…
αυτοί κι αν έκαναν τα απίστευτα,αυτοί κι αν σκότωσαν τα τελευταία δείγματα του τότε ελληνικού πολιτισμού…δεν χρειάστηκαν καν Τούρκοι για κάτι τέτοιο…
τώρα,πως γίνεται αυτή η ταύτιση αρχαιοελληνικών ιδανικών και χριστιανισμού,ανέκαθεν με προβλημάτιζε…μάλλον δηλώνει σύγχυση κάτι τέτοιο…