Πιστεύετε ότι οι Έλληνες είναι

Βασιλης Παπακωνσταντινου- Οδος Ελληνων

Το κομματι αυτο τα λεει ολα…:wink:

επισης και στον Δημοκρατικο Στρατο Ελλαδας (ΔΣΕ) εκτος απο τους πολιτικα συνειδητοποιημενους, ειχαν στρατευθει και πολλοι απλοι ανθρωποι χωρις ιδεολογια ειτε λογω των (βιαιων σε περιπτωσεις ειναι η αληθεια, όπως βιαιες υπό την αιτιολογια του νομιμου και επισημου στρατου ηταν οι στρατολογησεις του Εθνικου Στρατου) στρατολογησεων απο τον ΔΣΕ ειτε απο τον φοβο των αντιποινων του Εθνικου στρατου.

Η Φαρμα των Ζωων ειναι απλα ρισπεκτ αν και την ειχα διαβασει πρωτη φορα πολυ μικρη, δειχνει ποσο διαφθειρει τους παντες τελικα η εξουσια.

E δεν νομίζω ότι στα 12 σου είσαι ικανή να καταλάβεις όλους τους συμβολισμούς του βιβλίου…(και εγώ στα αγγλικά το διάβασα), μερικούς ίσως και εγώ να μην τους κατάλαβα καλά καλά(για να μην με πουν και εμένα ξερόλα:p )

Οδός Ελλήνων
οδός εκείνων
που ξέρουνε τι κάνουνε
που ξέρουν ότι χάνουνε
κι ελπίζουν στο κράτος
χαμένοι κατακράτως

Οδός Ελλήνων
οδός εκείνων
που πέτρα δεν αφήσανε
που τοίχους ζωγραφίσανε
κι ακόμα ζωγραφίζουν
μαραίνονται κι ανθίζουν

Οδός Ελλήνων
οδός εκείνων
οδός του οδοστρώματος
του έτσι του κυκλώματος
οδός σακατεμένη
οδός αγαπημένη

Οδός Ελλήνων
οδός εκείνων
οδός απόντων υπευθύνων
οδός του πάθους
οδός του λάθους
οδός του ύψους και του βάθους

Οδός Ελλήνων
οδός εκείνων
που πιάνονται αδιάβαστοι
που γίνονται ανάρπαστοι
που σκίζουν και πουλάνε
που δε με ξεγελάνε

Οδός Ελλήνων
οδός εκείνων
που δεν τους πιάνει λάστιχο
κι εγώ με ‘να τετράστιχο
τους πιάνω από τη μέση
πονάω και μ’ αρέσει

Οδός Ελλήνων
οδός εκείνων
που ξέρουν να ονειρεύονται
που υπερηφανεύονται
πως είναι και οι πρώτοι
μακάρι να 'ναι πρώτοι

Οδός Ελλήνων
οδός εκείνων
οδός απόντων υπευθύνων
οδός του πάθους
οδός του λάθους
οδός του ύψους και του βάθους

Εχεις σκεφτει οτι μπορει για καποιον να ειναι πολυ χρονοβορο η βαρετο να κατσει να διαβασει τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ κειμενα σου?Λεω εγω τωρα…Εκτος αυτου,λιγο που διαβασα ενα σημειο που ειχες γραψει για το Βυζαντιο,ηταν πολλα πραγματα που θα μπορουσες να τα ειχες παραλειψει.Ειναι σαν να θελω να αποδειξω οτι ο Μ.Αλεξανδρος δεν ηταν gay και να βαζω συν τα αλλα,τα μερη που εγιναν οι μαχες.Μου δημιουργησες την αισθηση οτι προσπαθεις να μας πεισεις οτι ξερεις ιστορια.Και αλλα παιδια απαντησαν με επιχειρηματα αλλα δεν γραφαν τετοια κατεβατα.Αυτα τα λιγα απο εμενα προς το παρον. :slight_smile:

Τελευταίο σχόλιο της ημέρας προς τον Davidian. Κακώς παρεξηγήθηκες πριν. Και επιτέθηκες. Το σχόλιο μου, οτι “δεν έχει νόημα να μιλάμε για ιστορία με επιχειρήματα εδώ” ήταν αντίδραση στο γεγονός οτι αντιδράνε καναδυο σε πράγματα που υποστηρίζουμε με αυτά τα ιστορικά στοιχεία που διαθέτουμε, χωρίς όμως επιχειρήματα, και μας επιτίθενται, χωρίς όμως να αντιπροτάξουν κάτι με ανάλογο τρόπο. Και επειδή είδα οτι κάτω απο ένα post μου ο Isis έγραφε αναλυτικά για ιστορία λέω “άστο, δεν έχει νόημα αυτό που κάνεις”. Το ίδιο θα μπορούσα να είχα πει και σε σένα, αν το post που έγραφες για τον εμφύλιο ήταν κάτω απο το δικό μου και το πρόσεχα. Γιατί εσύ και ο Isis κάνατε διάλογο, που τον στηρίζατε και οι 2 σε ιστορικά στοιχεία. Και απο αυτά πάντα κατι βγαίνει.

Και συ πας και με λες παλιοξερόλα.

Αν σε κάτι απο όσα έχω γράψει δε συμφωνείς, δεν έχεις παρά να το πεις. Διάβασε τα, και πες μου απλά “δε συμφωνώ εδώ κι εδώ, διότι κλπ”. Ο διάλογος ποτέ δε με φόβιζε.

Και συ και όλοι όσοι έχουμε να πούμε κάτι, στηριζόμαστε στις γνώσεις που έχουμε ή δεν έχουμε, και ανάλογα την όρεξη μας και τη διάθεση για κουβέντα, συζητάμε. Και συ αυτό κάνεις, και όλοι.

Αλλά αυτή η επίθεση πια… έλεος.

Τέλος πάντων, βρίσε με κιόλας, δε με νοιάζει, εγώ εδώ μέσα προσπαθώ να σεβαστώ τους πάντες και τις απόψεις ολονών, όσο και αν τυχόν διαφέρουν μεταξύ τους. Και απλά εκφέρω την άποψη μου, με τον τρόπο που εγώ θεωρώ σωστό. Μη λιθοβολείτε κιόλας.

Αυτά, καληνύχτα σας

Όποιος βαριέται να διαβάσει, δε διαβάζει, απλά.

Όποιος διαβάζει και έχει να πει κάτι πάνω σε όσα έγραψα, το γράφει, και του απαντάω.

Και για το γεγονός οτι γράφω αναλυτικά επίθεση?

Δε προσπαθώ να πείσω κανέναν για τίποτα φίλε. Γράφω όπως γουστάρω και όποιοι θέλουν διαβάζουν.

Α. Και τίποτα απο τα “κατεβατά” μου δε τα έγραψα τυχαία. Για το Βυζάντιο, ήθελα να δείξω πρώτον οτι ήταν στην ουσία συνέχεια της Ρώμης και οτι η Ελλάδα δεν ήταν παρά μέρος του… και απο εκεί το πηγα οτι πολύ πριν τους Τούρκους επιζήμιος για τον ελληνικό πολιτισμό ήταν ο βυζαντινός. Σα να λέω πως δεν είναι μόνο οι “Τούρκοι” οι “κακοί” της ιστορίας. Τίποτα απο όσα έχω γράψει δε τα γράφω “έτσι”, κάτι θέλω να δείξω, απλά έτσι είμαι και θέλω να εκθέτω αναλυτικά τη γνώμη μου.

Θα μου άρεσε να έβλεπα κι άλλους να κάνουν το ίδιο, αλλά που.

Τι ειναι τουτος ρε?Σιγα ρε ellanor γιατι καηκαν και πολλα δεντρα φετος.Φαντασου δηλαδη να ανηκες κ στην μερια του Gigatron.Θα ειχαμε λυσει το προβλημα της λειψυδρυας… :lol:

Μια μικρη παρεμβαση. ανοιχτηκαν παρα πολλα θεματα, για αυτο και 2 κουβεντες γενικα

διαβασα ολες τις σελιδες του τοπικ, και μπορω να πω οτι η “αληθεια” ειναι γκριζα σε αυτην την περιπτωση. Δεν υπαρχει δλδ ασπρο η μαυρο. Το πνευμα που εχει ο λογος του Γκιγκατρον δειχνει οτι δεν ειναι εθνικιστης. Απλα αγαπαει την πατριδα του. Κατι απολυτα φυσικο αλλωστε. Ο καθε ανθρωπος σε αυτον τον κοσμο εχει ενα φυσικο και συναισθηματικο δεσιμο με τον τοπο που γεννηθηκε και μεγαλωσε. Βεβαια, εχει καποιον φανατισμο απεναντι στον ιστορικο εχθρο της Ελλαδας που ειναι η Τουρκια ναι. Αλλα ομως, πρεπει να διαχωρισεις πιστευω αναμεσα στον λαο και στις κυβερνησεις τους. Δεν νομιζω οτι οι Τουρκοι πολιτες ειναι πολεμοχαρεις που ανυπομονουν να παρατησουν την ζωη τους και να πανε στην πρωτη γραμμη. Πιστεψε με εχουν πολυ πιο σημαντικα πραγματα να τους απασχολουν. Εχω μιλησει με πολλους Τουρκους και Τουρκαλες και ξερω.
Ακομα, εχει καλλιεργηθει στην Ελλαδα ενα περιεργο και ακατανοητο κλιμα διαστρεβλωσης καθε εκδηλωσης πατριωτισμου και μετονομασιας του σε εθνικισμο. Ο πατριωτισμος ειναι μια απολυτα θετικη εννοια και ειναι χρησιμο για την προοδο καθε κοινωνιας. Τα ορια με τον εθνικισμο ομως ειναι συχνα δυσδιακριτα, ειδικα για ατομα ανωριμα η με χαμηλο μορφωτικο επιπεδο, δειτε για παραδειγμα τα μελη της Χρυσης Αυγης για να καταλαβετε.
Ειναι αστειο παντως να κατηγορειται ως εθνικιστης, οποιος δειχνει αγαπη για την πατριδα του. Αυτο δεν συμβαινει πλεον ουτε στην Γερμανια, που για ευνοητους λογους, μεχρι πριν λιγα χρονια, κανεις δεν ελεγε ανοιχτα οτι αγαπαει την πατριδα του και ακομα και σε προσφατο δημοψηφισμα του περιοδικου Σπιγκελ, το 42% απαντησε οτι δεν θα πολεμουσε για την υπερασπιση της χωρας του. Ακομα και σε αυτην την χωρα με το τοσο ιδιαιτερο παρελθον, πλεον γινεται κατανοητη η διαφορα πατριωτισμου και εθνικισμου, και δεν μπορει να γινει στην Ελλαδα?
Κατι ειδικοτερο > ο Ελλανορ ειναι απο τους ελαχιστους που εχουν συγκεκριμενα επιχειρηματα και η αναφορα σε ιστορικα γεγονοτα κτλ δεν νομιζω οτι ειναι προσπαθεια επιδειξης γνωσεων, αλλα προσπαθεια στηριξης των επιχειρηματων. Κατι οχι μονο σωστο αλλα και αναγκαιο…Και βρε Defix τα κειμενα του ειναι πολυ μεγαλα, αλλα ενα τετοιο πλατυ θεμα δεν νομιζω οτι εξαντλειται με καποια ποστ των 5 γραμμων ε?

Ισως το σωστο ειναι να μην λεμε επιχειρηματα κι απλα να καταρριπτουμε την γνωμη του αλλου χαρακτηριζοντας την ως γελοια. Τοτε και μονο τοτε θα ακουστουμε. Εως τοτε εξοστρακισμος!

Συμφωνω σε αυτα που λες για τον διαχωρισμο πατριοτισμου-εθνικισμου και αυτη ηταν η αιτια που νευριασα με μερικους εδω μεσα.Τωρα για τα κειμενα του ellenor εχω απλα να πω παν μετρον αριστον.Εγω ειμαι της αποψης οτι γινεται κουβεντα και μου αρεσει πιο πολυ η “ανθρωπινη” μεθοδος που το ενα φερνει το αλλο παρα oι διαλεξεις μεσ H/Y.Και ναι,βαριεμαι να κατσω να διαβασω ενα κειμενο που εξ’αρχης γνωριζω οτι θα διαφωνσω κα οτι δεν εχει να μου δωσει τιποτα.Πρεπει να σε κανει με αυτα που θα πει να κερδισει τον σεβασμο σου για να απαντησεις σοβαρα.Με φρασεις σαν και αυτες “δεν μπορω να καταλαβω τι βρισκεται σε αυτη τη χωρα και την θυμαται κανεις απο το εξωτερικοι” ειναι λογικο να εχουμε σχολια σαν και αυτα που κατηγορειται τον Gigatron.

Και οι ταγματασφαλιτες τα ιδια ηταν και χειροτερα. Μιλαμε για ρουφιανους στην κατοχη… Επισης σε εναν εμφυλιο ολες οι πλευρες κανουν τις πουστιες τους και τα εγγληματα τους δεν νομιζω να υποστηριξε κανεις οτι της Εθνικης Αντιστασης στον Εμφυλιο ηταν αγιοι… Οσον αφορα το τελευταιο που αναφερεις: ειδαμε και την κατασταση που επικρατουσε μετα τον εμφυλιο, αγοραζες εφημεριδα και τη διπλωνες αναποδα για να μην φαινεται ποια παιρνεις χρειαζοσουνα και το περιφημο “πιστοποιητικο ορθων πολιτικων και κοινωνικων φρονιματων” και υπηρχαν οι ρουφιανοι της αστυνομιας οι περιπτεραδες οι θυρωροι και οι Παπαδες. Σκατα κατασταση υπηρξε δλδ οποτε ποσο χειροτερη ???

εεε, σορρυ, αλλα ακουγεσαι προκατελειμενος. λες βαριεσαι διαλεξη απο υπολογιστη. ο αλλος πιστεψε με δεν ειχε ορεξη να γραφει κατεβατα, και αν εσυ βαριεσαι να διαβαζεις μια, αυτος να γραφει βαριεται 10. και το αλλο τι σημαινει; να κερδισει το σεβασμο; δηλαδη με το να αναπτυσει επιχειρηματα δε δειχνει σεβασμο στη συζητηση; ισα ισα φιλε μου, αν δε καθοταν να ασχοληθει, θα σε ειχε γραμμενο εκει που δε πιανει μελανι. συμβουλη: αν βαριεσαι να διαβαζεις, μη συμμετεχεις στη κουβεντα.

σορρυ λιγο για το υφος, επειδη μπορει να ακουγομαι καπως απο τη νυστα. δεν εχω σκοπο να ειμαι εριστικος. τα σχολια παντως λενε αυτο που θελω να πω.

Ισως το σωστο ειναι να μην λεμε επιχειρηματα κι απλα να καταρριπτουμε την γνωμη του αλλου χαρακτηριζοντας την ως γελοια. Τοτε και μονο τοτε θα ακουστουμε. Εως τοτε εξοστρακισμος!

Εγώ βλέπω ότι όλοι εδώ βρίζουν τους Έλληνες και την Ελλάδα.Αφού λοιπόν όλοι είναι τοοόσο δυσαρεστημένοι γιατί δεν φεύγουν?Α και κάτι άλλο.Είναι εθνικιστής αυτός που αγαπάει την πατρίδα του?Είναι κακό να αγαπάς την πατρίδα σου?Αλλά τί να πω έτσι μας μεγάλωσαν,μ’αυτές τις ιδέες μας πότισαν.Αυτές οι αντιλήψεις θα αποβούν μοιραίες για την Ελλάδα στο μέλλον.Φαίνονται άλλωστε ήδη στο παρόν.Λυπάμαι που βλέπω όλο αυτό το μίσος από νέα παιδιά…[-X

Λέμε ότι η ελλάδα είναι μια τριτοκοσμική χώρα,βασικά κάτι μεταξύ ανεπτυγμένης και τριτοκοσμικής,που δεν παράγει τπτ,και όμως 1 μέρος των κατοίκων της την έχουν δει τρομερά ανώτεροι σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.Καλώς ή κακώς δεν γίνετε να μας αρέσει αυτό στη χώρα που και εμείς ζούμε.Αλήθεια ποιο μίσος είδες εσύ?

Ο Άρης Πουλιανός είναι Έλληνας ανθρωπολόγος. Συμμετείχε στον Ε.Λ.Α.Σ. και τον Δ.Σ.Ε. Σπούδασε βιολογία και αποφοίτησε από το Queens College της Νέας Υόρκης το 1948. Επιπλέον, σπούδασε ανθρωπολογία στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Το 1961, παρουσίασε το Ph.D του στο πανεπιστήμιο της Μόσχας με θέμα “Η Καταγωγή των Ελλήνων”, όπου αναθεώρησε τις ευρέως αποδεκτές θεωρίες της γερμανικής ανθρωπολογίας που ταξινομούσαν τους σύγχρονους Έλληνες ως μικτή Σλαβική ομάδα και υποστήριξε την ανθρωπολογική συνέχεια των Ελλήνων από την προϊστορία ως τις μέρες μας. Κεντρική ιδέα της διατριβής του είναι πως, το γεγονός ότι πολιτικοί πρόσφυγες από την ίδια περιοχή της Ελλάδας παρουσιάζουν ανθρωπολογικές ομοιότητες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει ανθρωπολογική συνέχεια από την προϊστορία ως τις μέρες μας. Το συμπέρασμα αυτό δείχνει να επιβεβαιώνεται από ανθρωπολογικές συγκριτικές μελέτες των σκελετικών αρχαιολογικών κατάλοιπων σε σχέση με τους σύγχρονους πληθυσμούς από αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές.(wikipedia):-k

την πατριδα σου δεν την αγαπας επειδη ειναι η πατριδα σου, αλλα επειδη σε σεβεται και εχει πολλα να σου προσφερει και να της προσφερεις. για να βλεπεις λοιπον οτι οι περισσοτεροι, και οι πιο πολλοι εδω ειμαστε νεοι, οτι δε μας αρεσουν πολλα πραγματα στη χωρα μας και τους κατοικους, κατι παει να πει αυτο…

2-3 ιστορικά απλά, σχετικά με κάποια που έγραψα πριν, τα βάζω σε spoiler :wink:

Απλά να διορθώσω μια ανακρίβεια που έγραψα χθες πάνω στη φόρα μου και την οποία έλεγξα μετά. Μιλώντας για το Βυζάντιο, λέω πως ανάμεσα σε άλλα κάηκαν και έργα φιλοσόφων, αυτό όμως δε πρέπει να ισχύει. Ισχύουν οι αναγκαστικές προσηλυτίσεις, οι διωγμοί, οι καταστροφές μνημείων και ναών, το κλείσμο της Ακαδημίας κλπ. Αλλά απ’οτι ξέρω τα έργα των φιλοσόφων διασώθηκαν και διατηρήθηκαν.
Και εκεί που γράφω για τους Άραβες, οτι διέσωσαν τα γραπτά του Αριστοτέλη, προφανώς είναι σχήμα λόγου, δε θέλω να παρερμηνευτεί :slight_smile: Φαντάζομαι ο πολύς ο κόσμος κατάλαβε. Προφανώς και δε τα “διέσωσαν” με την κυριολεκτική έννοια, αφού εκείνη την περίοδο οι Άραβες απλά ζούσαν ως νομάδες στην έρημο! Αργότερα όμως, διέσωσαν τη σκέψη του, με την έννοια πως την υποδέχτηκαν, τη μελέτησαν και την προσάρμοσαν οι ίδιοι στη φιλοσοφία τους, και έπειτα τη μεταλαμπάδευσαν στους δυτικούς, που την είχαν λησμονήσει. Η Ελλάδα εκείνο τον καιρό απο φιλοσοφία δυστυχώς ήταν αλλού.

Καλημέρα σε όλους! :slight_smile: