Χαίρομαι που βλέπω συζήτηση επιτέλους και όχι ανταλλαγή προσβολών. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το να διαφωνεί κάποιος μαζί μου, αρκεί να το κάνει πολιτισμένα, και να εστιάζει στο περιεχόμενο όσων λέω και όχι στην προσωπικότητα μου. Και να μου απαντάει όπως θα του απαντούσα εγώ αν διαφωνεί. Και όπως όλοι εδώ, ό,τι λέω το λέω βασιζόμενος σε συγκεκριμένες πηγές απο τη μία, και με βάση το ιδιαίτερο περιβάλλον που έχω ζήσει απο την άλλη. Κανείς δεν είναι παντογνώστης, ούτε ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο να δούμε πως έγιναν ακριβώς τα πράγματα.
Το topic αυτό δε χρειάζεται φυσικά να κλειδωθεί, όσο είναι αφορμή για ψάξιμο και συζητήσεις. Και ας μη καταλήξουν κάπου σώνει και καλά. Αν όμως το πράγμα ξεφύγει εντελώς (όπως παραλίγο έγινε) και χαλάμε τις καρδιές μας (και προσωπικά στεναχωρέθηκα με κάποια που ειπωθηκαν απέναντι μου, γιατί εγώ δεν επιτέθηκα ούτε πρόσβαλα κανέναν), τότε ναι, να το κλείσουμε.
Δεν έχω καθόλου χρόνο αυτή τη στιγμή για να γράψω λεπτομέρειες, εστιάζω απλά στα συγκεκριμένα που έγραψε ο Gigatron και λέω την άποψη μου (και όχι την “προπαγάνδα” μου…). Προσωπικά προτιμώ τις πηγές μου να τις αντλώ απο την “συμβατική ιστορία”, που λέει ο gigatron, αν δεχτούμε οτι αυτή αποτελεί το 90% των ιστορικών πηγών εκεί έξω. Δε ξέρω αν είναι “σωστή”. Όπως είπα, χρονομηχανή δεν έχω να τα επιβεβαιώσω ο ίδιος με τα μάτια μου. Και φυσικά στην Ιστορία ως επιστήμη, υπεισέρχεται πάντα ο υποκειμενικός παράγοντας, με την έννοια οτι αυτός που τη γράφει τονίζει κάποια γεγονότα έναντι άλλων, δίνει διαφορετικές ερμηνείες απο διαφορετικές συχνά οπτικές γωνίες. Για παράδειγμα, ένα στοιχείο της “συμβατικής ιστορίας” που με βρίσκει να διαφωνώ είναι εκείνο που εστιάζει υπερβολικά στην “προσωπικότητα” των “Μεγάλων Αντρών”, όπως ο Ναπολέων για παράδειγμα. Αυτή η θέση έχει αμφισβητηθεί έναντι μιας άλλης, που δίνει περισσότερη έμφαση στο σύνολο του ανθρώπινου παράγοντα και στις κοινωνικές συνθήκες, απο τον βασιλιά ως τη ζωή των απλών χωριατών. Χωρίς αυτό να σημαινει πως η προσωπικότητα δεν παίζει τον ρόλο της στην ιστορία φυσικά…
Ωστόσο σε κάποια άλλα πράγματα, προτιμώ για την ώρα να στηρίζομαι στην “συμβατική Ιστορία”, τουλάχιστον όσο αφορά στοιχεία του τύπου “πότε έγινε αυτό”, “ποιοί συμμετείχαν”, “ποιοι ήταν οι πολιτισμοί που υπήρχαν εκείνη την ιστορική περίοδο” κλπ. Κι αυτό γιατί όλα αυτά στηρίζονται σε ευρήματα μέσα απο τον συνδυασμό των επιστημών, όπως η Ιστορία, η Αρχαιολογία, η Ανθρωπολογία κλπ. Ίσως κάποια στιγμή βρεθούν άλλα που καταρρίπτουν τα τωρινά. Αλλά δε θέλω να μιλάω με αυτές τις υποθέσεις στα χέρια μου.
Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω που ακριβώς υπήρξε η διαφωνία σε όσα έγραψα πριν και δέχτηκα τέτοια πια επίθεση. Ακόμα απορώ. Το μόνο που απο τα λεγόμενα του gigatron τουλάχιστον μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να ενόχλησε ήταν η θέση μου περί καθαρότητας. Αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος.
Κάποια πιο συγκεκριμένα: Ναι, έχεις δίκιο gigatron όσο αφορά τους Λαούς της Θάλασσας. Το πιο πιθανό ήταν αυτοί οι Λαοί να προέρχονταν απο τον ελλαδικό βορρά, ενδεχομένως τα κατάλοιπα του μινωικού ή του μυκηναικού πολιτισμού. Η ίδια η “συμβατική Ιστορία” δε το απορρίπτει καθόλου αυτό, το αντίθετο, θεωρεί οτι είναι μάλλον η πιο πιθανή υπόθεση, αν και δεν είναι τίποτα σίγουρο. Και ναι, οι Φιλισταίοι είναι πιθανό να έχουν τα κατάλοιπα τους στους Μινωίτες, και στους λαούς που απο τον βορρά μετοίκησαν τελικά στην Παλαιστίνη και στην Χαναάν.
Ωστόσο αυτό για την πυραμίδα του Χέοπα δεν ξέρω κατα πόσο θα μπορούσε να ισχύει, η ίδια η πυραμίδα του Χέοπα χρονολογείται την περίδο του Αρχαίου Βασιλείου της Αιγύπτου, μια εποχή πολύ πριν την εμφάνιση των Φιλισταίων στο προσκήνιο. (αν δεχτούμε οτι οι Φιλισταίοι όπως έγραψα ανήκουν στους Λαούς της Θάλασσας, οι οποίοι έκαναν την εμφάνιση τους ως ξεχωριστή οντότητα την περίοδο της παρακμής της Αιγύπτου, τα λεγόμενα “σκοτεινά χρόνια” δλδ, μετά τον Τρωικό Πόλεμο που λες και συ).
Και κάτι που παραπέμπει στον Angmar και σε όσα έγραφα στην αρχή-αρχή αυτού του thread. Ας πούμε οτι “πείθουμε” τους εαυτούς μας οτι, ναι λοιπόν, οι Έλληνες έχουμε λαμπρή καταγωγή, και η Ιστορία μας έχει αδικήσει, και οτι έχουμε συνέχεια σαν γένος, και αιματολογική καθαρότητα, και οτι οι υπόλοιποι λαοί μας χρωστάνε τα φώτα εις τους αιώνας των αιώνων. Έχει σημασία?
Εγώ βλέπω το ΤΩΡΑ, και βλέπω ανθρώπους που αδικούνται, που είναι καθημερινα θύματα εκμετάλλευσης, ρατσισμού, βλέπω μια χώρα που ενώ γέννησε τη δημοκρατία δεν ξέρει τι να την κάνει, μια χώρα που καταστρέφει το περιβάλλον της, που το ξέσκισμα των παιδιών στο σχολείο το αποκαλεί “εκπαίδευση”, μια χώρα που “αντιπαθεί” τους Αμερικανούς ενώ προσπαθεί να τους μιμηθεί σε όλα, μια χώρα διχασμένη σε κόμματα, αρχαιολάτρες και χριστιανόπληκτους, μια χώρα που αν δεν έχεις μέσο και βύσμα δεν πιάνεις καλή δουλειά, μια χώρα με ανεργία, μια χώρα που δε σέβεται το ΠΑΡΟΝ της, τα παιδιά της. Τι σημασία έχει λοιπόν αν αποδείξουμε την φυσική ή ιστορική “ανωτερότητα” των Ελλήνων?
Αυτά λοιπόν για τώρα