Δε διάβασα όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ώρες, θα τα διαβάσω το βράδυ μια που τώρα χρόνο δεν έχω. Αυτό που θέλω να πω απλά είναι πως ελπίζω η όλη συζήτηση εδώ να γίνει αφορμή να διαβάσει ο κόσμος που συμμετέχει κανένα βιβλίο ιστορίας. Που να είναι γραμμένο κατά προτίμηση απο κάποιον που δεν είναι Έλληνας, φιλέλληνας, ή Τούρκος, ή έχει κάτι με τους μεν ή τους δε.
Προσωπικά, να προτείνω αντί να διαβάζουμε Ιστορικά βιβλία (τα κατ’ εξοχήν βιβλία που γράφτηκαν για να χειραγωγούν τον κόσμο) να διαβάσουμε κανένα λογοτεχνικό…
Προσωπικά προτιμώ π.χ. χίλιες φορές να διαβάσω ένα ιστορικό μυθιστόρημα που παραποιεί την “αλήθεια” αλλά περνάει τα σωστά μηνύματα (π.χ. ουμανισμός-και δεν τον αναφέρω τυχαία)
Τώρα αν θέλετε να μαυρίζετε την ψυχούλα σας, με γεια σας με χαρά σας, δε θα προσπαθήσω και ούτε με νοιάζει να σας κάνω να αλλάξετε γνώμη
Σορρυ Πανο αλλα αυτο ειναι αστειο… Ο Τουρκος της ηλικιας σου, ουτε που ζουσε την εποχη που αναφερεσαι, αρα δεν σου φταιει σε τιποτα… Επισης,η Ελλαδα θα ηταν σε πολυ καλυτερη μοιρα αν δεν υπηρχε και ενας εμφυλιος…
Αυτο ειναι μαλακια… Σκοτωνονται παληκαρια για 2 πετρες… Ελεος ομως… Οσο για τον Σολωμου, αυτος ηταν Κυπριος… Δεν μειωνω το θανατο του, απλα επειδη μιλαμε για Ελληνες…
Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό ανάμεσα σε πάρα πολλές εθνικότητες σε καθημερινή βάση, είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς μας βλέπουν και τι άποψη έχουν για μας ως λαό. Να τονίσω ότι μιλάω για τους Έλληνες του σήμερα. Και δε θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα τιμητική. Γενικότερα, μας βλέπουν κάπως σαν τριτοκοσμική χώρα σε σχέση με αυτούς, από διάφορες απόψεις. Πχ. πριν λίγες μέρες ήταν εδώ ένας ξένος φίλος μας, τον πήγαμε στο λιμάνι του Πειραιά και μας είπε ότι του θύμιζε Αφρική. Ένα πρόσφατο και αθώο σε σχέση με τα άλλα παράδειγμα είναι αυτό, έχω ακούσει πολλά άσχημα εκείνα τα χρόνια. Δεν ξέρω αν είναι το κόμπλεξ κατωτερότητας ή τα “γονίδια της Ελληνοσύνης” που λέει ο Μάνος κάπου ,αλλά πολλοί άνθρωποι που γνώρισα μας λένε φανατισμένους, κολλημένους, εθνικιστές. Και ναι, αυτό δείχνουμε. Εδώ γίνεται θέμα ο Νίκος και η Ναζλί, αλλά έχω γνωρίσει άτομα - πχ. το παιδί που προανέφερα - που είναι Σέρβος και Ισπανός από τους γονείς, ζει στο Βέλγιο, έχει σπίτι και συγγενείς στην Ολλανδία, ήταν στο σχολείο σε γαλλικό τμήμα μιλούσε και αγγλικά, και έχει σχέση με Ελληνίδα φίλη μου. Και ναι, άνθρωπος είναι, με συναισθήματα. Δεν είναι τέρας. Όσοι έχουν ταξιδέψει λίγο και έχουν γνωρίσει ανθρώπους από άλλα μέρη ίσως να καταλάβουν. Ας μην κάνουμε συγκρίσεις αν το πιο μακρινό ταξίδι που έχουμε κάνει είναι 100km απ’το σπίτι μας και οι μόνοι ξένοι που έχουμε γνωρίσει είναι οι πολιτικοί μέσω της tv και οι Τούρκοι μέσω των βιβλίων ιστορίας του σχολείου.
Και το άλλο. Επειδή στην Ελλάδα πάμε κατά διαόλου στις μέρες μας και το γνωρίζουμε, ως φυσική αντίδραση κοιτάμε από πού να πιαστούμε, γυρνάμε στο παρελθόν και αρχίζουμε τα: “Εμείς όμως είμαστε Έλληνες! Εϊμαστε περήφανοι γι’αυτό! Γιατί ο ταδε φιλόσοφος είπε αυτό, και στην Αρχαία Ελλάδα συνέβη το τάδε πρώτη φορά κλπ” Τι σχέση έχουμε όμως με εκείνους τους Έλληνες; Απλά ζούμε στην ίδια περιοχή. Gigatron, δε σου κρύβω ότι γενικά φρίκαρα με τις απόψεις σου και την απόλυτη στάση που έχεις. Πραγματικά, πώς γίνεται να πιστεύεις ότι είσαι απόγονος των Αρχαίων φιλοσόφων ας πούμε; Κανένας από εμάς δεν είναι καθαρός Έλληνας… και στο κάτω κάτω, τι πάει να πει Έλληνας;
Η λογοτεχνία , όπως και η ποίηση, είναι η γλώσσα της ψυχής. Η ιστορία είναι επιστήμη που μιλάει για τα γεγονότα, κάτω απο διαφορετικές πάντα ερμηνείες. Και τα 2 έχουν να μας πουν πράγματα για τον άνθρωπο.
Ας αγαπάει ο άλλος το διάβασμα, είτε μιλάμε για το μεν, είτε για το δε, είτε για τα πάντα, χαμένος δε θα βγει…
vamos! το βράδυ επιστρέφω, αναρωτιέμαι αν θα συνεχιστεί αυτή η κόντρα
ε, βασικα συμφωνω 100% με τα λεγομενα. και προσθετω και κατι:
το γεγονος οτι το 99% των ελληνων σημερα δε γνωριζουν καν απο ιστορια μας τιμα; ή απο αρχαια; τι γνωσεις εχουν οι σημερινοι ελληνες, εκτος απο το σε ποια εθνικοτητα ανηκουν; περισσοτερο διδασκουν στο εξωτερικο για ελλαδα παρα εδω.
ολοι θυμουνται τον πατριωτισμο, στη περιδο της γιουροβιζιον, του ποδοσφαιρου και των παραβιασεων στο αιγαιο. κατα τα αλλα, καηκαν τα δαση, το ξεχασαμε. γινονται τα διαφορα σκανδαλα, τα ξεχναμε και αυτα. τους τουρκους τους θυμομαστε ομως, αν και ουσιαστικα δε μας απειλουν καθολου επειδη θελουν να μπουν στην ευρωπαικη ενωση. γραμμενους μας εχουν. μη τρωτε τη μασημενη τροφη που σας δινουν και σκεφτειτε λιγο. βαλτε το μυαλο σας να δουλεψει.
αυτα απο μενα, σε φιλικο κλιμα παντα.
εντιτ: μη κολλατε στη πολιτικη και δειτε λιγο την ουσια.
Ακριβως! Εγω ντρεπομαι που ειμαι Ελληνας για το χαλι της Παρνηθας, για την περιπτωση των ομολογων και για χιλια δυο ακομα… Αλλα ειμαι περηφανος που ειμαι Ελληνας, γιατι καποιοι που ζουσαν σε αυτη εδω τη χωρα (και θεωρητικα εχω καποια συγγενεια μαζι τους), εκαναν λαμπρα πραγματα εκεινη την εποχη… Ειμαι περηφανος που εβγαλα ενα Θεοδωρακη, εναν Ελυτη, εναν Καζαντζακη…
Ο Λεντ (αν δεν κανω λαθος) ειχε πει “εχω λογους και για να ειμαι περηφανος, αλλα και για να ντρεπομαι” (η κατι παρομοιο). Ακριβως ετσι ειναι, και πρωτα ειμαστε ανθρωποι και μετα Ελληνες…
Σωστά. Και επειδή εγώ έξω είχα συχνότερα να κάνω με παιδιά που δε γνωρίζουν από Θεοδωράκη, Ελύτη και Καζαντζάκη, ένιωθα ντροπή να δηλώσω εθνικότητα. Όπως τη μέρα μετά τη Γιουροβίζιον και το S.A.G.A.P.O. Μιλάμε για μεγάλο δούλεμα.
Τεσπα…
+1000 ρε αδερφε.
απλα μερικοι προτιμουν να βλεπουν μονο τους λογους για τους οποιους και μπορουμε να ειμαστε περηφανοι και δικαιολογουν καθε κακο που εκανε και κανει η χωρα αυτη.
Αυτο που πιστευω οτι εχει να επιδειξει η Ελλαδα σημερα ειναι μονο τους Ολυμπιακους (και αυτο τελευταια στιγμη)… Δεν νομιζω να υπαρχει κατι αλλο, εκτος αν κανω λαθος…
Ακριβως! Αλλα και παλι στην αρχαια Ελλαδα οταν ο Σωκρατης ελεγε τα πιστευω του εκεινοι του εδωσαν να πιει κονιο. Συμφωνω με το ποστ σου. Ποιος ειβναι καθαρος ελληνας ??? ΚΑΝΕΝΑΣ, Απο τοτε στην Ελλαδα ηρθαν ενα κατεβατο λαοι οποτε ειναι αστειο να πει καποιος οτι ειναι καθαρος Ελληνας.