Tην μεγαλούπολη την ειδε κανεις απο εδω τελικα;
Λεπον, η μεγαφλοπολις δεν ειναι ΤΟΣΟ χαλια οσο περιμενα.
Δηλαδη το Cloud της προηγουμενης βραδιας ηταν η χειροτερη ταινια του φεστιβαλ (σορρυ Κουροσαβα jr.).
ΟΚ μια μεγαλεπιβολη επικουρα ουσιαστικα, που οπτικα σε καθηλωνει ανα σημεια, αλλα χωρις καποια ουσια. Προσπαθει να σε πεισει για το ποσο ψαγμενη ειναι αλλα τελικα ειναι τελειως straight forward το μηνυμα που θελει να περασει που οκ δν ειναι και τοσο δυσκολο.
Καταλαβαινεις, βλεποντας τη, οτι θελει να κανει κατι μεγαλιωδες ο Κοππολα, τοσο μεγαλειωδες που ξεφευγει απο τον ελεγχο του, αλλα στη τελικη δε θελω να τη πω χαλια γιατι ειναι ενα δημιουργημα με πολυ μερακι που απλα δε βγηκε.
Ενας δλδ τεραστιος σκηνοθετης που θα μπορουσε ευκολα να επαναπαυθει στις εμβληματικες του δαφνες κανει μια επικη προσπαθεια και αποτυγχανει οκ - με πολλους τροπους αυτο είναι που πραγματευεται η ταινια σε ενα βαθμο.
Ακραιο καστ γενικα αλλα οι ερμηνειες πολυ θεατρικες / επικες / πομπωδεις που με χασανε (Nathalie Emmanuel ακραιος ερωτας οκ - η κοπελα ειναι τοπ. Θυμαμαι εκει πριν 4-5 χρονια που την ειχα πετυχει στον δρομο στο Λονδινο και ανταλλαξαμε βλεμματα ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ).
Το ενδιαφερον ηταν οτι απο τους 5 μας, στους 3 αρεσε (!) οποτε θα ηθελα να ακουσω και την αποψη περισσοτερων γιατι τα online reviews ειναι και αυτα πολυ μιξντ. Για μενα δλδ ειναι φαση 2.5 /5.
Ενα πολυ πρωτοποριακο σκηνικο, που εγινε μονο στις προβολες της Στεγης καθ υποδειξη Κοππολα:
σε ενα σημειο ο χαρακτηρας του Adam Driver δινει μια συνεντευξη στη καμερα στη ταινια, και ξαφνικα ανοιγουν τα φωτα της αιθουσας και ανεβαινει ενας τυπας στη σκηνη μπροστα στην οθονη - με πλατη στο κοινο - με ενα μικροφωνο, και ηταν σαν να εκανε αυτος την συνεντευξη (!) - νταξ τρομερο σκηνικο που δεν το εχω ξαναδει.
Μαλιστα… Εμενα μου μου βγαζει πολυ τα brazil/metropolis vibes οποτε σιγουρα θα το δω οταν ερθει… Παραμένω θετικος.
Και στις Κάννες το ίδιο έγινε, όπως και σε πολλές avant πρεμιέρες της ταινίας σε μεγάλες πόλεις ή μικρά φεστιβάλ
Πλάκα θα έχει να γίνεται σε κάθε προβολή θα αποκτήσει νέο νόημα το να δουλεύεις σε σινεμά και να ήσουν μέχρι τώρα απλά το παιδί που κόβει εισιτήρια ή βάζει ποπ-κορν
Βump γιατί φτάνει ξανά ο καιρός
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο →
ok (συγγνώμη) και τώρα στα σοβαρά: η κρατική επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ μειώνεται στο 1/3 από φέτος για το αγαπημένο μας Αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ και η οικονομική του στήριξη προέρχεται κατά κύριο λόγο από ιδιωτικές πηγές, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κρατικούς φορείς με περιορισμένη χρηματοδότηση και με την στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας.
Κοινώς, η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά το που τοποθετεί τον Πολιτισμό στις προτεραιότητες της (στον πάτο της) ενώ, όπως είπε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ (ο Λουκάς ο Κατσίκας, τον ξέρετε οι πιο πολλοί και από το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ) ο προοδευτικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ (και η έντονη του καταδίκη για όσα συμβαίνουν τόσο καιρό στη Γάζα) σε συνδυασμό με την επιτυχία - απήχησή του στους Αθηναίους, μάλλον ενόχλησε και αυτός με τη σειρά του τους φορείς και αποφάσισαν την μη στήριξη του Φεστιβάλ για φέτος…
Τα Αφιερώματα, Ειδικές Προβολές, τμήμα Midnight και το τμήμα Music & Film φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν - όλος ο προγραμματισμός ταινιών είναι συρρικνωμένος (ξεχάστε δηλαδή τις 100+ ταινίες που είχαμε κάθε χρόνο)
Με αυτά και αυτά, ο Daniel Day Lewis θα ξαναέρθει Αθήνα για το Anemone (όλα τα έσοδα της προβολής θα διατεθούν για τους σπουδαίους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών)*, o Neil Jordan θα παραβρεθεί σε επετειακή προβολή του The End of an Affair ενώ θα προβληθούν και ΑΑΑ παραγωγές όπως το Καμία άλλη επιλογή του Παρκ Τσαν-γουκ, το After the hunt του Λούκα Γκουαντανίνο, το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας δράμα Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ και το ντοκιμαντέρ της Σεπιντέ Φαρσί που σκοτώθηκε στη Γάζα, Put Your Soul on Hand and Walk.
Επίσης θα υπάρξει masterclass από τον μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη (Η ευνοούμενη, Poor things) - το οποίο είναι ήδη sold out βέβαια, από όσο ξέρω (αλλά αυτά αλλάζουν)
Όχι διαπιστεύσεις (πφ) + έκδοση περιορισμένου αριθμού ειδικών καρτών διαρκείας 10 προβολών, στην τιμή των 80 ευρώ - οι οικονομικές διευκολύνσεις σε ΑΜΕΑ και ανέργους, ευτυχώς παραμένουν
Πρόγραμμα αναμένεται την Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου διαδικτυακά - καλό θα ήταν να στηρίξουν οι φίλοι του Φεστιβάλ με κάθε τρόπο την διοργάνωση φέτος, καθώς το μέλλον (γενικότερα) προβλέπεται δύσκολο και όπως γράφτηκε/ειπώθηκε πολλάκις και σε πολλά μέσα → ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια
Καλα ξεφτιλικια …
κανόνισε εσύ να σε δω σε κανένα Anemone - είναι και στο Μέγαρο, με τα πόδια θα πάμε + ίσως τσιμπήσουμε και DDL για Αερόστατο μετά και καμιά μπυρίτσα
Μεγάλο κρίμα. Ήταν μέρος της ζωής μου δεκαετίες το φεστιβαλ. Και τα παρακάτω ο κύριος λόγος που πήγαινα…
…οι πρεμιέρες μου ήταν συνήθως αδιάφορες.
Τώρα αναρωτιέμαι τι χρηματοδότηση να χρειαζόταν για αυτά τα πράγματα (παλιές ταινίες) όταν ~γέμιζαν οι αίθουσες κλπ. Μου μοιάζει πως θα χρειαζόταν πολύ πολύ περισσότερα για τις παρουσίες συντελεστών, τα πάρτυ κλπ.
Επίσης οκ ο Κούλης το έκανε πάλι το θαύμα του αλλά γιατί όχι κάποιου τύπου crowd founding;
Δεν ξέρω.
μεγάλη ήττα φέτος… βέβαια και πέρσι έτσι όπως ήταν το πρόγραμμά μου δεν κατάφερα να πάω σε καμία προβολή.
@Lupin φέτος θα το αναλάβεις εσύ να μου πεις τι θα δω θέλω σίγουρα του Jarmusch. βρες μου εσύ άλλες 2 να τις σταμπάρω ώστε να προλάβω να κλείσω
Το (όχι αμελητέο) κόστος για επαναπροβολές παλαιότερων ταινιών στα πλαίσια ενός θεματικού πχ αφιερώματος, αφορά κυρίως τα δικαιώματα ((licensing fees) που πρέπει να αγοραστούν από το studio, η διανομή και format της ταινίας (αν είναι πχ film, το κόστος ενοικίασης της ταινίας ανεβαίνει άρδην) ενίοτε το κόστος αποκατάστασης κάποιων κοπιών film (γίνεται και εδώ Ελλάδα επί πληρωμή, ειδάλλως αν είναι ήδη restored η ταινία και πάλι θα υπάρξει έξτρα χρέωση) και σε 2ο χρόνο ναι, κάποιες φορές που θα ερχόταν ο συντελεστής Αθήνα καθώς και όλο το κόστος της διοργάνωσης της προβολής (από το να μπει στο πρόγραμμα που θα τυπωθεί, αφίσες, το ποσοστό που θα πρέπει να δοθεί και στο σινεμά που θα την προβάλλει -γιατί οι αίθουσες είναι εμπορικά σινεμά, χρειάζονται χρήματα από ΕΣΠΑ για να σταματήσουν την κανονική τους ροή και να ενταχθούν σε ένα Φεστιβάλ κτλ)… τα ίδια δηλαδή πάνω κάτω σαν έξοδα/διαδικασίες με προβολή νέων ταινιών (με κάποιες δικές τους ιδιαιτερότητες)…
Γενικά είναι ακριβό το όλο εγχείρημα, με σφικτά deadlines και πολύ προγραμματισμό - και χωρίς κρατική στήριξη, η όλη φάση ζορίζει αφάνταστα (βάλε και μέσα τον γενικότερο παράγοντα “Ελλάδα” στο διοργανωτικό)
@mixalis_purple Τετάρτη που βγαίνει επισήμως το πρόγραμμα, θα δώσω μια λίστα suggestions εδώ (ξέρω ήδη κάμποσες ταινίες αλλά δεν μπορώ να τις αναφέρω ακόμα)… πάντως ισχύει το παλιό κλασσικό ρητό “ΑΑΑ κυκλοφορίες που θα βγουν εδώ σε 1 μήνα κανονικά τις κάνουμε skip και πάμε σε πράγματα που δύσκολα θα δούμε ποτέ σε Ελληνική αίθουσα ξανά”
Μωρε αποφευγω αυτα που θα παρουν διανομη και θα τα δουμε ετσι κ αλλιως … και με τοσες περικοπες θα χασουμε πολλα διαμαντακια.
Βγήκε το πρόγραμμα…
Η ήττα είναι τεράστια. Όπως και να’χει αποκλείω απευθείας τις ταινίες που θα βγουν σχεδόν σίγουρα σε λίγους μήνες. Εκτός αν έχει παρουσία συντελεστών. Κάτι τέτοιο θα τιμήσω.
Αυτά βλέπω σε πρώτη ανάγνωση…
Έχει ένα ντοκιμαντέρ για τους ULTRAS στο ΑΣΤΥ Πέμπτη 02 19:30 & Κυριακή 05 18:30.
Σάββατο 04 19:30 Cinobo Οπερα1: ‘Arco’ sci-fi animation.
SCI-FI? κινέζικο Αναγέννηση / Resurrection στο ΑΣΤΟΡ Σάββατο 04 22:00. Όμως πήρε Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών …οπότε μάλλον θα βγει στα σινεμά;;
06 & 08 ΟΚΤ 20:00 Ξενώνας Αμερική / Flophouse America φαίνεται ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.
Τετάρτη 08 στο ΑΣΤΟΡ Έχουν βάλει μικρού μήκους για την Παλαιστίνη πριν από ταινία για την Ουκρανία! …και μετά πάλι ταινία για την Παλαιστίνη με παρουσία σκηνοθέτιδος κιόλας.
Αλλά πέφτει ταυτόχρονα με…
Τετάρτη 08 21:30 στο ΑΣΤΥ ‘Πόσο σκοτάδι αντέχεις αγάπη μου’ με παρουσία Asia Argento.
Παρασκευή 10 19:00 στο ΟΛΥΜΠΙΑ ‘The end of the affair’ με παρουσία και πριν βράβευση του Niel Jordan.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Οι θεατές (αυτοί που δεν πήραν κάρτα, όπως εγώ) μπορούν με την πιστωτική / χρεωστική τους κάρτα να αγοράσουν τα εισιτήριά τους διαδικτυακά από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025 και ώρα 12:00, όταν και ξεκινάει η προπώληση για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μέσω more.com
το βραδάκι/αύριο πρωί θα επανέλθω με μερικές προτασούλες γιατί έμπλεξα τώρα
Πάμε μια - δεν ασχολήθηκα πολύ δυστυχώς γιατί δεν πρόλαβα χτες, οπότε μετά τις κάπως προφανείς παρακάτω προτάσεις (μια 10άδα) θα επανέλθω τις επόμενες μέρες και με μια έξτρα 10άδα ταινιών, λίγο πιο “μυστήριων” (αφήνω έξω Λάνθιμο, Luca Guadagnino, Park Chan-wook, Linklater, την ταινία με τους Mescal/O’ Connor και όλα γενικά τα μεγάλα ονόματα - θα βγουν σύντομα στις αίθουσες ούτως ή άλλως + θα μαζέψουν και όλο το φασαιόκοσμο):
It’s Never Over, Jeff Buckley της Amy J. Berg
2ο ντοκιμαντέρ που πάει για Όσκαρ εικάζω από την Amy J. Berg, μετά το Deliver Us from Evil” (το οποίο αφορούσε τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων στην καθολική εκκλησία, ψάξτε το, ήταν εξαιρετικό). Εδώ ένα μουσικό και μη πορτρέτο για τον Jeff Buckley. Για εμένα άχαστο που είμαι groupie - όποιος με δει εκεί ας μιλήσει
Urchin του Harris Dickinson
Σκηνοθετικό ντεμπούτο του Άγγλου ηθοποιού (Triangle of Sadness, Babygirl) το οποίο πήγε τρένο σε Κάννες και λοιπά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ως κάτι σαν το Quadrophenia των καιρών μας (ο αγώνας ενός άστεγου στο Λονδίνο να σπάσει τον κύκλο της αυτοκαταστροφής και να αλλάξει με κάποιο τρόπο τη ζωή του)
Anemone του Ronan Day-Lewis
Δεν βάζω ταινίες όπως είπα με μεγάλους συντελεστές που θα βγουν στις αίθουσες και σύντομα κανονικά, όμως εδώ το σημειώνω μόνο και μόνο γιατί ναι μεν θα είναι και ο Daniel Day Lewis στην αίθουσα, αλλά όλα τα έσοδα της ταινίας θα πάνε στην Πόρτα Ζωής/Εταιρεία Σπαστικών Ελλάδος, με την οποία ο ηθοποιός έχει μια μακροχρόνια συνεργασία (από το 1989, όταν και ήρθε Ελλάδα στη πρεμιέρα του My Left Foot και εν συνεχεία ήρθε σε επαφή με την Πόρτα Ζωής και έκτοτε έχει αναπτύξει μια μακροχρόνια σχέση μαζί της). 50€ το εισιτήριο, για καλό σκοπό όμως - οπότε εδώ όποιος έχει οικονομική άνεση, επενδύει. Έχει ακόμα αρκετά εισιτήρια
Resurrection του Bi Gan
Η συνείδηση μιας γυναίκας πέφτει σε μια αιώνια χρονική ζώνη κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Εγκλωβισμένη σε μια ονειρική κατάσταση, βρίσκει το πτώμα ενός ανδρειδούς και προσπαθεί να το αφυπνίσει λέγοντάς του ιστορίες από την Κινεζική Ιστορία κάθε βράδυ. Η ταινία χωρίζεται σε έξι κεφάλαια -ένα για κάθε αίσθηση, συν ένα για το μυαλό - έκανε χαμό στις Κάννες, το εικαστικό της κομμάτι λέγεται πως είναι συγκλονιστικό και είναι από τα απόλυτα must των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας.
The Voice of Hind Rajab της Kaouther Ben Hania
Η μικρή Hind Rajab ζούσε στη Λωρίδα της Γάζας και σκοτώθηκε από τον στρατό του Ισραήλ. Η ταινία βασίστηκε στο ηχητικό ντοκουμέντο από το πραγματικό συμβάν. Τώρα τι συζητάμε, όποιος παρακολουθεί λίγο τα κινηματογραφικά δρώμενα ξέρει πως αυτή είναι η πιο άχαστη όλων ταινία των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας - θα γίνει sold out σε dt οπότε ψαχτείτε άμεσα την Παρασκευή που θα βγουν τα εισιτήρια.
I Only Rest in the Storm του Pedro Pinho
Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα: Ένας Πορτογάλος περιβαλλοντολόγος ταξιδεύει στη Γουινέα-Μπισάου για να μελετήσει τις επιπτώσεις που αφήνει στην περιοχή η κατασκευή ενός μεγάλου οδικού έργου. Εκεί θα γνωρίσει έναν άντρα και μια γυναίκα, σχηματίζοντας ένα φορτισμένο ερωτικό τρίγωνο μέσα απ’ το οποίο συνειδητοποιεί την άνιση δυναμική μεταξύ των ντόπιων και του λευκού πληθυσμού, όσο και τη δική του αδυναμία να καταλάβει και να ενσωματωθεί στον άγνωστο κόσμο που τον περιβάλλει. Τα καλύτερα ακούγονται για τη ταινία του Pedro Pinho - κάτι Χερζοκικό μου βγάζει οπότε count me in
Put Your Soul on Your Hand and Walk της Sepideh Farsi
Αποκλεισμένη από τη Γάζα η ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτις εμπιστεύεται την Fatima Hassouna, μια χαρισματική Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ, για τις ανταποκρίσεις της από την εμπόλεμη ζώνη. Η Fatima Hassouna σκοτώθηκε τον Απρίλιο από Ισραηλινά πυρά, την ημέρα που η ταινία επιλέχθηκε στο ACID τμήμα του φεστιβάλ των Καννών. Όπως και το The Voice of Hind Rajab παραπάνω, άχαστο όσο δεν πάει.
Ιf I Had Legs I’d Kick You της Mary Bronstein
Μια εργαζόμενη μητέρα που αναθρέφει τη σοβαρά άρρωστη κόρη της. Ραγδαίες εξελίξεις που ακολουθούν μετατρέπουν τη ρουτίνα της σε εφιαλτικό, καμφικό δαίδαλο αδιάκοπης εργασίας.
Έκανε πάταγο στο φεστιβάλ Βερολίνου, το trailer γαμάει και ναι, αυτό - άχαστο!
Arco του Ugo Bienvenu
Παραδοσιακό animation όπου ο δεκάχρονος Arco, από το έτος 3000 επιστρέφει στο δικό μας παρόν, αλλά δεν έχει ιδέα πώς να γυρίσει πίσω…φαίνεται σούπερ και χρειαζόμαστε κάθε χρόνο ένα τουλάχιστον καλό animation στο Φεστιβάλ
End of An Affair (επαναπροβολή) του Neil Jordan
Αν είναι να πάει κανείς σε μια επαναπροβολή, ας είναι σε αυτήν που θα παραβρίσκεται και ο ίδιος ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Ιρλανδός σκηνοθέτης. Απλά, λιτά, απέριτα.
από τις πιο πολυαναμενομενες ταινιες της χρονιας για μενα.
και αυτο, για αλλους λογους ομως (τους αναφερεις)
Bεβαια κλασικα, θα τα δω καπου καποτε με ηρεμια.
όπως πήγε η φάση με τα προγράμματα, ο χρόνος βγαίνει για 1 προβολή και αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το Urchin.
δυστυχώς το The Voice of Hind Rajab δε βγαίνει με τίποτα να το δω εκτός και αν κάνω κάποια καταδρομική την Τετάρτη το βράδυ
θα θελα να δω το ντοκυμαντέρ για τον Buckley και το Anemone σίγουρα. ας ελπίσουμε σε διανομή ή στις πλατφόρμες.
*Ερώτηση: δεν ήταν να υπάρχει και μια ταινία του Jarmusch; είδα λάθος;
χμ δεν νομίζω - δεν είχα ακούσει κάτι ή το είδα πουθενά, μάλλον θα είναι από αυτές τις ΑΑΑ που δεν τα κατάφεραν λόγω budget και περιορισμένων logistics