Παρελάσεις

Απ’τη μια δε με προσβαλλουν αν και εχουν εθνικιστικο χαρακτηρα (αλλα υπαρχουν και πολυ χειροτερα), αλλα απ’την αλλη δε βλεπω και κανενα σοβαρο λογο να υπαρχουν.
Πιο πολυ εχουν την επιδειξη στρατιωτικης ισχυς σαν σκοπο παρα την τιμη των πεσοντων.
Να καταργηθουν, αλλα ειναι απο τα τελευταια πραγματα που μας ενοχλουν νομιζω.

απο τη μια ναι συμφωνω οτι ειναι στρατιωτικο καταλοιπο. Και πλεον μου φαινεται και περισσοτερο πασαρελα(βλ κοριτσια) που παει να χασει και την ουσια της. Απο την αλλη αν φυγει αυτος ο θεσμος και η φασαρια γυρω απο την προετοιμασια του, κατα ποσο οι μαθητες θα τιμουν αυτες τις μερες? δεν εχω καταληξει:-k

Γιατι σημερα απο τις παρελασεις τις τιμουν τις μερες? Κατ’αρχας συμφωνω με οτι ειπαν πιο πριν οτι οι πιο πολλοι μαθητες το βλεπουν σαν δικαιολογια να χασουν μαθημα.
Και οσοι τις τιμουν δε νομιζω οτι ειναι λογω της παρελασης αλλα γενικα για το οτι εχουν μαθει για τις μερες αυτες και τη σημασια τους

Το θέμα δεν είναι καν να “τιμούν” αυτές τις μέρες, αλλά να μαθαίνουν τα (πραγματικά) γεγόνοτα, τι οδήγησε σε αυτά και τι προέκυψε μετά από αυτά. Για όλες τις επετείους, είτε είναι 28η Οκτωβρίου, είτε 25η Μαρτίου είτε Πολυτεχνείου.

Ειδάλλως μια ζωή θα ξέρουν για “κάποιους ήρωες που είπαν ΟΧΙ στους Γερμανούς, πολέμησαν τους παλιότουρκους και έδιωξαν τους κακούς δικτάτορες”.

Και φυσικα αυτο δεν επιτυγχανεται με μια βολτα στο Συνταγμα οπως φαινεται. Μαριαννα, μη σκαλωνεις, μπορεις να εισαι αφοβα κατα :Ρ

Για μενα οι παρελασεις ειναι η ελαχιστη ενδειξη τιμης και το λιγοτερο που μπορουμε να κανουμε για να δειξουμε τον σεβασμο μας στους ανθρωπους που μας χαρισαν την ελευθερια…Να μην καταργηθουν φυσικα…Σιγουρα εχουν ξεφτιληστει αλλα αυτο ειναι μεγαλη συζητηση.

Που βλέπεις ότι δείχνεις τιμή συμμετέχοντας στην παρέλαση; Σαν διαδικασία εννοώ. Τι σε κάνει να νιώθεις ότι την ώρα που περπατάς σαν φανταράκι αποτίεις τιμή εκείνη τη στιγμή; Και σε ποιόν;

Και κάτι άλλο. Πες ότι εσύ νιώθεις τιμή εκείνη τη στιγμή. Για τους χ,ψ λόγους που θα μου απαντήσεις πιο πάνω. Πιστεύεις ότι όσοι μαθητές τη στιγμή που κάνουν παρέλαση, δε νιώθουν τιμή, αλλά αντιθέτως την ίδια στιγμή σκέφτονται τσόντες/μπάλα/τι θα κάνουν το βράδυ και δε βλέπουν την ώρα να τελειώσουν, θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να μην παρελάσουν;

Συμφωνώ κι εγώ με λέπερ… Αν θες να δείξεις τιμή σε κάποια ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα το κάνεις διαφορετικά (με κάποια εκδήλωση, προβολή ταινιών, ανάγνωση κάποιων κειμένων, κάτι) και όχι με το να περπατάς όπως είπε ο λέπερ και να στρίβεις το κεφάλι προς τους μπάσταρδους που μας κυβερνουν, μας κοροιδεύουν/γαμάνε…

Και θεωρώ τραγικό στο σχολείο να σε αναγκάζουν να κάνεις παρελαση…Επειδή το χω ζήσει, είναι πολύ απαράδεκτο…Να με απειλούν ξερω γω με μείωση διαγωγής κι ιστορίες επειδή δεν ήθελα να παρελάσω

Οποιός θέλει ας παρελάσει, αλλά όχι να σε αναγκάσουν

Ή να σου λένε να κουρευτείς κλπ. Βρε α γαμησσσσ

στο δικο μας σχολειο επειδη κανενα παιδι δεν παει (φτασαμε σε σημειο φετος να κανουν 15 παιδια απο ολο το λυκειο:lol:) μας εδιναν ‘‘πριμ’’ για να κανουμε

ασχετα ομως με το τι σκεφτεται το παιδι πιο μεγαλη σημασια εχει πως θα ενεργησει ο κηδεμονας του.
αν ενα παιδι δε γουσταρει να συμμετασχει, δεχετε μεν καποια πιεση απο τους καθηγητες αλλα περισσοτερο απο τους γονεις του.
αν οι γονεις απαιτησουν να καταργηθουν οι παρελασεις σαν θεσμος αυτο θα γινει με συνοπτικες διαδικασιες
απλα ολοι μας (σχολειο, γονεις, παιδια) το βλεπουμε πολυ χαλαρα το θεμα

λεπερ, σου ειχαν πει να κοψεις το μαλλι σου?:lol:

Εγώ πάντως δεν θεωρώ οτι πλέον οι γονεις έχουν τόση καύλα να παρελάσουν τα παιδιά τους…Ντάξει δεν μπορώ να το πω σιγουριά, αλλά σίγουρα δεν είναι όπως τα παλαία χρόνια

Όσο για το μπολντ ναι να το απαιτήσουν!

Για το κούρεμα εγώ το’ πα…Δεν το’ χαν πει σε μένα (μιας και πληρούσα τις στρατιωτικές -για τον πούτσο- προδιαγράφες μαλλιού) αλλά το χαν πει σ’ ένα φιλαράκι

το φιλαρακι σου επρεπε να τους πει οτι οι αρχαιοι σπαρτιατες ειχαν μακρια κομη!

παντως οι γονεις, τουλαχιστον των μικρων των παιδιων. ναι, σε μεγαλο ποσοστο γουσταρουν να παρελαυνει το παιδακι τους

α, και επειδη δεν ειπα τη θεση μου πανω στο ζητημα
ναι, θεωρω τις παρελασεις καταλοιπο της χουντας και πρεπει να καταργηθουν.για τις μαθητικες μιλαω, γιατι οι στρατιωτικες ειναι αλλο θε(α)μα.
τωρα, εμενα δεν με νοιαζει αν θα παω η οχι.στο κατω κατω εχω πλεον την κριση να καταλαβω δυο-τρια πραγματακια
και βεβαια, αυτη η ''παραδωση´ περναει μυνηματα κονφορμισμου στα νεαροτερα ατομα

εντιτ: και για να καταλαβετε ποσο βαθιες ριζες εχουν οι παρελασεις στην κοινωνια απλα θυμηθητε τα σκανδαλα που ειχαν ξεσπασει πριν μερικα χρονια με αλοδαπους σημαιοφορους

Δεν θυμάμαι τη παίχτηκε αλλά δεν κουρεύτηκε τελικά

Καλά τι ηλικίες παρελαύνουν? Λυκειόπαιδα ή και μικρότεροι?

εδιτ: σωστό το εδιτ σου

στο νησι μου τουλαχιστον (δεν εχω βρεθει στην αθηνα εν καιρο παρελασεων) παρελαυνουν ολα τα σχολεια.
δημοτικα, γυμνασια, λυκεια.
εγω εχω να παω απο την 5η δημοτικου:p

Yeap, Β’ Γυμνασίου. ΟΚ, τίποτα τρομερό, τα είχα μέχρι τους ώμους και τα έκοψα ίσα ίσα να μην ακουμπανε. :stuck_out_tongue:

Kαλά ρε που το ξεθάψατε από τώρα αυτό το θρεντ; Συνήθως ξεθάβεται κάθε χρόνο πριν από 25η και 28η…

…Εκτός και αν θέλετε να μην παρελάσει ο καρνάβαλος στην Πάτρα! :lol::stuck_out_tongue:

Όπως και ένα σωρό τέτοια ζητήματα, έτσι και αυτό το παρελάσεων δεν μπορεί να προσεγγιστεί με ένα απλό “ναι” ή ένα απλό “όχι”. Το θέμα είναι ποιό είναι κάθε φορά το περιεχόμενο των παρελάσεων, ποιά η κοινωνικοπολιτική τους βαρύτητα.

Άλλη παρέλαση κάνουν στις μέρες μας τα παιδιά που τα αναγκάζουν να περνάνε μπροστά από τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου, πριν τελειώσει το πανηγυράκι και πάνε για καφέ και σουβλάκια γράφοντας στα αρχίδια τους και Κολοκοτρώνηδες, και “ΟΧΙ”, και Αλβανικά Έπη (και δε φταίνε τα παιδιά που σκέφτονται έτσι), και ΑΛΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ έκανε ο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στην κατεχόμενη Αθήνα το '43 και το '44.

Καλημέρα!

δε με ενοχλούν.αν θέλουν τις κρατάνε αν δε θέλουν ας τις σταματήσουν.

Kλεινω φετος 12 χρονια μαθητης και ακομα δεν μπορω να εξηγησω πως τιμας καποιον με ενα ρυθμικο περπατημα.

Ιδιως οταν κανεις δε σου μαθαινει σωστα γιατι τιμας αυτο τον καποιο.

Τεσπα, δε συμμετειχα και ποτε εξαλλου, οποτε κλαιν μαιν.

Βασικά οι παρελάσεις (ειδικά της 28ης Οκτωβρίου) είναι χρήσιμες για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς σχετικά με το πότε θα διώξουν έναν προπονητή. Πχ. ο Τιμούρ δεν έκανε παρέλαση φέτος ενώ ο Τεν Κάτε πρόλαβε.

Δεν ειναι θεμα “ενοχλησης”. Οι παρελασεις δεν ειναι σαν τις αγαπημενες γευσεις καφε, για να βαζουμε debates στις παρεες μας. Δεν ειναι και ρουχο για να επικαλουμαστε λογους “αισθητικης”. Ειναι προϊον του Κρατους, και εξυπηρετει συγκεκριμενο σκοπο.

Εν ετει 2010, ο στρατος και οι στρατιωτικες παρελασεις, οι σχολικες παρελασεις στις επιλεγμενες απο το Κρατος ημερομηνιες, δεν μπορουν πια να εξυπηρετησουν το σκοπο τους. Εχει ξεκινησει δειλα δειλα μια δημοσια συζητηση για τον “εκσυγχρονισμο” καποιων πλευρων αυτων των μηχανισμων. Η συζητηση αυτη, με εξαιρεση καποιους θλιβερους αφελεις της “ανανεωτικης αριστερας” που ζουν εκτος τοπου και χρονου, ειναι κατευθυνομενη απο το Κρατος και τα τσιρακια του, με απλο σκοπο το να προσαρμοστουν ορισμενες πλευρες του συστηματος στις σημερινες συνθηκες. Ο στρατος σημερα δεν μπορει να λειτουργησει στο βουκολικο εμφυλιοπολεμικο βαραθρο στο οποιο οικοδομηθηκε μετα το 1946 και σε πιο μαζικη κλιμακα μετα τον Οκτωβρη του 1949. Χρειαζεται ενα λιφτινγκ, μερος του οποιου ειναι το τελος των παρελασεων, και ο προσανατολισμος σε μισθοφορικο-επαγγελματικο εμψυχο υλικο.

Αυτες οι ενεργειες δεν αποσκοπουν σε καποιον “εκδημοκρατισμο” του ή σε μια εστω μεταμοντερνα αναιρεση του μιλιταρισμου, αλλα το αντιθετο. Οι επαγγελματικοι-μισθοφορικοι στρατοι, απαλλαγμενοι απο ενοχλητικους κληρωτους που το 1917 λειτουργησαν διαβρωτικα στην πρωτη γραμμη του γερμανο-ρωσικου μετωπου (αλλα και πανευρωπαϊκα με την αντι-ιμπεριαλιστικη αντι-πατριωτικη τους προπαγανδα), θα ειναι πιο πειθηνιοι, χειραγωγησιμοι και υπακουοι στα κελευσματα εναντια στον ταξικο εχθρο εκτος και εντος συνορων. Γιατι οπως δεν κουραζοταν να λεει και ο Λενιν, ο εχθρος ειναι στην ιδια μας την πατριδα. Η αστικη ταξη το ξερει καλα αυτο. Μετα την εμπερια του 1871 και ιδιαιτερα του 1917, το φοβαται ακομα περισσοτερο. Τι αλλο δειχνουν οι μουδιασμενοι εντολοδοχοι των αστικων κυβερνησεων στο Νταβος? Φοβο μπροστα στην απειλουμενη κοινωνικη εκρηξη. Ενας “κλασικος” στρατος κληρωτων δεν θα ειναι αρκετος για να αναχαιτισει μια τετοια “ασυμμετρη απειλη”. Ακομα περισσοτερο, η διαβρωση ενος τετοιου στρατου σε προ-επαναστατικες και σε ανοιχτα επαναστατικες συνθηκες ειναι και το προπλασμα ενος νεου, επαναστατικου προλεταριακου στρατου. Ο Κοκκινος Στρατος, ιδρυτης και επικεφαλης του οποιου ηταν ο Λεων Τροτσκι, ειναι ενα μοναδικο τετοιο παραδειγμα στην ιστορια της ταξικης παλης και κανενας αστος ή γραφειοκρατης-αναθεωρητης δεν μπορει να το σβησει ή να το λασπολογησει.

Οσο λοιπον και αν μπορει να χαροποιει η παυση των μεταξικων παρελασεων, ουαι και αλιμονο αν ξεχασουμε οτι το μονο μελλον που πρεπει να επιφυλαξουμε στον καθε αστικο στρατο ειναι η διαλυση του. Αυτος ειναι και ο μονος “εκδημοκρατισμος” που μπορει να υποστει καθε σωμα ασφαλειας. Φυσικα, αυτο σαν προϊον μιας επαναστατικης διαδικασιας περασματος απο τον καπιταλισμο στον κομμουνισμο.