Γυμναστικη και γυμναστηριο!

Εγω παντως σκεφτηκα work from home, δεν ειχα κανεναν κακο σκοπο. Οταν δουλευα απο το σπιτι, επιανα στις 09.30 οποττε εβγαινα νωριτερα για τρεξιμο και καπακια ντουζακι πριν ξεκινησω δουλεια.

2 Likes

εγώ ( και με αφορμή το ποστ του φίλου μας ) έχω καταλήξει στο συμπέρασμα , ότι το healthy lifestyle ( διατροφή , ύπνος , γυμναστική ) δεν είναι η ζωή που μπορεί να ακολουθήσει ο μέσος άνθρωπος που ζει σε μεγαλούπολη

είτε θα είσαι εισοδηματίας , είτε συνταξιούχος , είτε μετά πας σε θυσίες που έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η καθημερινότητα τις θεωρώ οριακά ανέφικτες ή αν τις κάνεις θα χαρακτήριζα τη ζωή σου έως και “ασκητική”

τώρα βέβαια άλλος θα μου πει “δικαιολογίες” και δίκιο θα έχει . Κάτι δίνεις , κάτι παίρνεις και διαλέγεις . Όπως και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με διαφορετικά γούστα

π.χ. εγώ δεν είμαι πρωινός τύπος , δεν μπορώ να κοιμηθώ 11:00 για να ξυπνήσω 06:00, ούτε θα βγω και οι φίλοι μου θα τρώνε θα πίνουν κι εγώ θα κοιτάω :stuck_out_tongue: , νοτ ε χαπι λαιφ φορ μι . Σε άλλους είναι ιδανική ζωή

αλλά για να μην ξεφεύγω από το ποιντ μου , θεωρώ ότι η συνήθης κατά μέσο όρο ζωή στην πόλη με αυτούς ρυθμούς δεν δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες για healthy lifestyle, εκτός αν είσαι yolo και δεν αγχώνεσαι για τίποτα και τα έχεις λυμένα όλα . Τότε πάσο

4 Likes

Αυτο ειναι το θεμα ομως, οτι η επιτευξη τετοιων στοχων θελει πολλες θυσιες και οχι απλα λιγους μηνες προπονησης πριν το καλοκαιρι, αλλα μια συστηματικη αλλαγη του lifestyle (οπως σωστα λες διατροφη, γυμναστικη, ξεκουραση).
Αυτο βεβαια δε σημαινει οτι πρεπει απο το μηδεν να πας στο 1000, ουτε να το διατηρεις αυτο συνεχεια.
Η αρχη οπως παντα ειναι δυσκολη, αλλα μολις μαθεις καποια πραγματα σχετικα με το τι τρως (θερμιδες, συνηθειες…κλπ), αλλα και να κρατας τουλαχιστον 1-2 φορες εβδομαδιαιως καποιου ειδους ασκηση, τοτε τα αποτελεσματα θα ερθουν σιγουρα. Και φυσικα η ξεκουραση ειναι παρα πολυ σημαντικη, ειδικα αν σηκωνεις βαρη, μιας και η μυοσυνθεση γινεται στον … υπνο μας!
Ουτε εγω ειμαι πρωινος τυπος, και σε κανεναν δεν ειναι “ιδανικη ζωη” αυτο που περιγραφεις, αλλα εχω βρει το μοντελο που να με βολευει και προσπαθω να το κραταω (παω απογευματα, ΣΚ πρωι …κλπ).
Αυτο δε σημαινει ομως οτι μπορει να βγω 5 μερες μια βδομαδα με διατροφη χαλια, αλλα τουλαχιστον να προσπαθω να κανω κατι για ασκηση για να μη σαπισω τελειως.
Και ναι, δικαιολογιες μου φαινονται αυτα που λες :stuck_out_tongue:

3 Likes

Το πιο δύσκολο είναι να κόψεις τις μπύρες.

3 Likes

mission impossible…

2 Likes

Διατίθεται συμμετοχή για το 10άρι (advanced επίπεδο εγγραφής με μπλουζάκι) στα €35. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να στείλει mail στο billfrydas@gmail.com

Upddate : Δόθηκε

Στον Αυθεντικο Μαραθωνιο αναφερεσαι?

Ναι. Για το 10αρι του Μαραθωνίου. Σάββατο απόγευμα.

1 Like

Omg εισαι εγω; Τα ιδια ειχα παθει, ειχα γραφτει γυμναστηριο και αντεξα λιγους μηνες. Μετα πάνω στην τρελα μου γραφτηκα Krav Maga (ενω ολοι μου ελεγαν οτι θα επρεπε να διαλεξω καμια yoga-μπλιαχ) και ηταν απο τις καλυτερες αποφασεις που ειχα πάρει ποτε. Εξουθενωτική βεβαια η προπονηση, αλλα γουσταρα τρελα. Φυσικα δεν ειναι ολα για όλους!

Edit: να διαφημίσω και τον τοτε δασκαλο μου, Γιωργος Χαλκιας, φοβερος.

1 Like

Λοιπόν το θέμα μου έχει ως εξής.
Λόγω έντονου στρες των τελευτάίων μηνών αλλα και χάλια διατροφής, έχω χάσει αρκετά κιλά και θέλω να τα ξαναβάλω.
Ειμαι 40 ετών και η δουλειά μ εδώ κ χρόνια είναι στην εστίαση βράδυ με ποτα και πολύ κακό φαί. Τους τελευταίους μήνες με πολύ άγχος και τρέξιμο και είμαι κάπου στα 75 κιλά. Δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά απο τα 85 + που ήμουν, πάντα αδυνατος φαινομουν, απλά νομιζω οτι ηρθε η ωρα να κοιτάξω λίγο τον εαυτό μου, ειδικά τώρα που σταμάτησα την βραδυνή δουλειά.
Σκέφτηκα οτι με την γυμναστική θα στρώσει λίγο η φάση και ευκαιρία είναι μπας κ το δώ σοβαρά καθώς η τελευτάία φορά που γυμνάστηκα πρέπει να ήταν σε κάποιο διάλλειμα της 3ης λυκείου…μπορεί κ νωρίτερα…
Για πείτε οι γνώστες. Γυμναστική 4 φορές την εβδομάδα με μια όχι κακιά διατροφή θα έχει κάποιο αποτέλεσμα; δεν βιάζομαι, δεν μενδιαφέρει το καλοκάίρι κ οι παραλίες, δεν τρώω ζάχαρη, δεν καπνίζω.

3 Likes

Τι τραβατε κι εσεις…

Περα απο την πλακα, αν θελεις να βαλεις κιλα δεν ξερω αν πρεπει να γυμναζεσαι τοσο πολυ η’ απλως να φτιαξεις τη διατροφη σου σε ποιοτητα και ποσοτητα. Μαλλον το δευτερο πρεπει να κανεις.

4 Likes

Κρατάω τον ‘δεν τρώω ζάχαρη’. Μπράβο. Δεν έχω τις γνώσεις για να σου δώσω συμβουλές για διατροφή, ξέρω όμως ότι με το πρόγραμμα που περιγράφεις θα δείς διαφορά.

2 Likes

Πες μας που δουλεύεις για να… μην έρθουμε! :stuck_out_tongue:

Πέρα από τα αστεία, η γυμναστική είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου, δεν ξέρω τι αποτέλεσμα επιδιώκεις να δεις, αλλά μόνο όφελος θα έχεις. Το ότι έχεις ένα φυσιολογικό βάρος και δεν καπνίζεις είναι μια καλή αφετηρία, το ότι δεν έχεις γυμναστεί “ποτέ” όμως επιβάλλει το να είσαι προσεκτικός στο πως φορτίζεις τον εαυτό σου.

3 Likes

Θα έχει, αργά αλλά σταθερά. Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο, επίσης δεν είναι λίγο που έχασες 10 κιλά. Καλη αρχή!

1 Like

Κοιταξε … μετα απο ενα τοσο μεγαλο διαλειμμα το σωμα σου πρεπει να μπει σιγα σιγα σε εναν ρυθμο. Το να πας απο το 0 στις 4 φορες την εβδομαδα ειναι αρκετα βαρυ - καταρχας χλωμο να το συνεχισεις πανω απο 2-3 βδομαδες μιας και θα εισαι φουλ πιασμενος.
Το πιο σημαντικο ειναι να βρεις κατι που σου ταιριαζει και να το κανεις μερος της καθημερινοτητας / ρουτινας σου. Δηλαδη και με 2 φορες αμα κανεις καθε εβδομαδα, θα δεις μεγαλη βελτιωση στη ποιοτητα της ζωης σου κ στο σωμα σου σιγα σιγα.

Κατα ταλλα, η 3αδα ειναι απλη : διατροφη, ασκηση, υπνος.

Το να βαλεις κιλα, ειναι θεμα διατροφικο - πρεπει να βρεις ποσες περιπου θερμιδες καις και μετα να ανεβεις 500. Υπαρχουν διαφορα calculators oπως αυτο.

Για να αναπτυχθει η μυικη μαζα ομως, θα πρεπει να αρχισεις να κοιτας και τη ποιοτητα των θερμιδων αυτων μιας και οι μυες θελουν φαγακι ακκα προτεινη. Ο γενικος κανονας ειναι 1.2-1.7 γραμμαρια προτεινης ανα κιλο, για να αυξησεις μυικη μαζα δλδ σε σενα 90 με 127.
Νταξ τι σου λεω τωρα να μου πεις, αυτα ειναι λιγο πιο αναβαθμισμενα αλλα σε οποιον γυμναστη να πας αυτα θα σου πει. 90 γραμμαρια πρωτεινης παντως ειναι αρκετα, κ γιαυτο βλεπεις ολους να πινουν shakes γιατι απλα ειναι ενας ευκολος τροπος να πιασουν αυτο το οριο - στη δικη σου περιπτωση υπαρχουν και ροφηματα πρωτεινικα με περισσοτερες θερμιδες που μπορουν να βοηθησουν στην αυξηση βαρους.

Το σημαντικο ειναι να βρεις ενα προγραμμα που να καλυπτει τις αναγκες σου και τη συχνοτητα που θες.
4 φορες πχ ειναι ιδανικες για να κανεις ενα προγραμμα τυπου split, που να ζευγαρωνεις καθε φορα 2 μυικες ομαδες. Εγω προσωπικα που δεν εχω χρονο για 4 φορες, και παω ιδανικα 3, την εχω βρει με το full body που σημαινει καθε φορα κανω κ απο 1-2 ασκησεις καθε ομαδας.

Aν θελεις να ξεκινησεις απο καπου, και χωρις πολλα πολλα, προτεινω το 5x5.
Ειναι ενα προγραμμα ( πχ σαν αυτο ) το οποιο και επικεντρωνεται στα πιο βασικα και σημαντικα lifts τα οποια και οταν αναπτυξεις θα δεις σταδιακα αλλαγες στο σωμα σου και τη δυναμη σου. Ειναι κατι που ξεκινας και αργοτερα το εμπλουτιζεις - γιατι αν σου πει καποιος τωρα κανε ξερω γω ασκησεις για τις γαμπες, ε πιστευω οτι πιο πολυ value θα εχεις με το να κανεις ενα γερο squat.
Οτι θες μου λες.

7 Likes

Τώρα όλοι οι γυμνασμένοι του φόρουμ θα βάλετε τα γέλια με το κατόρθωμα αλλά, τέλος πάντων αν και κωλόγερος 46 Μαίων, πήρα τα πόδια μου να βγω πρώτη φορά έξω για τρέξιμο. Έκανα λοιπόν 3 χλμ, τα πρώτα μου.

Υπαρχει κανείς εδώ που να έχει εμπειρία στο τρέξιμο και να έχει κάνει μεγάλες αποστάσεις; 10K, 20K ή και μαραθώνιο; Ίσως χρειαστώ συμβουλές!

Όποιος θέλει, ας κόψει το τσιγάρο έχω να προσθέσω, γίνονται θαύματα…

8 Likes

Εισπνοή από τη μύτη, εκπνοή από το στόμα, και σε διπλάσια διάρκεια - εμένα με βοηθάει να κρατάω το ρυθμό μου πάρα πολύ αυτό το τιπ. Επίσης, ίσια πλάτη, το κεφάλι όρθιο, θα θέλει να πέφτει μπροστά, μην το αφήνεις.

Για να αυξήσεις τις αποστάσεις, θα χρειαστεί να αυξήσεις αντοχή, και αντοχή σημαίνει συνεχίζω παρά την κούραση. Ένας τρόπος των μαραθωνοδρόμων είναι εναλλαγές χαλαρού τρεξίματος/σπριντ (π.χ. 4’ χαλαρό τρέξιμο, 1’ γρήγορο). Θα κουραστείς πιο γρήγορα έτσι, το σώμα σου θα βγαίνει εκτός ρυθμού, ίσως στην αρχή να κάνεις λιγότερα απ’ το γενικό ρεκόρ σου (τώρα τα 3km) αλλά είναι κι η άσκηση για να σπας τα ταβάνια σου κάθε φορά.

Εδιτ: α, και το θεώρησα αυτονόητο, αλλά καλό είναι να το πούμε! Συγχαρητήρια για το κατόρθωμα! Είναι σπουδαίο πρώτο βήμα, και διόλου αμελητέο! Κι εις ανώτερα!

5 Likes

Σιγά σιγά με το σπριντ, έχω ακόμα λίγο γι αυτο…

1. Στόχος πρέπει να είναι να αυξάνεις το pb σου κάθε φορά ή απλώς να νιώθεις πιο άνετα;

2. ΑΝΗΦΟΡΕΣ!!! Τι να κάνω με δαύτες; Τωρα στην αρχη να τις αποφευγω ή να τις περπατάω;

@ManosOrff ευχαριστώ για την εμψύχωση!

1 Like

Χμμ, σ’ αυτά τα ερωτήματα μπορώ να σου απαντήσω μόνο με προσωπική εμπειρία, οπότε ίσως άλλοι πιο καταρτισμένοι με προπονήσεις να έχουν πιο solid συμβουλές. Εμένα ένα rule of thumb είναι να βρίσκω τη χρυσή τομή μεταξύ βελτίωσης και προσωπικής ευχαρίστησης με την διαδικασία. Αν είναι να προκαλώ διαρκώς τον εαυτό μου με pb και δύσκολο τερέν, και καταλήξω να μην μ’ αρέσει το τρέξιμο σε ένα τρίμηνο, τότε δώρον άδωρον

4 Likes

Εγώ βρήκα έναν συνάδελφο στη δουλειά πρώην αθλητή στίβου και η συμβουλή που μου έδωσε για να αυξήσω αντοχή ήταν να ξεκινήσω με 8 λεπτά τρέξιμο 3 φορές την εβδομάδα, πρωί πριν πάω δουλειά, και κάθε φορά να ανεβαίνω 1 λεπτό

Έφτασα μέχρι τα 40 λεπτά τρέξιμο

Πιο πανω γι’αυτό που εγώ θέλω δεν ξέρω αν έχει νόημα . Θα ήθελα κάποια στιγμή να πιάσω το 10χιλιομετρα σε 1 ώρα . Θα ήταν ωραίος στόχος

Τώρα το καλοκαίρι έχω σταματήσει να το ζοριζω και απλά απολαμβάνω το τρέξιμο και κάνω συντήρηση . 30 λεπτά τρέξιμο σαν χρυσή τομή ας πούμε

Αυτό με το τρέξιμο/σπριντ εμένα μου το πρότεινε ως τα πρώτα 8 λεπτά χαλαρά ζέσταμα, μετά 1 λεπτό σπριντ στο 80% , 2 λεπτά κανονικό τρέξιμο 3 φορές , ένα 5 λεπτό κανονικό , ξανά 1 λεπτό σπρίντ με 2 λεπτά κανονικο άλλες 2 φορές και σβήσιμο με χαλαρό μέχρι να βγουν 30 λεπτά

Ρίχνω κάποιες ιδέες που σε εμένα δούλεψαν

ΥΓ : 3 χλμ είναι πολύ καλά. Εύγε

4 Likes