Γυμναστικη και γυμναστηριο!

«Πάντα είχα την εντύπωση πως όταν ένας άντρας παρουσιάζει το γυμναστήριο ως κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή του, κατά πάσα πιθανότητα είναι είτε χαμηλής νοημοσύνης είτε κουβαλάει σοβαρά άλυτα ζητήματα. Και μαντέψτε… δεν έχει τύχει ποτέ να διαψευστώ.»

Εξαιρετικό σχόλιο από γυναίκα το παραπάνω— περιγράφει την κατάσταση όπως ακριβώς είναι, χωρίς ωραιοποιήσεις.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα μυαλά στα social που γράφουν με ουσία και δίνουν αφορμή για πραγματική σκέψη.

εσυ εισαι τρολ; απεχω απο το day to day στο φορουμ οποτε δεν ξερω.

Ας απαντησω σοβαρα.

Υπαρχει gym culture και gym culture.

Δεν ειναι ολοι bros και γαμηκουλες.

Μετακομιζα (don’t do it) και διαφορα αλλα αγχη με απετρεπαν απο το να παω γυμναστηριο για 2 μηνες και η επιπτωση που ειχε η μη-ασκηση (γιατι δεν μιλαμε για αδρανεια, απλα μη-ασκηση) στο mental health μου ηταν αισθητη (και απο μενα και απο τους γυρω μου).

Το να κουνιεσαι και να πας γυμναστηριο, ιδιως στα τριαντατοσα σου κλπ, που πραγματα αρχιζουν και σκουριαζουν ειναι τουλαχιστον απαραιτητο. Οποτε - παρολο που απο ‘αλυτα ζητηματα’ αλλο τιποτα - προσβαλομαι με την παραπανω βλακεια.

τελοσπαντων.

Σημερα αρχισαμε παλι small group PT σε νεο γυμναστηριο σε νεα γειτονια. Να δουμε πως παει.

Ειχα συνηθισει εναμιση χρονο τωρα σε τμηματα που εστιαζαν πολυ περισσοτερο σε heavy lifts (εφτασα 1 rep max σε deadlift στα 180 κιλα και ημουν σχετικα περηφανος, συναισθημα που δεν τεινω να νιωθω) και το νεο γυμναστηριο ειναι πιο cardio/circuit based - οποτε μου εφυγε το κλαπετο

Παραλληλα προσπαθω να μπω παλι σε ρουτινα να τρεχω και μια φορα τη βδομαδα με το κλαμπ (παραλληλα με το 7χ7 που ειναι στανταρακι), μπας και δε μας πιασει καταθλιψη με το χειμωνα και τις μικροτερες μερες που ερχονται

edit: τελικα ισως ειμαι χαμηλης νοημοσυνης, d’oh

edit2: sigh

6 Likes

Δε θα έπρεπε.

6 Likes

Ειναι γνωστο τρολ ο συγκεκριμενος, οσο περισσοτεροι τον κανουν μιουτ και τον αγνοουν τοσο πιο πιθανον ειναι να βαρεθει καποια στιγμη. Μην ασχολεισαι.

Θέλω να πάω γυμναστήριο, αλλά το βαριέμαι. Πρέπει όμως να πάω, έχω θέμα με τη μέση. Είναι ο μονος τροπο; να δυναμώσω κορμο οπως είπε ο γιατρός και να παίξω ξανά μπάλα. Κυρίως να αρχίσω πάλι τρέξιμο. Έκανα για 2 μήνες τον Μάρτιο και Απρίλιο, ήμουν άλλος άνθρωπος. Σταμάτησα, ξανά πόνος.

Ως αύριο έχει προσφορά στα 90 ευρώ το yava. Σκέφτομαι να τα δώσω για το γυμναστήριο της Καλλιθέας, ώστε αν δεν πατάω, να είναι μικρό το χαμένο ποσό. Σκέφτηκα reformer, αλλα ειναι πανάκριβα.

Πείστε με σας παρακαλώ, το έχω ανάγκη.

2 Likes

https://www.youtube.com/shorts/9dgoVJyTr24

(βοηθησε?)

2 Likes

Υava μακριά θα έλεγα, τραγωδία γυμναστήριο - εκτός αν είστε 5 άτομα ξέρωγω και τα 8-10 βασικά όργανα/μηχανήματα είναι και σε καλή κατάσταση

Έχω να πάω gym από τον Μάιο γιατί δεν προλαβαίνω να κλάσω γενικά, ενώ όταν βρω χρόνο και λέω “ας πάω επιτέλους gym” απλά σβήνω διακόπτες και μπαίνω σε λήθαργο - οπότε πρέπει να πιεστώ λίγο, γιατί με αυτά και αυτά πλέον πονάω σε καθημερινή βάση, σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του σώματός μου (πλάτη, αυχένας, αστραγάλοι, γόνατα, μέση, παντού, μια απογοήτευση γενικότερα)… ειδικά δε αν παίξω και κάνα μπάσκετ 1 ή 2 φορές τη βδομάδα, την επόμενη μέρα είμαι για Π ή καροτσάκι… φοβερό προσωπικό ναδίρ το τελευταίο 5μηνο στο κομμάτι γυμναστικής, ελπίζω αύριο που έχω σκοπό να πιεστώ ξανά για να πάω και να ρολάρω λίγο, να μην κολλήσω

5 Likes

Μην τον ακουτε, πηδαει και πιανει στεφανι ακομα, αν και γεροντας

6 Likes

Αν είσαι πάνω από 40 και ξυπνάς το πρωί χωρίς να πονάς πουθενά, έχεις πεθάνει και δεν το ξέρεις αγόρι μου :innocent:

6 Likes

Κι εγώ - παρά τα χιλιόμετρα τρεξίματος και την αντοχή - όταν στο gym έχει κάτι τέτοιο σε cardio τα βλέπω όλα και δεν περνάω ωραία :laughing: Προτιμώ πχ βαριές επαναλήψεις παρά να μου έχεις 20 thrusters στο λεπτό. Πιστεύω ότι είναι άλλο είδος αντοχής δεν ξέρω.

1 Like

Κι εγω των λιγων επαναληψεων/λιγων σετ ειμαι (οταν πηγαινω τεσπα 1-2 φορες τη βδομαδα πλεον τα τελευταια χρονια λογω κουρασης, αλλα και παλιοτερα), αμα με βαλεις να κανω 4 12αρια πχ, με σκοτωνεις. Και δεν ειχε ποτε και ιδιαιτερο αποτελεσμα σε εμενα ο μεγαλος φορτος. Ειναι κατι που βοηθαει πολυ να ξερεις το θεωρητικο background (και περι slow/fast twitch muscle fibers κτλ), αλλα περισσοτερο το βρισκεις εμπειρικα.

Κάνει δουλίτσα

1 Like

Για γυμναστικη στο γυμναστηριο μιλαμε ετσι?? :innocent:

Λογικό, καμία σχέση το ένα με το άλλο :stuck_out_tongue:

Μπορεί να τα ομαδοποιούμε όλα αυτά ως «αντοχή» ή «φυσική κατάσταση» αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι το ίδιο πράγμα και το καθένα θέλει διαφορετικού είδους προπόνηση και χρησιμοποιεί (ίσως, βλ παρακάτω) διαφορετικού είδους παραγωγή ενέργειας.

Αν θυμάμαι καλά κυρίως τρέξιμο κάνεις, και με πολύ καλούς χρόνους. Χρόνους δλδ που δεν μπορείς να τους πιάσεις (εκτός κι αν το αφιερώνεις παααρα πολύ χρόνο σε προπόνηση κι αποκατάσταση), αν το focus σου είναι πιο πολύ προς το strength/power lifting. Ε, με αυτά τα δεδομένα, (πάλι) υποθέτω ότι είναι λογικό να σε ζορίζουν τα thrusters και δη σε volume (το λέω αυτό επειδή αναφέρεις 20 σε 1 λεπτό, έστω και με δόση υπερβολής). Άσκηση καθαρά δύναμης στα πόδια και τον κορμό (και mobility, αλλά ας μην το πάμε τόσο μακριά).

Όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, είναι μεγάλη κουβέντα αλλά, για να την αρχίσουμε, θα πρέπει να ξέρω σε τι heart rate zones κινείσαι ενώ τρέχεις και πόση ώρα περνάς σε αυτές τις zones…

1 Like

Θέτεις πολύ ενδιαφέροντα και to the point σημεία.

Αρχικά να πω ότι δε θεωρώ ότι κάνω πολύ καλούς χρόνους στις αποστάσεις. Θα τους χαρακτήριζα μέτριους για την ηλικία μου. Αλλά προφανώς ο καθένας έχει το δικό του σωματότυπο, υπόβαθρο άθλησης και κυρίως καθημερινότητας.

Στο τρέξιμο παίζω συνήθως ζώνες 2-3 σε χαλαρά easy runs και ζώνη 4 για διαλειμματικές. Και ένα παράδειγμα εβδομάδας με κατανομή στις ζώνες είναι το παρακάτω.

Στο γυμναστήριο σπάνια θα ανεβάσω παλμούς να πάω στη ζώνη 4. Συνήθως σε πολύ απαιτητικά emom ή amrap αλλά και πάλι εξαρτάται από τη φύση της άσκησης. Από την άλλη όμως εντελώς άλλη αίσθηση οι 130 παλμοί τρέχοντας από τους 130 κάνοντας thrusters. Και αναφέρω αυτή την άσκηση επειδή μου φαίνεται προσωπικά η πιο απαιτητική, από αυτές που μπορώ να κάνω.

Τέλος, από mobility που αναφέρεις, ένα δράμα. Θέλουν δουλειά οι ωμοπλάτες και τα ισχία.

1 Like

Hip και overhead mobility είναι όντως κλειδιά για τα thrusters :slightly_smiling_face:. Όπως είναι και τα 2 πιο συχνά θέματα που έχει η πλειοψηφία των μη-επαγγελματιών αθλουμένων.

Εδώ και 1,5 χρόνο χρησιμοποιώ (με ετήσια συνδρομή γύρω στα 60€) το GoWOD app κι έχω δει μεγάλα αποτελέσματα με 15λ mobility routine ανά ημέρα.

Όσον αφορά την άλλη κουβέντα (με τα heart rate zones), εξ ορισμού τα thrusters (ειδικά σε volume) απαιτούν μεγάλη παραγωγή έργου (καθώς πέρα από το μεγάλο φορτίο, πρέπει να το μετακινήσεις και γρήγορα αλλιώς θα χάσεις το momentum που χρειάζεται για να σηκώσεις την μπάρα :stuck_out_tongue:) κι αυτό σημαίνει (αν το πολλαπλασιάσεις με επαναλήψεις) αναερόβια άσκηση, γλυκόλυση που παράγει ATP, γαλακτικό οξύ και γενικά πράγματα που δεν τα έχεις με zone 2-3 (αερόβια, άλλος μηχανισμός διάσπασης ενέργειας - Krebs cycle - όπου το γαλακτικό οξύ επαναχρησιμοποιείται για να παράγει επιπλέον ενέργεια) εξ ου και μπορείς να διατηρήσεις αυτήν την «προσπάθεια» για περισσότερο χρόνο χωρίς σημάδια κόπωσης και συσσώρευσης lactic που σε αναγκάζουν να σταματήσεις.

Στη συγκεκριμένη γλυκόλυση της αναερόβιας, παίζει μεγάλο ρόλο η διατροφή, τα συμπληρώματα και τα αποθέματα γλυκογόνου που έχεις στους μύες σου. Άλλη μεγάλη κουβέντα :slightly_smiling_face:

Για να μην ξεφεύγουμε όμως, το βρίσκω απόλυτα λογικό, αν προπονείσαι κυρίως σε zone 2-3 (και μέχρι zone 4), να δυσκολεύεσαι σε thrusters, που με τη μια εμένα με βάζουν σε zone 5ish.

Παρεπιπτόντως, η πλειοψηφία των workouts μου είναι είτε σε zone 4-5 αν έχουν διάρκεια πάνω από 10λ είτε σε zone 5 μόνο, αν πρόκειται για sprints 3-5 λεπτών. Τελευταία όμως, έμαθα επιτέλους :joy: τα οφέλη της zone 2 προπόνησης και την έχω βάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μου (κυρίως ποδήλατο 10 χαλαρά χλμ μετά την προπόνηση).

Edit: ξέχασα να αναφερθώ στο γιατί πιστεύω ότι κανείς καλούς χρόνους στο τρέξιμο (ενώ εσύ λες ότι δεν κάνεις :stuck_out_tongue:). Το είπα επειδή, θα μου προκαλούσε μεγάλη έκπληξη (αν είσαι απλά «χομπίστας» βέβαια) να κάνεις πχ 10 επαναλήψεις με 40κ thrusters ανά 1-2λ και παράλληλα να κάνεις 20λ για το 5αρι χλμ τρέξιμο. Αν ισχύει, είσαι ελίτ!

Ο μόνος λόγος για να πάω εντατικά γυμναστήριο είναι η επόμενη μπασκετοφατσα ώστε να αντέξω τα αγκωνιδια του. Ως τότε ρίχνω φουλ περπάτημα λόγω φόρτου εργασίας

2 Likes

Αλλα για να ειμαστε δικαιοι, παιζει ιδιαιτερα καθαρα ο μαν την “μαχαιρι στα δοντια”/nightcrawler αμυνα (και επιθεση) του

Να πεταχτώ κι εγώ για λίγο με αφορμή αυτό το ποστ (αν κι έχουν περάσει μέρες):

Εγώ θα σου έλεγα να κοιτάξεις λίγο παραπάνω για reformer (η αλήθεια είναι οτι “γεμίζουν” νωρίς τα τμήματα γιατί υπάρχουν λίγες θέσεις αλλά πάντα μπορεί να προκύψει κάποιο κενό από κάποιον που δεν θέλει να συνεχίσει) γιατί θα σε βοηθήσει σίγουρα με αυτά που έχεις ανάγκη (να δουλέψεις κορμό και να ανακουφίσεις μέση) και γιατί υπάρχουν και πιο οικονομικές επιλογές. Δεν ξέρω πού μένεις βέβαια αλλά εγώ Γαλάτσι δίνω 50 για δύο μέρες τη βδομάδα mat+tower ή 70 για συνδυασμό mat+tower και reformer που είναι μάλλον το ιδανικό.

1 Like

Ευχαριστώ πολύ για το ινφο. Προς εκεί προσανατολιζομαι. Βρήκα μια σχετικά καλή προσφορά για reformer, στα 320 ευρώ για 32 sessions εντός 4μηνου, δλδ 2 φορές την εβδομάδα. Δλδ όσα ακριβώς μπορώ να κάνω.

Μία δεύτερη (afterlife) είναι στα 700 για 13 μήνες. Σχεδόν 53 ευρώ το μήνα, not bad. Αλλά όλα θέλουν το χρήμα μπροστά και Κολωνώ, μήπως το παρατήσω και αυτό.

Μου έδωσαν και μια εναλλακτική που δεν θυμάμαι ακριβώς τωρα, αλλά περιλαμβάνει personal group training και κλασικό γυμναστήριο εξ ημισιας, με λιγότερα χρήματα. Αλλά μάλλον το σκιπαρω αυτό.

Αλήθεια, ποια η διαφορά του mat με το reformer; Μόνο το “αξεσουάρ” πάνω στο οποίο γυμνάζεσαι;

2 Likes