δεν είμαι 100% σίγουρος, αλλά νομίζω όταν ένας εργαζόμενος στα μμμ δουλεύει σάββατο παίρνει 50% περισσότερα στο μεροκάματο, ενώ για την κυριακή 70%. Γι αυτό και αποφεύγουν τις απεργίες σ/κ.
Με κάθε επιφύλαξη αυτό.
δεν είμαι 100% σίγουρος, αλλά νομίζω όταν ένας εργαζόμενος στα μμμ δουλεύει σάββατο παίρνει 50% περισσότερα στο μεροκάματο, ενώ για την κυριακή 70%. Γι αυτό και αποφεύγουν τις απεργίες σ/κ.
Με κάθε επιφύλαξη αυτό.
Τέλος πάντων παιδιά, εφόσον οι κινητοποιήσεις του ενός κλάδου επηρεάζουν τους άλλους ας βρουν άλλους τρόπους να αγωνιστούν.
Μπορούν πχ να ποστάρουν τα αιτήματά τους σε ίντερνετ φόρουμς :!:
Και στο φέισμπουκ! Να κάνουν και κλαμπ (πως τα λένε εκεί πέρα) :-k
Εγώ πάντως θεωρώ απαράδεκτο να περιμένω σήμερα απο τις 22:50 προαστιακό από Αεροδρόμιο πρός Άνω Λιόσια και μέχρι τις 23:50 να μην έχει περάσει ούτε ένα ενώ από την άλλη γραμμή να έχουν περάσει τρία(που σήμερα υποτίθεται είχε κανονικά δρομολόγια όπως και μου είπε η υπάλληλος στα εκδοτήρια στη Δουκίσσης Πλακεντίας).Να μην περάσει το τελευταίο να πω εντάξει,αλλά από τις 23:00 μέχρι τις 23:30 είναι τρία δρομολόγια που έπρεπε να έχουν γίνει κανονικά.Με αυτό τον τρόπο χάνουν τα δίκια τους και δεν το θεωρώ περίεργο που ακούγονται καντήλια.
ps:Και όταν λένε θα δουλεύουν 9:00-21:00,θεωρώ ότι πρέπει 9 να είναι στην αφετηρία και 21:00 να ξεκινάει το τελευταίο δρομολόγιο.Όχι πρώτο δρομολόγιο 9:00(10:30) και τελευταίο 21:00(20:00).
Btw, οσοι ρωτανε αν μπορει να εφαρμοστει στα λεωφορεια η μεθοδος ‘μπαινουμε απο την μπροστα πορτα’, ας
ριξουν μια ματια στα λεωφ του Ελ Βεν να δουν ποσο μια χαρα λειτουργουν.Και παντα στην ωρα τους, και παντα ολοι με εισητηριο.
Εγώ είμαι υπερ του συστήματος να μπαίνουμε από την μπροστινή πόρτα και να κάνει έλεγχο εισιτηρίων ο οδηγός. Σε πολλές χώρες εφαρμόζεται και λειτουργεί μια χαρά αυτό το σύστημα. Και δεν στέκει το επιχείρημα ότι κάνουν πάρα πολύ ώρα να μπουν οι επιβάτες. Επιπλέον, δε χρειάζεται να απασχολούνται ελεγκτές. Μπορούν με τα χρήματα που παίρνουν οι ελεγκτές να προσλάβουν περισσότερους οδηγούς και να κάνουν πιο συχνά τα δρομολόγια των λεωφορείων.
Και στην Πάτρα εφαρμόζεται το παραπάνω σύστημα(τουλάχιστον στα λεωφορεία που μπήκα εγώ) και δεν είδα καμιά τρελή καθυστέρηση όσο ανέβαιναν και κατέβαιναν οι επιβάτες,Όπως επίσης και δεν είδα κανέναν ελεγκτη.
Λευτέρης .-
Όσοι τον έχουν πετύχει , ξέρουν 8) …Απο θέμα καθυστέρησης δεν έιχε θέμα … απλά:
1.Ψιλομαζεύονται όλοι μπροστά , γιατί κάποιοι δεν θέλουν να κουνηθούν να πάνε πίσω…
2.Σχετικά με την Πάτρα , ήταν εκνευριστικό , να σε στέλνουν με τα σάπια τα λεωφορεία πανεπιστήμιο και να σε τσεκάρουν από 10 μεριές … ( δεν συζητάμε καν για το 1ε φοιτητικό :roll: )
Κοίτα Kate, δεν ξέρω ποια λεωφορεία χρησιμοποιείς αλλά στης Κηφησίας (πχ) αυτή τη στιγμή είναι ανεφάρμοστο 100%. Αν βάλουν τα Α7, Β7, 550 να έχουν δρομολόγια ανά 5λεπτο το συζητάμε.
Αλλά οι τζαμπατζήδες βέβαια σε αυτά τα λεωφορεία είναι ελάχιστοι έτσι κι αλλιώς, καθώς τα χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον εργαζόμενοι που βγάζουν κάρτες.
Υπάρχουν άπειρα προβλήματα αυτή τη στιγμή στις αστικές συγκοινωνίες και δε νομίζω ότι η λαθρεπιβίβαση είναι το μεγαλύτερο. Η λαθρεπιβίβαση είναι απλά απόρροια μιας παγιωμένης κατάστασης και κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι οφείλεται στα χάλια των ΜΜΜ. Δηλαδή, αν πχ ήξερες ότι το λεωφορείο θα έρθει μπαμ στην ώρα του, θα έχει χώρο, θα κινείται με ικανοποιητικές ταχύτητες και εσύ θα ξέρεις επακριβώς τι ώρα θα είσαι στον προορισμό σου πριν καν ξεκινήσεις από το σπίτι, τότε μάλλον θα έλεγες “χαλάλι το 1 ευρώ”.
Φυσικά υπάρχουν και οι επιβάτες-λαμόγια. Όμως σίγουρα, μια καλύτερη συγκοινωνία θα βελτίωνε εμφανώς τα έσοδα από τα εισιτήρια ή τελοσπάντων θα σε χτύπαγε στο φιλότιμο. Τώρα ας πούμε για ποιό λόγο ακριβώς κάποιος να κόψει εισιτήριο στον ηλεκτρικό; Για να αλλάξει 3 μεταφορικά μέσα και να χάσει μιάμιση ώρα για να διανύσει απόσταση που κάποτε έκανε σε μισή;
Το πρώτο πράγμα που ΠΡΕΠΕΙ να γίνει είναι να μπουν φωτεινές πινακίδες που θα ειδοποιούν σχετικά με το πότε θα έρθει το λεωφορείο όπως έχει η Θεσσαλονίκη σε ΟΛΕΣ τις στάσεις, ή έστω σε ένα μεγάλο ποσοστό. Στο κέντρο, στον Πειραιά και στα προάστια ασυζητητί.
Το δεύτερο είναι να καταργηθούν πολλές γραμμές και στάσεις. Ειδικά για τις στάσεις, πρέπει να γίνει μια αναλυτική στατιστική μελέτη και όποιες δε παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άποψη κίνησης, να καταργηθούν. Τόσο απλά. Δε νοείται να υπάρχουν στάσεις κάθε 30 μέτρα όπως σε κάποιους δρόμους.
Τρίτον -αν και ανεφάρμοστο για πολλούς λόγους αυτή τη στιγμή- είναι να καθιερωθεί κάποιος τρόπος ώστε το εισιτήριο να κοστίζει ανάλογα τη διαδρομή. Δε νοείται κάποιος να κάνει διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά με 1 ευρώ και κάποιος άλλος να δίνει και πάλι ένα ευρώ για δυό στάσεις. Αυτό που μπορει να γίνει είναι να καθιερωθούν κάποιες ζώνες όπως πχ στο Λονδίνο, και ανάλογα με το πόσες ζώνες διασχίζεις κατά τη διαδρομή να υπάρχει και άλλο αντίτιμο. Έτσι πχ η διαδρομή εντός μιας ζώνης (πχ κέντρο Αθήνας) να κοστίζει 50 λεπτά , ενώ οι διαδρομές που περιλαμβάνουν δύο ή και τρεις ζώνες πολλαπλάσια.
Τέταρτον και ακόμη πιο ανεφάρμοστο λόγω συμφερόντων: να δημιουργηθούν νυχτερινές λεωφορειακές γραμμές (όπως πχ το 040) ή να παραταθεί το ωράριο των λεωφορείων το ΠΣΚ με αυξημένο εισιτήριο και γραμμές εξπρες. Δηλαδή πχ το Αθήνα-Νίκαια (τρόλευ) να κοστίζει ας πούμε 1,50 ή και 2 ευρώ αντί για 1 μετά τη λήξη της τωρινής βάρδιας και να σταματά σε πολύ συγκεκριμένες στάσεις που παρουσιάζουν κίνηση. Ακόμα και 50 ή 100% ακριβότερο θα είναι πολύ πιο συμφέρον από ένα ταξί με διπλή ταρίφα.
Όταν λοιπόν όλα αυτά τα ωραία γίνουν και επιτέλους αναφωνήσουμε τι ωραία ΜΜΜ έχουμε, τότε θα έρθει η ώρα για ένα ακόμα πιο ριζοσπαστικό μέτρο: τη δωρεάν μετακίνηση επιβατών σε συγκεκριμένες γραμμές (πχ εντός δακτυλίου) με το κόστος να μετακυλείται σε μορφή φόρου στους οδηγούς που επιλέγουν το ΙΧ αντί του λεωφορείου! Και πριν βιαστείτε να κράξετε, προτιμώ να πληρώνω για να έχουμε αξιοπρεπή ΜΜΜ παρά τα λαμόγια της ΕΡΤ και του καναλιού της Βουλής.
Αυτό ίσχυε στον ΗΣΑΠ πριν βγει το “ενιαίο” εισητήριο για μετρο,ησαπ,οασα κλπ. Ηταν τρεις ζώνες (Κηφισια-Πευκάκια, Περισσός-Ομόνοια, Μοναστηράκι-Πειραιάς, αν δεν κάνω λάθος) που ανάλογα με τη διαδρομή πλήρωνες και αντίστοιχο ποσό…Άσχετα αν δεν εφαρμόστηκε ΠΟΤΕ απο ΚΑΝΕΝΑΝ…
Από τα υπόλοιπα που λές αλλά είναι εφικτά (πινακίδες με ενδείξη άφιξης, κατάργηση στάσεων) άλλα ανεφάρμοστα όπως λες και εσύ ο ίδιος (νυχτερινές γραμμές) και η τελευταία παράγραφος για την ελληνική πραγματικότητα είναι ουτοπική, αν και συμφωνώ απόλυτα…επίσης είμαι και υπέρ της προσθήκης “διοδίων” για την είσοδο στο Κέντρο με αυτοκίνητο ώστε να μάθει ο κόσμος να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ (άσχετο αλλά δν πειράζει:p )
Πολύ ωραίο το ποστ του Mulder.
Η εμπειρία μου από ΜΜΜ εξωτερικού λέει το εξής:
Μετρό! Παραγματικό μετρό όμως.
Που σημαίνει 7-8 γραμμές που τέμνονται σε κεντρικά σημεία και απλώνονται ακτινωτά καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Και φυσικά κυκλικές γραμμές που ουσιαστικά συνδέουν τις ακτινωτές μεταξύ τους.
Τα λεωφορεία και τα τραμ θα πρέπει να είναι γραμμές πιο πολύ τοπικές που συνδέουν μεταξύ τους συνοικίες.
Νομίζω το Βερολίνο είναι ένα υπέροχο παράδειγμα λειτουργικού δικτύου ΜΜΜ.
Εκεί βέβαια έχουν 9 γραμμές U-Bahn και άλλες πόσες S-Bahn, με τη μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα να έχει 72 ευρώ, δηλαδή διπλή τιμή (προς το παρόν) από τη δική μας αλλά με πολλαπλάσιες υπηρεσίες και φυσικά σχεδόν διπλάσιους μισθούς.
Εκεί έχουν αρχαία; :roll:
Το Βερολίνο (ή εναλλακτικά το Παρίσι) θα έπρεπε να αποτελέσει το πρότυπο για την ανάπτυξη των αθηναϊκών μμμ από την άποψη ότι πρόκειται για μεγάλη πόλη (4 εκ. κάτοικοι νομίζω), και υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία μιας και το μετρό του βερολίνου πρωτοάνοιξε το 1902, 100 περίπου χρόνια πριν το αθηναϊκό.
Δυστυχώς τα εγγόνια μας θα δούνε 7-8 γραμμές μετρό όπως πάει η κατάσταση. Εδώ 1 σταθμό πάμε να κατασκευάσουμε και κάνουμε μήνες και μήνες με καθυστερήσεις στις καθυστερήσεις. Η προέκταση προς πειραιά και καλά θα έπρεπε να είχε δημοπρατηθεί από το 2006 παρακαλώ αλλά λόγο συμφερόντων το πράγμα μέχρι και σήμερα είναι νεκρό. Αν είχανε αρχίσει τότε, το 2013 και καλά θα είχαμε μετρό Πειραιά. Τώρα πάμε για 2016 και αν.
Επίσης για την κίτρινη γραμμή που λένε Περισσός - 'Αλσος Βεΐκου - Πανεπιστήμιο - Ευαγγελισμός - Βύρωνα - Κατεχάκη - Μαρούσι - Λυκόβρυση και καλά αρχές του 2011 θα δημοπρατηθεί, ώστε αρχές του 2012 να αρχίσει η κατασκευή, με χρονική διάρκεια 10 χρόνια.
Επίσης καθυστερήσεις έχουμε σε τραμ και ΗΣΑΠ( όπου εκεί θεωρώ τελείως άσκοπη την κατασκευή των 2 σταθμών Ψαλίδι και Ιλισός.) Νταξ για ΟΣΕ δεν το συζητάμε καν, εδώ κόβουν δρομολόγια από όλη τη χώρα.
Συμφωνώ με Chrisp το κείμενο του Mulder είναι πάρα πολύ ωραία και με βρίσκει 100% σύμφωνο. Μακάρι να έβλεπε κάποιος ιδέες από τους υπ(αν)εύθυνους.
Συμφωνώ με ChrisP για μετρό , απλά ανέφερα τα λεωφορεία γιατί θεωρώ ότι πάσχουν πολύ περισσότερο από τα υπολοιπα μέσα μεταφοράς. Και, δυστυχώς, εφόσον είμαστε πια βέβαιοι ότι το μετρό θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο από όσο αρχικά νομίζαμε, οφείλουμε τουλάχιστον να βελτιώσουμε τα λεωφορεία…
Επίσης, ολόσωστη (κατ’εμε) η παρατήρηση του Angel_Death για τις νέες στάσεις του ΗΣΑΠ. Ο ΗΣΑΠ οφείλει να σταθεί επάξια απέναντι στο μετρό (άλλωστε μετρό γραμμή 1 δε το λένε;) και όχι να προσθέτει στάσεις για να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα υποψήφιων δημάρχων. Δύο νέες στάσεις σημαίνει + 6-7 λεπτά (χρόνος για να φρενάρει, χρόνος στη στάση, χρόνος για να ξεκινήσει πάλι ο συρμός ) σε σχέση με πριν στη διαδρομή Πειραιάς - Ομόνοια που μας ενδιαφέρει και περισσότερο λόγω επιβατικής κίνησης. Θέλουμε γρηγορότερο ηλεκτρικό, όχι πιο αργό.
Απλά τα λεωφορεία είναι πονεμένη ιστορία γιατί μπαίνουν στη συζήτηση παράγοντες όπως υπερπληθυσμός, φανάρια/κυκλοφοριακό, οδηγική συμπεριφορά Ελλήνων (διπλοπαρκάρισμα στην Κηφησίας ρε σκατομαλάκα?).
το θεμα ειναι οτι δν θελουνε ή δν τους ενδιαφερει να βελτιωσουνε και να προσφερουν μια ά εξυπηρετηση στο κοινο,γτ αν θελουνε μια χαρα τα καταφερνουνε.Και φερνω σαν παραδειγμα την περιοδο των ολυμπιακων αγωνων οπου τα παντα κυλουσανε ρολοι…τουλαχιστον το κεντρο τοτε ηταν “παραδεισος μετακινησης”,ολα στην ωρα τους επιπλεον δρομολογια,εξυπηρετηση στα κισε…αλλα ειπαμε μας γραφουνε στα “μαλακά” τους …
επισης συμφωνω 100% με μουλδερ για τα λεωφορεια.μονο με αυτες τις προοπτικες θα…αρχισουν να ειναι ανθρωπινα και να παλευονται και συμφωνω ακομα περισσοτερο με Κρισπ οτι το μετρο ειναι ολα τα λεφτα και θα λυσει απειρα προβληματα στις μετακινησεις ,αλλα που !η αναπτυξη του εχει ρυθμους καρετα - καρετα…
Σχόλιο από imedia
[INDENT]ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.
[/INDENT]Στον ηλεκτρικό σήμερα το πρωί, όταν τέλειωσε η στάση εργασίας, τα σωματεία των εργαζόμενων έκλεισαν τα ακυρωτικά μηχανήματα και έλεγαν στον κόσμο ότι η μετακίνηση θα είναι δωρεάν σαν μια κίνηση στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους και μια προσπάθεια να κερδίσουν την υποστήριξη των επιβατών. [B]Δυστυχώς δεν είχαν ούτε ένα κείμενο να μοιράσουν στον κόσμο για να γίνεται κατανοητό ότι είναι μια απόφαση των σωματείων και όχι της διοίκησης του ΗΣΑΠ.
[/B]
Κυβέρνηση και ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες κάνουν ό,τι μπορούν για να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός και οι απεργίες των εργαζόμενων στα ΜΜΜ να κατασταλούν από τους αγανακτισμένους πολίτες. Γι? αυτό κινήσεις σαν τη σημερινή ή την απεργία που κύρηξαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο εμπόριο την Κυριακή 12/12 είναι σημαντικές.
Δυστυχώς αν και καλή κίνηση, λάθος ο προσανατολισμός.
Aυτο με την καθυστερηση απο τη μπροστα πορτ ατο εχω ζησει στα Γιαννενα oπου μεχρι να μπουν ολοι και να χτυπησουν η να τους το σκισει(δεν θυμαμαι πως ηταν) οι υπολοιποι περιμεναν εξω μεσα στη βροχη(και ειχε κοσμο γιατι πηγαινε στο πενπιστημιο)…Επισης αργουσε ολη αυτη η διαδικασια στις στασεις…Βαλτε τωρα Α2,171,550 να κανουν σε καθε σταση αυτη τη δουλεια…Θα ξεκινας απογευμα και θα φτανεις αυριο…Ουτε οι διαδρομες ειναι οι ιδιες ουτε ο κοσμος στις επαρχιακες πολεις.
Και στην τελικη πιαστηκαμε απο τη μαλακιουλα δικαιολογια περι των ελλειμματων και της αναγκης υψηλου εισιτηριου που μας ειπαν και ζηταμε ηδη λυσης εκτακτης αναγκης.ΟΧΙ.