Μέσα Μαζικού Κειθεδωθισμού

Χμ, για να δούμε μερικά απλά πράγματα:

Μέχρι στιγμής, η χρηματοδότηση των ΜΜΜ έχει δύο πηγές, την κρατική επιδότηση και τα έσοδα απ’ τα εισιτήρια. Αυτή τη στιγμή το κράτος, με τη διευκόλυνση που του παρέχει η δήθεν πίεση απ’ την τρόικα, λέει “μειώνω εγώ την επιδότηση και φάε τον πούλο μαλάκα εργαζόμενε αφού εσύ θα πληρώσεις αυτά που πλήρωνα εγώ μέχρι τώρα”. Έχουμε λοιπόν σαφή μετακύλιση κόστους από το κράτος στον πολίτη, φυσικά χωρίς ίχνος βελτίωσης των υπηρεσιών.

Πάμε τώρα σε πιθανές εναλλακτικές πηγές εσόδων για τα ΜΜΜ:

• Όπως θα έχετε δει, οι σταθμοί του μετρό είναι σαν προθάλαμοι νοσοκομείου. Γκρίζοι μονόχνωτοι χώροι (ΟΚ, σε κάνα δυο κυριαρχεί το κοκκινάκι αλλά δεν έχει να λέει) με υπεράδειους τοίχους. Μήπως, λέω μήπως, να τους χρεώναμε ως διαφημιστικό χώρο? Μήπως στο εξωτερικό είναι τίγκα στις διαφημιστικές πινακίδες? Μιλάμε τώρα για χώρους όπου υπάρχει συνεχής διέλευση ατόμων και με βάση τις πιο απλές αρχές διαφήμισης, είναι πολύ πρόσφορο έδαφος.

• Επιπροσθέτως στο αποπάνω, έχουμε δει στο εξωτερικό ότι οι κεντρικοί σταθμοί των μετρό (αλλά και οι πιο συνοικιακές μερικές φορές) είναι meeting points. Καφές στο χέρι και φαστ φουντ δίνουν και παίρνουν. Σίγουρο κέρδος για όσους στήσουν μαγαζί εκεί, σίγουρο έσοδο το ενοίκιο χώρου για το μετρό. Ring a bell?

• Τέλος πάμε στα λεωφορεία. Καταρχάς, πρέπει να φτιαχτούν λεωφορειολωρίδες σε ΟΛΕΣ τις μεγάλες λεωφόρους. Όχι να μου έχουν την Κηφησίας από Ψυχικό και πάνω χωρίς λωρίδα. Από κει και πέρα με μια γρήγορη ματιά στις λεωφορειολωρίδες, βλέπεις μεν και κάνα λεωφορείο (πού και πού) βλέπεις όμως και ταξί (νόμιμα νομίζω) και ΙΧ (παράνομα). Οπότε τσιμπάς το κάθε αρχίδι που το παίζει έξυπνος οδηγώντας στη λεωφορειολωρίδα και του ρίχνεις ένα 300άρι πρόστιμο, ποσοστό του οποίου (ή και ολόκληρο) πάει στην ΕΘΕΛ.

Αλλά όχι, η μόνη λύση είναι 30%-40% αύξηση για τον εργαζόμενο. Και άμα δεν πληρώσουμε πάμε και φυλακή λέει. Σκατά στους τάφους τους λέω εγώ και ούτε μισό ευρώ μέχρι να το πάρουν πίσω. Και μετά βλέπουμε.

Συμφωνώ και στις 3 προτάσεις σου. Μακάρι να εφαρμοστούν βέβαια…

Κάντε με πρωθυπουργό :!:

Στις επόμενες εκλογές μίστερ.

Chrisp το τρίτο σου πόιντ έχει βάση και νόημα. Tα άλλα δύο είναι άνευ σχολιασμού.

Έλα ρε μαν, αφού το ξέρεις, το θέμα δεν είναι διαχειριστικό.

Φυσικά και δεν είναι διαχειριστικό, τα έγραψα απλώς για να δείξω ότι ακόμα και μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού η “εξυγίανση” (πόσο τραγικός όρος) δεν είναι απραίτητο να γίνει εις βάρος μονάχα του εργαζόμενου. Για να δείξω ότι το “δεν πληρώνω” όχι απλά είναι θεμιτό αλλά επιβεβλημένο από οποιονδήποτε χρησιμοποεί ΜΜΜ και σε όποια πολιτική όχθη και αν βρίσκεται.

Κατά τ’ άλλα δημόσιεςκ και δωρεάν συγκοινωνίες για όλους και τελειώσαμε. :wink:

Μα ήδη υπάρχουν αρκετές προθήκες τόσο στους σταθμούς όσο και στους συρμούς.
Δεν είναι βέβαια σαν το μετρό του Λονδίνου όπου βλέπεις κάτι τέτοιο παντού: [SPOILER][/SPOILER]
Αυτό όμως που βλέπεις σε πολλούς σταθμούς και πολλούς συρμούς είναι άδειες προθήκες. Γιατί? Γιατί ενώ το διαφημιστικό κονδύλι για τις εταιρίες έχει πέσει κατά 25-30% δεν έχουν πέσει ανάλογα και οι τιμές που αξιώνει η Μετρό Α.Ε.

Καλή ιδέα και μάλιστα υπάρχουν καταστήματα ήδη σε σταθμούς μετρό, πχ. Συγγρού-Φιξ. Αλλά δυστυχώς οι φωστήρες που σχεδιάσανε τους σταθμούς δε το σκεφτήκανε με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χώροι για να στήσεις μαγαζί. Αυτή τη στιγμή εκτός από τον σταθμό Συγγρού - Φιξ και του ΗΣΑΠ στον Ταύρο δε νομίζω να έχω δει αλλού καταστήματα [B]εντός[/B] σταθμού.

Αυτό ναι, αλλά προτιμούν να χτυπήσουν την λαθρεπιβίβαση παρά την σωστή τήρηση του ΚΟΚ. Κλασική πια ιστορία στην Ελλάδα… [-X

Αν και όπως σου γράφει και ο Argo η διαφημιστική δαπάνη έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης και το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά μισθώματα, συμφωνώ απόλυτα και με τις δύο προτάσεις σου. Από τα πρώτα πράγματα που μου χτύπησαν στο μετρό από όταν λειτούργησε πριν από 10 χρόνια ήταν αυτοί οι “νοσοκομειακοί” τοίχοι που λες και η απουσία δαιφήμισης. Και μέχρι σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει…

[SPOILER]Ο Chrisp πρότεινε λύση “αγοράς” :yahoo::thumbup: Υeah baby! [/SPOILER]

Εδώ διαφωνώ. O σιγουρότερος τρόπος να πετύχεις συμφόρηση σε όλους τους δρόμους, στενεύοντας τους! [-X
Ήδη και οι λεωφορειολωρίδες που υπάρχουν προβληματικές είναι γιατί αναγκάζουν τον οδηγό ΙΧ να “παρανομήσει” για να πάρει μία δεξιά στροφή σε πολλά σημεία.

Ναι, αλλά όπως εξήγησα δεν είναι προτάσεις, τα γράφω απλά για να δείξω ότι ακόμα και σε αστική οικονομία υπάρχει η περίπτωση να μην πηδήξεις (copyright by Σισέ) αποκλειστικά τον μισθωτό.

Πολύ θα χαρώ να γίνουν παντού λεωφορειολωρίδες και να προκληθεί πρόσκαιρα συμφόρηση στις λωρίδες των ΙΧ. Πιθανόν να το πάρουν έτσι χαμπάρι οι ελληνάρες οδηγοί, βλέποντας τα λεωφορεία να τους προσπερνάνε, ότι πρέπει να κινούνται με τα ΜΜΜ και όχι με το αυτοκίνητό τους ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα και προκαλώντας χάος και ατυχήματα στους δρόμους.

Τώρα όποιος θέλει να στρίψει δεξιά, βγάζει φλας και στρίβει δεξιά, απλά πράγματα. Δε νομίζω στις ευρωπαϊκές πόλεις να είναι βλάκες που έχουν σε ΚΑΘΕ δρόμο bus lanes όπου κυκλοφορούν ΜΟΝΟ λεωφορεία και σταθμεύουν (πρόσκαιρα) τα ταξί.

H λύση για να κάνεις κάποιον να προτιμήσει τα ΜΜΜ είναι να παρέχεις υπηρεσίες που είναι πραγματικά χρήσιμες και καλής ποιότητας και όχι να του δυσκολέψεις την καθημερινότητα με το μέσο που ήδη χρησιμοποιεί. Το Μετρό παρέχει τέτοιες και πολύς κόσμος το προτίμησε από το αυτοκίνητο του για όσες μετακινήσεις μπορούν να γίνουν με αυτό. Το τραμ όχι γιατί είναι αργό και κακοσχεδιασμένο.
Ας μην δαιμονοποιούμε το ΙΧ, η Αθήνα λόγω έκτασης ( με τα προάστια) και μορφολογίας εδάφους δεν είναι μία πόλη που μπορεί να απαλλαγεί εντελώς από αυτό.
Ας αφήσουμε τους πολίτες να επιλέγουν τι θέλουν να κάνουν.
Για το “βγάζεις φλας και στρίβεις”, έλα ένα πρωί σε ώρα κίνησης να το επιχειρήσουμε παρέα στην κάθοδο της Κηφισίας για να στρίψουμε Αλεξάνδρας (και όχι στο Άμστερνταμ…). Αν τα καταφέρουμε χωρίς να “πατήσουμε” λεωφορειολωρίδα, να κάψω το δίπλωμα οδήγησης που έχω εδώ και 20 χρόνια!

Οι υπηρεσίες για τα λεωφορεία συγκεκριμένα, ανεβαίνουν αυτόματα επίπεδο με τη λεωφορειολωρίδα γιατί μειώνεται ο χρόνος μετάβασης στον προορισμό. Σε συνδυασμό με αύξηση συχνότητας κάποιων δρομολογίων θα είναι τεράστια ανάσα, αφού το δίκτυο του μετρό προς το παρόν είναι σε νηπιακό στάδιο.

Εγώ θα έλεγα να ανέβεις εσύ μαζί μου όλη την Κηφησίας μέχρι το δαχτυλίδι ένα πρωί σε ώρα αιχμής, να δούμε τι θα λες μετά που θα χρειαστείς 30+ λεπτά παστωμένος σα σαρδέλα. :lol:

Επίσης εννοούσα “βγάζεις φλας, πατάς λεωφορειολωρίδα για λίγο και στρίβεις”. :wink:

Λες να μην ξέρω; To γιατί ο άξονας της Κηφισίας από την Πανόρμου και πάνω και μέχρι το δαχτυλίδι (που είναι και το business district της πόλης) δεν εξυπηρετείται από το μετρό) είναι μνημείο της αναποτελεσματικότητας του σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ που έκρινε πως ήταν μεγαλύτερη προτεραιότητα η κάλυψη της Μεσογείων. Θα μπορούσε ακόμα και διχάλα να γίνεται και να εξυπηρετούνται και η Μεσογείων και η Κηφισίας. Και θα ήταν και σίγουρα από τις πιό προσοδοφόρες γραμμές.

Στο συγκεκριμένο σημείο αν δεν πατήσεις λεωφορειολωρίδα για τουλάχιστον 40-50 μέτρα δεν έχεις ελπίδα να σε αφήσει ταρίφας ή λεωφορειατζής να στρίψεις… [-X

Στη Μεσογειων τουλαχιστον(που εχει παρα πολλες εξοδους) υπαρχουν ταμπελες που επιτρεπουν τη χρηση λεοφωριολωριδας αν θες να στριψεις στην επομενη εξοδο.Και πρακτικα το κανεις γιατι δεν εχει και συνεχεια λεοφωρεια…Ενταξει οι ταριφες παντου ειναι εμποδιο:p

Οι υπηρεσίες για τα λεωφορεία συγκεκριμένα, ανεβαίνουν αυτόματα επίπεδο με τη λεωφορειολωρίδα γιατί μειώνεται ο χρόνος μετάβασης στον προορισμό

Αυτο ισχύει υπο προυποθέσεις. Αν μου βάλεις λεωφορειολωρίδα σε λεωφόρο με ΔΥΟ λωρίδες και ουσιαστικά θέσεις τη μια εκτός κυκλοφορίας ΙΧ, θα προκαλέσεις χάος. Και τα ΙΧ, όταν βλέπουν ουρές χιλιομέτρων , θα μπουν στη λεωφορειολωρίδα και άρα πάλι από την αρχή.

Μια καλή λύση είναι η ανάποδη ροή των λεωφορείων, δηλαδή λεωφορειολωρίδες που κινούνται αντίθετα με τη ροή κυκλοφορίας του δρόμου. Κάτι τέτοιο έχει γίνει στην Πειραιώς στο ύψος της Ομόνοιας από όσο ξέρω.

Ξέρεις τα πρόστιμα για τέτοιους λόγους (θα έπρεπε να) υπάρχουν.

Όπως επίσης και ο σωστός σχεδιασμός

Ας βγουν τα ταξί από τις λεωφορειολωρίδες πρώτα και μετά το συζητάμε. Ένα ένα τα βήματα.

Σοκαριστικό το στατιστικό των συνδικαλιστών των συγκοινωνιών : το 40% δε χτυπούσε εισιτήριο στο Μετρό το 2009 ενώ όλοι μας εκτιμούσαμε πως οι τζαμπατζήδες δεν είναι πρόβλημα. Περίεργη "σύμπτωση "που 40% ήταν και η αύξηση των εισιτηρίων. Για το “δε πληρώνω” δε την πιάνω ξανά την κουβέντα. Απλά ας ελπίσουμε να μη δώσετε το πάτημα που ψάχνουν μερικοί για 100% ιδιωτικές συγκοινωνίες.

Λεοφωρειολωρίδα σε ένα μέσο που παρασιτεί γιατί ο κόσμος δε θα πληρώνει το εισιτήριο του, δε βλέπω να έρχεται. Και μην ξεχνάτε, πως το να μη χτυπάς εισιτήριο στο μετρό, έχει επιπτώσεις σε όλα τα ΜΜΜ. Το εισιτήριο είναι εννιαίο.

over and out από εμένα.

Σοκαριστικό το στατιστικό των συνδικαλιστών των συγκοινωνιών : το 40% δε χτυπούσε εισιτήριο στο Μετρό το 2009 ενώ όλοι μας εκτιμούσαμε πως οι τζαμπατζήδες δεν είναι πρόβλημα

Από που προκύπτει αυτό το ποσοστό; Γιατί ως τώρα ξέραμε ότι το μετρό έχει το χαμηλότερο ποσοστό λαθρεπιβίβασης από όλα τα μέσα (<5%). Δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύει αυτό το νούμερο, ούτε στα λεωφορεία δεν είναι τόσο.
Το γιατί βγαίνουν κάποιοι συνδικαλιστές και λένε λόγια του αέρα, θα πρέπει μάλλον να μας προβληματίσει.

Τι εννοείς να μην την ξαναπιάσουμε? αφού την ξανανοίγεις :stuck_out_tongue:
Αν έρθουν μειώσεις σε διόδια και εισιτήρια στο “δεν πληρώνω” θα το χρωστάμε…
Αν γίνουν 100% ιδιωτικές οι συγκοινωνίες θα το χρωστάμε στους σοσιαλιστές καπιταλιστές.

Τώρα για το 40% που δεν πληρώνουν εισιτήρια, το άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα από τον Παναγόπουλο. Δε νομίζω ότι ισχύει. Δε το χω παρατηρήσει στην πράξη δλδ. Σε ελέγχους που γίνονται λίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν εισιτήριο. έχει παρατηρήσει κανείς κάτι διαφορετικό?