Αν θες πληροφορική και μόνο(δηλαδή software αλγορίθμους κλπ κλπ) γιατί να βάλεις ΗΜΜΥ;
όχι software μόνο…μ αρεσει το hardware…θέλω να ασχοληθώ και με software αλλά και με την όλη αρχιτεκτονική του υπολογιστή…όταν λέω ηλεκτρολογικά εννοώ καθαρά ηλεκτρολογικά, δηλαδή κυκλώματα που να μην αφορούν τον υπολογιστή… να μην γίνω κλασσικός “ηλεκτρολόγος”… όχι ότι δεν θα μ άρεσαν τα ανάλογα μαθήματα βέβαια… δλδ να μου δίνει η σχολή πιο πολλές δυνατότητες και ειδίκευση στο χώρο των υπολογιστών παρά στα γενικά ηλεκτρολογικά… το λέω γιατί μου είπατε για θεσσ/κη ότι εισαι περισσότερο ηλεκτρολόγος…αν έγινα σαφής:-s
για μηχανολόγους στείλε ένα πμ σε montecristo και karvou αν δε δουν το τοπικ, θα σε διαφωτίσουν
νομίζω έχουν και μερικά ποστς πιο πίσω που αναφέρονται σε μηχανολόγους
Ούτε καν Μηχανολόγους για υπολογιστές. Δεν έχουμε επαφή.
α κι εσυ μηχανολόγος είσαι, σε ξέχασα
Λοιπόν πριν 2 χρόνια ήμουν ακριβώς στην ίδια θέση με σένα. Αυτό το οποίο θες να γίνεις βασικά, αν κατάλαβα καλά, λέγεται Μηχανικός Λογισμικού (Software Engineer αγγλιστί). Απ’ όσο γνωρίζω τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα ακριβώς δεν υπάρχει αλλά απ’ όσα έχω ψάξει το πλησιέστερο που μπορείς να βρεις είναι στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πάτρας (θα συμφωνήσω με τον worst enemy ως προς τη δυσκολία, βλέποντας τα μαθήματα και μόνο, πολλά και δύσκολα ανά εξάμηνο).
Αν κατάλαβα καλά θες τα ακόλουθα:
- Κάποιες βασικές γνώσεις για hardware (λογική σχεδίαση ψηφιακών συστημάτων, βασικά κυκλώματα, ηλεκτρονικά κτλ.) και σήματα
- Μαθηματικά μεν αλλά όχι πολλή φυσική
- Προγραμματισμό
- Θεωρία επιστήμης υπολογιστών (δομές δεδομένων, αλγόριθμοι με τεχνικές σχεδίασης και πολυπλοκότητα κτλ.)
Ε, αν κοιτάξεις τα προπτυχιακά προγράμματα των σχολών που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, πιστεύω ότι θα δεις πως το τμήμα της Πάτρας σου ταιριάζει γάντι. Αν επιλέξεις οποιοδήποτε τμήμα ηλεκτρολόγων θα ‘χεις παραπάνω “ηλεκτρολογικά” μαθήματα που λες εσύ (+ περισσότερη φυσική) και θα πρέπει να φτάσεις τουλάχιστον στο 3ο έτος (γι’ αυτό επιφυλάσσομαι, ας πει κάποιος που ξέρει καλύτερα) για να αρχίσεις να εμβαθύνεις εκεί που θες (π.χ. στο ΕΜΠ με τις ροές κτλ.).
Οπότε κατηγορηματικά απ’ την πλευρά μου, ceid στην Πάτρα.
ΥΓ. Προσωπικά κάνω ό,τι κάνουν κι εκεί αλλά στο εξωτερικό οπότε μπορώ να φανταστώ αρκετά ικανοποιητικά τι έχεις να αντιμετωπίσεις εκεί.
ΥΓ2. Όπου κι αν πας, αν δεν στρώσεις κώλο δε θα δεις προκοπή.
ΥΓ3. Καλή τύχη!
Το ΥΓ2 είναι το ζουμί. Αν δε διαβάσεις και δεν ασχοληθείς και μόνος σου, καμία σχολή δε μπορεί να σου προσφέρει αυτά που θες.
Στους Ηλεκτρολογους Μηχανικους απο τη στιγμη που θα παρεις την κατευθυνση των Μηχανικων Υπολογιστων και μετα νομιζω θα εισαι ακριβως εκει που ζητας.Αλλα τα πρωτα εξαμηνα θα αναγκαστεις να κανεις αρκετα γενικα μαθηματα,με πολλη φυσικη και αρκετα ηλεκτρολογικα οπως λεει και ο λεβιαθαν,αλλα αμα σου αρεσουν αυτα και στρωσεις κωλο φυσικα,δεν θα χεις προβλημα.
Για της Θεσσαλονικης εγω αυτο που ξερω ειναι οτι εχει τερμα περιεργους και κομπλεξικους καθηγητες,αρκετα υψηλο επιπεδο δυσκολιας και,οπως και το ΕΜΠ,ειναι αναγνωρισμενα και αν θες να φυγεις εξωτερικο μετα,οταν παρεις το πτυχιο σου θεωρειται οτι εχεις και Bachelor και Master.Αρα μπορεις να πας κατευθειαν για διδακτορικο,αμα σε ενδιαφερει κατι τετοιο.
Ω ναι.Είναι πολύ κρίμα γιατί η σχολή είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά κάποιοι καθηγητές(όχι και η πλειοψηφία ευτυχώς) απλά θέλουν να σε γ@μήσουν:p. Ευτυχώς ακούω πως στο 3ο έτος μόλις πάρεις τομέα(αντίστοιχο με ροές του ΕΜΠ) στρώνουν τα πράγματα.
Και εγώ βρισκόμουν στην θέση σου(αν και γούσταρα και φυσικές κτλ) και διάλεξα ΗΜΜΥ και μέχρι στιγμής δεν με έχει απογοητεύσει.Τώρα για τις διαφορές μεταξύ των πόλεων δεν γνωρίζω να σου πω(φαντάζομαι παρόμοια πράγματα θα κάνουν).Τα εργασιακά δικαιώματα των τμημάτων της Πάτρας,της Αθήνας,της Θεσσαλονίκης και της Ξάνθης είναι ίδια. Πάντως όπως λένε και τα παιδιά αν δεν στρώσεις κώλο δεν κάνεις τίποτα
Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις… Θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα αν και δεν είχα τόσο θέμα προσανατολισμού…
Δεν θέλω να χάσω τα μαθήματα των ηλεκτρολόγων διότι μου αρέσουν…ηλεκτρολογίες,hardware,αρχιτεκτονική η/υ τα γουστάρω όλα πολύ…
το ίδιο και φυσική:p
απλά εκτός απ το εμπ, που μου προσφέρει όλα όσα ζητάω χωρίς να με χαλάει τίποτα, θα ήθελα να δω ποιοι ΗΜ στην επαρχία θα με ωθούσαν περισσότερο στους υπολογιστές μηχανικός υπολογιστών δλδ παρα ηλεκτρολόγος…κυρίως ανάμεσα σε θεσσ και πάτρα…
σε ό,τι αφόρα μηχανολόγους ρώτησα διότι αφενός τα μαθήματα μου αρέσουν -όχι τόσο όχι των ηλεκτρολόγων, αλλα κ παλι είμαι ικανοποιημένος- και αφετέρου γλυτώνω τα έξοδα που πάνε πακέτο με επαρχίες…
τέλος, διάβασμα θα πέσει εννοείται…αλλά είναι ευχάριστο όταν ασχολείσαι με κάτι που σ αρέσει…
Λοιπον. Σαν υπερηφανος εκπροσωπος της τιμημενης γενιας του ‘95, ηρθε η ωρα σε λιγοτερο απο ενα χρονο απο τωρα, να διαλεξω σχολη για να γινω μορφωμενος και χρησιμος ανθρωπος στην κοινωνια που λεει και η γιαγια μου. Απο πολυ μικρος, ειχα φαει σκαλωμα με αυτοκινητα, αεροπλανα, μηχανες εσωτερικης καυσης (κυριως αυτοκινητων), κινητηρες τζετ και τετοια. Οποτε λογικο ειναι να γουσταρω τρελα το τμημα των Μηχανολογων Μηχανικων στο ΕΜΠ (αυστηρα ΚΑΙ ΜΟΝΟ για οικονομικους λογους, αλλιως δεν θα απεκλεια τις αλλες πολεις), και συγκεκριμενα την κατευθυνση του μηχανικου επιγειων και εναεριων μεσων (οπως την ονομαζει το σαϊτ της σχολης), και μετα λογικα θα την κανω και για καποιο μεταπτυχιακο-διδακτορικο-ο,τι κατσει στο εξωτερικο. Γενικα, απ’ οσο εχω διαβασει και εδω, και αλλου, αλλα και εχοντας μιλησει με αποφοιτους της σχολης, αλλα και με καποιους απο τους καθηγητες που ειχαν ερθει για μια ημεριδα στο σχολειο μας, η σχολη, ειναι σε πολυ υψηλο επιπεδο, εφαμιλλο με πανεπιστημια του εξωτερικου, και υπαρχουν πολυ καλες ευκαιριες για τη συνεχιση των σπουδων τοσο εδω οσο και εξω, καθως και μεγαλη απορροφηση στην αγορα εργασιας.
Στα πιο πρακτικα του θεματος τωρα και επειδη το κουρασαμε με τις παπαρολογιες, πιστευω οτι με λιγο ακομα στρωσιμο κωλου, πιανω ανετα την βαση ακομα κι αν ανεβει, ενω απ’ οσο ειδα στο προγραμμα σπουδων, ειναι ζορικη σχολη, ειδικα οσον αφορα τα μαθηματικα, αλλα εκει δεν υπαρχει προβλημα, γιατι ειναι ισως το καλυτερο μου μαθημα (απο αποψη επιδοσεων και κατα ποσο “τα πιανω”). Η ερωτηση μου λοιπον προς τους μηχμηχ του φορουμ (καρβου, κοζυ, μοντε απ’ οσο ξερω) ειναι η εξης: Αξιζει οσο λενε σαν τμημα, και πως τα βλεπουν τα πραγματα στο θεμα “εργασια” τωρα που χουν τελειωσει?
Αγωνιστικοι χαιρετισμοι και τιγκα hails…
Είναι ίσως από τους λίγους τομείς στην Ελλάδα όπου δεν τον έχει χτυπήσει η ανεργία στην Ελλάδα (δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν πέσει οι μισθοί και όλοι ξυπνάνε με άγχος μήπως απολυθούν/κλείσει η εταιρεία). Από την άλλη, έχει απαιτητικά ωράρια. Όταν μια εταιρεία χρειάζεται Μηχανολόγο, στο 80% των περιπτώσεων τον χρειάζεται άμεσα και θέλει αποτελέσματα as soon as possible. Δεν μπορείς να έχεις ένα καράβι στην μέση του Ειρηνικού γιατί ο Μηχανολόγος ήθελε να δει το ματς και δεν παρήγγειλε το ανταλλακτικό σε ώρα Ιαπωνίας, κλπ. Στο εξωτερικό, δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Είναι από τα top επαγγελματικά αντικείμενα και στην κεντρική Ευρώπη (αν είσαι καλός) μπορείς να ξεκινήσεις μέχρι και με ετήσιο εισόδημα της τάξης των 30.000 ευρώ σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Το καλό του επαγγέλματος είναι πως έχει πολύ broad spectrum. Μπορείς να δουλέψεις από χρηματιστήρια και τράπεζες μέχρι την ΝΑΣΑ και από εταιρεία ενέργειας μέχρι εταιρεία παραγωγής ρούχων. Δουλειά του μηχανολόγου ουσιαστικά, είναι το να δίνει λύσεις σε θέματα που έχουν μέσα δυναμική και ενέργεια. Οι 4 κατευθύνσεις του τμήματος είναι 1) παραγωγής (μαθαίνεις περί ασφάλειας στην παραγωγή, οργάνωση της παραγωγής, κλπ γενικά θα φοράς κουστούμι και από πάνω ίσως στολή εργοστασίου), 2) κατασκευαστών (θα μάθεις να σχεδιάζεις εξαρτήματα και να αποφασίζεις το με ποιες κατεργασίες θα πρέπει να κατασκευαστούν από τις μηχανές και τους μηχανικούς σου), 3) ενεργειακός (μαθαίνεις τα πάντα γύρω από την ενέργεια - εξαιρούνται οι ηλεκτροκινητήρες και οι γεννήτριες) και 4) εναέριων και επίγειων οχημάτων (πολύ δυνατό τμήμα στις στροβιλομηχανές και στις ΜΕΚ, πολύ απαιτητικό όμως - συνήθως όσοι το επιλέγουν είναι πολύ καυλωμένοι και για αυτό έχουν πετύχει και στους τομείς τους).
Γελάω με προβλέψεις Panos_stargazer ότι πιάνει τα μαθηματικά πολυτεχνείου πριν καν τα δει.
Ωραια αναλυση απο τον Καρβου.Με ψιλοεψησε για μηχανολογους.
Εγω επιασα καλα μορια αλλα ειμαι 50 μορια κατω απο την βαση του 2011 τους ηλεκτρολογους μηχανολογους του ΕΜΠ και παροτι λιγο απιθανο να μην πεσει καθολου αρχιζω να ψαχνομαι καλα για δευτερη επιλογη.Σχετικα με τους ηλεκτρολογους αμα μπορει να με διαφωτησει στον θεμα των ροων.Αναλογα με το ποια ροη ακολουθεις παιρνεις και “διαφορετικο” πτυχιο?Η απλα παιρνοντας μαθηματα μιας συγκεκριμμενης ροης σου ανοιγονται κατα καποιο τροπο νεα μεταπτυχιακα που μπορεις να ακολουθησεις?Εχω ακουσει οτι μπορεις να επιλεξεις μια ροη και καποια μαθηματα απο μια αλλη?
Τωρα για δευτερη επιλογη θα βαλω η ναυπηγος η μηχανολογος που με τις περσινες βασεις τα πιανω σιγουρα.Τωρα μου λενε οτι ναυπηγοι και μηχανολογοι τα πρωτα χρονια κανουν σχεδον τα ιδια μαθηματα και οτι ουσιαστικα ειναι μια εξειδικευμενη κατηγορια μηχανολογων.Κλασσικα ακουω απο παντου οτι καλυτερα να προτιμησω ναυπηγους γιατι παιρνει 50 ατομα,η ελλαδα ειναι “τοπ” στη ναυτιλια και αλλα γνωστα επειχηρηματα που αφορουν την “ευκολη” επαγγελματικη αποκατασταση.Ισχυουν λοιπον τα παραπανω?Γιατι εμενα δε μου λενε πολλα?Για καποιο λογο μου φαινεται οτι το τμημα των ναυπηγων λογω αυτης της εξειδικευσης θα ειναι καπως ποιο βαρετο αλλα θελω και τη γνωμη καποιων που γνωριζουν το θεμα γιατι παιζει να λεω μαλακιες.
Το πτυχίο είναι ενιαίο από την άποψη ότι από ότι κατεύθυνση και να βγεις(υπάρχουν 4 κατευθύνσεις με τους ανάλογους συνδυασμούς ροών) το πτυχίο σου δεν θα έχει κάτι παραπάνω από τον άλλο που τελείωσε σε άλλη κατεύθυνση. Τώρα προφανώς δεν θα πας να δουλέψεις στην google ξέρω γω έχοντας τελειώσει ενεργειακός. Σίγουρα τελειώνοντας την αντίστοιχη κατεύθυνση θα έχεις και τις ανάλογες επαγγελματικές προοπτικές.
Τώρα για την επιλογή ροών υπάρχουν 8 κύριες ροές και 4 δευτερεύουσες. Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί που μπορείς να πάρεις. Εδώ στη σελίδα 38 βλέπεις ποιοι είναι οι συνδυασμοί που επιτρέπονται.
Και μία ερώτηση. Ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο από ροές ή απλά σου άρεσε η ποικιλία που υπάρχει;
Βασικα με ενδιαφερουν οι υπολογιστες τοσο απο αποψη λογισμικου οσο και απο αποψη hardware.Δε νομιζω οτι ειμαι απο τωρα σε θεση να διαλεξω μια ροη οπως τις βλεπω στο σαιτ,ας πουμε,παροτι η Ροη που αφορα το λογισμικο(http://www.ece.ntua.gr/index.php?option=com_courses&task=flow&id=2&Itemid=54&lang=el) μου φαινεται οτι ειναι πιο κοντα σε αυτο που νομιζω οτι θελω να κανω.Οπως ειπες ομως η ποικιλια αυτη ειναι ενας εξτρα λογος για να επιλεξω αυτη τη σχολη αφου τοσο οι τηλεπικοινιες οσο και η ενεργεια,για παραδειγμα,ειναι αντικειμενα που με ψηνουν να ασχοληθω.Και ενω αρχικα ημουν κατα καποιο τροπο σιγουρος για το προς τα που θα παω σε περιπτωση που περασω στη συγκεκριμενη σχολη βλεποντας τις ροες(ισως να φταει και ο ενθουσιασμος) ειδα οτι οι περισσοτερες φαινονται τρελα ενδιαφερουσες.Τεσπα ακομα δεν ειναι σιγουρο οτι περασα απλα προτιμω να εχω μια καποια πληροφορηση γιατι συχνα οταν φτιαχνουμε μηχανογραφικο αλλα πραγματα εχουμε στο μυαλο μας για τις σχολες που επιλεγουμε και αλλα προκυπτουν.
Αρχικα, ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες, και αν ημουν ηδη καυλωμενος για πολυτεχνειο, αυτα που μου ειπες με καυλωσαν ακομη περισσοτερο. Βεβαια δεν ξερω κατα ποσον θα ηθελα να μεινω μονιμα στο εξωτερικο, αλλα νταξει μεχρι τα 24 περιπου που θα τελειωνω τη σχολη, εχουμε πολυ καιρο. Οσον αφορα τα bold, να το θεσω εντελως μπακαλιστικα: αυτος που δουλευει σε ενα τμημα μελετης και αναπτυξης κινητηρων στη Ford η σχεδιαζει αεροπλανα για την Airbus εχει τελειωσει καποιο αντιστοιχο τμημα ετσι?
Read between the lines ρε χοουπ…αν μου τα δωσεις τωρα προφανως θα σε κοιταω σαν μπουλντογκ που βλεπει τηλεοραση. Αλλα αν το δεις λογικα, εφοσον ειμαι πολυ καλος στα μαθηματικα τωρα (διαβαζοντας πολυ βεβαια), εαν συνεχισω να διαβαζω και να ασχολουμαι και σαν φοιτητης, δεν βλεπω τον λογο να σταματησω να ειμαι καλος. Τωρα αν πεσω σε μαλακα καθηγητη, με παλουκια και ανουσια θεματα και τα ρεστα, θα πατωσω…και ειμαι γενικα της λογικης, οτι τιποτα δεν ειναι απιαστο, αρκει να ασχολεισαι μαζι του. Και τα μαθηματικα-φυσικες-στατικες-χυσαμεσα του πολυτεχνειου δεν εξαιρουνται…
Αλλο ερωτημα ακομα πιο πρακτικο και απευθυνεται σε οσους αραζουν τωρα τελευταια εκει (γιατι αυτα τα στατιστικα αλλαζουν)
α) Ειναι κοντα η αρχιτεκτονικη με το κτιριο των μηχανολογων (γιατι μπορει να θελουμε να παρουμε ματι τις σοφιστικε αρχιτεκτονισσες)
β) Αρχισαν να περνανε γυναικες (οχι ομως στα προτυπα της ελενης λουκα) στις σχολες περαν των αρχιτεκτονων η αν περασω θα γινω μονιμος θαμωνας της φιλολογιας-φιλοσοφικης?
Νταξει, συμφωνω απλα πες του το πιο νορμαλ, η μεγαλη πλειοψηφια αυτο πιστευει εξαλλου
Για τις αλλες αποριες, Η απαντηση στην πρωτη ειναι καμια σχεση Αρχιτεκτονικη ειναι Πατησιων, ολες οι αλλες Ζωγραφου. Στη δευτερη οπως το δει κανεις, δεν ειναι αισιοδοξα τα πραγματα ,χαχα
Η αρχιτεκτονική είναι στη Πατησίων, οι Μηχανολόγοι Ζωγράφου. Κοινώς, καμία σχέση
Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μην πεις. Αν περάσεις θα καταλάβεις τι σου έλεγα.
Μακάρι να ήταν όλα θέμα διαβάσματος πραγματικά.