βασικα αυτο εννοουσα!!
Βασικά έχετε λίγο κλισέ απόψεις για την θεωρία.Μην πιστέυετε ότι το ροκ και το μέταλ χρειάζονται λίγη θεωρία.Τα σόλο που ακούτε νομίζετε πρόκεται για αυτοσχεδιασμούς πάνω σε κλίμακες απλά?όχι.Τα σόλο για να ακουστούν ωραία και να έχουν το κατάλληλο φίλινγκ πρέπει να στοχέυεις κάποιες νότες που εξαρτώνται από το ακόρντο και το πως θες να ακουστείς(πχ,χαρούμενος,ανατολίτικος,λυπημένος).Άρα η θεωρία χρειάζεται για έναν ολοκληρωμένο κιθαρίστα,για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός συγκροτήματος,ή στο να φτιάξει ένα κομμάτι καλό.Άμα όμως το μόν οπου θέλει να κάνει είναι να παίζει κομμάτια άλλων τότε ας έχει καλή τεχνική και δεν χρειάζεται η θεωρία,αν και άν το κάνει αυτό κάποιος θα καταλήξει άχρηστος γιατί ουσιαστικά θα αναπαράγει μόνο μουσική χωρίς να ξέρει τι παίζει και θα είναι σαν να εκφέρεις μία άποψη για κάτι όχι επειδή την έχει σκεφτεί αλλά επειδή την έχεις αποστηθίσει χωρίς να καταλαβαίνεις τι σημαίνει
Αυτοδιδακτος δε σημαινει ασχετος. Να ξερουμε τι λεμε.
Τωρα οσον αφορα το ποσο σημαντικη ειναι η θεωρια, απλα θα πω οτι ειναι κριμα να’χεις μια ιδεα και να μην εχεις το θεωρητικο υποβαθρο για να την εκφρασεις. Και οποιος καταλαβε, καταλαβε.
δηλαδη ενας κιθαριστας που βγαζει τα αντερα του στη μεταλ και παιζει αυτα που γουσταρει πρεπει να κατσει να μπορει να παιξει και κλασσικα για να ειναι μουσικος?
“Παπαρδέλιο ποστ”:p.Κάποιος που ξέρει θεωρία δεν σημαίνει ότι παίζει κλασσικά.Μπορεί να γνωρίζει θεωρία και να είναι μεταλλάς(ρόουντς πχ).Επίσης μουσικός δεν θεωρείται αυτός που ξέρει και θεωρία αλλά ένας που παράγει καλή μουσική.Το να ξέρεις θεωρία όμως σε κάνει να μπορείς να συνθέσεις πολύ ικαλύτερα από όταν δεν ήξερες καθόλου
στο ροουντσ να σε διορθοσω…ο ροουντσ ακομα και οταν εκανε τεραστια πραματα με τον Οζζυ σκεφτοταν σοβαρα να τα παρατησει ολα για να συνεχισει τις σπουδες του στην κλασσικη…
να σε διορθώσω:p,ήταν στον όζζυ και όχι στους σάμπαθ.Πράγματι σκεφτόταν να τα παρατήσει,αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έπαιξε όμως καλό μέταλ.Χρησιμοποίησε την θεωρία παρα πολύ καλά και έβγαλε τραγουδάρες(βέβαια είχε και το ταλέντο):p.Αλλά βοήθησε και η θεωρία
φιξντ…πως μ ρθε κανεις δεν ξερει το σαμπαθ…
ε ναι ρε βοηθαει…αλλα δεν ειναι αποκλειστικα αυτο π σε κανει μουσικο οπως λεει ο αλλος
το οτι μπορει να παίξει αυτά που γουστάρει δεν τον καθιστά,μουσικό!
πλεον,οι πιο πολλοί,εχουν το guitar pro και οτι βλέπουν παίζουν.
αλλα μουσική δεν ειναι 1ο-3ο-5ο ταστο.
ενας μουσικός για μένα ειναι
να διαβάζει παρτιτούρα
να ξέρει θεωρία/αρμονία με οτι συνεπάγεται(ντικτέ,σολφεζ κλπ)
να ξέρει ενα οργανο πολύ καλά,να ασχολείται με διαφορα ειδη μουσικής
και αν εχει και έμπνευση για να βγάζει δικά του κομμάτια τοτε ειναι μάγκας
το οτι υπάρχουν είδωλα που δεν ειναι μουσικοί,ειναι αλλο θέμα
__“Ναι μεν, ΑΛΛΑ…”
__Αν όμως δεν ξέρει ούτε που πέφτει το ντο στο πεντάγραμμο, αλλά έχει συνθέσει με το αφτί αριστουργήματα, ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣ και ας λέει και ο μεγαλύτερος καθηγητής θεωρητικών Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ.
__ΒΕΒΑΙΑ, δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα μεγαλύτερα αριστουργήματα τα έγραψαν άνθρωποι που ήξεραν ΠΑΡΑ πολύ καλά θεωρία -για να μην πούμε πως την εξέλιξαν κιόλας…
για το πρωτο ομως,πες κανένα παράδειγμα
πάντα,πίσω απο κάποιον που δεν κατέχει τα θεωρητικά, υπάρχει κάποιος “θεωρητικός”
πχ.james hetfield με cliff και kirk hammett
και ακομα το πιο τρανταχτο παράδειγμα ειναι το master,που το κομμάτι με το πρωτο solo,το έγραψε ο cliff
__Ε, τώρα που είπες Metallica και James, μου ήρθε το One. Ενα μικρό αριστουργηματάκι.
__Πάντως γι’ αυτό και πρόσθεσα την τρίτη παράγραφο… Γιατί άλλο το να μην είμαστε απόλυτοι και άλλο το τι συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Αλλά ξέρεις, έκανα μερικές αναγωγές στο μυαλό μου και γέλασα σκεπτόμενος φανταστικές ιστορίες (συγνώμη, διαστροφή του επαγγελματος, χαχα!) σε εποχές που δεν υπήρχε πεντάγραμμο και να κάθεται π.χ. ο ένας νεάταρνταλ να παίζει θείες μελωδίες και “παπάδες” στην σκαλιστή του φλογέρα και ο άλλος να του λέει “εε, στονάρεις λίγο στις μεσοχαμηλές, και κάνε ένα τρανσπόρτο ένα τόνο κάτω, ξυρίζουν οι ψιλές σου… και στην φλογέρα δεν είσαι και τίποτα το φοβερό, οι αρμονικές σου άφαντες, -σκάλισέ το μου σε μία πλάκα να τσεκάρω, έχω πάρει Αντίστιξη ΙΙ” :lol:
Ρε παιδια οταν λεω θεωρια δεν μιλαω απαραιτητα για θεωρια κλασικης μουσικης.Εχει πολλες επεκτασεις το θεμα.Και μπορεις να μαθεις μονος σου και με δικο σου τροπο.Παρολαυτα ειδικα σε μουσικες που υπαρχει αυτοσχεδιασμος υψηλου επιπεδου δεν μπορεις να ανταπεξελθεις χωρις θεωρια
πρεπει να ειναι η μεγαλυτερη μαλακια που εχω δει μεσα σε αυτο το φορουμ…#-o
και ταυτοχρονα το παιρνω σαν προσβολη…δηλαδη εγω που εχω για μουσικα ειδωλα αυτους τους “μη-μουσικους”??αν θελεις φιλε κατσε σπασε τα ματια σου διαβαζωντας θεωρια και μαθαινωντας ολες τις ελασσονες αναποδα…αλλα τετοια πραματα μη λες…ειναι προσβολη…
οκ ρε φίλε,αυτη ειναι γνώμη μου.μην φας αμα δεν θες.
πάρε πχ τον cavalera απο sepultura/soulfly.
πέρα απο πέμπτες,δεν ξέρει να παίζει τίποτα άλλο.
θα τον κατατάξεις με ανθρώπους σαν τον petrucci?
να ο petrucci και να ο cavalera.#-o
επίσης,με αυτην συγκρισή,ξεκαθαρίζω ποιοι στην καθημερινότητα ειναι μουσικοί και ποιοι αποκαλούνται μουσικοι.
ps.και,να πορώνομαι άγρια με τον κύριο cavalera
φίλε παπαρδέλα
αμα εσυ θεωρείς κάποιον που κάνει μερικα χρόνια κιθάρα,και μαθαίνει τα κομμάτια μεσα απο τα ταμπλατούρες(γιατι δεν μπορει να διαβάσει παρτιτούρες) μουσικό,αντε και βγάζει μερικά δικά του τότε παω πάσο.
εγω εχω αναλύσει τι εννοώ μουσικό σε προηγούμενα posts.
τωρα αν προσβλήθηκες,τι να πω
και οπως σου είπα,o cavalera ειναι και προτυπο δικο μου,αλλα για ονομα του θεου,οχι για τις ικανότητες,ουτε για την συνθετική του ικανότητα αλλα για την έμπνευση του.
εχεις δικιο φιλε δεν γινονται ολοι μουσικοι…
εμεις τα μουσικα αποβρασματα παπαρδελα δεν πρεπει να μιλαμε
δεν πιάνω το υφος σου.
αμα θες να πεις κατι,πεστο με επιχειρήματα.
ο καθένας μπορει να κάνει ειρωνία
__Ελα παίδες (Κώστα, Παπαρδελοmaster), cool down. Δε θα μαλώσουμε εδώ για “είδωλα” -απόψεις ανταλλάσουμε, μη το τραβάμε στα άκρα. Οπως σας λέει και ο ίδιος, γουστάρει τρελά τον Καβαλέρα αλλά βλέπει πως “περιορίζεται” το ταλέντο του στις φόρμες που του “βγαίνουν” εύκολα και δε μπορεί να σπάσει κάποιες “νόρμες” που έχει φτιάξει γιατί του λέιπει η θεωρεία.
__Βέβαια, πολλοί, ανοίγουν τους οριζοντές τους “αναγκαστικά” μαθαίνοντας να παίζουν τραγούδια άλλων, π.χ. αν είσαι πολύ καλός παίχτης και μάθεις να παίζεις τα μέρη του Romeo (Symphony X) βελτιώνεσαι και ανοίγεις τους ορίζοντές σου… Αν μετά ακούσεις και Mac Alpine παίρνεις μαζί με τις σρεντεργιές και λίγο από jazz /fusion και ανοίγεις τους ορίζοντές σου.
__Ομως, αν δε διαβάσεις για να καταλάβεις ΤΙ κάνεις αντιγράφοντας αυτούς και ΠΩΣ το έκαναν αυτοί, χάνεις τη μισή από τη γνώση και δεν μπορείς να πεις πως μετά μπορείς να το κάνεις δικό σου και να αναπαράγεις αυτό το στιλ με παραλλαγές κλπ, θα μπορείς απλά να παίξεις “ίδια” τα μέρη του MacAlpine και του Romeo και τίποτα παραπάνω. Π.Χ. σα να έχεις μάθει με τέλεια με προφορά κλπ έναν μικρό διάλογο στα Ιαπωνικά από μία ταινία, να έχεις μάθει και τι σημαίνουν όλα αυτά που λες, να ξέρεις τι περίπου λές κλπ. Αλλά δε θα μπορείς να πάρεις αυτές τις λέξεις και να τις χρησιμοποιήσεις για να φτιαξεις άλλες προτάσεις, δικές σου. Κάτι θα μπορέσεις να χαζοπείς που να ψιλοείναι Ιαπωνικό (ενώ πριν δε θα μπορούσες να πεις τίποτα), αλλά θα σου λείπει η γραμματική, Η ΘΕΩΡΕΙΑ για να το πεις σωστά.
__Τώρα, αυτοί που ξέρουν εξαιρετικά ΘΕΩΡΕΙΑ, ή γραμματική, μπορούν όχι μόνο να χρησιμοποιούν εξαιρετικά αυτή τη νέα γλώσσα, αλλά ίσως μπορούν να πλάσουν και καινούργιες λέξεις ή φράσεις και να πάνε τη γλώσσα αυτή πιο μπροστά.
__Νομίζω πως κάτι τέτοιo θέλουν να πουν οι φίλοι που υποστηρίζουν την άλλη άποψη και ας μην τα παίρνουμε προσωπικά όλα. Αλλωστε, κι αυτοί κουνούν το κεφάλι ρυθμικά με τον Καβαλέρα, τον Χέντφιλντ και τους άλους και λένε, “πω-πω, τι έγραψε πάλι το παλικάρι, θεός!” 8)
__Ο μέγιστος Jaco Pastorius (o μόνος και λευκος και ηλεκτρικός μπασίστας που μπήκε στο σχετικό hall of fame -3 άτομα εχουν συμπεριληφθεί όλα κι όλα!), ήταν αυτοδίδακτος και δεν “ήξερε” θεωρεία και όμως έπαιζε τις κάλτσες του. Οταν όμως άρχισε να μελετάει θεωρεία (παρόλο που δε γούσταρε και ήδη έπαιζε ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ), τότε ήταν που πραγματικά εξελίχθηκε και που έσπασε τα όρια του ηλεκτικού μπάσου και επιρρέασε αμέτριτους άλλους μουσικούς (πολλοί ίσως να μη το ξέρουν κιόλας).
__Φαντάζεστε μερικά απ’ αυτά τα είδωλα να ήξεραν τον δρόμο να αναπτίξουν το τεράστειο φυσικό τους ταλέντο;
__Δε θέλω να είμαι θεωρητικόπληκτος (θυμάμαι κι εκείνη τη φοβερή ταινία με τη Μελίνα Μερκούρη και τον απίστευτο μπουζουκτσή που κάποιος τον πρόσβαλε πως δε ξέρει νότες και είχε κλειστεί στην τουαλέτα και αρνούταν να βγει να παίξει γιατί ήταν ανεπαρκής, και του είπε η ηρωίδα, “τα πουλιά που κελαϊδούν, ξέρουν νότες;”), και δε μπορώ να ακούω “δεν είσαι μουσικός” (ΔΕΝ μιλάω γι’ αυτούς που απλά αναπαράγουν σαν μηχανές, υπερμάχομαι κάποιους απ’ αυτούς που γράφουν), ΑΛΛΑ, να ξέρουμε και τι λέμε.
ποιο σωστα δεν θα μπορούσες να τα πεις
και επισης ποτε δεν είπα οτι ανήκω απο τους “θεωρητικόπληκτοuς”
χαλαρωστε