Εκκλησία

*η ιδεα οτι υπάρχει θεός και μας έφτιαξε για να ασχολούμαστε με αυτόν, είναι ηλίθια…
άσε που υποβιβάζει τον θεό…ένας θεός που δημιουργεί για να ασχολείσαι με αυτόν , τον κάνει “λίγο”

silent, σε ένα ντετερμινιστικό σύστημα όπως μάλλον είναι αυτό στο οποίο ζούμε, καμιά επιλογή δεν είναι ελεύθερη, ή έστω απόλυτα ελεύθερη. επίσης, το να είναι οι γονείς, ή ο οποιοσδήποτε, εκεί δεν λέει κάτι από μόνο του. το γιατί είναι εκεί λέει πολύ περισσότερα. αλλά αυτά είναι οφφτόπικ. worst, τι σου φαίνεται ηλιθιότητα;

Απλά προσωπικά, για να “γεμιζω” προτιμώ ν’ ασχολούμαι και να αφιερώνω χρόνο σε πράγματα περισσότερο “χειροπιαστά”, που θα τα ζήσω εκείνη ή κάποια άλλη μελοντική στιγμή κανονικά, και όχι μόνο στη σφαίρα του μυαλού μου. Κοινώς δε μ’ εμπνέει να ασχοληθώ με πράγματα αυλα, που δεν υπάρχουν ή που δεν έχω δει ή ή ή. Θα μου πει βέβαια κάποιος γιατί ασχολείσαι ή γιατί ασχολείται κάνεις μεγαλό μέρος τη ζωής του με αυλα πραγματα οπως οι ιδεες της επαναστασης, της ανατροπης, κλπ, που στη τελικη μπορει ποτε να μη γινουν χειροπιαστες, αλλά εκεί πέρα τουλαχιστον ολα εξαρτωνται απο τον ανθρωπο, σε καθε μετωπο, και οχι απο κάποιον Θεο, ή κάτι άλλο θείο, οπότε κάθε ελπίδα για μένα ή για τον χ, ψ, αποκτά πραγματικές διαστάσεις.

Εξηγησε το λιγο, δεν μπορω να καταλαβω τι εννοεις.

Συμφωνω κι εγω με τον worst. Μια τετοια αφοσιωση σε κατι οπως ο Θεος μου φαινεται κατι ηλιθιο σε πολλα επιπεδα. Πρωτα απ’ολα ουτε ο ιδιος ο Θεος δε νομιζω οτι θα ηθελε κατι τετοιο. Ειναι αυτο που ειπε ο crimson. Επειτα, δε βρισκω καν καποιο λογο σε τετοια αφοσιωση. Να εγκαταλειψεις τα παντα και να απομονωθεις δοξαζοντας ολη μερα τον κυριο ξερω γω, γιατι? Για να ειναι ευχαριστημενος στο τελος της ημερας? Για να εισαι εσυ ευχαριστημενος στο τελος της ημερας? Για να γεμισεις το καρμα σου? Απλα το να πιστευεις σε αυτο που πιστευεις σαν μια κοσμοθεωρια και παραλληλα να ζεις τη ζωη σου φυσιολογικα δεν ειναι αρκετο? Οπως ειπε και ο worst, το να αφοσιωνεσαι σε αλλα πραγματα οπως ιδεες που θα κανουν τον ανθρωπο ή την κοινωνια καλυτερη ειναι διαφορετικο. Δεν βλεπω ομως κανενα σοβαρο λογο για κατι τετοιο οταν γινεται για τον Θεο ή μια θρησκεια γενικα.

Πες τα ρε τσακαλε ! :smiley: :wink:

Ακριβως, πολυ ουσιαστικη παρατηρηση.
Ο καθενας μας μπορει απλα να προεκυψε απο ενα συνηθισμενο καθημερινο sex των γονιων του, χωρις αυτοι να ειχαν προγραμματισμενο οτι ‘‘κανουμε σεξ για να φερουμε ενα παιδι στον κοσμο’’. Για να το πουμε ωμα και κατανοητα, [U]πανω στην καυλα δυο ανθρωπων προκυπτουμε ολοι μας[/U], αρα το να σεβομαι και να αγαπω καποιον απλα και μονο γιατι ειναι βιολογικος μου γονεας δεν μου λεει απολυτως τιποτα. Το [U]πως[/U] και το [U]γιατι[/U] της μετεπειτα συνυπαρξης παιδιων-γονιων, που λεει και ο somn, ειναι που μετραει.

Εχω καταληξει στο οτι η πλειοψηφια των μοναχων αλλα και των κοινων ανθρωπων, απλα ‘‘δοξαζουν’’ απο φοβο προς το αγνωστο και με ιδιοτελεις σκοπους, δηλαδη ‘‘αγαπουν’’/’‘υμνουν’’ τους αγιους/τον χριστο/την παναγια, απλα γιατι προσδοκουν να τους το αντιγυρισει με καποιο οφελος στη ζωη τους.
Ελαχιστοι ειναι αυτοι που μπορουν πραγματικα να συναισθανθουν το μεγαλειο ‘out there’ και προφανως απο κει και περα η οποια σχεση τους με τα θεια ειναι διαφορετικη και πιο ουσιαστικη σε σχεση με τον σκοταδισμο και τη διαστροφη του ρασου.

Τι λέτε ρε μάγκες…

Οτι αγαπά ο καθένας κάνει… Δεν το βρίσκω [B]καθόλου [/B]ηλίθιο να αφιερώνεις χρόνο στον θεό σου με προσευχές κτλ… ίσα ίσα είναι θαυμάσιο και έχει βοηθήσει πολύ κόσμο.

ηλίθιο είναι να κάνεις πολέμο στο ονομα του…

Ηλίθιο είναι να ασπάζεσαι την τρομοκρατία των θρησκευτικών αρχόντων…

Ηλίθιο είναι να βάζεις όρια στον τρόπο ζωής σου σύμφωνα με αυτά που γράφει ένα κωλόχαρτο…

Και σας μιλάει ένας άθεος / βλάσφημος τύπος…

Έχετε λίγο πιο ανοιχτά μυαλουδάκια…

Αλλο το να αφιερωνεις χρονο για προσευχες κλπ και αλλο να τα παρατας ολα και να ζεις μονο και μονο για να υπηρετεις το θεο. Στη συγκεκριμενη περιπτωση, τετοια αφοσιωση δε τη θεωρω ανοιχτομυαλη. Μαλλον το αντιθετο.

μα πως γινεται ενας αθεος, να αποδεχεται τον θεο καποιου αλλου? Γιατί έμμεσα αυτό κάνεις, με το να θεωρείς θαυμασίο κάποιος να αφοσειώνεται στο θεο του.

Γιατι ο καθενας εχει δικαιωμα να εχει τις ιδεες του και να κανει ο,τι γουσταρει στη ζωη του με τη προυποθεση να μην ‘‘εισβαλει’’ στα πιστευω των αλλων. Που ειναι το περιεργο; Μια χαρα λογικο το βρισκω.

και αυτό λεγεται αθεισμος?

Το αντιθετο του αποδεχομαι δεν ειναι λιντσαρω, τραμπουκιζω, βλασφημω. Ειναι απορριπτω. Προς αποφυγη παρεξηγησεων,

timeous, εννοώ την πιθανή αιτιοκρατία που υπάρχει στο σύμπαν, αλλά κυρίως την απουσία πραγματικής ελεύθερης βούλησης. νομίζω οι αποφάσεις μας είναι αποτέλεσμα των γονιδίων μας, του περιβάλλοντός μας (το οποίο θα φέρει ή όχι στην επιφάνεια τα χαρακτηριστικά τα οποία θα κληρονομήσουμε) και της όποιας τυχαιότητας. λίγο πολύ το ότι εσύ είσαι αποφασιστικός, δυναμικός κ.λπ. δεν είναι πραγματικά δική σου επιλογή.

όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα, καλά τα λέει ο λάη, εσείς μπορεί να γουστάρετε να ζείτε αλλιώς, χειροπιαστά, υλιστικά ή όπως θες πέστο, αλλά εγώ δεν είμαι εσείς. επίσης, προφανώς και η πνευματικότητα, η πίστη και λοιπά δεν έχουν να κάνουν (μόνο) με τη θρησκεία. διαφορετικό πράγμα ο ασκητής χριστιανός από τον παππά της γειτονιάς, άλλο πράγμα ο eckhart κι άλλο ο Διογένης. ακόμα, worst, δεν μπορείς ούτως ή άλλως να ζήσεις εκτός του μυαλού σου, ό,τι αντιλαμβάνεσαι το αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά από κάθε άλλον γιατί το ζεις μέσα στο δικό σου μυαλό.

Καλά είναι προφανές το τελευταίο που λες. Ούτε προσπάθησα ποτέ να αποσπαστώ απ’ το μυαλό μου, ούτε και το θέλω. Αλλά να δημιουργώ πρόσωπα μες στο μυαλό μου, τα οποιά να ευχαριστώ, γι’ αυτό που είμαι, για ό,τι έχω, για ό,τι κάνω το βρίσκω παράλογο για να αποφύγω πάλι τον χαρακτηρισμό “ηλιθιο”. Φυσικά δε θα το απαγορευσω σε κάποιον, αλλά δε θα το θεωρήσω και θαυμασια πράξη. Μαλλον λυπηρη θα την χαρακτίριζα την πράξη. αλλα αποψεις ειναι αυτες, για καποιον αλλον ειμαι κι εγω λυπηρος.

Επίσης όταν ανεφερα κάτι “χειροπιαστό”, δεν είχα στο νου απαραίτητα κάτι το υλιστικό… Τουλαχιστον όπως το βλέπω εγώ.

Δεν εχει σχεση με το γεγονος οτι ειναι αθεος, απλα μπορει να καταλαβει τι βλεπει καποιος σε μια θρησκεια, ποια ειναι τα θετικα που μπορει να αντλησει απο αυτη και το δεχεται για τους συνανθρωπους του απο τη στιγμη που μπορει να εχει μονο θετικη επιρροη. Δεν εχει σχεση με αθεισμο το συγκεκριμενο, μοναχα με σεβασμο και κοινωνικη συνειδηση για το πως μπορει μια κοινωνια να λυσει τις διαφορες της και να ζησει καλυτερα μακρια απο κομπλεξ κι ανοητες διαφορες.

επίσης ο θεϊσμός δεν είναι ένα πράγμα. επίσης, ο θεός θεότητα εξορισμού δεν είναι παππούς με γένια, αλλά ακόμα κι αυτό να είναι και παράλογο να είναι και ηλίθιο να είναι, το πρόβλημα πού είναι δεν βλέπω. αντίθετα, βλέπω πως αυτοί που περνάνε για λογικοί είναι πιο επικίνδυνοι από τους παράλογους.

αφου και παραλογο μπορει να ειναι και ηλιθιο μπορει να ειναι και ο,τιδηποτε αλλο δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Απλά την γνώμη μου είπα. Ως ανθρωπος δε περναω ετσι τον χρονο μου.

Ναι δεν αντιλεγω. Προσωπικά όμως δε λειτουργώ μόνο με τη λογική.

Δειτε ξανα το βιντεακι που ειχε ποσταρει ο νεκρο και πειτε μου οτι ειναι κατι το “υγιες”.
Μην μπερδευετε τα σωβρακα με τις γραβατες. Αλλο πραμα το να πιστευει καποιος σε κατι και αλλο αυτο το πραγμα. Κι εγω ειμαι αθεος και αποδεχομαι τα πιστευω του οποιουδηποτε αρκει να ειναι ειλικρινη και οχι βεβιασμενα οπως γινεται στις οργανωμενες θρησκειες και να μην επηρρεαζουν την κοινωνια σε ασχημο βαθμο, παρ’ολο που δεν τα συμμεριζομαι. Αλλα τετοια αφοσιωση σε κατι που δεν απαιτει ή χρειαζεται αφοσιωση τη θεωρω ανουσια και κομματακι ηλιθια.

Η θετική επιρρόη ποιά είναι, ο φόβος ας πούμε??? Γιατί κακά τα ψέματα αυτή τη στιγμή δε μιλάμε για τις ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν καταφέρει να φτάσουν σε υψηλότατα επίπεδα πνευματικότητας, αλλά για τον μέσο έλληνα χριστιάνο. Ντάξει αν αυτοί οι “πιστοί” συμβάλλουν στην υγιη λειτουργία της κοινωνίας και διαμορφώνουν τη ζωη οπως τη θελουμε παω πασσο. Να τη χαιρεστε.

αυτό που δείχνει το βιντεάκι δεν έχει καμιά σχέση με την ουσία οποιαδήποτε πίστης, αυτά είναι παρατράγουδα της “υγιούς” κοινωνίας. worst, είπες τη γνώμη σου κι εγώ τη δική μου, αλλά αν το ψάξεις λίγο θα δεις ότι η γνώμη σου και η γνώμη μου είναι μια επίθεση λόγω ανασφαλειών/φόβων. και να ξεκαθαρίσω ότι προφανώς και εδώ δεν αναφέρομαι στο να αντιδράσεις σε κάτι όπως αυτά που δείχνει το βίντεο, αλλά να σπεύσεις να χαρακτηρίσεις ηλιθιότητα την διαφορετική αντίληψη κάποιου.

Οκ το ξερα απ’ την αρχη ότι από την λέξη ηλιθιος ξεκίνησε η αντιπαραθεση μας…:stuck_out_tongue: Δεν ξερω αν ειναι επιθεση λογω φοβου/ανασφαλειας, απλά δε βρίσκω νόημα, και το οτι δε βρισκω νοημα σ’ ολα αυτα δε θα λεγα οτι με φοβιζει και τοσο.