..Με λίγα λόγια

Σχεδόν double post, γιατί μπορώ και έχω πολύ χρόνο. :sunglasses: Θα μπορούσα να γράψω για οποιοδήποτε album των Depeche Mode, αλλά θα γράψω γι’αυτό που έχει το αγαπημένο μου ever τραγούδι.

download (5)

Music For The Masses, ο 6ος δίσκος τους μέσα σε διάστημα 6 χρόνων από το 1981 ως το 1987. Δικαίως όταν λέμε Depeche Mode σκεφτόμαστε έναν από τους καλύτερους frontman ολων των εποχών, αλλά οι Depeche Mode είναι αυτός ο weirdo που λέγετε Martin Gore. Η συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών τους είναι γραμμένη από αυτόν και το Music For The Masses είναι εξ’ολοκλήρου δικό του. Από τα προηγούμενα 5 album τους, φαινόταν με το τι είδους συγκρότημα έχουμε να κάνουμε με τραγούδια όπως τα Photographic, Stripped, People Are People, Shake The Disease, Everything Counts, Master And Servant και ότι είναι ένα album μακρυά από το να κάνουν το ξεπέταγμά τους.

Για πολλούς αυτό το album είναι το Violator. Δύσκολη επιλογή, γιατί το Violator έχει πολλά hits μαζεμένα και είναι το τελευταίο κομμάτι που χρειάζονταν για να φτάσουν στην κορυφή. Το Music For The Masses το βάζω εγώ ένα κλικ πιο πάνω γιατί είναι το επιστέγασμα όλων των προηγούμενων album τους πριν το πάνε ένα βήμα παράλληλα και όχι προς τα πάνω, θα μπορούσες να τα πεις και δίδυμα αδέλφια.

Για μένα αυτός είναι ο πρώτος τεράστιος δίσκος τους, αφού είναι ένας άρτιος δίσκος, ηχητικά και καλλιτεχνικά. Ο Gahan πάντα είχε άψογη φωνή αλλά τώρα λειτουργεί καλύτερα από ποτέ μες στο σύνολο, οι συνθέσεις είναι στην ίδια περίπου κατεύθυνση με αυτό που παίζουν αλλά φαίνονται πιο ολοκληρωμένες στο σύνολο τους και γενικά είναι ένα album επαγγελματίων χαρισματικών μουσικών που δε γράφουν μόνο με το ταλέντο τους, αλλά έχουν και την εμπειρία να δώσουν ένα ολοκληρωμένο αριστούργημα.

Το album περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία για τα οποία έγιναν γνωστοί, το χορευτικό στοιχείο, τους περίεργους ήχους, τη μαυρίλα στην ατμόσφαιρα και το πως καταφέρνουν να τα συνδυάσουν όλα αυτά ταυτόχρονα. Γενικά οι Depeche Mode δεν είναι συγκρότημα που μπορείς να το κατηγοριοποιήσεις, είναι οι Depeche, παίζουν μουσική που γράφουν οι Depeche και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο να ισχυριστούν ότι το έχουν πολύ λίγα συγκροτήματα.

Never Let Me Down Again: Το αγαπημένο μου ever κομμάτι, δεν έχει υπάρξει μία φορά που να το έχω ακούσει και να μη με πιάσει, όποτε και να το ακούσω. Απλά υπέροχο.

The Things You Said: Το αγαπημένο μου τραγούδι που τραγουδάει ο Gore ( μαζί με το Home του Ultra ). Θέλει αρχίδια για να έχεις μια από τις καλύτερες φωνές στο σύμπαν και να μη τη χρησιμοποιείς συνέχεια, αλλά είπαμε το συγκρότημα είναι αυτός. “How can a view become so twisted” κάθε φορά ανατριχίλα.

Strangelove: Ένα από τα καλύτερα τους και πιο αναγνωρίσιμα τους τραγούδια και δικαίως. Υπάρχουν δύο version, προτιμήστε να ακούσετε όχι τη single version, αλλά την πιο μεγάλη και πιο αργή. Ένα από τα αριστουργήματα τους.

Sacred: Άρχισα να γράφω πολλά γι’αυτό το κομμάτι, αλλά τα έσβησα και θα πω περιμένω να το διασκευάσουν οι Ghost.

Little 15: Ένα δύσκολο τραγούδι, με λίγο αμφιλεγόμενους στίχους και το αγαπημένο του Gahan στο δίσκο. “That was Alan’s, like, schooling, his musicianship. He’s a fantastic piano player. And I don’t think we appreciated that at the time.”, τα λόγια του Gahan για τον Alan Wilder, μέλος των Depeche Mode ως το 1995, που έδωσε τον τόνο και την κατεύθυνση του κομματιού. Έχει παιχτεί 3 μόνο φορές ζωντανά!

Behind The Wheel: Το 2ο αγαπημένο μου κομμάτι στο δίσκο, γιατί μου μοιάζει σα να συνδυάζει τα Photographic και Just Can’t Get Enough, έχει τη χορευτική διάθεση σε πολύ πιο σκοτεινό ύφος. Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές έχω ακούσει τις ιδέες του σε πιο σύγχρονα pop κομμάτια. What a banger!

I Want You Now: Οι ήχοι των ανάσων προέρχονται από sampling σε πορνταινίες. Αυτό και μόνο αρκεί να καταλάβεις το τι πραγματεύεται το κομμάτι. Οι δεύτερες φωνές είναι απλά γαμάτες, ο Gahan δίνει την καλύτερη ερμηνεία του σε αυτό το δίσκο.

To Have And TO Hold: Άλλο ένα κομμάτι που χρωστάει την ύπαρξη του στον Alan Wilder, αφού αυτός άλλαξε εντελώς το demo του Gore και το έφερε στα πλαίσια του album, πιο ατμοσφαιρικό και σκοτεινό. Η version του Gore ( Spanish Taster ) βρίσκεται στα extra και μου φαίνεται και καλύτερη να πω την αλήθεια, έχει πολύ περισσότερη μελωδία αλλά δεν ταιριάζει στο mood του album.

Nothing: Ένα άψογο τραγούδι από την αρχή ως το τέλος, μοιράζεται ιδέες με το Strangelove τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά. Το groove στο ρυθμό είναι σήμα κατατεθέν των Depeche, για να έρχεται η φωνή του Gahan και να σε μπερδεύει ως προς τι πρέπει να κάνεις.

Pimpf: Instrumental? Ναι, για τέτοια μπαντάρα μιλάμε που όχι μόνο λέει στο Gahan δε θα τραγουδήσεις σε αυτό αλλά δε θα τραγουδήσει και κανένας. Πέρα απ’την πλάκα, οι Depeche έχουν διάφορα instrumentals, το συγκεκριμένο δεν ήταν να μπει στο δίσκο αλλά ως b-side του Strangelove ( όπως και τα περισσότερα instrumental τους είναι b-sides ), αλλά τους άρεσε τόσο πολύ που το βάλανε στο δίσκο και ήταν και το intro κομμάτι για τις συναυλίες τους στο tour του δίσκου. Trivia, έτσι αποκαλούνταν η Hitler Youth, δηλαδή η νεολαία του Ναζιστικού κόμματος και σύμφωνα με τον Wilder “This music reflects the political climate that was occurring at the time of the rise of Nazism”.

Για όσους true πιστεύουν ότι είναι φλωριές αυτά, ας κάνουν τη χάρη στον εαυτό τους να τους δούνε live ακόμη και τώρα που πλησιάζουν τα 60. Ο Dave Gahan είναι ο καλύτερος frontman που έχω δει ποτέ από κοντά, σόρι James.

8 Likes

Σε λατρεψα λιγο παραπανω μονο και μονο για αυτο, ειναι ισως και μενα το αγαπημενο μου κομματι απο Depeche Mode, αν και η δηλωση αυτη ειναι αρκετα τολμηρη, καθως σιγουρα το εχω πει και θα το ξαναπω για 10 τραγουδια τους τουλαχιστον, με μεγαλυτερο ανταγωνιστη το:

Του οποιου ειναι αριστουργηματικες και οι δυο εκδοσεις.

Υπερεπος το Little 15 ακριβως οπως ειναι.

Παιρνουν και οι δυο 11 στα 10 ως frontmen. Ο Gahan μας εχει ακυρωσει μια συναυλια σε Αθηνα, αλλα τους ειχα δει πριν απο αυτην ουτως ή αλλως, και ετσι δεν στεναχωρεθηκα πολυ (επισης ειχα μπει τζαμπα σε αυτην που ακυρωθηκε, οποτε /care)

Πολυ δυσκολη αποφαση. Γι αυτο και θα βαλω και σε αυτα τα δυο 11 στα 10, πολυ απλα γιατι μπορω. Δεν θα συμφωνησω ποτε με το obsession του κοσμου να βγαλει το Απολυτα Καλυτερο στα παντα, σε αρκετα πραγματα, ειδικα στις τεχνες, εχεις 2 ή 3 ή και 8 Ισαξια Καλυτερα.

Δεν εχω δωσει καρδουλα πιο γρηγορα. Απο τις πιο αγαπημενες μου μπαντες διαχρονικα και εντελως απο το πουθενα.
Depeche_Mode_-_The_Singles_86-98

Καπως βρεθηκε τυχαια αυτο στα χερια μου το 1998, και απο τοτε εγινα ενθερμος φαν. Δεν θυμαμαι ακομα γιατι βρεθηκε στην συλλογη μου. Αλλα ξερω οτι το αγαπησα και το λατρεψα οσο λιγα CD το 1998. Δεν θυμαμαι ουτε να το αγοραζω, ουτε να μου το δανειζουν, ουτε να μου το κανουν δωρο, αν και ειμαι σιγουρος κατα 99% οτι το τελευταιο ειχε γινει. Ισως για καποια γιορτη ή γενεθλια ή κατι.

2 Likes

Τυχαία το άκουγα συνεχώς την προηγούμενη βδομάδα, σίγουρα στα αγαπημένα μου 10 rock albums μου για 21ο αιώνα κι (έχω την εντύπωση) αρκετά υποτιμημένο ή έστω not celebrated όσο θα έπρεπε.

Το “You Think I Ain’t Worth a Dollar…” είναι κλασικό κομμάτι με επήρεια Pavlov’s dog για μένα: Με το που ακούω τον ρυθμό των ντραμς (του-του-του-πα, του-του-του πα, του-του-του-πα) και το υπόκωφο ριφ της κιθάρας, ανεβαίνει η αδρεναλίνη μου. Εκπληκτικό κομμάτι για live:

The Sky is Fallin’: Λατρεύω τα πιο Kyuss κομμάτια τους, must επιλογή για καλοκαιρινό road trip με ανοιχτά παράθυρα σε ερημικό τοπίο.

Για το Gonna Leave You, έχεις δίκο. Γειτνιάζει πολύ με Brit rock revival, θα μπορούσε να το είχαν γράψει οι Kaiser Chiefs. Όπως και τo Another Love Song μοιάζει γραμμένο από Last Shadow Puppets :upside_down_face:

Πλιζ ελάμπορεϊτ.

Σωστό κι όντως κρίμα.

3 Likes

Ήταν απλή επαγωγική σκέψη χωρίς ιδιαίτερη αξία, δε μ’αρέσουν τόσο οι Nirvana για να έχω ακούσει όλη τη δισκογραφία τους, το drumming σε αυτό το κομμάτι είναι από άλλον πλανήτη άρα είπα είναι το καλύτερο drumming που έχει παίξει ποτέ ο Grohl. Αυτός δεν έπαιζε drums στο album? Μην έχω γράψει καμιά πατάτα, δεν κάθισα να κάνω info check, χρησιμοποιώ από μνήμης πράγματα πολλές φορές :stuck_out_tongue:

Μ’αρέσει πολύ αυτό το uptempo και η ένταση στα drums, όταν το τραγούδι δεν είναι τόσο έντονο γενικότερα και η δυναμική του προέρχεται από αυτά. Ένα επιπλέον παράδειγμα για την παραπάνω πρόταση είναι η διασκευή του Shadowplay από τους Killers.

Τρεις ωρες ειναι ολη κι ολη :stuck_out_tongue:, ασε που στον πρωτο δισκο δεν παιζει καν ο Γκρολ

EDIT: ακουσε την

3 Likes

Λες να έχουν τόσα κρυμμένα διαμάντια σε τρεις δίσκους? Έχω ακούσει πολλά με μια πρόχειρη σκέψη, Polly, Heart Shaped Box, Rape Me, Lithium, Dumb, Pennyroyal Tea, Drain You, Breed, School, Milk It πέρα απ’τα 4-5 κλασσικά τους. Απλά δεν έχουν περάσει ποτέ το benchmark μου το οποίο είναι να τα βάζω σε playlists ή στο κινητό εκτός από το Where Did You Sleep που δεν είναι καν δικό τους, δεν είναι καλό σημάδι αυτό :sweat_smile: Δε θα πω ποτέ “Α θέλω να ακούσω Nirvana”

Λεω να ακουσεις το Nevermind, ολοκληρο και κατα προτιμηση οχι απο το κινητο σου, για να καταλαβεις και την υπερπαραγωγαρα του Butch Vig. Κι αν εισαι οπτικος τυπος, δες ειτε τη συναυλια απο το Reading το '92, ειτε αυτην εδω.

6 Likes

Και λίγα λες και εσύ. :stuck_out_tongue:

Και με ξέρεις την σχέση μου με τις παραγωγές ε…:stuck_out_tongue:

1 Like

Ειπα να γραψω τη λεξη με κεφαλαια, αλλα μετα σκεφτηκα “ασε, μη μας πουνε και γραφικους” :stuck_out_tongue:

2 Likes

Ε ρε μανία βραδιάτικα :stuck_out_tongue: Δε μ’αρέσει η grunge όσες φορές κι αν έχω προσπαθήσει, ούτε Nirvana, ούτε Pearl Jam, ούτε Alice In Chains, ούτε Soundgarden, ούτε Foo Fighters ή Audioslave. Κάποια τραγούδια ναι, αλλά ως εκεί για μένα.

1 Like

Ξέρεις, ο Γκρολ έχει παίξει ντραμς σε τουλάχιστον άλλες 10 μπάντες ε :sweat_smile:

1 Like

Άσε τα λέω εγώ :stuck_out_tongue:

Ναι αλλά έχει παίξει καλύτερο drumming από το A Song For The Deaf??? :laughing:

1 Like

Πάντως σίγουρα εσύ δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις :stuck_out_tongue:

4 Likes

Καλά ρε παιδιά, άλλη φορά θα γράφω to the point χωρίς ποιητική αδεία, εγώ φταίω που κάνω κατάθεση ψυχής

4 Likes

Έχει παίξει και εδώ ε

4 Likes

Ο ορος grunge ειναι κατα βαση γεωγραφικος προσδιορισμος, οι καημενοι οι Νιρβανα πανκ παιζανε οι ανθρωποι. Ενταξει, δε σου ειπαμε να τους ακουσεις και ΤΩΡΑ-ΤΩΡΑ, αλλα εχε στο πιαω μερος του μυαλου σου να ξαναδοκιμασεις. Που ξερεις, μπορει ετσι να ανοιξει ο δρομος να εκτιμησεις και τους υπολοιπους μεγαλους της σκηνης, που ειναι ολοι καλυτεροι κιολας :sunglasses:

1 Like

Γνωστά ειν’ αυτά ρε… απλά ο μικρός έχει μπλέξει τώρα σε σπείρα με σπουργίτια…

Συμβουλή: απομακρύνσου από το πληκτρολόγιο για τις επόμενες 8 ώρες. You’re only making it worse! :laughing:

4 Likes

Δε μου λέει κάτι, μετά το Nevermind θα το ακούσω :stuck_out_tongue:

Pearl Jam, άραζα πίσω με μπύρες και έπιανα θέση για Kasabian, τι έχεις να πεις γι’αυτό?

Και τα πήγαινα τόσο καλά γαμώτο ως τώρα, beef με όλο το fan club για τους ήρωες της εφηβικής ηλικίας άνοιξα απ’ότι φαίνεται :stuck_out_tongue:

Πολύ συμφωνήσαμε, το μάτιασα.

1 Like