Το 2006 ηταν μια απο τις πιο δυσκολες χρονιες, λογω μιας μνημειωδους ερωτικης απογοητευσης, και το χειροτερο σε τετοιες καταστασεις δεν ειναι το να εισαι στεναχωρημενος, αλλα το να νιωθεις εντελως κενος, και σαν να μην εχει νοημα τιποτα.
Ηταν μια μεταβατικη περιοδος, κατα την οποια ολα τα μεγαλα ή κλασικα ή εστω καπως δημοφιλη συγκροτηματα στον σκληρο ηχο περνουσαν μια φαση επαναπροσδιορισμου και εψαχναν τι ακριβως πρεπει να κανουν τωρα, μετα απο μια δεκαετια πειραματισμου, ειδικα στον ατμοσφαιρικο ηχο.
Καπως ετσι ταυτιζομαι με τους Amorphis. Αυτην την μπαντα την αγαπησα οσο γινεται να αγαπησει καποιος κατι απο το 1999 εως το 2006, με τον ιδιο ακριβως τροπο που αγαπησα κι εκεινο το κοριτσι δηλαδη. Και το 2003 εφερε εναν δισκο για την μπαντα, ο οποιος ηταν γλυκυτατος και γεματος στοργη, αλλα ελειπε η φωτια που ειχαν στα προηγουμενα 5-6 χρονια. Ακριβως δηλαδη οπως και η φαση με το κοριτσι. Ο χωρισμος με τον πολυαγαπημενο μου Pasi Koskinen ηρθε καποια στιγμη κατα την διαρκεια του τελματος, καθως ειναι ως γνωστον ενας περιεργος χαρακτηρας, και ο χωρισμος με το κοριτσι ηρθε καποια στιγμη στις αρχες του 2006 (και μετα ξανα στο τελος του 2006, γιατι… γιατι οχι?).
Το Eclipse των Amorphis ηταν το soundtrack της ζωης μου (μαζι με μερικα ακομα) για ολοκληρη την χρονια του 2006. και τα αμετρητα συναισθηματικα σκαμπανεβασματα της. Εκτος απο αυτο, ειναι και ενας πραγματικα εξαιρετικος δισκος, ο οποιος τολμω να πω πως ειναι ο καλυτερος δισκος τους κατα την εποχη Tomi Joutsen.
Οπως σε καθε δισκο των Amorphis, η θεματολογια ειναι συμπαντικη, περιγραφει την στενη σχεση του ανθρωπου με την φυση, σε στελνει σε ταξιδια σε βουνα, σε ρυακια, σε δεντρα, σε ουρανους, σε γαλαξιες και στο κεντρο ενος ενεργου ηφαιστειου, για να κανεις παρεα με τον Περκελε.
Στις πρωτες νοτες του Two Moons, ενας πιο συνηθης εαυτος μου θα ειχε ξενερωσει λογω των μπρουταλ φωνητικων, μονο που αυτο το ασμα ειναι τοσο μα τοσο εκπληκτικο, που δεν μπορω να παραπονεθω ουτε για την παραμικρη νοτα. Οι Amorphis εκαναν μια αλλαγη-ρισκο τοτε, επιστρεφοντας σε ενα καπως πιο παλιακο στυλ, βαζοντας ομως και καινουρια στοιχεια στον ηχο τους, και το κυριοτερο, δινοντας τεραστια βαρυτητα στο songwriting. Αυτη η αποφαση τοτε ηταν καπως περιεργη μεν, 14 χρονια και 7 επιτυχημενους δισκους μετα φανταζει ολοσωστη δε.
Τα House Of Sleep και Born From Fire ηταν, ειναι, και θα ειναι, τα δυο χιτακια του δισκου που με πηγαινουν αυτοματα στις βραδιες του 2006 στις οποιες ακουγα τον δισκο και μου εδινε δυναμη να μπορεσω να νιωσω ξανα το οτιδηποτε. Ειμαστε ολοι γεννημενοι απο φωτια και οσο κι αν θελει το σπιτι να μας κρατησει σε υπνο, λαμπουμε οταν ερθει η σωστη στιγμη. Βαζουμε στο μιγμα και λιγο Under A Soil And Black Stone για να ολοκληρωθει η αλχημεια, και καπως ετσι αρχιζει ο δισκος και εξυψωνεται σε αριστουργημα.
Το Perkele λοιπον, ειναι ενα τραγουδι ανομοιο με οτιδηποτε αλλο, και θα μπορουσε να θεωρηθει η ατυπη συνεχεια του Greed απο το αγαπημενο μου Tuonela. Δεν δεχομαι απο κανεναν ανθρωπο στον κοσμο να δηλωσει οτι ακουει και γουσταρει Amorphis, αν δεν λατρευει τραγουδια οπως το Perkele. Γιατι μπορω.
Για το Smoke τι να πει κανεις. Το κρυμμενο διαμαντι του δισκου, για το οποιο δεν μιλουσε πολυς κοσμος οταν πρωτοβγηκε, και τωρα πλεον θεωρειται κλασικο απο τους φανς των Amorphis. Δε θα κουρασω πολυ με τα υπολοιπα τραγουδια, αλλα θα κανω μια ειδικη μνεια στις ριφφαρες του Leaves Scar, και στην εκπληκτικη ατμοσφαιρα του Empty Opening.
Συνολικα αυτος ο δισκος για μενα σηματοδοτει ενα νεο ξεκινημα στην ζωη μου, οπως ηταν ενα νεο ξεκινημα και για τους Amorphis. Σε αυτα τα 14 χρονια ακολουθησαν πολλα και για μενα και για αυτους, αλλα εκεινη ηταν η κομβικη στιγμη. Και τωρα 2020 μιαμιση δεκαετια μετα, ακομα αναρωτιεμαι μια φορα το τριμηνο αν πρεπει να παω να πω στο κοριτσι πως μαλλον μιας και ειναι κι αυτη μονη της, πρεπει να καταληξουμε μαζι Amongst Stars, αυτη με το Pleasures της Lancome να γινεται ενα με το σωμα μου για ολοκληρη την μερα μετα απο εκεινες τις βραδιες, κι εγω με οτιδηποτε ηταν αυτο που την κανει να με θυμαται ακομα μια στο εξαμηνο. Μαλλον θα ειμαστε για παντα δυο φεγγαρια σε δυο διαφορετικα πλανητικα συστηματα ομως.
ΥΓ1. Να ακουτε Amoprhis. Κανει καλο. Ακομα και με τον Joutsen, κι ας μην ειναι Koskinen.
ΥΓ2. Αν δεν εχετε δει ποτε στην ζωη σας ολικη εκλειψη ηλιου, να δειτε.
ΥΓ3. Εσα Χολοπαηνεν και Τομι Κοηβουσααρι, σας ευχαριστω