Συγκροτήματα δυσανάλογα δημοφιλή στην Ελλάδα

Πρόκειται για ένα θέμα που με είχε απασχολήσει στο παρελθόν, και μιας και είμαστε όλοι… μαζεμένοι εδώ αυτό τον καιρό, ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις!

Λοιπόν, είναι κάποια συγκροτήματα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας, δυσανάλογα με αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, ή έστω στις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου. Δεν λέω ότι δεν το αξίζουν να τα αγαπάμε, τον λόγο γιατί συμβαίνει ειδικά εδώ ψάχνω να βρω.

Θυμάμαι να διαβάζω ότι “η μουσική των Τάδε “μιλάει” στην καρδιά των Ελλήνων fans”, αλλά μου φαινόταν απλοϊκή αυτή η προσέγγιση. Τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι κι αυτό θέμα promotion – με κάθε έννοια του όρου!

Για να μιλήσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα, τι κοινό έχουν π.χ. οι Kreator, Running Wild, Rage, Helloween, Gamma Ray, Destruction, αλλά και Skyclad; Εκτός από το ότι είναι (ή ήταν, αφού κάποιοι από αυτούς βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας τα τελευταία πολλά χρόνια) εξαιρετικά δημοφιλείς στη χώρα μας (όπως και στην Γερμανία), ανήκαν όλοι για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικότερης περιόδου της καριέρας του στο δυναμικό της γερμανικής Noise records.
Τω καιρώ εκείνω η Noise είχε σοφά σκεφτεί να επενδύσει σε πιο “περιφερειακές” αγορές όπως η ελληνική. Έτσι, προωθούσε τα συγκροτήματα της στην Ελλάδα και τα έφερνε (με την εξαίρεση των Helloween, αλλά αυτοί είχαν ξεφύγει από το status των υπολοίπων) για live σε καιρούς ακραίας συναυλιακής ανομβρίας χτίζοντας, ουσιαστικά χωρίς σοβαρό ανταγωνισμό σε αυτό το επίπεδο, ισχυρό fanbase – σκεφτείτε μόνο ότι μέχρι το Painkiller οι Judas Priest υπολείπονταν σε δημοφιλία όλων αυτών.

Θα μου πείτε αυτό συνέβαινε στα eighties - early nineties, και τώρα όλα είναι προσβάσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού κλπ. Ναι, αλλά κάποιος που σήμερα ξεκινάει να ψάχνεται, από έναν ωκεανό μουσικής πληροφορίας και υπερπροσφοράς θα πάει πρώτα σε αυτά που ακούει από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι είναι καλά. Και όντως αξίζουν τα συγκεκριμένα, οπότε αυτή η τάση ανατροφοδοτείται.

Άλλο παράδειγμα: οι Psychotic Waltz! Εξαιρετικά αγαπητοί εδώ, κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι, όπως κατέστη προφανές όταν επέλεξαν να δώσουν εδώ δύο από τις ελάχιστες μαραθώνιας διάρκειας συναυλίες το 2012, με τις υπόλοιπες να είναι… στην Γερμανία (πάλι αυτοί;)
Μια πιθανή εξήγηση; Κάποια στιγμή το ΜΗ είχε κυκλοφορήσει με δώρο το CD του A Social Grace (ναι, υπήρξε εποχή που έδινε τέτοια δώρα)! Έτσι, ο συγκεκριμένος θεϊκός δίσκος έφτασε σε πολύ περισσότερα σπίτια και αυτιά απ’ ότι θα κατάφερνε μέσω των πωλήσεων του, και μοιραία, αφού πρόκειται για μεγαλειώδες δημιούργημα, γοήτευσε πολλούς που δεν θα το είχαν πάρει είδηση διαφορετικά.

Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις συγκροτημάτων που είναι πολύ μεγάλα εδώ και μου ξεφεύγουν τώρα – δεν μιλάμε για κάτι Maiden και Metallica να επαναλάβω, αυτοί είναι τεράστιοι παντού!

8 Likes

Ε Warlord πρώτα και κύρια.

8 Likes

Πραγματι ισχυει και για τους warlord αυτο, αλλα ειναι και ειδικη περιπτωση λογω ελληνικης καταγωγης του Tsamis.

Καποτε τα cd του hammer ηταν ενας πολυ ωραιος τροπος να μαθαινεις μπαντες και ενιοτε βαζανε φοβερα cd- το καλυτερο ολων για μενα (απο οσα τευχη εχω αγορασει- δεν ειμαι φανατικος) ειναι το φανταστικο Heart of the Ages των In the Woods

Ενδιαφερον τοπικ Ian!

6 Likes

(όλοι ξέρουμε γιατί συνέβη, αλλά κανένα παράπονο όπως και να χει) :lock:

8 Likes

Επίσης ας παραδεχτούμε πως η Ελλάδα και μόνο συντηρεί τους Αης Ντερθ τόσα χρόνια.

10 Likes

Σε πηραν τα χρονια και θελεις να νιωσεις παλι εφηβος? :slightly_smiling_face:
Τελος off topic

1 Like

:rofl:

θα χει πλακα παντως αν κι αυτοι στα γεραματα αρχισουν τις περιοδειες στα χωρια οπως οι αλλοι που αφορουν και αυτοι το τοπικ (οι οποιοι βεβαια στα νιατα τους ηταν τεραστιο ονομα οχι μονο εδω)

1 Like

Οι Αναθεμα μεχρι την επιτυχια που εκαναν στην μετα-Natural Disaster εποχη ειχαν πολυ μεγαλη απηχηση στην Ελλαδα σε σχεση με τον υπολοιπο κοσμο. Grave Digger φυσικα αλλο ενα ονομα που ερχεται στο μυαλο.

8 Likes

Καποτε γεμιζαν το Ροδον :open_mouth: πλεον βεβαια εχει περασει αυτη η εποχη

Εξου και η διασκευη που εχουν κανει στο Ελλας του Παπακωνσταντινου

Στο ενα και μοναδικο live που τους εχω δει (1999 αν θυμαμαι καλα) το ειχαν παιξει στο τελος του encore. Ηταν λιγο cringe αλλα ειχε φαση “Ελλας Τι τα γκενεν φιλγλγλγεμου μεμαςςς”

3 Likes

Ηταν ομορφη καλτ στιγμη το Ελλας, εννοειται.

2 Likes

Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα από τους Puressence.

9 Likes

Πωπω ναι, επίσημος αντιπρόσωπος των rock fm/red fm στην Ελλάδα.

Ωραίο topic!

Νομίζω έχει πολύ σχέση με την χρονική περίοδο.Iced Earth σίγουρα.Gamma Ray επίσης.Paradise Lost τρελή στήριξη.Anathema ακόμα και στα πολύ κάτω τους.Grave Digger, Kreator.WASP μέχρι τα τελευταία καραγιοζιλίκια.Scorpions και Deep Purple από πιο κλασσικούς.Οι περισσότερες από αυτές τις μπάντες είναι κλινικά νεκρές στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και στην υπόλοιπη Μεσόγειο.Εδώ και στην Λατινική Αμερική θα γέμιζαν τίμιους χώρους.

Στα καλά των ειδήσεων του Star είχαν πάρει φοβερή δημοσιότητα οι Tokyo Hotel λόγω φάσης των emo, και οι 30 seconds to mars λόγω Leto.Θυμάμαι ότι δούλευα σε μια συναυλία των τελευταίων στα εισιτήρια και παίζει να είναι η χειρότερη συναυλία που έχω δει στην ζωή μου.Οι τύποι ξεκάθαρα να κοροιδεύουν τον κόσμο όντας headline act και παίζοντας καθαρή ώρα κάνα 40λεπτο.

2 Likes

Πάρα πολύ ωραίο θέμα. Μπράβο @Ian_Metalhead.

Νομίζω ότι -εμμέσως, πλην σαφώς- έχετε ήδη δώσει ένα στίγμα αναφορικά με το πού εντοπίζεται (όχι όμως αποκλειστικά) το αίτιο αυτού του φαινομένου. Περιοδικά και μουσικές εκπομπές, κατά τις δεκαετίες των ‘90s και ‘00s. Θες λόγω των πάρε-δώσε με τις δισκογραφικές, θες λόγω των υποκειμενικών γούστων του κάθε μουσικού συντάκτη ή της προσωπικής σχέσης/φιλίας με την μπάντα και πάει λέγοντας… Πολλά από τα «κραυγαλέα» ονόματα τα έχετε ήδη αναφέρει.

Πρόχειρα, μού έρχονται στο μυαλό 3 ονόματα προς συζήτηση. Saxon, Nevermore και Anathema. Πάντα τηρουμένων των αναλογιών της δημοφιλίας τους στο εξωτερικό, ε;

Για τους Saxon, θα έλεγα ότι οι Έλληνες λάτρεις τους (εμού συμπεριλαμβανομένου) θα πρέπει να ανάβουν ένα κερί στη μνήμη του μακαρίτη του Κουτουβού, ο οποίος πάλεψε πολύ (δικαίως) να τους «περάσει» στο κοινό. Αν μη τι άλλο, ο κλασσικός και «ζεστός» τους ήχος φαίνεται ότι «κόλλησε» πολύ καλά με τα εν Ελλάδι μουσικά γούστα. Το “Best of Saxon” βινύλιό μου έχει «λιώσει» από τα αμέτρητα παιξίματα.

Για τους Nevermore, θεωρώ ότι το MH τούς «έσπρωξε» αρκετά (επίσης, δικαίως), προβαίνοντας αρκετές φορές σε υπερβολές, πιθανόν και λόγω της προσωπικής σχέσης και φιλίας των ιθύνοντων του περιοδικού με μέλη της μπάντας.

Στους Anathema εντοπίζεται ο παράγοντας Χ, ο οποίος δεν επιτρέπει να ορίσουμε το media-κό σπρώξιμο ως βέβαιο παράγοντα αποδοχής από το Ελληνικό κοινό. Εδώ το σπαραξικάρδιο του πράγματος φαίνεται να ταιριάζει γάντι με τα γενικότερα γούστα του κοινού (ή έστω ενός τμήματος αυτού). Απλά, στους Βρετανούς βρέθηκε το ελαφρώς «βαρύτερο» στοιχείο. Πόσους και πόσους «φασαίους εντεχνοκουλτουριάρηδες» δεν έχετε συναντήσει που πίνουν νερό στο όνομα της μπάντας;

Κατά συνέπεια, ορμώμενος από τον παραπάνω αστάθμητο παράγοντα Χ, ήτοι του τι μας αρέσει σαν κοινό σε γενικές γραμμές, ή καλύτερα τι μας ταιριάζει σαν άκουσμα (πάντα γενικεύοντας, δεν αναφέρομαι στα ιδιαίτερα μουσικά γούστα του ατόμου), έχουμε δει και περιπτώσεις ενισχυμένων σπρωξιμάτων που απέτυχαν να καταστήσουν τις μπάντες υπέρμετρα δημοφιλείς, όπως π.χ. στην περίπτωση των Cradle of Filth. Και μην ακούσω τίποτα για το είδος τους, γιατί θα ανταπαντήσω με Rotting Christ.

Επίσης, απορίας άξιον είναι γιατί οι Dream Theater κάνουν τόσο γκελ στην Ελλάδα, την ώρα που πολλοί αγνοούν τι εστί Rush. Αλλά αυτή είναι μία άλλη(; ) συζήτηση για το αντίστροφο topic, δηλαδή συγκροτήματα που λατρεύονται στο εξωτερικό και αγνοούνται στην Ελλάδα. Εκτός βέβαια, και αν ο @Ian_Metalhead επιτρέπει αυτήν την παρέκταση στο παρόν topic.

8 Likes

The Tea Party

Ζουνε απο Αυστραλια, Καναδα και Ελλαδα.

Αξια διατριβης η περιπτωση τους.

Επισης Paradise Lost, που γενικα στο εξωτερικο τους ειχαν του πεταματου για 15 χρονια και αν και εχουν παρει τα πανω τους απο το 2015, ακομα παραμενει μεγαλυτερος πυρηνας η Ελλαδα σε σχεση με τις αλλες χωρες, επ ουδενι δεν θεωρουνται μεγαλο ονομα στο εξωτερικο εδω και 20 χρονια και βαλε. Εμεις για καποιο λογο στηριζαμε σταθερα ολα τα χρονια.

4 Likes

Skyclad

3 Likes

περα απο τα συγκροτηματα που μαθαμε απ’ τον Κοκκινοπουλο, δυο καλα παραδειγματα ειναι οι Archive και ο Matt Elliott

2 Likes

19 post και ακόμη να αναφερθούν οι Manilla Road, οι Brocas Helm, Doomsword??? Κοινώς σχεδόν όλο το UTH!

3 Likes