Φαγητό - Συνταγές, Προτάσεις, Φωτογραφίες, Γεύσεις

Μερες προσπαθω να θυμηθω μια φοβερη πιτσαρια που χαμε δοκιμασει πριν χρονια κ δεν μου ερχοταν. Μου την θυμισαν τα παιδια εδω
Pizza Plain

Pizza Plain
231 555 0955

Pizza Plain - Google Suche

2 Likes

Pizza plain = μόνο τριτη-παρασκευη για λίγες ώρες και με μεγάλη αναμονή/no delivery, καληνύχτα

Την Κολχίδα δεν τη γνωρίζω

Οταν ειχαμε παει παντως πιτσα plain ειχαμε εξυπηρετηθει γρηγορα κ ηταν υπεροχη. Παει καιρος βεβαια οποτε μπορει να χει χειροτερεψει κ να μαζευεται λαος

Ξεθάβω, μιας και το Σάββατο παίχτηκε μεγάλη μπάλα στον Ιωνικό στη Νέα Ιωνία (#αχακαλόε) - σκάω και link που βρήκα μόλις από gastronomo για extra content - και οκ, κάποτε τέτοια topics ήταν και ο λόγος να μπω forum :stuck_out_tongue: :

ΓΑΜΩ τις ψαροταβέρνες, καλές μερίδες (για Αθήνα ειδικά δεν το συζητώ), καλή ποιότητα και πάνω από όλα καλές τιμές (80 ευρώ 4 άτομα και φάγαμε τον κώλο μας/πήραμε όλα τα basics πλην 1-2).
Γαρίδες στη σχάρα - σαρδελίτσες - μπακαλιάροι απόλυτο must, από τα υπόλοιπα (τα πιο βασικά και random) μου έμειναν οι πατάτες οι τηγανητές (που συνήθως δεν πολύ-τρώω αλλά οι συγκεκριμένες ήταν λες και τις έτρωγα στο χωρι’ο πριν 30 χρόνια), ενώ μοναδικό κομσί-κομσά πιάτο το κριθαρώτο θαλασσινών -εννοείται το ξεπάστρεψα με συνοπτικές είχε όμως μέσα υπερβολικά καπνιστό τυρί που επισκίαζε τα πάντα.
ΓΑΜΩ τις ατμόσφαιρες (90s vides all over με καλό λαϊκό πρόγραμμα και ωραίοι τυπάδες οι μαγαζάτορες και σερβιτόροι) που ενισχύεται full από την περιοχή και τα vibes της, δίπλα σε πλατεία Αγίου Γεωργίου (για κάποιον που μένει Παγκράτι/Καλλιμάρμαρο ειδικά και έχει πήξει στην χιπστερίλα + μεγαλωμένο σε μια εκ των πλέον λαϊκών συνοικιών του Ηρακλείου, όποτε κατεβαίνω προς Αιγάλαια, Ιωνίες, Κορυδαλλούς κτλ και χώνομαι σε στενάκια, νιώθω λες και είμαι σπίτι μου)

Αυτά, ναι - να πάτε όσοι ψήνουν ψαρικά και δεν θέλουν να ξοριστούν πολύ/εκτός Αθήνας

10 Likes

Αυριο λεω να κανω μακαρονια με κιμα. Ενα φαι που λατρευω και που σχεδον ποτε δεν το κανω ιδιο με την προηγουμενη φορα. Συχνα πυκνα ρωταω φιλους και εχθρους πως τα φτιαχνουν για να βρω την τελεια συνθεση.
Για πειτε και σεις οποιος δεν βαριεται. Τι κρεας βαζετε συνηθως, τι ντοματα (αν βαζετε), ποια ειναι τα αγαπημενα σας μπαχαρικα, λαχανικα, τυρι κτλ κτλ κτλ ?? Εμπνευστε με για αυριο!

Η δική μου προσέγγιση:

Κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά, ας πούμε 700-750 γρ είναι υπεραρκετά για ένα πακέτο μακαρόνια, ίσως και παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται αλλά εγώ θέλω πολύ κιμά.

Ένα κρεμμύδι ξερό μεγάλο, ψιλά καρέ, τσιγάρισμα σε δυνατή φωτιά. Μετά ρίχνω τον κιμά και συνεχίζω σωτάρισμα και τρίβω και ένα καρότο μέσα. Πιπέρι και σβήσιμο με κόκκινο κρασί, ένα κουτί pummaro συμπυκνωμένο, αραίωμα με 200-250 ml από το νερό που έχω βράσει τα μακαρόνια, αλάτι, μια δυο δάφνες και λίγη ζάχαρη. Βράσιμο σε μέτρια/χαμηλή φωτιά κάνα 20λεπτο.

Παρμεζάνα απαραίτητη για μένα.

5 Likes

κιμάς μοσχαρίσιος με λίγο λίπος.
σβήσιμο με κόκκινο κρασί
passata mutti tuscanny tomatoes για τη σάλτσα
κανελίτσα απαραίτητα
απλά πράγματα

edit: ξέχασα τη ζάχαρη

4 Likes

Mοσχαρίσιος κιμάς, ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι, δάφνη, κρεμμύδι, σκόρδο και κύκνος (όχι ο κανονικός :upside_down_face:).
Και λίγα μακαρόνια για την κεφαλογραβιέρα Ηπείρου μου.

Εdit: ξέχασα το κρασί, θενξ @ChrisP

5 Likes

Ειμαστε πολυ κοντα στα συνηθη στανταρ μου. Για καποιο λογο βαζω και εγω συχνα καροτο, αν και συνηθως δεν το πολυκαταλαβαινω και σχεδον παντα δαφνη.

Μερακλης.

Καποιες φορες αντι για ντοματα, εχω βαλει λιαστη που μαι φανατιλας, αλλα δεν την γουσταρουν ολοι

Εννοείται πως δεν διεκδικώ καμία αυθεντία, απλά έτσι τα χω μάθει, έτσι τα φτιάχνω.

Γενικά θέλω ο κιμάς να είναι σαλτσοειδής (δηλ. όχι στεγνός) εξού και το ένα ολόκληρο κουτί ντομάτα και η γεύση να είναι κρεατένια, εξ’ ου και η απουσία μπαχαρικών πλην αλατοπίπερου και δάφνης. Το καρότο θεωρώ πως δίνει μια φρεσκάδα ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνει κανείς με τη μία.

Επίσης τα μακαρόνια πάντα τα βράζω όσο πιο αλ ντέντε πάει και αφού τα σουρώσω τα περνάω με βούτυρο στην κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι.

2 Likes

Μισό κιλό (μαξ 700 γρ.) κιμά από μοσχάρι (λάπα).

Τσιγάρισμα σε ελαιόλαδο ψιλοκομμένου κρεμμυδιού και σκόρδου αντίστοιχα και μόλις χρυσίσουν μέσα ο κιμάς. Μόλις αλλάξει χρώμα ο κιμάς σε καφέ, σβήσιμο με ερυθρό ξηρό. Εν συνεχεία, αλάτι, πιπέρι, γαρύφαλλο κι ελάχιστη κανέλλα.

Σάλτσα: Δύο λύσεις: Ή pummaro (2 κουτιά) και προσθέτεις και το νερό τους (γεμίζοντας το ίδιο το pummaro) ή κάνεις με ραβδομπλέντερ/σε multi ντομάτες/ντοματίνια (ένα κουτάκι, ας πούμε), με ελαιόλαδο, μία κουταλιά κόκκινο ξίδι, λίγο αλάτι και νερό.

Μέσα και η σάλτσα στον κιμά, χαμήλωμα σε μέτρια προς χαμηλή εστία και το αφήνεις μέχρι να πιει τα υγρά του. Προς το τέλος (ή και με το σβήσιμο) προαιρετικά λίγο θυμάρι και ξερό βασιλικό.

Για τυρί, γραβιέρα, ειδάλλως μυζήθρα.

4 Likes

Υλικο για σκεψη

Συνοπτικα που διαβασα τις απαντησεις η μεγαλυτερη διαφορα ειναι στα μπαχαρικα. Προσωπικα αν και θα ηθελα να φτιαχνω “φρεσκια” σαλτσα με ντοματες κτλ, δυστυχως πλεον συνηθως μαγειρευω οσο πιο βιαστικα γινεται, οποτε χρησιμοποιω ετοιμη σαλτσα για μακαρονια Barilla. Ισως να ειναι καλυτερη απο οτι θα την εφτιαχνα εγω, αν και οχι τοσο φρεσκια λογω συντηρητικων κτλ :stuck_out_tongue:

Κατα τα αλλα, οσον αφορα μπαχαρικα:

• ΠΟΛΛΗ ριγανη
  • αρκετο κρεμμυδι αλλα οχι παρα πολυ
  • παπρικα (ναι, γιατι οχι, don’t @ me)
  • κοκκινο πιπερι καγιεν (γουσταρουμε τα καυτερα)
  • πιπερι
  • αλατι
  • λιγο θυμαρι

Πλεον οποτε κανω μακαρονια με κιμα τα κανω αποκλειστικα με κιμα κοτοπουλο, οποτε νιωθω οτι οι αποπανω επιλογες ταιριαζουν παρα πολυ με το κοτοπουλακι.

Τυρι εννοειται παρμεζανα, δεν τιθεται καν ερωτημα. Και οπως κι ο Κρισπ, παντα al dente τα μακαρονια.

2 Likes

Η παπρικα ειναι υπεροχη γενικα

3 Likes

Κάπου εδώ να πω πως για εμένα πάει κάπως έτσι:

Με σάλτσα ντομάτας —> Μυζήθρα
Με κιμά —> Κεφαλοτύρι
Καρμπονάρα/α λα κρεμ —> Παρμεζάνα (ίσως και ρεγκάτο)

Αυτά σαν πρώτες επιλογές φυσικά, στην καθημερινότητα απλά βάζω από πάνω ότι έχω εύκαιρο. Και πάντα σε γενναίες ποσότητες.

4 Likes

Ψηφίζω κανέλα, γιατί γλυκίζει και δίνει ιδιαίτερη γεύση! Επίσης και το μοσχοκάρυδο θα του πήγαινε, νομίζω… Μ’ αρέσει που μαγειρεύετε, ρε 'σεις, ξεκουράζετε και τις συζύγους - συντρόφους σας (τρώτε και τα φαγητά όπως γουστάρετε)!!

2 Likes

Ειπα να την κανω εξτραβαγκανζα. Τα χω βαλει ολα. Καροτο, δαφνη, κανελα, μοσχοκαρυδο, λιγη παπρικα. Εχω κ κεφαλοτυρι κ παρμεζανα.
Εχω κ τα αγαπημενα Λινγκουινι. Παντα αλ ντεντε.

Το προτζεκτ που θελω να πιασω επιτελους γτ μου λειπει πολυ ειναι τα γεμιστα

6 Likes

Αν σου βγει η συνταγή, μοιράσου την, μπας και φάμε κι εμείς μακαρόνια με κιμά της προκοπής.

Η μαμά μου δεν το 'χει με τον αυτοσχεδιασμό (γτ συνταγές δεν ακολουθεί η αθεόφοβη).

1 Like

Πολυ καλη μου βγηκε. Αλλα εντονη κ δυνατη. Εβαλα οτι μ αρεσει απο μπαχαρια κτλ😂. Ακολουθεις με δικη σου ευθυνη😛

Ανυπομονω να φαω κ αυριο. Ειναι φαι, οπως κ τα γεμιστα, που παντα το προτιμω την επομενη.

Πηρα ενα κιλο καπακι μοσχαρισιο για να μου βγει μπολικος για 4 μεριδες.
Πρωτα ζεστανα το λαδι, καπου 4 κουταλιες κ μετα εβαλα τον κιμα να τσιγαρισει. Του προσθεσα κ μια πρεζα μπαχαρι σκονη οσο τσιγαριζε.

Αφου πηρε ομοιομορφα χρωμα κ βγαλε τα ζουμακια του, προσθεσα 2 ψιλοκομμενα ξερα κρεμμυδια, δυο καροτα που τα χα περασει στο μουλτι κ δυο σκελιδες σκορδο χοντροκομμενες σπασμενες. Ειμαι φαν του σκορδου.

Μετα απο τρια τεσσερα λεπτα εβαλα μια κουταλια πελτε τοματας. Συνηθως μ αρεσει κοκκινιστος.

Μετα απο 2-3 λεπτα προσθεσα ενα φλυτζανι λευκο κρασι.

Μολις ηπιε τα πολλα υγρα, προσθεσα τις ντοματες. Εβαλα 5 απο αυτες τις καπως μικρες που ναι για σαλτσα. Αποφλοιωμενες κ στο μουλτι. Οχι να γινουν χυμος. Απλα μεχρι να γινουν κομματακια διαλυμμενες.

Προσθεσα λιγο νερο με ζωμο κρεατος.

Αφου πηρε βραση προσθεσα μπολικο πιπερι (μεγας φαν), μια πρεζα παπρικα, λιγη ριγανη, μιση κουταλιτσα ζαχαρη, ενα στικ κανελλας κ δυο δαφνοφυλλα.
Μετα τα σκεπασα βαζοντας κ αυτο που χα δει στην Αργυρω, ενα αλουμινοχαρτο σκεπη απο μεσα για να μην διαφευγουν μυρωδιες .

Χαμηλωσα την φωτια κ τον αφησα καμια ωρα.
Στην ωρα πανω εβγαλα την κανελλα κ βαλα αλατι κ συνεχισα το βρασιμο για κανα μισαωρο.

Βγηκε λουκουμι.

Λιγκουινι αλ ντεντε κ κεφαλοτυρι για σημερα. Αυριο βλεπουμε. Λογικα παρμεζανα.

2 Likes

Εγώ παίρνω την ευθύνη, εσάς θα κυνηγάει η μάνα μου! ;p

Σε δυο σημεία θα σταθώ, κατ’ αρχάς, πρώτα τον κιμά και μετά το κρεμμύδι. Κατά δεύτερον, οι ντομάτες που πρόσθεσες, με το μάτι, είναι δύο πουμαρό;

Αντί για σκόρδο, λίγη σκόνη, πιστεύω, δεν θα έχει μεγάλη διαφορά.