Ένα ακόμα θέμα αντρών-γυναικών! (που τόσο μας αρέσουν). Το επίκεντρο του θέματος αυτού δεν είναι άλλο από την κλασική κουβέντα περί ισότητας.
Το ερώτημα είναι απλό. Πιστεύετε ότι υπάρχει ή ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ισότητα ανάμεσα στα 2 φύλα, και πως την εννοείτε αυτή ακριβώς? Γιατί το να λέει κάποιος «ναι στην ισότητα» αλλά στο καπάκι να υποστηρίζει πως «η γυναίκα είναι καλό να φροντίζει το παιδί και ο άντρας να φέρνει τα λεφτά στο σπίτι», όπως κάνει πολύς κόσμος (άντρες ΚΑΙ γυναίκες) δεν ακούγεται και πολύ υποστηρικτικό της ιδέας περί ισότητας.
Υπάρχει κόσμος που θα πει πως καλό είναι να υπάρχουν κάποιοι στάνταρ «ρόλοι» για το κάθε φύλο, και πως είναι σωστό να μην αλλάζουν οι ρόλοι αυτοί γενικά. Και πως σε τελική δε μετράει τόσο η ισότητα, όσο η συμπληρωματικότητα ανάμεσα στα 2 μέλη ενός ζευγαριού.
Στην κοινωνία έξω, ξέρουμε όλοι, τα 2 φύλα δεν αντιμετωπίζονται (ακόμα) με τον ίδιο τρόπο. Η απόλυτη ισότητα δεν έχει κατακτηθεί ακόμα. Υπάρχει σεξισμός, υπάρχουν και διακρίσεις. Ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με 50 χρόνια πριν. Όσο αφορά τους ρόλους αντρών-γυναικών, μιλάμε βασικά για αλλαγές γιγαντιαίου βεληνεκούς, καθώς διανύουμε μια εποχή που δεν έχει γνωρίσει σχεδόν προηγούμενο κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας! Επικροτείτε αυτή την αλλαγή, ή θα προτιμούσατε κατά βάθος τα πράγματα να ήταν όπως «τον παλιό καλό καιρό»?
Επομένως η κουβέντα περί ισότητας οδηγεί αναμφίβολα στην κουβέντα γύρω από τους ρόλους των φύλων. Πως πρέπει να είναι ένας «άντρας», και πως μια «γυναίκα» (μη ξεχνάμε, οι έτεροι αυτοί πόλοι πάντα ορίζονταν ο ένας σε σχέση με τον άλλο).
Αυτά για εισαγωγή, περιμένω και καμιά άποψη πάνω στο θέμα!
ωραιο θεμα.η γνωμη μου ειναι οτι υπαρχει ισσοτητα στα βασικα ζητηματα.δικαιωμα ψηφου πχ η εργασιακα δικαιωματα.δεν νομιζω πως μποικοταρεται η γυναικα σημερα.ισα ισα που καμια φορα λογω εμφανισης εχει και το πανω χερι και δικαιωμα πολλων επιλογων.πιστευω ομως οτι οπως σωματικα ετσι και πνευματικα-ψυχικα ο αντρας με την γυναικα ειναι 2 διαφορετικοι κοσμοι.ακομα και ορμονικα να το παρεις το θεμα.ετσι αυτο που χρειαζετε ειναι αλληλοσυμπληρωση.αλλη δουλεια κανειτο χερι και αλλη το ματι.το θεμα ειναι ο αντρας να ειναι αντρας και η γυναικα γυναικα.καταληγουμε παλι στην αυτογνωσια -υποκειμενικοτητα- μπλα μπλα μπλα.με λιγα λογια ο αντρας πρεπει να ειναι ανωτερος σε καποια θεματα και η γυναικα σε αλλα.
φυσικα και δεν υπαρχει ισοτητα…και δεν νομιζω οτι το προβλημα εγκειται στο ποιος θα φερει τα λεφτα στο σπιτι…αυτο ειναι το αποτελεσμα…το θεμα ειναι οτι οι γυναικες ανα τους αιωνες αντιμετωπιζονται ως κατωτερα οντα,με καποια νοημοσυνη(η οποια βεβαια,ποτε δεν ξεπερνα αυτη του αρσενικου)και με συγκεκριμενους ρολους που τους επιβαλλονται απ’την πατριαρχικη κοινωνια…τα πραγματα,οντως εχουν εξελιχθει σ’αυτο το θεμα,αλλα οχι τοσο στην επαρχια οπου οι παραδοσεις πρεπει να τηρουνται για να μην αμαυρωθει η πολιτισμικη ταυτοτητα…
προσωπικα,πιστευω οτι πρεπει να υπαρχει ισοτητα…ο,τι μπορει να δημιουργησει ενας ανδρας με το μυαλο του,μπορει και μια γυναικα…
Εγω πιστευω στην απολυτη ισοτητα. Δεν έχω καμία αντίρρηση και το βρίσκω και δικαίο.
Απλά, όταν ζητάς ισότητα, να υπάρχει ισότητα παντού, και όχι όπου και όποτε συμφέρει (παει και στα 2 φυλα).
Βέβαια, όντως υπάρχουν και κάποια στάνταρ που πίστευω πως δεν ειναι σωστο να καταρρίπτονται (πχ, ο άντρας να πληρώνει στα ραντεβου ή κατι παρομοιο), ε και ισως να χάνονται καπου οι ισσοροπιες.
Ατελείωτο debate παντως.
Στον κοσμο παντως, σαν σύνολο, είναι πολλες κοινωνιες στενομυαλες (μαζι και μεις) που ειναι νωρις να δεχτουν τετοια πραματα. Η νοοτροπια: “Ακου να βαλω σκουπα [-X” ειναι αυτη που κραταει ορισμενους λαους πισω σε αλλα θεματα.
σε τελική δε μετράει τόσο η ισότητα, όσο η συμπληρωματικότητα ανάμεσα στα 2 μέλη ενός ζευγαριού
δεν μιλαμε μονο(πιστευω δηλαδη)για την ισοτητα μεσα σ’ενα ζευγαρι…μιλαμε για την αντιμετωπιση που εχει το ενα φυλο απ’το αλλο μεσα στην κοινωνια…σωστο αυτο που ειπωθηκε για την συμπληρωματικοτητα,αλλα οταν δεν υπαρχει ισοτητα και ο καθενας κοιταει τον εαυτο του,τι σοι συμπληρωματικοτητα να υπαρξει??..
Ψηφισα το 2ο.Δε γινεται να εχουμε πληρη ισοτητα.Στη φυση, σε ολα τα ζωα, σε ολα τα ζευγαρια, υπαρχουν καποιοι ρολοι.Καποια πραγματα που δεν αλλαζουν.Πχ στα λιονταρια το θυληκο κυνηγαει για το αρσενικο.Στις αραχνες το αντιστροφο.
Ετσι και στον ανθρωπο, ειναι καποιες ‘θεσεις’ του εκαστοτε φυλου μεσα στη σχεση που δεν αλλαζουν.Η γυναικα θα προσεχει το παιδι, ο αντρας θα συντηρησει τον οικογενεια, κατι το οποιο συμβαινει απο τοτε που ημασταν στις σπηλειες.
Βεβαια η εξελιξη της κοινωνιας και οι απαιτησεις της, υποχρεωνουν τα 2 φυλα σε μια εξισσοροπιση ρολων, ωστε να καταφερουν να τα ‘προλαβουν’ ολα, καθως το ενα φυλο μονο του δε μπορει.Κατι το οποιο κατ εμε δεν ειναι φυσικο.
Πιστευω πως μετρανε τα κοινα σημεια σε συνδιασμο με τα συμπληρωματικα.
Παρολο αυτα υποστηριζω την απολυτη ισοτητα αλλα δεν πιστευω πως μπορει να υπαρξει. Και τα δυο φυλα επιθυμουν αυτη την ισοτητα αλλα επισης και κατι παραπανω προς τη μερια τους.
Ισότητα νομίζουμε ότι υπάρχει,γιατί κοιτάμε μόνο τις μεγαλουπόλεις και δεν βλέπουμε τι συμβαίνει αλλού.Από την άλλη,σε αρκετές χώρες η γυναίκες έχουν συνηθίσει τον ρόλο τους,τον αποδέχονται και δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
Το να πληρώνει συνέχεια ο άντρας πχ δεν το θεωρώ ισότητα,άσχετα που θεωρείται δεδομένο.
Υπάρχουν και περιπτώσεις βέβαια(όπως σωστά αναφέρθηκε) όπου οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι.
asyftaos εξαρτάται. Στον κοινωνικό τομέα ο καθένας προσφέρει ότι μπορεί. Τώρα σε πράγματα που έχουν να κάνουν με την φυσή, ο ομοφυλόφιλος το ξέρει καλύτερα από μας…
Προσωπικά το θέμα της ισότητας σαν πρώτη σκέψη το έχω σαν να προσπαθεί η γυναίκα να φτάσει τον άνδρα. Σαφώς και τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με το 50 πχ. Τεσπά, καλώς ή κακώς έχουμε μάθει να είναι σε κάποια πράγματα καλύτερα οι γυναίκες και σε κάποια οι άνδρες και κάπως έτσι πάει. Αλλά σε κάποια σημεία βλέπω ότι οι γυναίκες έχουν πιαστεί κορόιδα μέσα στην εξυπνάδα τους πλέον. Δηλαδή και δουλεύουν - όπως κάποτε ζητούσαν - αλλά και κάνουν τις δουλειές του σπιτιού ξερωγώ. Καλύτερα να μοιράζεται και αυτό ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι. Μια γυναίκα ενός Σαουδάραβα πηγαίνει στους καλύτερους σχεδιαστές μόδας για να σχεδιάσει την μπούργκα της πχ. Υπάρχει βέβαια και το άλλο άκρο του φεμινισμού όπου οι γυναίκες είναι πολύ αρνητικές σε αρκετά πράγματα. Ισότητα δεν γίνεται να υπάρξει γιατί το παιδί πχ είναι πιθανότερο να δεθεί με την μητέρα (και από την αρχή αν το πάρουμε την μυρωδιά της μητέρας αναγνωρίζει) και ο άνδρας μπορεί να αντέξει σε κάποιες δύσκολες στιγμές απ’ ότι η γυναίκα. Ισότητα δεν μπορεί να υπάρχει, γιατί χάνεται και το ανδρικό και το γυναικείο πρώτυπο το οποίο είναι καλό να υπάρχει για να μπορούμε να διαλέγουμε και να μαθαίνουμε να ζούμε κτλ κτλ. Ισοτιμία ναι, μπορεί να υπάρξει και πιστεύω ότι στην Ελλάδα (γιατί αν το πιάσουμε παγκοσμίως το θέμα ίσως νυχτώσουμε) γίνονται βήματα και μπορούν να γίνουν περισσότερα σε λεπτομέρειες στην καθημερινότητα περισσότερο. Πάντα ακούς βέβαια κάτι πράγματα και νομίζεις ότι ζεις στο 40.
Και σε μια πρόταση πιστεύω ότι το θέμα της μη ισοτιμίας στον κόσμο προέρχεται από την θρησκεία που γενικά αφήνει τον πολιτισμό πίσω. Βέβαια αυτό ξεκινάει από το ότι ο άνδρας είναι πιο δυνατός και με βάση τον νόμο του δυνατότερου ο άνδρας έχει το πάνω χέρι κτλ κτλ. Αλλά αυτά θα έπρεπε να είναι “περασμένα ξεχασμένα” όσον αφορά τον κοινωνικό τομέα σήμερα.
συγγνωμη ρε παιδια,αλλα τι εννοειτε λεγοντας οτι ειναι βιολογικο το ζητημα??..ο αλλος ανεφερε τα ζωα…αν νομιζετε οτι ειμαστε ζωα και οχι νοημων ατομα,τοτε παω πασο…και τα 2 φυλα μπορουν να νιωσουν το ιδιο συναισθηματικα…μπορουν να πονεσουν το ιδιο,μπορουν να αγαπησουν το ιδιο,μπορουν να ονειρευτουν το ιδιο…την αποψη οτι οι ανδρες μπορουν να αντεξουν πιο πολλα,δεν την δεχομαι παρα μονο σωματικα…συναισθηματικα οι γυναικες ειναι πολυ πιο δυνατες…ο ανδρας θελει να ξεμπερδευει γρηγορα με καθε δυσκολη κατασταση…μονο και μονο επειδη η κοινωνια εχει επιβαλλει οτι “οι ανδρες δεν κλαινε” και ετσι υπαρχει δυσανασχετηση εκδηλωσης “γυναικειων” συναισθηματων απ’τον ανδρικο πλυθησμο…
σορρυ,ξεφυγα,αλλα επρεπε να τα πω…
επισης,δεν συμφωνω με το οτι πρεπει να υπαρχουν προτυπα και ρολοι…ο ανδρας πρεπει να συμπεριφερεται ετσι και η γυναικα αλλιως…ο καθενας μας ειναι μια ξεχωριστη οντοτητα…θα επρεπε να ειναι προσωπικη επιλογη η συμπεριφορα και οχι αποτελεσμα προτυπων…
Kαταρχάς, Ελλανορ, το θρεντ αφορά το το πιστεύουμε ότι είναι σωστό να γίνεται -και όχι το τι συμβαίνει. Σωστά?
Λοιπόν να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι δε θέλω ισότητα. Αλλά και να ήθελα, δε γίνεται όπως είπε ο κρισΠ. Και είναι πολύ άσχημο όταν προσπαθούν κάποιοι να την πετύχουν, λόγω ημιμάθειας κυρίως.
Ισοτιμία λοιπόν.
Η ισοτιμία βέβαια είναι κάτι το πολύ γενικό. Θα μπορούσαμε ίσως να την ορίσουμε ως την κατάσταση όπου κανείς δεν αδικείται εις βάρος του άλλου. Και ναι αυτό ειναι κάτι που συνολικά πρέπει να το επιδιώκουμε όλοι.
Και επανέρχομαι σε αυτό που είπε ο ΚρισΠ. Με τη γυναίκα δε διαφέρουμε μόνο σωματικά. Αλλά και στον τρόπο σκέψης. ¶λλες ορμόνες ο άντρας, άλλες οι γυναίκα, διαφορετικές και οι αντιδράσεις του εγκεφάλου. Αυτά από την εκλαϊκευμένη επιστημονική σκοπιά, γιατί επί της ουσίας όλοι μας έχουμε καταλάβει πόσο διαφορετικά σκέφτεται το αλλο φύλο από εμάς. Συνεπώς θεωρώ ότι πρέπει να συγκεκριμένους ρόλους. Και στη δουλειά και στις φιλικές σχέσεις και στο κρεβάτι και στην οικογένεια και παντού. Εκεί είναι η ομορφιά άλλωστε, έτσι όπως το βλέπω εγώ
δηλαδη πιστευετε οτι η διαφορα στο τροπο σκεψης ειναι ορμονικο θεμα???..οι παραγοντες ειναι εξωτερικοι…οικογενεια,περιβαλλον,ερεθισματα…γιατι ετσι οπως το πατε,θα μας πειτε οτι η εξουσιομανια του ανδρα και η δουλοπρεπεια της γυναικας,ειναι ορμονικο θεμα…
Ναι ειναι θεμα ορμονων, ειναι θεμα φυσης.Το οτι υπαρχουν γυναικες ή αντιστοιχα αντρες που ‘ξεφευγουν’ απο τα ‘default’ πλαισια συμπεριφορας, αυτο οφειλεται σε εξωτερικους παραγοντες.