Καλύτερος «μια κι έξω» δίσκος

Η ιδέα μου ‘ρθε με τα νέα για το επερχόμενο, δεύτερο album των Thorns. Και λέω: «έχει γούστο όντως οι Thorns να φύγουν από αυτό το club συγκροτημάτων που έχουν μόνο ένα full-length στο παλμαρέ τους!».

Στο topic αυτό, δηλαδή, ψάχνουμε «μια κι έξω» δίσκους, δηλαδή συγκροτήματα/συνεργασίες/ό,τι άλλο που για χίλιους δυο λόγους δεν φτούρησαν, δεν μας δώσαν κάτι άλλο. Εγώ έκανα ένα πρόχειρο top-10 με τα πρώτα που μου ήρθαν στο μυαλό, αλλά είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα. Προσωπικά προσπάθησα να ΜΗ συμπεριλάβω συγκροτήματα που ναι μεν μπορεί να έχουν μόνο ένα full-length, αλλά κατά τ’ άλλα έχουν μακρά πορεία με διάφορα EPs, split, demo κυκλοφορίες κλπ. (κυρίως από την punk σκηνή, δηλαδή). Μ’ ενδιέφεραν, δηλαδή, κυρίως περιπτώσεις που δεν μακροημέρευσαν και συνδέθηκαν στο θυμικό μας με το ένα και μοναδικό studio album που βγάλανε. Εσείς ποιες άλλες τέτοιες περιπτώσεις δίσκων θα ξεχωρίζατε;

Derek and The Dominos “Layla and other assorted love songs” (1970)
εικόνα

Για την (πολύ) αργοπορημένη ανακάλυψη από μεριάς μου αυτού του κλασικού δίσκου, έχω γράψει και σε άλλο topic. Παρότι ο καθαρόαιμος rock ήχος είναι κάτι που έχω αφήσει αμετάκλητα πίσω μου, δεν μπορώ να μην παραδεχθώ την ατόφια live ενέργεια που ξεχειλίζει από αυτό το album, την εθιστική αίσθηση του τζαμαρίσματος που παρατηρείται στα περισσότερα κομμάτια και το (σε σημεία εξοργιστικά) απόλυτο δέσιμο αυτού του σφιχτοδεμένου project. Clapton και Allman κεντάνε στις κιθάρες· Clapton και Whitlock από κοινού χαρίζουν παθιασμένες ερμηνείες· Radle και Gordon σχηματίζουν ένα rhythm section εφάμιλλο των αντίστοιχων επιπέδου Zeppelin, Sabbath κ.ά. Τι άλλο χρειάζεται κανείς;

Sex Pistols “Never mind the bollocks-here’s the Sex Pistols” (1977)
εικόνα

Εντάξει, ίσως η πιο ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση τέτοιων δίσκων που ψάχνουμε, από την άποψη ότι δεν μου έρχεται στο νου άλλη περίπτωση συγκροτήματος που να ήρθε, να έβγαλε έναν μόνο δίσκο και με αυτόν να έφερε μία μουσική και πολιτισμική επανάσταση που όμοια της δεν ξέρω αν έχει ξαναϋπάρξει στην ευρύτερη pop κουλτούρα. Δεν έχει νόημα να γράψω κάτι περισσότερο για έναν τόσο πολυθρύλητο δίσκο.

Temple of the Dog “Temple of the Dog” (1991)
εικόνα

Κάποτε υπήρχαν οι Mother Love Bone, ένα ανερχόμενο grunge (; ) συγκρότημα που ίσως πολλοί να νόμιζαν/περίμεναν ότι το δικό τους break-through θα ήταν αυτό που θα σηματοδοτούσε και το «άνοιγμα» της σκηνής, την εμπορευματοποίησή της και το πέρασμα πολλών (τότε ακόμα) underground συγκροτημάτων στο mainstream. Τελικά ο ξανθός, μορφονιός τραγουδισταράς τους «την έκανε» πρόωρα, κι έλαχε ο κλήρος σ’ έναν άλλον ξανθό, επίσης μορφονιό κι επίσης (ακόμα πιο) τραγουδισταρά να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά έναν χρόνο μετά. Κάπως έτσι κατάφεραν και οι εναπομείναντες Mother Love Bone να γίνουν πρώτες μούρες λίγα χρόνια αργότερα σχηματίζοντας κάποιους Pearl Jam -έναν διακαή πόθο που είχαν από τότε που είχαν μπλέξει μ’ έναν επίσης ξανθό (πολύ ξανθό έπεσε, ρε παιδιά) πάνκη τού οποίου η ασχημόφατα και αγριοφωνάρα, όμως, δεν άφηνε πολλά περιθώρια για σταδιοδρομία στο mainstream. Για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας, όμως, λίγο πριν την ηχογράφηση του “Ten”, κάποιοι από τους εναπομείναντες Mother Love Bone, μαζί με δύο μέλη των Soundgarden, ηχογραφούν αυτό το διαμάντι της σκηνής του Seattle. Το “Temple of the Dog” είναι ένας πολύ έντονος και συναισθηματικός δίσκος, ένα από τα πιο συγκινητικά tribute που έχουμε ακούσει από μουσικό σε μουσικό (γιατί ο Cornell ήταν κυρίως ο «εγκέφαλος» του όλου project). Το στυλ του album παραπέμπει περισσότερο στους Mother Love Bone, θα έλεγα (και οι δύο μακαρίτες μοιράζονταν μία έφεση στις «πληθωρικές» rock ερμηνείες σ’ αντίθεση με το πιο λιτό, punk στυλ των υπόλοιπων τραγουδιστών της σκηνής του Seattle), παρά στους Soundgarden ή τους Pearl Jam -διατηρώντας, φυσικά, δεσμούς και με τα δύο αυτά συγκροτήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίεργο όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από στίχο της τραγουδάρας “Man of golden words” των Mother Love Bone.

Jeff Buckley “ Grace” (1994)
εικόνα

Άλλος ένα δίσκος που «βρωμάει ‘90-ίλα» για κάποιον λόγο. Ο αδικοχαμένος γιος του (επίσης αδικοχαμένου) Tim Buckley φαινόταν να έχει όλα τα φόντα να εκμεταλλευτεί την παλίρροια (pun intended) του alternative rock της εποχής, αλλά τελικά άφησε κληρονομιά μονάχα αυτό το album που, κακά τα ψέματα, μάλλον μνημονεύεται περισσότερο για την (άνευ περιγραφής) διασκευή στο “Hallelujah” του Cohen παρά για οτιδήποτε άλλο. Κρίμα, γιατί το album έχει όντως μπόλικες αξιόλογες στιγμές, αλλά για να είμαι ειλικρινής κι εγώ νιώθω ότι μου λείπει λίγο μία «διαφοροποίηση» σ’ αυτό το συνεχές mellow rock στυλ που διατρέχει σχεδόν όλο το album από την αρχή μέχρι το τέλος -π.χ. θα ήθελα κι άλλα πράγματα στο σκοτεινό στυλ του “Dream brother”, κι άλλες πιο up-tempo συνθέσεις τύπου “Last goodbye” κλπ. Σε στιγμές, δηλαδή, νιώθω ότι το album βασίστηκε εξ ολοκλήρου στον παράγοντα της (αδιαμφισβήτητα) φωνάρας του Buckley, αφήνοντας ίσως σε δεύτερη μοίρα την ίδια τη συνθετική διαδικασία. Και φανταστείτε, όμως, για τι φωνάρα μιλάμε όταν, παρά τις όποιες αδυναμίες, αυτή όντως καταφέρνει να «σηκώνει» όλο το album ουσιαστικά.

Nailbomb “ Point blank” (1994)
εικόνα

Τα «μπλιμπλίκια» και τα κοφτά, «χοροπηδηχτά» riffs είχαν κάνει ήδη εμφατική την παρουσία τους στη metal σκηνή. Από τη μία είχες τους Ministry του “Psalm 69”, τους Godflesh που έπαιζαν τα δικά τους σε πολύ πιο extreme πλαίσια, τους Fear Factory που ήταν ένα βήμα πριν την εκτόξευση του “Demanufacture” -διάολε, ακόμα και οι Kreator δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό κυκλοφορώντας το “Renewal”. Ε, και από την άλλη είχες τους Sepultura που με το “Chaos A.D.” πήγαν τον παράγοντα «groove» σε άλλα επίπεδα. Οι Nailbomb, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν την επιτομή του μπασταρδέματος αυτών των στυλ, αφού ο ήχος τους χαρακτηρίζεται αμφότερα από τα επαναλαμβανόμενα, ηλεκτρονικά beat (αν και σε κάποια κομμάτια «βαράει» και ο Igor), αλλά και από ένα αγνό, μεταλλικό hardcore συναίσθημα (και διασκευή Doom έχει ο δίσκος) που διανθίζεται από τις (παρόμοιες) χαρακτηριστικές φωνές των Cavalera και Newport. Το album μπορεί συνολικά να μη φτάνει το επίπεδο των δίσκων που προαναφέρθηκαν, ωστόσο είναι τρομερά εθιστικό, βίαιο σαν το iconic εξώφυλλο του και δεν υπάρχει περίπτωση να μην το γουστάρουν οπαδοί των Sepultura -και όχι μόνο. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι στη μοναδική τους συναυλία στο Dynamo to ’95, το μπάσο παίζει ο θεόρατος Dave Edwardson των Neurosis (!) κάνοντας το line-up τους την απόλυτη dream team του ήχου.

Mad Season “ Above” (1995)
εικόνα

Ξαναγυρνώντας στα grunge project, εδώ έχουμε κάτι ριζικά διαφορετικό από τους Temple of the Dog για παράδειγμα, αφού οι Mad Season πρεσβεύουν μία πιο «εσωτερική», μελαγχολική και σκοτεινή εκδοχή του αγαπημένου μας ήχου. Τα ντουέτα των Staley-Lanegan είναι, για εμένα, κάποια από τα πιο μαγικά πράγματα που έχουν συμβεί στη μουσική και όποτε ακούω αυτόν τον τόσο «φθινοπωρινό» δίσκο πραγματικά καθηλώνομαι από τις ερμηνείες τους, αλλά κι από τη γενικότερη αύρα που αποπνέει αυτό το album.

The Nefilim “ Zoon” (1996)
εικόνα

Πιο πάνω ανέφερα αυτόν τον αέρα ανανέωσης που έφερε στο metal η ενσωμάτωση στοιχείων από το industrial και το hardcore, και με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε ν’ αναφερθούμε και σ’ άλλες «εξωμεταλλικές» επιρροές που έκαναν έντονη την παρουσία τους, όπως το gothic για παράδειγμα. Εδώ, όμως, έχουμε την αξιοσημείωτη περίπτωση ενός γκοθά που με τη σειρά του… πέφτει με τα μούτρα στις thrashcore επιρροές! Το αποτέλεσμα; Ένα σκοτεινό αριστούργημα, βασισμένο σε σχετικά απλοποιημένες δομές και ιδέες που, με κάποιον τρόπο, με ΑΥΤΗΝ τη φωνή και ΑΥΤΗΝ την ατμόσφαιρα που δημιουργεί, καταφέρνει κι ακούγεται 100% προσωπικό και ξεχωριστό.

Control Denied “The fragile art of existence” (1999)
εικόνα

Θα σας μιλήσω ειλικρινά: σαν τρελός Death-άκιας, είχα τσεκάρει ήδη από νωρίς τους Control Denied. Δεν. Τα ακούσματά μου τότε είχαν προχωρήσει σε αρκετά πιο ακραία πεδία, με αποτέλεσμα η φωνή του Tim Aymar (που, μεταξύ μας, δεν είναι και κανένας Warrel Dane ή Jon V.) να είναι deal breaker για ‘μένα. Την (αντεγραμμένη) κασέτα τους νομίζω δεν την έβαλα ποτέ ξανά να παίξει. Πριν λίγες εβδομάδες, όμως, με αφορμή ακριβώς αυτό το post, από περιέργεια του ξαναέδωσα μια ευκαιρία -μιας και γενικά οι σχέσεις μου με το heavy/power έχουν ομαλοποιηθεί παραδόξως. Ε, κατά κάποιον τρόπο θα πω πως «χάρηκα» που τόσα χρόνια δεν το άκουγα. Γιατί; Γιατί τώρα ήμουν σ’ αυτήν την ευχάριστη θέση να ξανα-ανακαλύπτω και να ευχαριστιέμαι σαν «καινούρια» κυκλοφορία, άλλον ένα album του Schuldiner. Πώς λέμε καμιά φορά σε κάποιον, δηλαδή, «α, ρε τυχερέ, θ’ ακούσεις για πρώτη φορά το “Master of puppets”» π.χ., γνωρίζοντας ότι ποτέ εμείς δεν θα ξανανιώσουμε τα σκιρτήματα εκείνης της πρώτης φοράς; Ε, με τον ίδιο τρόπο περίπου είχα την τύχη ν’ απολαύσω άλλα 8 τραγούδια από τον αγαπημένο μου συνθέτη μετά από 15+ χρόνια. Εντάξει, το album είναι η φυσική συνέχεια του “The sound of perseverance” και θα γαμούσε είτε με αυτά τα φωνητικά (που είναι τίμια, αλλά τίποτα το ξεχωριστό), είτε με τα ουρλιαχτά του Schuldiner, είτε και χωρίς καθόλου φωνητικά, γιατί οι ιδέες του μακαρίτη, κλασικά, στέκονται και μόνες τους, έτσι όπως είναι, δίχως καμία συνοδεία φωνητικών. Λείπει, και το κενό του στον metal ήχο δεν συμπληρώθηκε ποτέ.

Weakling “ Dead as dreams” (2000)
εικόνα

Το έχω ξαναγράψει νομίζω ότι για κάποιον λόγο αυτό το όνομα «τσουβαλιάζεται» μαζί με αυτά μπαντών όπως Panopticon και Wolves in the Throne Room (που κανένα πρόβλημα δεν έχω μαζί τους -ιδίως τους δεύτερους τους λατρεύω), αλλά για εμένα οι Weakling είναι μία εντελώς δική τους περιπτωσάρα που πολύ λίγα κοινά έχει με αυτό το είδος του αμερικάνικου black metal –εκτός κι αν θεωρούμε ότι οι μεγάλες διάρκειες είναι επαρκής λόγος για συνδέσεις. Ε όχι, οι Weakling θεωρώ ότι βγάζουν κάτι το πολύ πιο εφιαλτικό, διεστραμμένο και «δυσβάσταχτο», με πραγματικά πρωτότυπες δομές, ιδέες και ενορχηστρώσεις που δεν γίνεται τουλάχιστον να σε ιντριγκάρουν και να παραδεχθείς ότι ακούς κάτι μοναδικό και δύσκολα αντιγράψιμο (τουλάχιστον σ’ αυτό το επίπεδο). Album που (υποθέτω) θα έπρεπε να μνηνομεύεται πολύ πιο συχνά απ’ όσο συμβαίνει.

Thorns “ Thorns” (2001)
εικόνα

Αρκετά πρόσφατο και αρκετά γνωστό για να γράψω κάτι που να έχει ενδιαφέρον. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα λέει το δεύτερο.

20 Likes

Εξαιρετικο ποστ! Παραδοξως σε σουρεαλιστικη φλασια θυμηθηκα τους Transit του φιλου μας απο τους In the Woods

5 Likes

…εβγαλε κι αυτο εναν μονο δισκο :wink:

Πολυ ωραιο θρεντ και πολυ ωραιο τοπ-10.

Δυο που μου ήρθαν κατευθείαν στο μυαλό
beastmilk_2

s-l500

και μιας και αναφέρθηκε κάπου ο Lanegan πως μπόρεσα να ξεχασω αυτό

6 Likes
4 Likes

Ο λόγος είναι ότι οι WitTR κυριότερα, στις αρχές πήρανε κάποια στοιχεία από τους WEAKLING, οπότε μπορείς να πεις ότι έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του cascadian. Ωστόσο συμφωνούμε απόλυτα ότι το “Dead as Dreams” είναι πολύ περισσότερα από αυτό, ορίζεται δύσκολα και γενικά είναι ένα “άχρονο” διαμάντι του USBM.

Παρεμπιπτόντως ρίξε ένα πέρασμα και από DISPIRIT αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

1 Like

Πάμε και ένα με μόνο ελληνικά album, μόνο 70s, μόνο δισκάρες:

Μετά την διάλυση των πολύ επιτυχημένων Poll, τα μέλη τους ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. Ο μπασίστας - κιθαρίστας – τραγουδιστής Σταύρος Λογαρίδης, όντας το πιο ασυμβίβαστο πνεύμα από όλους, σχημάτισε στα τέλη του 1972 τους Ακρίτας. Στο μοναδικό, ομώνυμο LP τους, θα ακούσουμε περιπετειώδες (με όλη τη σημασία της λέξεως) progressive rock όπου συνυπάρχουν οι jazz αυτοσχεδιασμοί της σκηνής του Canterbury, οι ρυθμοί των ELP, αλλά και η επιρροή της ιταλικής σκηνής, ειδικά του “συμφωνικού” σκέλους της με προεξάρχοντες τους Banco Del Mutuo Soccorso, χωρίς να λησμονούμε την ψυχεδέλεια των late sixties! Αυτό όμως που ξεχώριζε τους Ακρίτας είναι ότι διατηρούσαν την ελληνική ιδιοπροσωπία τους!

Ο πρώτος και μοναδικός δίσκος του συγκροτήματος Νοστράδαμος θεωρείται δικαίως ένας εκ των θεμελίων λίθων αυτού που αποκαλείται ελληνικό rock, μιας και διακρίνονται οι επιρροές από την σύγχρονη τότε ξένη σκηνή (ψυχεδέλεια π.χ.), παράλληλα με επιρροές που απορρέουν από την καταγωγή της μπάντας (οι χαρακτηριστικές πολυφωνίες), και φυσικά περιέχει κάποια εξαιρετικά κομμάτια.

8 Likes

Και 80s όμως:

4 Likes

Το πρωτο που μου ηρθε στο μυαλο ειναι ετουτο εδω το διαμαντακι.

1000005977

Κανω εντιτ κ προσθετω τα λογια του @Ian_Metalhead σε παλαιοτερο ποστ του γι’αυτο το αλμπουμ, γιατι τα λεει πολυ ωραια, κ επειδη εγω δεν το εχω κ πολυ με τα ριβιουζ.

"Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως καλύπτοντας σχεδόν κάθε πτυχή του prog metal οι Vauxdvihl καταφέρνουν να μην ακούγονται κοινότυποι σε αυτό το obscure διαμάντι που είναι το “To Dimension Logic”.

Γιατί τέτοια είναι η δυσθεώρητη αξία αυτού του δίσκου που συνδυάζει επιρροές από τα late 80’s progressive σχήματα όπως οι Fates Warning (περιόδου “Perfect Symmetry”), Queensryche (εποχής “Rage For Order”) ή ακόμη, μια heavy εκδοχή των Pink Floyd, και κατορθώνει να ακούγεται πρωτότυπος μέσα στην φουτουριστική ατμόσφαιρα και το θελκτικό “ψύχος” που ανεπιτήδευτα δημιουργεί, όταν στη διάρκεια του αναπτύσσονται τόσες και τέτοιες ιδέες και ενορχηστρώσεις χωρίς ανάλωση σε βιρτουόζικες επιδειξιομανίες.

Δυστυχώς οι Vauxdvihl δεν κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν, υπό οποιαδήποτε έννοια, τα οφέλη από μια τέτοια δημιουργία. αφού οι προστριβές μεταξύ των μελών ήλθαν στην επιφάνεια, οδηγώντας στη διάλυση αυτού του τόσο ταλαντούχου σχήματος, και καταδικάζοντας το εξαιρετικό “To Dimension Logic” στη μοίρα του “κρυμμένου θησαυρού”.

5 Likes

Να ένας δίσκος που ακόμη δεν έχω ακούσει.

Όπως το λες, αλλά το συνειδητοποίησα αφότου είχα συμπληρώσει δεκάδα και δεν μου πήγαινε η καρδιά να πετάξω κάποιο απ’ έξω. :slightly_frowning_face: Κι επίσης ήμουν σίγουρος ότι θα το ανέφερες εσύ ή κάποιος άλλος user.

Ταιριαστός χαρακτηρισμός το “άχρονο”, δεν το είχα σκεφτεί. Dispirit είχα αποκτήσει τις 2 κασέτες όταν είχαν κυκλοφορήσει πριν χρόνια, αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμα με ζορίζουν. Σε αντίθεση με τους Asunder (funeral doom, αλλά κοινός παρονομαστής ο Gossard) που με γοήτευσαν πάρα πολύ.

Ωραίες οι αναφορές σας και από τον ελληνικό ήχο.

Ένα από τα πιο παρανοϊκά δημιουργήματα της μέταλ μουσικής είναι κλασικό παράδειγμα “one and done” δίσκου. Πολύπλοκο, πολυσχιδές αλλά τόσο στοχευμένο παράλληλα, το Sceptic’s Universe είναι από τους αγαπημένους μου γρίφους του “progressive metal” (σε εισαγωγικά για να μην αποθαρρυνθεί κάποιος περαστικός). (Υπερ)τεχνικό, προκλητικό διαμάντι από την ακρόαση του οποίου μόνο κερδισμένος βγαίνει ο ακροατής.

Σίγουρα δεν είναι για όλους, εξίσου σίγουρα αξίζει μια δοκιμή από κάθε έναν που έχει έστω ένα επιφανειακό ενδιαφέρον για τον ήχο.

9 Likes

ΟΚ, το Written in Waters είναι. Ακρογωνιαίος λίθος του avant-garde black metal. Τι να (πρωτο)πούμε.

11 Likes

Αξιζει να αναφερθει οτι ο κιθαριστας των spiral architect επαιζε κ στους twisted into form, οι οποιοι εχουν κ αυτοι εναν κ μοναδικο δισκο στο ενεργητικο τους κ ειναι εξισου τρελιαρηδες μουσικα με τους spiral…

3 Likes

Demilich - Nespithe

Storm - Nordavind

Ripping Corpse - dreaming with the dead

vinterland - welcome my last chapter

2 Likes

Το Twisted Into Form είναι το επόμενο που σκέφτηκα να βάλω :grin:

Μεγάλη δισκάρα, απαραίτητη για κάθε αμετανόητο λάτρη της μεγάλης των Watchtower προγκ σχολής.

Επιστρέφοντας στους Spiral Architect, υπάρχει σύνδεση και με άλλο ένα συγκρότημα που τικάρει όλα τα κουτάκια (Νορβηγία, Watchtower/early progmetal worship, ένας δίσκος όλος κι όλος):

Στους οποίους Manitou και στον μοναδικό τους δίσκο (φυσικά) τραγούδαγε ο πολύς Øyvind Hægeland, που λίγα χρόνια αργότερα τραγούδησε στο μοναδικό full-length των Spiral Architect, και κάνοντας fast forward ακόμα περισσότερα χρόνια τον πετυχαίνουμε και πίσω από το μικρόφωνο των πιο πρόσφατων Terra Odium…

…οι οποίοι είπαν να εμπλουτίσουν λίγο την Watchtower/Psychotic Waltz/Fates Warning-ίλα με ένα ανσάμπλ εγχόρδων και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που παρουσιάζουν στο παραπάνω άλμπουμ, το (yes, you guessed it) μοναδικό που έχουν βγάλει μέχρι τώρα.

Νορβηγάρες ε

“Να σου πω, πότε θα αρχίσουμε να δουλεύουμε το δεύτερο άλμπουμ;”

“Τι, κι άλλο άλμπουμ; Δεν βαρέθηκες;”

“Και τι θα κάνουμε δηλαδή;”

“Ξέρω γω, άραξε λίγο και βλέπουμε. Φτιάχνουμε καινούργια μπάντα άμα είναι”

3 Likes

ρε παιδια ειχα αλλα στη λίστα να ακουσω γμτ… τι μου κανετε…

1 Like

Μ’ αρέσει που εγώ δεν ήθελα να βάλω το Mother Love Bone για να μην το παρακάνω με το grunge, κι εσείς μου κάνατε το topic αφιέρωμα στο νορβηγικό prog…

Το Ved Buens Ende αδιανόητο ότι μου διέφυγε.

Πάμε κι ένα με μόνο (Βόρεια) Αμερική, μόνο 80s, μόνο US power metal και παραφυάδες αυτού!

Θα μπορούσα να γράψω διάφορα για τα παραπάνω album (για κάποια το έχω κάνει παλιότερα), θα αρκεστώ όμως να πω ότι όποιος δεν τα έχει ακούσει, ας σπεύσει πάραυτα!

7 Likes

Here’s a quick bunch from me. Περιορίζομαι λίγο γιατί πολλές obscure μπάντες των 60s-70s έβγαλαν τελικά 2ο άλμπουμ 30-40 χρόνια μετά ή είχαν κάποιο που ήταν εντελώς χάλι και αγνοεί ακόμα και η ίδια η μπάντα την ύπαρξή του. Οπότε παράτησα το underground της εποχής γρήγορα, άφησα πολλά “κλασικά” έξω, ίσως επιστρέψω καθώς θα τα ακούω.
Δεν επαναλαμβάνω νομίζω κάτι που έχει αναφερθεί ήδη.

The United States of America - The United States of America (1968)
image
Φανταστικός πειραματικός ψυχεδελικός δίσκος, πραγματικά αξίζει το ψάξιμο.

Colwell-Winfield Blues Band - Cold Wind Blues (1968)

Τα ξανάπα στο 53-54 βδομάδες, όσες ήταν τέλος πάντων. Φανταστικός blues rock δίσκος, απίστευτα ποιοτικός και δυστυχώς ξεχασμένος. Παίζει σε επίπεδο πολύ γνωστότερων μπαντών της εποχής.

Tomorrow - Tomorrow (1968)

Psychedelic μπάντα με τον πολύ Steve Howe στην κιθάρα. Και μόνο για ιστορικούς λόγους αξίζει μια επίσκεψη αλλά τα τραγούδια είναι πολύ καλά!

Blind Faith - s/t (1969)

Σπουδαία allstar μπάντα που το εγώ των μελών της οδήγησε σε σύντομη διάλυση. Το Blind Faith είναι σε κάθε περίπτωση ένας από τους τελειότερους blues rock δίσκους.

Morgen - Morgen (1969)
image
Και μόνο το εξώφυλλο αρκεί για να το ακούσεις. Σκληρή αμερικανική ψυχεδελική μπάντα τούμπανο.

The Far Cry - The Far Cry (1969)

Κι άλλη ψυχεδέλεια, τζαμαριστή με φοβερές κιθάρες, μια ομορφιά της εποχής.

Bangor Flying Circus - Bangor Flying Circus (1969)

Τα έχω πει πάλι αναλυτικά στο παιχνίδι, σπουδαίο άλμπουμ, από τα μεγαλύτερα διαμάντια της εποχής, πραγματικά απαραίτητος δίσκος.

Yesterday’s Children - Yesterday’s Children (1970)

Φανταστική μπάντα της εποχής, σκληρή, τίγκα στις κιθάρες. Proto-heavy μάλλον θα έλεγε κανείς και ορθά.

Farm - Farm (1971)

Ροκάρουν, τζαζίζουν, μπλουζίζουν, είναι μελωδικοί, σε σημεία αγγίζουν southern rock ατμόσφαιρες. Και οι κιθάρες προσφέρουν το ένα highlight μετά το άλλο. Θεϊκό underrground.

Fuzzy Duck - Fuzzy Duck (1971)
image
Φοβερή σκληρή μπάντα της εποχής, heavy κιθάρες, πλήκτρα, ολίγον prog, δίκαι απέκτησαν “φήμη” με τα χρόνια.

Dennis Wilson - Pacific Ocean (1977)
image
O αδερφός της μεγαλοφυίας και πρώην Beach Boy, ανεξαρτητοποιείται και βγάζει αυτόν τον πανέμορφο δίσκο που σας έλεγε ο awake να ακούσετε κι εσείς τίποτα.

Burning Tree - Burning Tree (1990)

Εδώ ξεκινά ο θρύλος για κάποιους μας, Marc Ford (μετέπειτα lead guitar στους Black Crowes). Βluesy hard rock, λίγο εκτός εποχής ίσως, δεν τράβηξε τα φώτα πάνω του τότε αλλά ακόμα και σήμερα σκίζει.

Chris Bell - I Am The Cosmos (1992)

Ουσιαστικά οι μισοί Big Star ήταν ο Bell. Κι αυτός ήταν ένας δίσκος του ίδιου υψηλότατου επιπέδου. Μαγεία.

The Dirty Soul Revival - Brave New World (2017)

Φανταστικός southern rock δίσκος, με γαμάτο rhythm section και κιθάρες. Κρίμα που εξαφανίστηκαν.

9 Likes

Άντε, μια δεκάδα που έφερα κι εγώ στο μυαλό μου. Έχει από όλα: supergroups που έβγαλαν μόνο έναν δίσκο και μετά πάπαλα, μπάντες που μετασχηματίστηκαν σε κάτι άλλο, άλλες που είτε το μαλάκισαν και διαλύθηκαν είτε αντιμετώπισαν άλλου τύπου προβλήματα, ανεπίλυτα (πεθάνανε κρίσιμα μέλη :stuck_out_tongue:).

Mother Love Bone - Apple (1990)

Αναφέρθηκε ήδη 2-3 φορές, αλλά ας καταγραφεί κιόλας. Ο δίσκος με τον οποίο μας συστήθηκε ο Andrew Wood, ένα από τα συγκροτήματα που αποτέλεσαν τον προπομπό των Pearl Jam, αφού εδώ παίζουν οι Gossard και Ament.

Green River - Rehab Doll (1988)

…οι οποίοι όμως έπαιζαν με τους μισούς Mudhoney (Steve Turner και Mark Arm) και σε ένα από τα groups που ουσιαστικά γέννησαν το grunge. Μοναδικός δίσκος τους, το “Rehab Doll”. Αρχέγονος ήχος που προοικονομεί την εξέλιξη όλων αυτών.

Guthrie Govan - Erotic Cakes (2011)

Ένας δίσκος που λατρεύουν οι κιθαρίστες. Κι όμως, είναι η μοναδική κυκλοφορία του σπουδαίου Guthrie Govan των Aristocrats (και πρώην του Wilson) που έχει το όνομά του.

Pride & Glory - Pride & Glory (1994)

Πάρα πολύ καλό southern project του Zakk Wylde. Ίσως ό,τι καλύτερο έχει κάνει ποτέ.

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures (2009)

Grohl και Homme συνεργάζονται με τον John Paul Jones (!). Το αποτέλεσμα εμένα δεν με είχε τρελλάνει, αλλά αξίζει μερικές ακροάσεις.

Shrinebuilder - Shrinebuilder (2009)

Ο αρχιμαλάκας Scott Kelly (πρώην Neurosis), o Al Cisneros (Sleep και Om), o Dale Crover (drummer των Melvins) και ο Wino (Obsessed, Spirit Caravan, Saint Vitus κλπ.) παντρεύουν εξαιρετικά επιτυχημένα τους ήχους τους.

Heaven’s Basement - Filthy Empire (2013)

Ετούτοι εδώ οι Άγγλοι έβγαλαν ένα πολύ ωραίο hard rock ντεμπούτο στο οποίο δεν έδωσαν συνέχεια γιατί τους έφαγε η μαλακία και οι καβγάδες.

Jimmy Page & Robert Plant - Walking Into Clarksdale (1998)

Ο πρακτικά συνταξιούχος από το 1980 που πέθανε ο Bonham και διαλύθηκαν οι Zeppelin Jimmy Page βγάζει έναν και μοναδικό studio δίσκο με τον άκρως αντίθετο Robert Plant, τον παλιό του συνοδοιπόρο που μέχρι και σήμερα παραμένει ανήσυχος και δημιουργικός. Παραγωγή από Steve Albini, σε μια από τις πιο παράξενες συνεργασίες που έχει γίνει ποτέ.

Probot - Probot (2004)

Γνωστή ιστορία πάνω-κάτω. Ο Grohl μαζεύει κάποιους αγαπημένους του τραγουδιστές (μεταξύ των οποίων Snake, Max Cavalera, Lemmy, Lee Dorian, τον άμπαλο τον King Diamond, Warrior, Wino), τους γράφει κομμάτια στο ύφος του καθενός τα οποία και αυτοί τραγουδάνε ενώ ο ίδιος παίζει σχεδόν όλα τα όργανα και βγάζει αυτό το διαμαντάκι.

Snot - Get Some (1997)

Μοναδικός δίσκος μιας μπάντας που συνδύασε ωραία metal, hardcore, funk και άλλα είδη. Δυστυχώς ο τραγουδιστής σκοτώθηκε λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου σε τροχαίο, μαζί με τον σκύλο του. Ναι, αυτόν στο εξώφυλλο…

10 Likes