…εβγαλε κι αυτο εναν μονο δισκο ![]()
Πολυ ωραιο θρεντ και πολυ ωραιο τοπ-10.
…εβγαλε κι αυτο εναν μονο δισκο ![]()
Πολυ ωραιο θρεντ και πολυ ωραιο τοπ-10.
Δυο που μου ήρθαν κατευθείαν στο μυαλό

και μιας και αναφέρθηκε κάπου ο Lanegan πως μπόρεσα να ξεχασω αυτό
Ο λόγος είναι ότι οι WitTR κυριότερα, στις αρχές πήρανε κάποια στοιχεία από τους WEAKLING, οπότε μπορείς να πεις ότι έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του cascadian. Ωστόσο συμφωνούμε απόλυτα ότι το “Dead as Dreams” είναι πολύ περισσότερα από αυτό, ορίζεται δύσκολα και γενικά είναι ένα “άχρονο” διαμάντι του USBM.
Παρεμπιπτόντως ρίξε ένα πέρασμα και από DISPIRIT αν δεν το έχεις κάνει ήδη.
Πάμε και ένα με μόνο ελληνικά album, μόνο 70s, μόνο δισκάρες:
Μετά την διάλυση των πολύ επιτυχημένων Poll, τα μέλη τους ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. Ο μπασίστας - κιθαρίστας – τραγουδιστής Σταύρος Λογαρίδης, όντας το πιο ασυμβίβαστο πνεύμα από όλους, σχημάτισε στα τέλη του 1972 τους Ακρίτας. Στο μοναδικό, ομώνυμο LP τους, θα ακούσουμε περιπετειώδες (με όλη τη σημασία της λέξεως) progressive rock όπου συνυπάρχουν οι jazz αυτοσχεδιασμοί της σκηνής του Canterbury, οι ρυθμοί των ELP, αλλά και η επιρροή της ιταλικής σκηνής, ειδικά του “συμφωνικού” σκέλους της με προεξάρχοντες τους Banco Del Mutuo Soccorso, χωρίς να λησμονούμε την ψυχεδέλεια των late sixties! Αυτό όμως που ξεχώριζε τους Ακρίτας είναι ότι διατηρούσαν την ελληνική ιδιοπροσωπία τους!
Ο πρώτος και μοναδικός δίσκος του συγκροτήματος Νοστράδαμος θεωρείται δικαίως ένας εκ των θεμελίων λίθων αυτού που αποκαλείται ελληνικό rock, μιας και διακρίνονται οι επιρροές από την σύγχρονη τότε ξένη σκηνή (ψυχεδέλεια π.χ.), παράλληλα με επιρροές που απορρέουν από την καταγωγή της μπάντας (οι χαρακτηριστικές πολυφωνίες), και φυσικά περιέχει κάποια εξαιρετικά κομμάτια.
Και 80s όμως:
Το πρωτο που μου ηρθε στο μυαλο ειναι ετουτο εδω το διαμαντακι.

Κανω εντιτ κ προσθετω τα λογια του @Ian_Metalhead σε παλαιοτερο ποστ του γι’αυτο το αλμπουμ, γιατι τα λεει πολυ ωραια, κ επειδη εγω δεν το εχω κ πολυ με τα ριβιουζ.
"Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως καλύπτοντας σχεδόν κάθε πτυχή του prog metal οι Vauxdvihl καταφέρνουν να μην ακούγονται κοινότυποι σε αυτό το obscure διαμάντι που είναι το “To Dimension Logic”.
Γιατί τέτοια είναι η δυσθεώρητη αξία αυτού του δίσκου που συνδυάζει επιρροές από τα late 80’s progressive σχήματα όπως οι Fates Warning (περιόδου “Perfect Symmetry”), Queensryche (εποχής “Rage For Order”) ή ακόμη, μια heavy εκδοχή των Pink Floyd, και κατορθώνει να ακούγεται πρωτότυπος μέσα στην φουτουριστική ατμόσφαιρα και το θελκτικό “ψύχος” που ανεπιτήδευτα δημιουργεί, όταν στη διάρκεια του αναπτύσσονται τόσες και τέτοιες ιδέες και ενορχηστρώσεις χωρίς ανάλωση σε βιρτουόζικες επιδειξιομανίες.
Δυστυχώς οι Vauxdvihl δεν κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν, υπό οποιαδήποτε έννοια, τα οφέλη από μια τέτοια δημιουργία. αφού οι προστριβές μεταξύ των μελών ήλθαν στην επιφάνεια, οδηγώντας στη διάλυση αυτού του τόσο ταλαντούχου σχήματος, και καταδικάζοντας το εξαιρετικό “To Dimension Logic” στη μοίρα του “κρυμμένου θησαυρού”.
Να ένας δίσκος που ακόμη δεν έχω ακούσει.
Όπως το λες, αλλά το συνειδητοποίησα αφότου είχα συμπληρώσει δεκάδα και δεν μου πήγαινε η καρδιά να πετάξω κάποιο απ’ έξω.
Κι επίσης ήμουν σίγουρος ότι θα το ανέφερες εσύ ή κάποιος άλλος user.
είναι ένα “άχρονο” διαμάντι του USBM
Ταιριαστός χαρακτηρισμός το “άχρονο”, δεν το είχα σκεφτεί. Dispirit είχα αποκτήσει τις 2 κασέτες όταν είχαν κυκλοφορήσει πριν χρόνια, αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμα με ζορίζουν. Σε αντίθεση με τους Asunder (funeral doom, αλλά κοινός παρονομαστής ο Gossard) που με γοήτευσαν πάρα πολύ.
Ωραίες οι αναφορές σας και από τον ελληνικό ήχο.
Ένα από τα πιο παρανοϊκά δημιουργήματα της μέταλ μουσικής είναι κλασικό παράδειγμα “one and done” δίσκου. Πολύπλοκο, πολυσχιδές αλλά τόσο στοχευμένο παράλληλα, το Sceptic’s Universe είναι από τους αγαπημένους μου γρίφους του “progressive metal” (σε εισαγωγικά για να μην αποθαρρυνθεί κάποιος περαστικός). (Υπερ)τεχνικό, προκλητικό διαμάντι από την ακρόαση του οποίου μόνο κερδισμένος βγαίνει ο ακροατής.
Σίγουρα δεν είναι για όλους, εξίσου σίγουρα αξίζει μια δοκιμή από κάθε έναν που έχει έστω ένα επιφανειακό ενδιαφέρον για τον ήχο.
Αξιζει να αναφερθει οτι ο κιθαριστας των spiral architect επαιζε κ στους twisted into form, οι οποιοι εχουν κ αυτοι εναν κ μοναδικο δισκο στο ενεργητικο τους κ ειναι εξισου τρελιαρηδες μουσικα με τους spiral…
Demilich - Nespithe
Storm - Nordavind
Ripping Corpse - dreaming with the dead
vinterland - welcome my last chapter
Το Twisted Into Form είναι το επόμενο που σκέφτηκα να βάλω ![]()
Μεγάλη δισκάρα, απαραίτητη για κάθε αμετανόητο λάτρη της μεγάλης των Watchtower προγκ σχολής.
Επιστρέφοντας στους Spiral Architect, υπάρχει σύνδεση και με άλλο ένα συγκρότημα που τικάρει όλα τα κουτάκια (Νορβηγία, Watchtower/early progmetal worship, ένας δίσκος όλος κι όλος):
Στους οποίους Manitou και στον μοναδικό τους δίσκο (φυσικά) τραγούδαγε ο πολύς Øyvind Hægeland, που λίγα χρόνια αργότερα τραγούδησε στο μοναδικό full-length των Spiral Architect, και κάνοντας fast forward ακόμα περισσότερα χρόνια τον πετυχαίνουμε και πίσω από το μικρόφωνο των πιο πρόσφατων Terra Odium…
…οι οποίοι είπαν να εμπλουτίσουν λίγο την Watchtower/Psychotic Waltz/Fates Warning-ίλα με ένα ανσάμπλ εγχόρδων και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που παρουσιάζουν στο παραπάνω άλμπουμ, το (yes, you guessed it) μοναδικό που έχουν βγάλει μέχρι τώρα.
Νορβηγάρες ε
“Να σου πω, πότε θα αρχίσουμε να δουλεύουμε το δεύτερο άλμπουμ;”
“Τι, κι άλλο άλμπουμ; Δεν βαρέθηκες;”
“Και τι θα κάνουμε δηλαδή;”
“Ξέρω γω, άραξε λίγο και βλέπουμε. Φτιάχνουμε καινούργια μπάντα άμα είναι”
ρε παιδια ειχα αλλα στη λίστα να ακουσω γμτ… τι μου κανετε…
Μ’ αρέσει που εγώ δεν ήθελα να βάλω το Mother Love Bone για να μην το παρακάνω με το grunge, κι εσείς μου κάνατε το topic αφιέρωμα στο νορβηγικό prog…
Το Ved Buens Ende αδιανόητο ότι μου διέφυγε.
Πάμε κι ένα με μόνο (Βόρεια) Αμερική, μόνο 80s, μόνο US power metal και παραφυάδες αυτού!
Θα μπορούσα να γράψω διάφορα για τα παραπάνω album (για κάποια το έχω κάνει παλιότερα), θα αρκεστώ όμως να πω ότι όποιος δεν τα έχει ακούσει, ας σπεύσει πάραυτα!
Here’s a quick bunch from me. Περιορίζομαι λίγο γιατί πολλές obscure μπάντες των 60s-70s έβγαλαν τελικά 2ο άλμπουμ 30-40 χρόνια μετά ή είχαν κάποιο που ήταν εντελώς χάλι και αγνοεί ακόμα και η ίδια η μπάντα την ύπαρξή του. Οπότε παράτησα το underground της εποχής γρήγορα, άφησα πολλά “κλασικά” έξω, ίσως επιστρέψω καθώς θα τα ακούω.
Δεν επαναλαμβάνω νομίζω κάτι που έχει αναφερθεί ήδη.
The United States of America - The United States of America (1968)

Φανταστικός πειραματικός ψυχεδελικός δίσκος, πραγματικά αξίζει το ψάξιμο.
Colwell-Winfield Blues Band - Cold Wind Blues (1968)
Tomorrow - Tomorrow (1968)
Blind Faith - s/t (1969)
Morgen - Morgen (1969)

Και μόνο το εξώφυλλο αρκεί για να το ακούσεις. Σκληρή αμερικανική ψυχεδελική μπάντα τούμπανο.
The Far Cry - The Far Cry (1969)
Bangor Flying Circus - Bangor Flying Circus (1969)
Yesterday’s Children - Yesterday’s Children (1970)
Farm - Farm (1971)
Fuzzy Duck - Fuzzy Duck (1971)

Φοβερή σκληρή μπάντα της εποχής, heavy κιθάρες, πλήκτρα, ολίγον prog, δίκαι απέκτησαν “φήμη” με τα χρόνια.
Dennis Wilson - Pacific Ocean (1977)

O αδερφός της μεγαλοφυίας και πρώην Beach Boy, ανεξαρτητοποιείται και βγάζει αυτόν τον πανέμορφο δίσκο που σας έλεγε ο awake να ακούσετε κι εσείς τίποτα.
Burning Tree - Burning Tree (1990)
Chris Bell - I Am The Cosmos (1992)
The Dirty Soul Revival - Brave New World (2017)
Άντε, μια δεκάδα που έφερα κι εγώ στο μυαλό μου. Έχει από όλα: supergroups που έβγαλαν μόνο έναν δίσκο και μετά πάπαλα, μπάντες που μετασχηματίστηκαν σε κάτι άλλο, άλλες που είτε το μαλάκισαν και διαλύθηκαν είτε αντιμετώπισαν άλλου τύπου προβλήματα, ανεπίλυτα (πεθάνανε κρίσιμα μέλη
).
Mother Love Bone - Apple (1990)
Green River - Rehab Doll (1988)
Guthrie Govan - Erotic Cakes (2011)
Pride & Glory - Pride & Glory (1994)
Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures (2009)
Shrinebuilder - Shrinebuilder (2009)
Heaven’s Basement - Filthy Empire (2013)
Jimmy Page & Robert Plant - Walking Into Clarksdale (1998)
Probot - Probot (2004)
Snot - Get Some (1997)
Kind Diamond
Τόση αντιπάθεια πια; ![]()
αλλο ένα τοπικ μουσικός πλούτος ρε παιδιά. Ρισπεκτ
![]()