Αν η οργή είναι γενική -που καθόλου δεν αμφιβάλλω, όλοι έχουμε φρίξει με το απαράδεκτο γεγονός που συνέβη- μια κανονική συνέλευση, νόμιμη (όχι δεν είναι τυπολατρεία) όπου όλοι θα αποφασίσουν να κλείσει η σχολή, ενώ έχουν και τη δυνατότητα να την αφήσουν ανοιχτή, θα είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία και πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Δε θα χαρακτηρίσουμε από αυτό τις παρατάξεις, αλλά όλοι ξέρουμε και έχουμε δει με τα μάτια της ότι σε συγκεκριμένα περιστατικά όταν έχει η φοιτητική παράταξη τη δύναμη που χρειάζεται, θα προβεί και σε αυθαιρεσίες. Είτε αυτή είναι η ΠΚΣ πχ στο ΤΕΙ Αθηνών (στη ΣΓΤΚΣ) είτε είναι η ΔΑΠ στο Πα.Πει. είτε η ΠΑΣΠ αλλού είτε είτε. Και αυτά ήταν απλά τυχαία παραδείγματα.
Πολύ κακώς και μένεις μόνο στο μπολνταρισμένο. Πάρα πολύ κακώς. Η μη δημοκρατική απόφαση για κάτι που αφορά εμένα είναι πολύ σημαντική.
Εσύ λες, “πέθανε ένα παιδί και κάθεσαι και ασχολείσαι με μια βδομάδα που θα χάσεις τη σχολή”.
Με την ίδια λογική καταστρέφουν την πόλη και λένε “πέθανε ένα παιδί και εσύ ασχολείσαι με 100 σπασμένες βιτρίνες”.
Ε ελπίζω να μην είμαι εγώ ο μόνος που βλέπει το (επικίνδυνο) λογικό χάσμα ανάμεσα στους 2 αυτούς συλλογισμούς.
εδιτ: Σόρρυ γιατί ξέφυγα προς το τέλος και θα βγούμε οφφ-τοπικ αν απαντήσει κανείς σ’ αυτά
ΧΑΧΑΧΑΧΑ Σημερα η ΠΚΣ εκλεισε τη σχολη μας(ΠΑΝΤΕΙΟ) το πρωι με συναινεση του πρυτανη αυθαιρετα!!!
Δεν θα πω τα δικα μου συμπερασματα!Βγαλτε τα δικα σας.Μπορειτε.
Και επισημα μπορω να πω πως ειμαστε η σχολη με τη μεγαλυτερη πυκνοτητα σε ζωαδια.Ζωαδια οχι για τη παραταξη που επελεξαν(αυτο δικαιωμα τους ειναι),αλλα για αυτο το αισχρο πραγμα που ειδα να εκτυλισσεται μεσα στην αιθουσα και την μονιμη απαντηση/αντιδραση τους σε οτι κι αν λεγοταν απο τους ομιλητες
“και και ου και δαπ-νδφκ”.Ανιωθια και προβατιτιδα.
παιδια ακουστε…ο συνδικαλισμος και η δημοκρατικη αντιπροσωπευση ειναι υψιστες κατακτησεις του πολιτευματος μας::!:αυτο ειναι αρχη αδιαπραγματευτη,η αρνηση της οποιας θα οδηγουσε σε υπονομευση του-το ζουμι της υποθεσης δεν ειναι αν πρεπει να υπαρχουν παραταξεις ή συνδικαλιστικοι φορεις αλλα το πλαισιο λειτουργιας τους+η πραγματικη εκδημοκρατιση των πολιτικων τους πραξεων.Η λογικη ποναει χερι-κοβει χερι(δηλαδη δε λειτουργουν σωστα αρα να τις καταργησουμε) ειναι αντιληψη ολοκληρωτικων καθεστωτων!ααααα,επισης,ολα αυτα τα λει καποιος που δεν υπηρξε ποτε μελος καμιας παραταξης+εχει σιχαθει μεγαλο μερος του χωρου αυτου ζωντας τον καθημερινα στη σχολη του(+το πετσι του)…
Aυτο ειναι η μαλακια δυστυχως… Οι παραταξεις κλεινουν κακως κατα την γνωμη μου τις σχολες παραμονη εξεταστικης οπου ατομα σαν και εμενα που ειναι κοντα στο πτυχιο καιγονται να δωσουν και η ΔΑΠ εκμεταλλευεται την θεληση πολλων ατομων να δωσουν εξεταστικη για να τελειωνουν και παρουσιαζει ως δικη της επιτυχια το οτι τελικα ανοιγει η σχολη.
Προσωπικα εγω στο ΠΑΠΕΙ δεν κατεβηκα να ψηφισω και για καποιους τεχνικους λογους αλλα και γιατι δεν ειχα κατι να ψηφισω (ειμαι κατα των καταληψεων, αλλα οχι και να ψηφισω ΔΑΠ), αλλα δικαιολογω απολυτα συμφοιτητες και φιλους (και οχι τα προβατα της παραταξης…)που στηριξαν την ΔΑΠ στην συγκεκριμενη διαδικασια γιατι πολυ απλα θελουν να ξεμπερδευουν.
Και όμως, υπάρχουν και χειρότερα. ΠΑ.ΜΑΚ. Φαντάσου το σαν ένα πιο ‘‘μπλε’’ ΠΑ.ΠΕΙ (όσο απίστευτο και να φαίνεται).
Εσείς τουλάχιστον κάνετε και καμιά συνέλευση. Στο ΠΑ.ΜΑΚ. έγινε μία φέτος, μετά από 2μισυ χρόνια (το καταστατικό ορίζει τουλάχιστον 4 κάθε χρόνο). Οπότε καλά είστε.
Κοιταχτε… την ΔΑΠ την απεχθανομαι για τους γνωστους λογους. Αντιθετα αν και δεν συντασσομαι μαζι τους, εκτιμω ΟΡΙΣΜΕΝΑ παιδια απο τον αριστερο χωρο (ΠΚΣ, Δικτυο), οπου και εχω και αρκετους φιλους, γιατι αν δεν παρασυρονται απο παραταξιακα παθη εχουν μερικες πολυ καλες ιδεες περι παιδειας και πανεπιστημιου
Ομως η καταληψη δεν ειναι λυση, γιατι αποδεδειγμενα το μονο που καταφερνει ειναι να συσπειρωσει και ανεξαρτητους φοιτητες γυρω απο την ΔΑΠ. Θα μου πειτε “πως αλλιως θα διαμαρτυρηθουμε κτλ”… λυση δεν εχω να προτεινω το παραδεχομαι, αλλα ειναι αποδεδειγμενο ξαναλεω πως η καταληξη μονο νευρα καταφερνει να προκαλεσει και τπτ παραπανω.
Ειδικα η χρονια μου που ειμαστε 4ο ετος και εχουμε σκοπο Σεπτεμβρη να τελειωσουμε, μας κοπηκαν τα ποδια αυτην την εβδομαδα μολις μαθαμε για καταληψη. Αποτελεσμα…? το 666 της ΔΑΠ που βλεπετε στα παραπανω ποστς αν και εγω οπως εγραψα πριν δεν κατεβηκα να ψηφισω…
Διαφωνώ περί κατάληψης. Προσφέρει και πολλά μάλιστα, αλλά τη θεωρώ τη τελευταία λύση ενός αγώνα. Τώρα το έχουμε ξεσκίσει το θέμα, καταλήψεις χωρίς λόγο και για ψιλοπήδημα.
μία παρατήρηση όμως. Όχι χαρακτηρισμοί παιδιά για όσους ψηφίζουν ή ανήκουν σε κάποια παράταξη που δε σας αρέσει. Εκφράστε κρίση για τις πολιτικές τους και τις απόψεις τους, αλλά μην προβαίνετε σε χαρακτηρισμούς που πιθανόν να χαρακτηρίζουν και μερικούς από τους συμφορουμίτες σας.
Μην ξεχνάτε πως εδώ πέρα μέσα μαζευόμαστε για να μιλήσουμε για μουσική και δε σκοπεύουμε να αφήσουμε να χαλάσει το κλίμα στα μουσικά, εξαιτίας κάκιστου είδους πολιτικών συζητήσεων.
Νταξει μωρε, απο αυριο μαθηματακια, κηνυγι για το πτυχιο… αυτα κανουν ομορφη τη ζωη μας, οχι σαν τους αριστεροαναρχοαπλυτους, ολο καταληψεις κ καταληψεις… Διαταρασσουν την κανονικοτητα μας. Δεν αντεχω!!
Η τελευταια μου χρονια ως προπτυχιακος φοιτητης (2005-2006) χαρακτηριστηκε απο τις μαζικες κινητοποιησεις και καταληψεις εναντια, στον υπο “συζητηση” τοτε νομο-πλαισιο, που προωθουσε η κυβερνηση της ΝΔ. Την χρονια λοιπον εκεινη σχηματισαμε μια συμμαχια στη σχολη ατομα με διαφορες ιδεολογικες αποχρωσεις αφενος και μια αποστροφη στις κατεστημενες φοιτητικες παραταξεις, οι οποιες καλως η κακως ακολουθουσαν την γραμμη της μητρας-κομματος. Εναντια λοιπον σε προκαθορισμενα ψηφισματα, αρχισαμε να δημιουργουμε εντος του αμφιθεατρου πραγματικες συνθηκες διαλογου γεγονος που οδηγησε στην αυξηση των συμμετεχοντων. Απο ενα σημειο και μετα, εχοντας παρει με το μερος μας την μαζικη πλειοψηφεια του αμφιθεατρου αρχισαμε να κερδιζουμε τις συνελευσεις μια προς μια.
Δεν ημασταν κατα των καταληψεων, αντιθετως τα ψηφισματα μας οδηγουσαν παντα σε καταληψη με τις εξης ομως θεμελιωδεις διαφορες. Αναγνωριζοντας το γεγονος οτι πολλοι συμφοιτητες μας βρισκονταν σε δυσκολη κατασταση οσον αφορα θεματα διπλωματικων, εξετασεων, ρευενητικων κλπ, ειχαμε βγακει αποφασεις οπως :
Η βιβλιοθηκη δεν εκλεινει σε κατασταση καταληψης, οποτε ο καθες φοιτητης ειχε την δυνατοτητα να χρησιμοποιησει την βιβλιοθηκη .
Καθε Τριτη (τυχαια μερα λεω τωρα γιατι δε θυμαμαι) η γραμματεια ηταν ανοιχτη, ωστε φοιτητες να μπορουν να ζητησουν εγγραφα και αποδεικτικα που μπορει να τους χρειαζοντουσαν.
Εξετασεις για τους επι πτυχιω φοιτητες γινοντουσαν κανονικα, ωστε να μην στερησουμε τουλαχιστον σε οσους ηταν στο τελος των σπουδων τους, ακριβως την περατωση των σπουδων τους.
Φοιτητες υστερα απο συννενοηση με την συνελευση της καταληψης μπορουσαν να χρησιμοποιησουν τα εργαστηρια για την συνεχιση των διπλωματικων τους, ειδικοτερα οσοι βρισκονταν στο τελος των σπουδων τους.
Τακτικες συνελευσεις εντος καταληψης, ανοιχτες σε ολους, για συζητηση γενικη αλλα και ειδικη για θεματα παιδειας.
Θα μπορουσαμε ισως να ρυθμισουμε και αλλα θεματα καλυτερα, αλλα και τα παραπανω ηταν μια καλη προσπαθεια.
Ειχε πλακα πραγματικα , ειδικα απο τα ατομα της ΔΑΠ, τα οποια λαικιζοντας προσπαθουσαν να παρουν με το μερος τους τους παλαιους φοιτητες, να βλεπουν να περναμε τετοιες αποφασεις που μονο τα δικαιωματα των φοιτητων δεν εθιγαν.
Για μενα ηταν μια ενδειξη οτι οταν ο φοιτητικος συνδικαλισμος ασκηθει ορθα μπορει να οδηγησει μπροστα.
Πολυ καλη κινηση αν και θα κανω καποιες παρατηρησεις (οχι ακριβως διαφωνιες)… , οταν προκειται για κινηματικες περιοδους προσωπικα δεν θεωρω σκοπιμο να λειτουργει οτιδηποτε εχει να κανει με τις διδακικες διαδικασιες… Οποτε το 1-2-4 για μενα παντα ειναι αχρειαστα…
Για το 3 ας με διαψευσει καποιος, σε αρκετες σχολες εγινε εξεταστικη για τους επι πτυχιω…
Τελος συμφωνω απολυτα με το 5.
ΑΛλα να σε ρωτησω κατι. Αφου λες οτι ειχατε ιδεολογικες διαφορες, κατω απο πιο πρισμα εβγαινα τα πλαισια σας??? Δεν το λεω κακοπροαιρετα, απλη απορια…
Φαντασου οτι ημασταν μια ομαδα 10 ατομων, οπου καποιοι αυτοχαρακτηριζονταν ως αναρχικοι, καποιοι εκλιναν προς ΕΑΑΚ η ΔΙΚΤΥΟ (παρολο που δεν υπηρχε σχετικο σχημα), καποιοι ανηκαν εξωκοινοβουλευτικη αριστερα και καποιοι απολιτικ μεν, διαθεσιμοι για συζητηση δε.
Για μενα μια βιβλιοθηκη ΔΕΝ πρεπει να κλεινει ποτε. Στην Ελλαδα ο ρολος της βιβλιοθηκης δυστυχως εινα παραγνωρισμενος ενω ουσιαστικα ειναι ο πνευμονας του πανεπιστημιου.
Και διδακτικα μπορει να λειτουργησει μια καταληψη γιατι οχι. Σκεψου οτι κατα τον Μαη του 68, σε ολα τα υποκαταληψη πανεπιστημια συνεχιστηκαν τα μαθηματα οχι απο τα πανω, αλλα απο τα κατω. Οι ιδιοι οι διδακτορικοι φοιτητες ανελαβαν το διδακτικο εργο με την συμμετοχη βεβαια ριζοσπαστων καθηγητων οπως ο ΖΑν Πωλ Σαρτρ. Βεβαια αλλη κουλτουρα στη Γαλλια, στην Ελλαδα κατι τετοιο δεν θα το δουμε ποτε.
Το θεμα ειναι οτι ναι αμφισβητεις το κυριαρχο μοντελο εκπαιδευσης. Αυτο που κανεις δεν ειναι απλως να το καταργησεις αλλα να το αλλαξεις, επι του πρακτεου αν ειναι δυνατον, οπωγς στη Γαλλια. Γιαυτο και αυτη η λογικη του κλειδαμπαρωνω το πανεπιστημιο την θεωρω λανθασμενη.
Οπως η κινηση μας για ανοιχτη γραμματεια μονο αχρειαστη δεν ηταν . Υπηρχαν φοιτητες που ηθελαν μια πιστοποιηση φοιτησης η και αποφοιτησης για την δουλεια τους η για σπουδες στο εξωτερικο. Δεν ειχαμε κανενα δικαιωμα να τους τα στερησουμε και με αυτο τον τροπο μαλιστα τους κερδισαμε.
Σ αυτο που λες συμφωνω 100%… Αλλο αυτο με τις λειτουργιες του πανεπιστημιου. Και η κριτικη μου στη βιβλιοθηκη πανω σ αυτη τη βαση στηριζεται…
Υπαρχουν καποιες πολυ πολυ μικρες προσπαθειες για επαφη με ελευθεριακη παιδεια, αλλα δυστυχως πολυ πρωιμα…
εντιτ: Η λογικη του κλειδαμπαρωνω το Πανεπιστημιο χωρις να γινει εστω και μια κουβεντα καθε μερα και διαφορες αλλες δραστηριοτητες με βρισκει κ μενα καθετα αντιθετο