Διαφωνώ
Εγώ βάζω τη μάθηση πάνω από όλα.
Επί του θέματος, μόνο για τη δικιά μου σχολή μπορώ να μιλήσω, γιατί δεν έχω επαρκείς εικόνες για να γενικεύσω για το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων.
Όπως μας έλεγε ένας καθηγητής μας, όπου πλέον συνταξιοδοτήθηκε, όταν έφτιαξαν τον πρώτο φοιτητικό σύλλογο Μηχανολόγων Μηχανικών, αυτοί που ασχολήθηκαν μαζί του ήταν μεν πολιτικοποιημένα άτομα (ήταν και οι εποχές τέτοιες), αλλά πάνω από όλα ήταν άριστοι φοιτητές. Όντας ένας από τους πρωτεργάτες του φοιτητικού μας συλλόγου ένιωθε πολύ άσχημα που έβλεπε οι αποφάσεις του φοιτητικού μας συλλόγου να λαμβάνονται σχεδόν αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια και με βάση τις πολιτικές απόψεις των φοιτητών και όχι με γνώμονα την εκπαίδευση.
Οι φοιτητικές παρατάξεις, έχουν κερδίσει τον χαρακτηρισμό “φοιτητικές” μόνο και μόνο γιατί έχουν μέσα φοιτητές. Κατά τα άλλα, εγώ έχω δει ελάχιστα άτομα σε αυτές να ενδιαφέρονται πρώτα από όλα για το φοιτητή και τη βελτίωση του επιπέδου του (και εννοείται ρεαλιστικά, το να βγάζεις ένα ψήφισμα “αυξήστε τον προϋπολογισμό” δε μου λέει τίποτα). Η επιρροή του φοιτητικού συλλόγου στο τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ είναι σχεδόν καταστρεπτική, με το τρόπο που γίνεται. Δεν νοείται να αποφασίζει ο φοιτητής για το πως θα τον διδάσκουν. Είναι νόμος της φύσης πως εν τέλει θα κυνηγήσει τη μη μάθηση, που σημαίνει και το λιγότερο κόπο εκ μέρους του.
Προφανώς φοιτητικές παρατάξεις καθοδηγούμενες ως επί το πλείστον από τα πολιτικά συμφέροντα των πολιτικών κομμάτων είναι επικίνδυνες (π.χ. καταλήψεις πρόπερσι). Είναι όμως λιγότερο ακίνδυνες από ανεξάρτητες φοιτητικές παρατάξεις που αποτελούνται από 2ετής-3ετής κακούς φοιτητές που προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο και όχι το πανεπιστήμιο τους? Άτομα που δε μπορούν ούτε στο τομέα τους να πετύχουν ή επιλέγουν τη “μη μάθηση” που προείπα, τι ακριβώς διακίνηση ιδεών θα κάνουν? Πόσο αξιόπιστες θα είναι αυτές οι ιδέες τους και όταν όλοι αυτοί θα συνασπιστούν σε μια παράταξη (πιστεύοντας σε αυτή γιατί οι περισσότεροι έχουν αγνούς σκοπούς και για αυτό ασχολούνται); Εν τέλη θα βοηθήσουν ή θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα?
Αν δεν ασχοληθούν όλοι οι φοιτητές σοβαρά με τους φοιτητικούς τους συλλόγους, τότε αυτός θα είναι στη βορά της κάθε φοιτητικής παράταξης. Δεν είμαι υπέρ της λύσης “κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων”, αλλά υπέρ της λύσης “ενεργοποίησης στο φοιτητικό σύλλογο, όλων των φοιτητών που όντως ενδιαφέρονται για την επιστήμη τους”. Εγώ για πολλά χρόνια, δεν έμπαινα στις συνελεύσεις γιατί δε μου άρεσε το πολιτικοποιημένο και φανατικό κλίμα που υπήρχε μέσα. Όταν όμως συνειδητοποίησα πως αυτή μου η απουσία δε μου επιτρέπει να διαμαρτύρομαι για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, άρχισα να πηγαίνω και να είμαι ενεργός (και ξενερωμένος εν τελη, αλλά δεν πειράζει). Επίσης δε θεωρώ τους φοιτητές αρκετά ώριμους για τη σωστή διαχείριση της εξουσίας που τους δίνεται μέσω των φοιτητικών συλλόγων. Αν δεν καταφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι να σοβαρευτούν, τότε ίσως θα είναι καλύτερό να κοπούν κάποια από τα προνόμια.
Και ναι, θεωρώ πως πολλά θα διορθώνονταν αν ήταν πιο δύσκολο να βγάλεις μια σχολή ΑΕΙ στην Ελλάδα και δεν είχαμε την αρχή διατήρης της μάζας. Όσοι μπαίνουν, τόσοι βγαίνουν…