Φοιτητικές Παρατάξεις

1. Μιχαλη δεν εχω κανενα λογο να μη πιστευω πως η ενασχοληση σου γινεται καθαρα απο την καλη σου την καρδια. Ποσοι ομως πιστευεις πως “παιζουν για τη φανελα” και μονο για αυτη οπως εσυ;
  2. Το γεγονος πως μια μεγαλη φοιτητικη μεριδα (ισως και η πλειοψηφια) ειτε αποδοκιμαζει ειτε αδιαφορει για τις φοιτητικες παραταξεις εσυ πως το εξηγεις;
    Σας φτυνουν ή βρεχει; (οταν λεω σας αναφερομαι γενικως στις φοιτητικες παραταξεις)
  3. Εχεις υποψην σου πως τα λογια σου (αγωνιζομαστε για ενα καλυτερο μελλον, μια αξιοκρατικοτερη παιδεια και δε μας ενδιαφεριε τιποτε αλλο…) πιθανον χρησιμοποιουσαν πριν καποια χρονια και οι: Αλεξης Τσιπρας, Αλεκος Αλαβανος και Νικος Κωνσταντοπουλος αλλα η ιστορια αλλα εδειξε. Για αυτο θα σου ελεγα μεγαλη μπουκια φαε, μεγαλη κουβεντα μη πεις (τα σχετικα με τα φενγκ σουι που εγραψες)!

Karvou:
Eγω επι λεξει εγραψα: Αν τα πραγματα λειτουργουσαν λογικα θα επρεπε να εκπροσωπουν τους φοιτητες μια ομαδα που θα αποτελειται απο τους καλυτερους φοιτητες (σε βαθμολογια)[B] σε συνδυασμο με τους πιο ενεργους[/B]. Το 2ο κομματι ομως οπως βλεπεις εξεφανιστηκε ως δια μαγειας. Χωρις αυτο βλεπεις δημιουργει καλυτερη εντυπωση!

Δεν ξέρω αν η συζήτηση για το ρόλο και τη δράση των φοιτητικών παρατάξεων ξεκίνησε με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική Σχολή ή από κάποια προσωπική ανησυχία κάποιου/κάποιας χρήστη του forum. Είναι γεγονός πως σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής, επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση γύρω από το Πανεπιστήμιο, και διάφορα «επίμαχα» στοιχεία του όπως είναι το Άσυλο και οι παρατάξεις. Εφόσον συντρέχει ο παραπάνω λόγος, καθώς είναι παραδεκτό ότι αντιμετωπίζουμε μια ιδιάζουσα καπιταλιστική κρίση η οποία επιμερίζεται στα διάφορα κοινωνικά επίπεδα, η συζήτηση γύρω από το Άσυλο και τις παρατάξεις μοιάζει φυσική και αντανακλαστική. Όπως επίσης και οι αντικρουόμενες απόψεις εμφανίζονται σχεδόν αναλλοίωτες, είτε προέρχονται από το αστικό μπλοκ εξουσίας (κυβέρνηση, ΜΜΕ, αντιδραστικά κόμματα) είτε από απολιτίκ «ομάδες κρούσης» είτε από τους υπερασπιστές του Ασύλου και των παρατάξεων.

Για μην ξεφύγω από το θέμα, θα επικεντρωθώ στις παρατάξεις. Ο συνδικαλισμός και η διακίνηση των ιδεών στο Πανεπιστήμιο είναι λαϊκή κατάκτηση (ή αστική παραχώρηση;). Προέκυψε μεταπολιτευτικά, ως απόρροια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της Νομικής του ?73. Το Πανεπιστήμιο έπαψε έκτοτε να είναι απλώς κοιτίδα γνώσης και εκπαίδευσης. Ο ρόλος του μεταλλάχθηκε: το Πανεπιστήμιο στο εξής θα αποτελούσε και πυρήνα ριζοσπαστικών ιδεών, πολιτικής πάλης, στέγη κοινωνικών αγώνων. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν οι πρώτες συλλογικότητες φοιτητών. Οι συλλογικότητες αυτές, συνασπίζονται γύρω από μια κοινή ιδεολογική και πολιτική ανάγνωση της πραγματικότητας, προτείνουν τρόπους αλλαγής της κοινωνίας, παρεμβαίνουν, διεκδικούν και παλεύουν. Οι συλλογικότητες είναι και ομάδες συμφερόντων. Επομένως, είναι αναπόφευκτες και οι συγκρούσεις, εφόσον υπάρχουν στη μέση συμφέροντα.

Εγείρονται δύο προβληματικές: α) παρακωλύουν οι διάφορες συλλογικότητες το συντελούμενο στα Πανεπιστήμια εκπαιδευτικό και ερευνητικό, β) προάγουν το διάλογο και την ιδεολογική ζύμωση ή δρουν ως φερέφωνα της κομματικής ηγεσίας;

Αναφορικά με το πρώτο, οι συνήθεις κατηγορούμενοι είναι οι αριστεροί και οι αναρχικοί οι οποίοι, αντιτίθενται στις προωθούμενες εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις με καταλήψεις κλπ. Παρεμβαίνουν στα μαθήματα και τις εξεταστικές (βλ. πρόσφατο περιστατικό στη Νομική) και γενικώς ακολουθούν μια συγκρουσιακή τακτική με φαινομενικό στόχο τη διατήρηση του status quo. Ενδεχομένως, έτσι ακρωτηριάζεται η εκπαιδευτική διαδικασία βραχυπρόθεσμα αλλά διαφυλάσσεται μακροπρόθεσμα, κι αυτό διακηρύττουν, ο λαϊκός χαρακτήρας της τριτοβάθμιας και όχι μόνο. Σε καταστάσεις γενικευμένες αντιλαϊκής επίθεσης σαν κι αυτής που βιώνουμε τα αιτήματα παρουσιάζονται πάντα με έναν πιο γενικο-πολιτικό στόχο, όπως είναι η απόσυρση του επαχθούς Μνημονίου κλπ. Αυτό ξενίζει αρκετούς φοιτητές και φοιτήτριες που απ? το εξωραϊσμένο και «α-ιδεολογικό» σχολικό περιβάλλον μεταπηδούν στο Πανεπιστήμιο με τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το δεύτερο, είναι αναπόφευκτο ορισμένοι να υπηρετούν και τα συμφέροντα του κόμματός στο οποίο πρόσκειται η παράταξή τους. Αυτό είτε γίνεται με σαφή ιδεολογική στόχευση, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Κ.Κ.Ε. και του ΜΑΣ, το οποίο πιστεύει πως όλοι πρέπει να στρατεύονται, υπερασπιζόμενοι το ταξικό τους συμφέρον, σε μια γραμμή (μονο)κομματικής πάλης και διεκδίκησης, είτε γίνεται με καρεκλόκενταυρη, παραγοντίστικη ή δημοσιοϋπαλληλική ? πελατειακή διάθεση, δηλαδή συνειδητά μπαίνουν σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ για να τύχουν μελλοντικά ευνοϊκότερης μεταχείρισης στη ζωή τους από τα κυβερνητικά κόμματα. Για μένα βέβαια, ο προβληματικός πυρήνας της ύπαρξης των φοιτητικών παρατάξεων είναι ο ρόλος τους στην εξέλιξη των επιστημονικών και κοινωνικών ιδεών. Νομίζω πως μπαίνοντας σε μια παράταξη, αργά ή γρήγορα ενσωματώνεις τη λογική του κοπαδιού, ή αυτό που σε πολιτική ορολογία ονομάζεται «γκρουπούσκουλο». Περιχαρακώνεσαι, κατεβάζεις τις κεραίες σε καθετί «ξένο», «μιασμένο». Η ιδεολογική διαπάλη, διεξάγεται με καταγγελίες εκατέρωθεν, οι οποίες συχνά φτάνουν σε ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες.

Μια μικρή παρατήρηση για το τέλος: ποιο άσυλο ρε μάγκες; Το άσυλο που έχει καταλυθεί; Το άσυλο που δεν ανέχεται την άποψη του ναζιστή ή έστω του ακροδεξιού; Το άσυλο στο οποίο γίνονται «parties» πολιτικών χώρων;

Ωραία.Επειδή βλέπω κάτι ποστ που λένε ότι και καλά αυτοί που βρίζουν τις παρατάξεις είναι δήθεν και έτσι και αλλιώς,πηγαίνουν για καφέ δώθε και κείθε,είναι λατέρνατιβ και αλτέρνατιβ μαζί,θέλω να πω κάτι.Ξεκολλήστε με αυτήν την παπάρα.Ναι υπάρχουν και αυτοί.Υπάρχουν και κάτι παιδάκια όμως που γουστάρουν να είναι ενεργοί,γουστάρουν το να αγωνίζονται,γουστάρουν τον συνάνθρωπο.Υπάρχουν παιδιά 18 χρονών που μπορεί να μην συμμετέχουν στην επιτροπή αγώνα του Μ.Α.Σ. και του κάθε Μ.Α.Σ.,αλλά ψοφάνε για διάλογο.Το σκέφτονται.Και πάρα πολλές φορές το σκέφτονται λάθος.Ίσως και τις περισσότερες.Αλλά το χρησιμοποιούν το γαμημένο.Δεν ξεκινάνε κουβέντα με το αξίωμα “Ότι και να πω είναι σωστό και τέλος”.Δεν έχουν μεσσιανική παθολογία.Και στις Γενικές πηγαίνουν,και τοποθετούνται,και τσακώνονται και τα πλακώνουν και στο ξύλο αυτά τα παιδάκια άμα λάχει.Αλλά ξέρετε κάτι;Όλα αυτά τα κάνουν ούτε επειδή γουστάρουν το άραγμα και την δήθεν κουλτούρα,ούτε επειδή γουστάρουν το Κολωνάκι και την Γλυφάδα.Τα κάνουν επειδή έτσι νιώθουν.Ναι,πιστεύουν ακόμα σε αφελείς ουτοπιστικές κοινωνίες όπου θα ζούνε όλοι μαζί αγαπημένα κτλ.Αλλά ξέρετε,γαμωπαλεύουν και για αυτό πολλές φορές.Οπότε συγχωρήστε τα,τα καημένα που “γκρινιάζουν” και δεν δέχονται τις μαλακίες που πολλές φορές υποστηρίζουν οι παρατάξεις.Όχι πάντα.
Σίγουρα ίσως και τα περισσότερα παιδάκια να είναι έτσι όπως λέτε.Αλλά αυτά πολλές φορές ούτε που γκρινιάζουν.
Τέλος πάντων,το να διαφωνείς με κάτι,το να βρίσκεις πολιτικές αναποτελεσματικές και παλαιοκομματικές,το να διαπιστώνεις 18 χρονών παιδιά να έχουν κολλημένα μυαλά και να νομίζουν ότι είναι ανοιχτά,και να εκθέτεις τις απόψεις και τις προτάσεις σου για αυτά μάλλον συνεπάγεται ξύσιμο,γκρίνια,κλάψα,άραγμα,βόλεμα και γραψαρχιδισμός.
Και ρε πούστη μου αν φτάσουμε στο συμπέρασμα να ρίχνουμε ευθύνες στα 18χρονα που μόλις έφυγαν από τις οικογένειές τους για την κατάντια των ΑΕΙ και επειδή δεν πολιτικοποιούνται ακριβώς επειδή οι παρατάξεις δεν έχουν την ικανότητα να τα πείσουν τι να πω…

Toυ χει φάει κνίτης τη γκόμενα, δεν εξηγείται αλλιώς.

Ρε ‘συ Γράκχε έχω γαμηθεί να διαβάζω ποστ που βγάζουν άσχετους και χαβαλέδες όσους δεν συμμετέχουν στις παρατάξεις.Κόψε την ειρωνεία και άμα γουστάρεις πες που σκατά διαφωνείς να καταλάβω,μπορεί να κάνω και λάθος.
Γαμώ το default-rockin’ χιούμορ δηλαδή.

Τώρα ο άλλος 'ντάξει τι να πω.Πάλι καλά δεν μου πέταξε κανά λινκ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ο μοντεκρίστο δε μίλησε καθόλου για παρατάξεις. Μίλησε για αυτούς που σνομπάρουν τις συνελεύσεις και τελικά δε συμμετέχουν στα κοινά. Διάβασε τον ξανά. Έχει τεράστια διαφορά αυτό που λέει με αυτό που υποστηρίζεις πως λέει.

προφανώς και μιλάω για όσους σνομπάρουν ή/και βαριούνται να ασχοληθούν με τα πολιτικά, είτε οργανωμένα, είτε ανοργάνωτα. ελπίζω να μην το έγραψα λάθος :roll:

Όχι το κατάλαβα.Απλά έχει γραφτεί πολύ το “όσοι δεν είναι σε κάποια παράταξη δεν προσπαθούν για το ίδρυμα” και για αυτό το έγραψα.Φυσικά και συμφωνώ με τον Monte.
Επίσης επιθυμώ να δώσουμε λίγη προσοχή στο τελευταίο που έγραψα.Στην απροθυμία δηλαδή του μεγαλύτερου ποσοστού των φοιτητών να ασχοληθούν με προβλήματα του ιδρύματος και ποιες είναι οι ευθύνες της πολιτικής των παρατάξεων,αν έχουν.Πιστεύω ακράδαντα ότι στο σημείο ακριβώς όπου ένας άνθρωπος πρέπει να ξεκινήσει να ασχολείται δυναμικά με τα κοινά,στο θέμα μας όταν ξεκινά την φοιτητική του ζωή,τότε ακριβώς μένει αδρανής,είτε επειδή απογοητεύεται είτε επειδή αποκτά την γνώμη πολιτική=σκατά,με αποτέλεσμα αυτό να συνεχίζεται και έξω από το ίδρυμα.

Άτοπο.

Καλά σ’ αυτό έχεις δίκιο. Κάτι ξέρεις εσύ από ΧΙΟΥΜΟΡ.

Να πω πού σκατά διαφωνώ; Έχω 60 ποστ σ’ αυτό το θρετν. Μη μου ζητάς να επιχειρηματολογήσω. Το έχω κάνει. Για όλα όσα έχεις βάλει, πολύ πριν τα βάλεις.

Και άσε τις μαλακίες “μπορεί και να κάνω λάθος”. Από τότε που ξεθάφτηκε το θρετν έχεις κάνει ένα κάρο ποστ, στα περισσότερα από τα οποία απλά ουρλιάζεις για το πόσο για τον πούτσο είναι οι παρατάξεις (διανθισμένα με κάποια ψήγματα επιχειρημάτων) και στις κάμποσες φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων συμφορουμιτών να σου δείξουν ότι γενικεύεις, γενικολογείς και αερολογείς απάντησες με κούφιο τσαμπουκά τύπου “μα τί μας λες τώρα”, “θα με τρελάνεις”, “τί μαλακίες διαβάζω εδώ μέσα” κτλ. Δείχνοντας ότι παρά την έλλειψη τεκμηριωμένων επιχειρημάτων δεν είχες ποτέ τη διάθεση να μετακινηθείς έστω και ένα χιλιοστό από την εικόνα που έχεις δημιουργήσει μέσα στο γαμωκέφαλό σου. Σε ποιόν τα πουλάς τα “μπορεί να κάνω και λάθος”;

Το πρόβλημά σου, έχει φανεί πια, δεν είναι γενικά με τις παρατάξεις αλλά με μία συγκεκριμένη. Αυτήν αναφέρεις πάντα ως δήθεν τυχαίο παράδειγμα και σε ένα ποστ το παραδέχτηκες εμμέσως πλην σαφώς. Σ’ αυτήν την παράταξη είναι που αποδίδεις τα πάντα. Εγώ θα απαντήσω μόνο σε ένα. Στο “εγώ έχω δίκιο και τέλος”. Αν πιστεύεις στην ορθότητα αυτών που πρεσβεύεις, δεν έχεις μόνο το δικαίωμα να τα υπερασπίζεσαι μέχρις εσχάτων, αλλά και την υποχρέωση. Γιατί ξέρεις ότι έχεις δίκιο και ότι μπορείς να το αποδείξεις. Γιατί η πουτάνα ζωή σε έχει επιβεβαιώσει εκατό χιλιάδες φορές και θα συνεχίσει, δυστυχώς, να το κάνει. Όταν όμως η επιμονή σου στο “όλοι για τον πούτσο είναι” πηγάζει από ένα νεφελώδες ουτοπιστικό όραμα μιας κοινωνίας στην οποία “όλοι θα ζούμε αγαπημένοι και αδερφωμένοι”, και δεν έχεις τίποτα το ουσιαστικό να πεις για να στηρίξεις αυτό που λες, ε καλό είναι να το βουλώνεις πότε πότε ΔΙΑΟΛΕ. Γιατί είσαι ΧΤΕΣΙΝΟΣ και, το χειρότερο για σένα, εδώ έχεις πέσει πάνω σε κάθε άλλο παρά χτεσινούς.

Γράκχε, λίγο άσχετο το ερώτη μου, αλλά μιας και τα ξέρεις και από πιο “μέσα” από ότι εγώ που δεν άνηκα κάπου. Πιστεύεις πως υπάρχουν παρατάξεις που διατηρούν αρχείο με τις πολιτικές απόψεις και τη συμπεριφορά κάθε φοιτητή και αυτό το φακέλωμα το χρησιμοποιούν μετά και στην εκτός σχολής ζωή (π.χ. για την επιλογή υποψηφιών σε θέσεις εργασίας);

Αν ναι, μπορείς να μου δώσεις ένα hint για το ποιες πιστεύεις πως κάνουν τέτοιο πράγμα; Εγώ ως πρωτοετής είχα δει μέλη παρατάξεων να κρατάνε σημειώσεις με το τι ψηφίζει ο κάθε πρωτοετής, αλλά ακόμη δεν ήξερα από ποια παράταξη είναι ο καθένας. Χρόνια μετά, άκουσα για περιπτώσεις συμφοιτητών μου που αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν είτε υπέρ τους είτε κατά τους. Ισχύει και σε άλλες σχολές αυτό;

Πρόσφατα βγήκε στη φόρα αυτό στο τμήμα μηχανολόγων του ΕΜΠ όπου η ΔΑΠ κρατούσε σημειώσεις με το τι ψηφίζει κάθε φοιτητής,πληροφορίες γι’αυτόν.Πιο συγκεκριμένα δεν ξέρω.Αν βρω για το γεγονός αυτό θα σου δείξω.Λογικά θα το ξέρει και ο γράκχος γιατί είχε πάρει διαστάσεις το θέμα

As a matter of fact, έχουμε και κοριούς μέσα στα σπίτια των ανυποψίαστων φοιτητών.

Πέρα απ’ την πλάκα, δεν ξέρω αν ΔΑΠ/ΠΑΣΠ έχουν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν εναντίον φοιτητών στοιχεία που μαρτυρούν την πολιτική τους συμπεριφορά. Βέβαια έχω ακούσει και χειρότερα, οπότε δε θα μου έκανε έκπληξη.

Πάντως δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία να απαντήσω για το τί κάνουν οι άλλοι. Ξέρω τί κάναμε εμείς. Και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι στο θέμα “ψυχολογώ το φοιτητή” τον πίναμε επανειλημμένως απ’ τη ΔΑΠ. Μια χρονιά εκτιμούσαμε ότι θα βγούμε πρώτη δύναμη στη σχολή με διαφορά (την προηγούμενη είχαμε ισοβαθμίσει με τη ΔΑΠ στην πρώτη θέση) και τελικά η ΔΑΠ μας πήρε με τεράστια διαφορά. :lol::lol: Για τον πούτσο “φακέλωμα”.

Παιδια αυτο βγηκε στη φορα τωρα και εγιναν και τα αναλογα:D αλλα ειναι γνωστο απο παλια…

Η ΔΑΠ τουλαχιστον στη δικια μου σχολη τον εξης τροπο…Πριν τις εκλογες βαζει ολα τα μελη της(συνηθως τους πρωτοτεις που δεν ξερουν καν γιατι μπηκαν) να τηλεφωνουν σε ολους τους γνωστους απο τη σχολη απο τα γραφεια της ΔΑΠ.Λοιπον εκει ο φιλος-γνωστος σας Δαπιτης σας τηλεφωνει(ενω εχει δωσει τα ονοματα σας στον αρχι δαπιτη) και ρωταει αν θα τον ψηφισετε και εν συνεχεια αν θα ψηφισετε το γαλαζιο πουλι…Η αποψη σας καταγραφεται…Αυτο που δεν ειναι σιγουρο ειναι το πως…Ειτε μεσω αμεσης παρακολουθησης του τηλεφωνου απο αλλο στα γραφεια τους,ειτε μεσω ηχογραφησης ειτε το πιο απλο μεσω καταγραφης απο τον φιλο γνωστο σας…Καπως ετσι η Δαπ αμζευει στοιχεια κυριως νομιζω για να ξερει ποσοι την ψηφιζουν αλλα χαλαρα μπορει αν τα χρησιμοποιησει και αλλου ειδικα αν ξερετε τα ατομα που την απαρτιζουν.

Τα συγκεκριμενα μου τα χει πει φιλος μου καργα εκτος των πολιτικων που ειχε μπει στο πρωτο ετος στη ΔΑΠ απο μαλακια και να χει θεση στα κλαμπ και γκομενακια αλλα μετα ξενερωσε και ηθελε να φυγει αλλα τουλαχιστον μεχρι να τελειωσει το πρωτο ετος η παραταξη του τον χρησιμοποιουσε για να μας παιρνει τηλεφωνα κλπ…(θυμαμαι του χα απαντησει οτι με ξερεις δεν παιζει να ψηφιζα ΔΑΠ αλλα για σενα θα το κανω#-o απλα και μονο για να μην του την πουνε που δεν μα;ζεψε κοσμο-επαιζε τρλος τραμπουκισμος σε ανταλλαγμα το φτηνο τραπεζι στη Καραμελα…)…

Ιστοριες βγαλμενες απο τη ζωη…Να παρω το οσκαρ?8)

Γαμώ,και έχω δώσει τηλέφωνο σε παιδί της δαπ:p

θελω να κανω μια ερωτηση.δεν ανηκω σε καμια παραταξη βασικα επειδη γενικα δεν εχω και την καλυτερη αποψη.μια ερωτηση λοιπον προς παιδια που ανηκουν σε παραταξεις και καλα κανουν,αφου το νιωθουν.

το γεγονος οτι σε ενα φορουμ,μουσικο εστω(αν και καλυτερα γιατι γραφουν ατομα που δεν ειναι πολιτιτικοποημενα) σε ενα πολλ οι αρνητικες γνωμες αγγιζουν το 90τις εκατο σας προβληματιζει καπως?

Να το εν λογω φακελωμα της δαπ στους μηχανολογους. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1252422 .Προφανως εχουν σβηστει απο το indy τα αρχεια με τους καταλογους ,αλλα για λιγη ωρα ειχαν μεινει και αν ησουν τυχερος προλαβενες και εβλεπες τα αισχη.Βεβαια αλλοι χρησιμοποιουν acces,αλλοι τεφτερη και αλλοι απλα το μυαλο τους.

@ otinane
Μην αγχώνεσαι. Τα βρίσκουν κι από τη γραμματεία της σχολής. Το δικό μου τουλάχιστον από εκεί υποψιάζομαι πως το βρήκαν.

Εγώ πάντως, για τη σχολή των Μηχ.Μηχ. ΕΜΠ δεν είχα μόνο τη ΔΑΠ στο μυαλό μου. Και για άλλες παρατάξεις έχω μάθει/ακούσει. Όπως κι αν έχει, εμένα με ενοχλεί αυτό, ακόμη κι αν μια παράταξη κάνει γτπ φακέλωμα, όπως είπε ο Γράκχος. Ακόμη κι αν είναι “γτπ το φακέλωμα” και έχει πρόσβαση σε αυτό κάποιος που πρέπει να πάρει απόφαση για σένα, τότε είναι άκρως επικίνδυνο.

Κιράτζε τι ήταν τα “ανάλογα”;

edit: Είμαι περίεργος να δω τι θα έλεγε η λίστα της ΔΑΠ για μένα. Ήμουν ακόμη στους Μηχ.Μηχ. τότε. Αν κάποιος ξέρει κάτι, ας με pm me

Καταρχάς, να πω ότι χαίρομαι πραγματικά το εν λόγω Thread γιατί δικαιολογεί πλήρως το χαρακτηρισμό “Podium” στον οποίο ανήκει. Το ότι διαφωνούμε είναι καλό, αν συμφωνούσαμε σε όλα κάτι δε θα πήγαινε καλά.

Κατά δεύτερον, ειμαι σίγουρος πως κάποιοι από εμάς, που δε θέλουμε καμιά παράταξη στα πανεπιστήμια, δεν είμαστε απολιτίκ όντα που γουστάρουν μόνο καφέδες και γκόμενες. Υπάρχουν και τέτοιοι τύποι που λένε “έλα μωρέ” αλλά δεν είναι όλοι έτσι.

Αυτό που θέλω να βγάλω προς τα έξω στην παρούσα φάση είναι ότι όλοι εμείς, που σκοτωνόμαστε (με τη καλή έννοια) για το αν οι παρατάξεις έχουν θέση στα ΑΕΙ και αν η ΠΚΣ έχει άλλες πρακτικές από τη ΔΑΠ, έχουμε ένα κοινό όραμα: ένα δωρεάν πανεπιστήμιο που θα προσφέρει γνώση, θα αποτελεί χώρο διακίνησης ιδεών, λίκνο πρωτοπορίας και όλα τα καλά που μπορεί να σκεφτεί κανείς.

Διαφωνούμε στα επί μέρους, αλλά στην ουσία συμφωνούμε ότι απαιτούνται αλλαγές και μάλιστα άμεσα.

Ταυτόχρονα, βλέπουμε αρκετούς φοιτητές που αδιαφορούν, νοιάζονται μόνο για τα 5ρια και το πτυχίο και δε γουστάρουν να κομματικοποιηθούν ή πολιτικοποιηθούν.

Η ερώτηση μου λοιπόν είναι: βλέποντας τις εικόνες με τις παρατάξεις να συγκρούονται, να παίζουν ξύλο, να στήνουν ψηφοφορίες, να αποκτούν προσωπικά δεδομένα φοιτητών με αδιαφανείς τρόπους κτλ, μήπως τελικά και οι παρατάξεις έχουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο κίνημα των απολιτίκ φοιτητών;
Και τελικά…
Μήπως οι παρατάξεις είναι ένα ακόμα κολπάκι του “συστήματος”, για να κρατά τους φοιτητές διαιρεμένους και σε συνεχή σύγκρουση να αναλώνονται στις μεταξύ τους διαμάχες, αντί να επικεντρώνουν τη δύναμη τους ενάντια στο ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα;
Συνομωσιολογικό; Ίσως, αλλά και ταυτόχρονα αφορμή για διάλογο!