Ειδήσεις από όλο τον κόσμο

Καλά, έχει πλάκα όπως έχει εξελιχθεί το θρεντ:
Έχουν σπεύσει οι διάφορων αποχρώσεων αριστεροί/αντιαμερικάνοι του φόρουμ να αγκαλιάσουν τον Τσάβεζ με την ελπίδα να είναι το “πουλέν”, ο γίγσντας που θα στήσει το νέο πρότυπο χώρας του “εφικτού” που θα πρέπει να εξαχθεί και προς τον υπόλοιπο κόσμο, αρχής γενόμενης ιδανικά από την ταλάιπωρη χρεοκοπημένη (από το μεγάλο κράτος) χώρα μας! #-o
Τον περιμένουν όλοι οι αριστροί τον Τσάβεζ να κάνει θαύματα για τον χώρο τους, όπως οι βάζελοι τον Μπουμσόνγκ για το κέντρο της άμυνας τους! :stuck_out_tongue:

Ο Γράκχος, με τα όσα γράφει για την θέση του ΚΚ Βενεζουέλας μας δείχνει ακριβώς την κατάσταση: Ούτε οι ίδιοι οι κομμουνιστές δεν τον εμπιστέυονται τον Τσάβεζ, βολεύονται να συμπορεύονται μαζί του γιατί γουστάρουν τον αντι-αμερικανισμό του, από την άλλη βλέπουν στην αλλοπρόσαλη συμπεριφορά του και τον ναρκισιστικά εγωκεντρικό τρόπο που ασκεί την εξουσία πως μπορεί να τους εξελιχθεί σε Αφρικάνικου τύπου δικτατορίσκο και κρατάνε πισινή με το να μην εντάσσονται στο κόμμα του!

Κρισπ ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να μας αποδείξεις με τα ποστς σου…
Πως δεν είναι η Αμερική δημοκρατική χώρα επειδή κάποιος στο Κονέκτικατ γάζωσε κόσμο; :-k
Το μόνο εύστοχο σχόλιο που κάνεις προς αυτή την κατέυθυνση είναι για το Γκουαντάναμο. Ναι, σε κάθε δημοκρατία υπάρχουν και οι εχθροί της που αν αποκτήσουν εξουσία -εκμεταλλευόμενοι ειδικά έκτακτες συγκυρίες- θα κάνουν και πράγματα που την υπονομεύουν. Ας μην ξεχνάμε όμως πως αν ακριβώς ξέρουμε όσα ξέρουμε για το Γκουαντάναμο και τελικά ο Αμερικάνικος λαός ψήφισε τον υποψήφιο που το έκλεισε, αυτό οφείλεται ακριβώς στην δημοκρατική λειτουργία της χώρας, στους ισχυρούς θεσμούς που επιτρέπουν στον τύπο, στους ακαδημαϊκούς, στους βουλευτές και στις ΜΚΟ να εκθέτουν αυτές τις καταστάσεις και να αμφισβητούν τη νομιμότητα τους. Κανένας από αυτούς δεν διώχθηκε στις ΗΠΑ αντίθετα με αυτά που συμβαίνουν στη Βενεζουέλα. Ας μην συγκρίνουμε άλλο μήλα με πορτοκάλια, κάποια πράγματα είναι προφανή…
Άλλωστε νομίζω πως το επίπεδο της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην Αμερική το είχες παραδεχθεί και εσύ σε παλιότερη κουβέντα μας εδώ.
Σχετικά με το σχόλιο σου για τον Αλιέντε τώρα και το τι -υποθέτεις πως- θα λέγαμε αν ζούσαμε το '70 εγώ και ο Πυραμίδας, μπορώ μόνο να σου απαντήσω πως το αν κάποιος είχε κακό τέλος αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει και όλοι να ασπαστούμε τα όσα έκανε εν ζωή. Πρέπει δηλαδή εγώ να υπερασπιστώ έναν πολιτικό που έκανε κρατικοποιήσεις ιδιωτικών επενδύσεων κόντρα στις ιδέες μου επειδή τον φάγανε; Δεν υπερασπίζομαι αυτούς που τον φάγανε, πρόσεξε!
Απλά λέω, αν είναι έτσι να δώσουμε και βραβείο δημοσιογραφίας στον Γκιόλια και στο τρωκτικό του…

Επαναλαμβάνω πως με έχετε πετύχει σε διακοπές και δεν έχω στα χέρια μου να ποστάρω περισσότερα περί Τσάβεζ, αλλά αφού γουστάρετε, ολόκληρο θρεντ θα του αφιερώσω να ποστάρω τα κατορθώματα του!
Για την ώρα πάντως ο Πυραμίδας έχει κάνει μιά χαρά ποστς και σας έχει δώσει αρκετό “υλικό”!

Ψάξτε και στο youtube (εγώ δεν μπορώ με τις ταχύτητες που έχω εδώ) να βρείτε το βιντεάκι με το πως ο Τσάβεζ “διδάσκει” δημοκρατία ενώ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να πάει στον ΟΗΕ, σε ρεπόρτερ που έχει την ατυχία να δουλεύει στο δεξιό κανάλι Fox.

Mule, αν και επιμένεις να βάζεις το ζήτημα προσωποκεντρικά (το γνωστό παραμύθι… γιατί δε βρέθηκε κανένας καλός άνθρωπος να καθαρίσει το Χίτλερ και να μη γίνει ο Β’ΠΠ κτλ.), σήμερα, δεν ξέρω ξύπνησα καλά, έχω όρεξη για κουβέντα, οπότε θα σου πω ποιές είναι οι δικές μου διαφωνίες σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης PUSV (και όχι μόνο “του Τσάβεζ”, ξεκολλήστε επιτέλους μωρέ).

το κύριο είναι ότι η κυβέρνηση αυτή λέει ότι είναι σοσιαλιστική και ότι επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα (τη Βενεζουέλα) προς το σοσιαλισμό, μπορεί όντως να το θέλει κιόλας, αλλά δε μπορεί να το κάνει γιατί δεν είναι διατεθειμένη να οδηγήσει την εργατική τάξη σε σύγκρουση “σε όλη τη γραμμή” που λέμε εμείς οι κομμουνιστές με την εγχώρια αστική τάξη, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, εγκαθίδρυση εργατικής εξουσίας. Άντε εθνικοποίησε τα πετρέλαια και τους φυσικούς πόρους, άντε διώξε και τους Αμερικάνους από τη χώρα, άντε εξάλειψε και τον αναλφαβητισμό κτλ., αλλά λίγο πολύ μέχρι εκεί. Το πολίτευμα δε χρειάζεται να αλλάξει, είμαστε καλά με την αστική προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία επειδή ΤΩΡΑ μας στηρίζει ο λαός, οπότε γάμα τα “απαρχαιωμένα” κομμουνιστικά περί πλήρους ανατροπής και τράβα λάου λάου, σα να λέμε. Η κλασσική λογική της μετάβασης στο σοσιαλισμό με μεταρρυθμίσεις και όχι με επανάσταση (έστω κι αν τη Μπολιβαριανή Διαδικασία τη λέμε “επανάσταση”) και, όσο το σκέφτομαι ανατριχιάζω, ντεζαβού από Χιλή δεκαετίας ‘70 λίγο πριν ο Πινοσέτ ματοκυλίσει τη χώρα με τη στήριξη των ΗΠΑ, καθώς επικρατούν και σήμερα πάνω κάτω οι ίδιες αυταπάτες που είχε η τότε χιλιανική κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας υπό τον κατά τ’ άλλα αξιοθαύμαστο Σαλβατόρ Αλιέντε. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος, όσο κι αν θέλει η Βενεζουέλα, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα δε γλιτώνει την τελική, την κρίσιμη μάχη για την ίδια εξουσία, το “δια ταύτα” που λέμε. Και τότε μένει να δούμε αν ο λαός θα είναι έτοιμος να κάνει αυτό που πρέπει και να ξεπεράσει, εφ’ όσον χρειαστεί (που 99% θα χρειαστεί), ακόμα και τους μέχρι τώρα ηγέτες του, μαζί και τον Τσάβεζ.

Η άλλη μεγάλη διαφωνία που έχω με την κυβέρνηση PUSV είναι ο εντελώς μονόπλευρος, άρα και αυτοαναιρούμενος αντιιμπεριαλισμός της. Ξεκινάει, νομίζω, από την αντιδιαλεκτική αντιμετώπιση των ΗΠΑ ως “Αμερικάνικης Αυτοκρατορίας”, άρα το πρόβλημά μας είναι μόνο οι ΗΠΑ, άρα δεν έχουμε πρόβλημα να έχουμε καλές σχέσεις, ακόμα και συμμαχία και με τη Ρωσία, και με την Κίνα, με το Ιράν κτλ. Ξεκαθαρίζω ότι δεν ξυνίζω με τις συμμαχίες αυτές της Βενεζουέλας από “ηθικής” σκοπιάς όπως εσείς οι “φιλελεύθεροι δημοκράτες”, τύπου “αααααα! ο Τσάβεζ αγκαλιά με τον Αχμαντινετζάντ, ουουουουουου 666”, γιατί ούτως ή άλλως οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις υπάρχουν για να αξιοποιούνται από τους λαούς. Φοβάμαι όμως ότι η κυβέρνηση Τσάβεζ διαλέγει ξεκάθαρα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και αυτό μπορεί να μην της βγει σε καλό. Κοντολογίς, το PUSV δεν ακολουθεί συνεπή αντιιμπεριαλιστική πολιτική.

Όσο για το ΚΚ Βενεζουέλας, αν και εδώ και χρόνια τον έπαιζε κανονικά και είχε γίνει λίγο ουρά του Τσάβεζ, τουλάχιστον την κρίσιμη στιγμή όταν τέθηκε το θέμα της συνένωσης των κομμάτων που υποστηρίζουν τη Μπολιβαριανή Διαδικασία θυμήθηκε τη θεμελιώδη λενινιστική αρχή ότι για κανένα λόγο, βρε που να χαλάσει ο κόσμος, δε θυσιάζεις την οργανωτική και πολιτική σου αυτοτέλεια ως Κομμουνιστικό Κόμμα, και -πάλι καλά- είπε “ευχαριστούμε PUSV αλλά εμείς δε θα πάρουμε”. Μαγκιά τους, γιατί πλέον είναι το ένα από τα δύο κόμματα που υποστηρίζουν τη Μπολιβαριανή Διαδικασία, και μάλιστα χωρίς να είναι κυβέρνηση. Μεγάλη υπόθεση. Τώρα μπορούμε πλέον να ελπίζουμε βάσιμα ότι την επόμενη, και την πλέον κρίσιμη στιγμή, όταν δηλαδή τεθεί ζήτημα εξουσίας, το ΚΚΒ εφ’ όσον δε θα δεσμεύεται από κανέναν, θα μπει μπροστά και θα πει στο λαό “μην κοιτάτε όπου να ναι, εδώ μπροστά σας είναι η εξουσία, τί περιμένετε, πάρτε την”. Γιατί όπως και να χει θες Κομμουνιστικό Κόμμα για να το πετύχεις αυτό. Δεν προεξοφλώ τίποτα βέβαια, μπορεί εκείνη την κρίσιμη στιγμή το ΚΚ να τον παίξει πάλι και να χάσει την ευκαιρία όπως έχουν κάνει πλήθος ΚΚ τόσες δεκαετίες, αλλά τουλάχιστον ελπίζουμε.

Αυτά είναι τα δικά μου “ναι μεν, αλλά”. Μέχρι τότε, όποιος πάει να γαμήσει τη Βενεζουέλα και το λαό της, όπως οι ΗΠΑ, η Κολομβία και οποιοσδήποτε άλλος, η απάντηση είναι η μόνη που πρέπει, δηλαδή “κάτω τα χέρια ρε κερατάδες”. Όπως καταλαβαίνεις Mule δε συμμερίζομαι τις παπαριές περί “εγκλημάτων”, “παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, “αυταρχικού/αντιδημοκρατικού καθεστώτος” κτλ. Αυτά είναι για τους υπερασπιστές της “δημοκρατίας α-λα ΗΠΑ”, όχι για μας.

Xoxoxό, χαίρομαι που ξύπνησες καλά και σου στέλνω χαιρετίσματα από τη μάνα Κρήτη. 8)
Κατά τα άλλα εγώ επιμένω προσωποκεντρικά ή ο Τσάβες που μέχρι και τηλεοπτική εκπομπή απ’ευθείας επικοινωνίας με τον λαό έχει ξεκινήσει λες και είναι ο… Τσουκαλάς ή ο Γεωργίου! :lol:
Γιατί εσύ δηλαδή ξέρεις και κανένα άλλο στέλεχος του κόμματος του;

Με κάλυψες, γιατί τελικά στα λόγια μου έρχεσαι: Toν φοβάσαι γιατί ακριβώς είναι αναξιόπιστος και πάει να συνταχθεί με τον Αχμαντινετζάντ που και εσύ με βάση τα όσα γράφεις θεωρείς επικίνδυνο άνθρωπο, έστω αν χρησιμοποιείς commie lingo :stuck_out_tongue: για να το εκφράσεις και τον λες απλά “ιμνπεριαλιστή” εκεί που εγώ τον λέω απλά δικτάτορα που ηγείται μίας θεοκρατίας με πυρηνικά!

Δεν πρόκειται, δεν είμαστε πιά στον ψυχρό πόλεμο, ποιός τον γαμεί…
Αστον να καταρεύσει μόλις κάνει καμία απότομη βουτιά το πετρέλαιο :wink:

Προς Θεού, gay πράγματα, μακριά από “εσάς”! :p:lol:

Πάνω κάτω αυτα που λέει ο Γράκχος. Όλοι οι δεξιοί (κατά το “όλοι οι αριστεροί”, mule) έχετε πέσει πάνω στον Τσάβεζ με σκοπό να τον δυσφημείσετε με τον ίδιο τρόπο που έχετε κάνει σε κάθε αριστερό ηγέτη. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεστε είναι ότι μπορεί δύο πλευρές να ασκούν κριτική στον ίδιο άνθρωπο από τελείως διαφορετική σκοπιά. Έτσι η δική σου “κριτική” δε με αγγίζει και τη θεωρώ τελείως επιφανειακή αφού πολύ απλά στηρίζεται σε επιχειρήματα θεωρητικά, ανελαστικά (“μα δεν υπάρχει άλλο κόμμα, πώς μπορεί να είναι δημοκρατία”), που δε λαμβάνουν υπόψη ούτε τις ιδιαιτερότητες της χώρας ούτε πολύ περισσότερο τη θέληση του λαού της, αντίθετα με του Γράκχου που την ασπάζομαι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Το σημαντικό στην περίπτωση της Βενεζουέλας είναι ότι δείχνει ότι η αριστερά κάθε άλλο παρά νεκρή είναι και ότι αντίθετα μπορεί να δώσει όραμα και λύσεις στους λαούς. Κάθε προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση προφανώς και θα στηρίζεται αλλά και θα της γίνεται κριτική από τη σκοπιά, όμως, που εμείς θέλουμε και όχι αυτή που προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι κάθε θιγμένοι και φοβισμένοι εκπρόσωποι συμφερόντων.

  1. Μη με λες δεξιό γιατί δεν είμαι και με ενοχλεί. :x
    Να με συγχωρείς αν σας ομαδοποίησα με το “όλοι οι αριστεροί”, δεν παραγνωρίζω τις μεταξύ σας διαφορές αλλά αν μη τι άλλο εσείς δεν νομίζω να διαφνείτε με τον χαρακτηρισμό “αριστεροί”…
  2. Μόνο θεωρητική δεν είναι η δική μας (εμένα και του Πυραμίδα) η κριτική. Δες το ποστ του Πυραμίδα και θα δεις αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά. Αντίθετα, ο Γράκχος προσάπτει στον Τσάβεζ παρεκκλίσεις σε σχέση με την “λενινιστική ορθοδοξία” κλπ. :wink:

Κατά τα άλλα, αυτό που έγραψα χθες το επιβεβαιώνει ουσιαστικά το ποστ σου, δες τα μπολνταρισμένα και στα δύο:

Όσο για το τελευταίο που γράφεις για “εκπροσώπους συμφερόντων” δεν το καταλαβαίνω…
Ελπίζω πως δεν εννοείς εμένα και τον Πυραμίδα! :-s

Συγνώμη αν σε ενοχλεί το “δεξιός” δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί, για μένα δεξιός είσαι αν θες κάποια στιγμή μου αναλύεις το γιατί δεν εισαι.

Η κριτική σας, όπως έγραψα και πριν, είναι θεωρητική γιατί παραγνωρίζει το ότι έχει τη στήριξη του λαού του. Επαναλαμβάνω ότι εξακολουθούμε να μιλάμε για κράτος και αστική διάρθρωση οπότε και εγώ έχω ενστάσεις. Επίσης δε διαφωνώ ότι και λάθη έχουν γίνει. Αλλά ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι η κριτική μας έχει και διαφορετική αφετηρία και διαφορετικό τερματισμό. (δεν προλαβαίνω να το αναπτύξω πολύ αυτό, δες και γρακχο για λεπτομέρειες)

Επίσης εξακολουθείς να επικεντρωνεσαι στον Τσάβεζ. Εγώ δεν είπα ότι ο Τσάβεζ είναι ο γίγαντας της αριστεράς κτλ. Είπα ότι οι κοινωνικές αλλαγές στη Βενεζουέλα που είναι αυτή τη στιγμή από τα πιο δυναμικά κοινωνικά σύνολα και συντελούνται αλλαγές που δεν υπάρχουν (ακόμα) σε ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν κάτι. Ειδικά όταν αυτά συντελούνται με τη συγκατάθεση των πολιτών. Αν δεν το βλέπεις αυτό απλά αγνοείς την ίδια την Ιστορία.

Τέλος προφανώς δεν εννοώ εσάς ως συμφέροντα. Αμφιβάλλεις όμως ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που έχει στοχοποιήσει τον Τσάβεζ (και τη Βενεζουέλα) ως εχθρό του; Είτε σας έχει επηρεάσει η προπαγάνδα αυτών είτε έχετε κοινή φιλοσοφία. Πάντως οι σκέψεις σας ταυτίζονται.

Γράφω βιαστικά, ελπίζω να βγάζω νόημα.

Εχεις πάει ή έχεις κάποιον γνωστό σου εκεί και το ξέρεις? Γιατί αυτό που ξέρω (οχι απο τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ και τις μπουρδες των Αμερικανων αλλά από ανθρώπους που έχουν περάσει από εκει) είναι πως οι πολίτες δεν δίνουν καμία συγκατάθεση, απεναντίας ψωμολυσσάνε για να ζούνε πλουσιοπάροχα λίγοι και καλοί φίλοι του συστήματος

Ξαναντούκ. Άρα επανερχόμαστε στην προηγούμενη απορία μου:

Μα την Παναγία όμως ε. ΠΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ.

Άλλη φορά λοιπόν να ρωτάς, για να μη νομίζεις λάθος! :stuck_out_tongue:

Απο το 2002 εχουν περασει 8 χρονια. Και στην Ελλαδα οταν εγινε η χουντα στην αρχη παιζει να την ηθελε πανω απο το 30 % . Ομως συντομα αυτο εγινε 5 % :wink:

Συγκρινεις πραγματα που δεν μπορουν να συγκριθουν.Δεν επιβραβευω ουτε τον τσαβεζ ουτε την χουντα που χαμε στην Ελλαδα.Αλλα τουλαχιστον επι χουντας φιαχτηκαν δρομοι και παρκα για να παιζουν τα παιδια μας.

Κάνεις πλάκα τώρα έτσι?

Δηλαδη χρειαζεται να εξηγησω οτι ειναι ειρωνικο το ποστ?

Οκ οκ μου χει χαλάσει ο irony detector . Θα τον αναβαθμίσω και θα επανέλθω :stuck_out_tongue:

Πάντως περί Τσάβεζ, πρόσφατα έβλεπα συνέντευξη του Όλιβερ Στόουν από το cnn και ο δημοσιογράφος είχε κομπλάρει άσχημα με την στάση του σκηνοθέτη. Γενικά τα μίντια στο αμέρικα παρουσιάζουν τον τσάβεζ ως τον διάβολο. Λογικό. Μην αναρωτηθεί και κανείς Αμερικανός τι παίζει στη γειτονιά του…

θα σου ηταν ευκολο να αναφερεις ενδεικτικες πηγες , που αναφερουν για στημενα δημοψhφισματα στη Βενεζουελα?

Tα αρχεία του State Department.

δεν ξέρω πού αλλού μπορεί να κολλάει, οπότε πάρτε το

«Ζήσαμε τον θάνατο στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι»
Χιμπακούσα: οι καταραμένοι που επιβίωσαν από δύο ατομικές βόμβες

Διαβασα στα γρηγορα, τις αναφορες τις διεθνους αμνηστιας οποτε επετρεψε μου λιγα σχολια πανω σε αυτες, τονιζοντας εξαρχης οτι δεν ελαχιστοποιω τη σημαντικοτητα τους. Γινονται λοιπον, πολλες αναφορες για καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων απο τον στρατο και την αστυνομια και μαλιστα χαρακτηριστικά υποδεικνύονται στις πραξεις αυτες λογικες συμμοριας/παρακρατους. Μιλαμε ομως για μια κατασταση την οποια παρελαβαν οι κυβερνησεις του Τσαβεζ, δηλαδη μια κρατική μηχανή (απο τον απλο κλητηρα της εφορίας εως υψηλοβαθμους κρατικους λειτουργους) πνιγμενη στη διαφθορα και στη καταχρηση εξουσιας. Φαινομενο μαλιστα, οχι σπανιο, σε ολες τις χωρες της Λατινικης Αμερικής. Και μιλαμε προφανως για μια κατασταση, η οποια δεν αλλαζει απο τη μια μερα στην αλλη χρησιμοποιωντας ενα μαγικο ραβδακι. Επισης έχε υποψη σου, οτι ο Τσαβεζ δεν εχει απολυτο ελεγχο της κρατικης μηχανης. Χαρακτηριστικα στο, υποκινηθεν απο τις ΗΠΑ, πραξικοπημα του 2002 συμμετειχαν δυναμεις του στρατου/αστυνομιας υπερ του Pedro Carmona Estanga, προεδρου των Βενεζουελάνων βιομηχανων και εκλεκτου των ΗΠΑ. Οι πραξικοπηματιες βεβαια πηραν το μαθημα τους απο την αμεση κινητοποιηση του απλου λαου, ο οποιος με νυχια και με δοντια αντισταθηκε στην αμερικανοκινητη χουντα που εγκατασταθηκε για λιγες ωρες στο προεδρικο μεγαρο της Βενεζουελας.
Ακομα και σημερα, 8 χρονια μετα, ο ελεγχος της κυβερνησης σε στρατο/αστυνομια ειναι περιορισμενος.

Γινεται αναφορά στον περιορισμο της ελευθεροτυπιας και ειδικοτερα στον πολεμο που έχει αρχισει η κυβερνηση Τσαβεζ με τους ιδιωτικους τηλεοπτικους σταθμους. Τηλεοπτικοι σταθμοι. οι οποιοι συμμετειχαν, προπαγανδιζοντας υπερ του Pedro Carmona Estanga και διαστρεβλωνοντας τη πραγματικοτητα τις ημερες του πραξικοπηματος. Μαλιστα ο Στελιος Κουλογλου, ερευνησε το βρωμικο ρολο της “ελευθερης” τηλεορασης στο εν λογω πραξικοπημα στην εκπομπη του “Ρεπορταζ χωρις Συνορα” :

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

“Ευτυχώς είχαμε ένα ισχυρό όπλο”, δήλωνε ο υποναύαρχος Έκτωρ Ραμίρεζ Πέρες, αρχηγός του πραξικοπήματος που κατάφερε να ανατρέψει για δύο ημέρες τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. “Όπως είδατε, ο στρατός και οι εδικές δυνάμεις δε χρειάσθηκε να πυροβολήσουν ούτε μία φορά. Το μεγάλο μας όπλο ήταν τα μέσα ενημέρωσης”.

Στις 11 Απριλίου του 2002 οι υποστηρικτές του προέδρου Τσάβες και η αντιπολίτευση οργανώνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Πάνω από 20 άτομα σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται: ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα και έχουν πέσει θύματα της αστυνομίας και ακροβολιστών - μέρος ενός μυστικού σχεδίου για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας.

Στο Καράκας επικρατεί χάος και οι Βενεζουελιάνοι ανοίγουν τις τηλεοράσεις τους για να μάθουν τι έχει συμβεί. Αλλά τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που ανήκουν στην αντιπολίτευση, αποδίδουν την αιματοχυσία στους Τσαβίστας, μοντάροντας έντεχνα τα τηλεοπτικά πλάνα της ημέρας. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δε διαθέτει δική του φωνή, γιατί στην διάρκεια των ταραχών οι αντίπαλοι του έχουν καταλάβει την κρατική τηλεόραση που σταματάει να εκπέμπει. Η κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον του Τσάβες και ο στρατός επεμβαίνει συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο. Την επόμενη ημέρα, οι ίδιες κατασκευασμένες εικόνες χρησιμοποιούνται από τον Λευκό Οίκο που δίνει στη χούντα διεθνή αναγνώριση. Ο Τσάβες θα επιστρέψει στην εξουσία μόνο αφού οι υποστηρικτές του καταφέρουν να στήσουν ένα εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης και να θέσουν ξανά σε λειτουργία το κρατικό κανάλι…

http://www.rwf.gr/episode1-new.php?id=162

Aν θες μπορεις να παρακολουθησεις τη συγκεκριμενη εκπομπη (οπου θα δεις το μεγεθος της αλητειας και των ψευδων που εξαπελυσαν τα ιδιωτικα ΜΜΕ) στο παρακατω βιντεο :
http://video.google.com/videoplay?docid=1409149717014365884#

Αν δεις το βιντεο λοιπον, θα καταλαβεις γιατι και πως ξεκινησε αυτος ο πολεμος ιδιωτικης τηλεορασης - Τσαβεζ.

Για παρε και αλλα Links της Διεθνους Αμνηστιας :


και ενδεικτικους τιτλους αμα βαριεσαι να διαβασεις :

*Ill-treatment by police
*Deaths in custody
*Violations against the Romani community
*Abductions and incommunicado detention in the ‘war on terror’
*Conscientious objection to military service
*Freedom of expression
*Torture and other ill-treatment
*Alexis Gregoropoulos killing ? excessive use of force

Ολα τα παραπανω, αφορουν επικρισεις της Διεθνους Αμνηστιας, εναντι της χωρας μας οσον αφορα την καταπατηση θεμελιωδων ανθρωπινων δικαιωματων. Στην περιπτωση της Ελλαδας φανταζομαι οι παραπανω περιπτωσεις αφορουν απλα καποια λυπηρα μεμονωμενα περιστατικα αποκλισης απο τη δημοκρατικη ομαλοτητα, που ουδολως ομως χαρακτηριζουν το δημοκρατικο καθεστως. Στη περιπτωση της Βενεζουελας φανταζομαι, θα χαρακτηριζονταν ως εγγενη παραδειγματα του “δικτατορικου” χαρακτηρα της Μπολιβαριανης κυβερνησης.

Ειναι θεμα απλα απο πια μερια του φραχτη κοιτας. :wink:

Καλά, και για μένα είσαι ΑΕΚτζής! :p:lol:
Είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά ας ξεκινήσουμε από τα προφανή:
Ένας δεξιός στον Αγγλόφωνο κόσμο μπορεί να συμφωνεί μαζί μου ως προς τα οφέλη της ελεύθερης οικονομίας, στην Ελλάδα ούτε σε αυτά! :lol:
Διάβασε όποια δήλωση του Σαμαρά θέλεις για την οικονομία, δες σε ποιόν εμπιστέυτηκε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος του (Στυλιανίδης! #-o) και πες μου τι σχέση έχω εγώ με αυτούς… [-X
Από εκεί και πέρα, και αυτό ισχύει -με δαιφορετικές έστω εκφράσεις- σε Ελλάδα και διεθνώς, σε θέματα ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων με χωρίζει μαζί τους άβυσσος…
Τι σχέση έχω εγώ, οι βασικές ελευθερίες και τα φυσικά δικαιώματα που υποστηρίζω, με όλο τον συρφετό από τον Γιακουμάτο που ήθελε την εικόνα του Χριστού στη βουλή
, μέχρι την Sarah Palin που άφησε την κόρη της να γεννήσει “μογγολάκι” για να μην κάνει έκτρωση, τον Cheney που δήλωσε πως “τα βασανιστήρια δουλέυουν” και προσπάθησε να κουρελιάσει το Αμερικάνικο σύνταγμα, το UMP στη Γαλλία που θέλει να αρχίσει να στερεί την υπηκοότητα από πολίτες με ξένη καταγωγή που έχουν κάνει εγκλήματα, καταργώντας την αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο…
Πλάκα-πλάκα σε θέματα όπως ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, π.χ. το 2000 με τα καραγκιοζιλίκια του Χριστόδουλου για τις ταυτότητες, πιό έυκολα έβρισκα κοινό έδαφος με ψηφοφόρους του τότε ΣΥΝ παρά της ΝΔ!
Παρ’ολο που αυτοπροσδιορίζομαι Χριστιανός, όχι άθεος! Είναι ζήτημα αρχών, όχι θρησκευτικής πίστης.
Μπορώ να γράφω κατεβατά, δεν έχει νόημα, ελπίζω να καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πώ.
Δεν θέλω να κάνω τον στρουθοκάμηλο, υπάρχει μία “εκλεκτική συγγένεια” ανάμεσα στον φιλελέυθερο και τον συντηρητικό χώρο όπως ο τελευταίος είναι στον Αγγλόφωνο κόσμο και όχι στην Ελλάδα. Σφυρηλατήθηκε στα χρόνια του Β’ παγκοσμίου και του ψυχρού πολέμου, όπου σαφώς και οι δύο χώροι εναντιώθηκαν σε Ναζισμό/Κομμουνισμό καταλαβαίνοντας την απειλή για κάθε ελευθερία: Οικονομική και ατομική. Προφανώς και οι ιδέες της ελευθερίας έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και επικράτησης τελικά σε μία συντηρητική δημοκρατία δυτικού τύπου με ελεύθερες εκλογές και ελεύθερη οικονομία, έστω και χωρίς κάποιες ατομικές ελευθερίες στο επιθυμητό επίπεδο, παρά σε ένα μονοκομματικό κοινωνικό πείραμα που έχει στόχο να φτιάξει τον “νέο άνθρωπο” κλπ.
Αλλά σήμερα ζούμε σε έναν μετα-ψυχροπολεμικό κόσμο. Οι απειλές για την ελευθερία έχουν αλλάξει. Τα ίδια τα ιστορικά συντηρητικά κόμματα έχουν αλλάξει δραματικά σε ΗΠΑ, Βρετανία. Δυστυχώς οι σημερινοί ρεπουμπλικάνοι διαβάζουν περισσότερο τη Βίβλο παρά τον Άνταμ Σμιθ ή τον Xάγιεκ…
Στην Ελλάδα, η φιλελέυθερη τάση στη ΝΔ (αλλά και οι κάποιες φωνές που υπήρξαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ παρά το οξύμωρο του ονόματος του κόμματος…:roll:) τελικά εξοστρακίστηκαν από τα “παιδιά της “βάσης” και της αφισοκόλλησης”, συνδικαλιστές και φυσικά επιχειρηματίες-προμηθευτές του μεγάλου κράτους που δεν ήθελαν να χάσουν τον πελάτη…

Ελπίζω και εγώ αυτά που σου γράφω να βγάζουν νόημα :wink:

Καταρχήν όταν έλεγα να μου εξηγήσεις εννοούσα σε ένα κατάλληλο θρεντ. Δεν το μεταφέρουμε στις “ιδεολογικές συζητήσεις” καλύτερα; Δες την απάντησή μου εκεί…

Για το δημοψήφισμα του 2004:
http://isi.cbs.nl/ISReview/abst743-05.pdf

Aντίθετα με αυτό που γράφει ο Κρισπ ειρωνικά, οι Αμερικάνοι -στα πλάισια της πολιτικής Ομπάμα που είναι να μην τραβάει το σκοινί με τον Τσάβεζ και του δίνει πατήματα να κατηγορεί τις ΗΠΑ για τα πάντα- αναγνώρισαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 2009 που δίνει στον Τσάβεζ το δικαίωμα να παραμείνει ισόβιος πρόεδρος, αν και επεσήμαναν τον “εκφοβισμό” που παρατηρήθηκε σε κάποια εκλογικά κέντρα.

Το θέμα Ισις προκύπτει και από αυτά που και εσύ παραδέχεσαι στο τελευταίο σου ποστ και αναφέρει και η Διεθνής Αμνηστία: “πολλες αναφορες για καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων απο τον στρατο και την αστυνομια και μαλιστα χαρακτηριστικά υποδεικνύονται στις πραξεις αυτες λογικες συμμοριας/παρακρατους”

Και όσο και αν οι αναφορές που ποστάρεις για την Ελλάδα πρέπει να μας προβληματίσουν, οι συγκρίσεις που κάνεις με την Ελλάδα είναι -ευτυχώς- άκυρες.
Στην Ελλάδα δεν κυβερνάει κάποιος που επειδή δεν του έκατσε το στρατιωτικό πραξικόπημα που επιχείρησε κατέβηκε ως κανονικός υποψήφιος 6 χρόνια μετά!
Δηλαδή εσένα σου φάινεται λογικό ένας πραξικοπηματίας να διατηρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι;

Σου φαίνεται δείγμα ώριμης δημοκρατίας να αναθεωρεί κάποιος το σύνταγμα για να μπορεί να παραμείνει ισόβιος πρόεδρος;

Nαι, καταλαβαίνω πως η Βενεζουέλα όπως και ένα μεγάλο μέρος της λατινικής Αμερικής κουβαλάει δυστυχώς μία διαφορετική πολιτική κουλτούρα. Καλό είναι όμως να το αντιλαμβάνεσαι και εσύ αυτό πριν να κάνεις συγκρίσεις με την Ελλάδα.
Ευτυχώς δεν τους μοιάζουμε!

Αν παρ’ όλα αυτά το πείραμα της Βενεζουέλας σε τραβάει τόσο, θα είχε ενδιαφέρον να πας να το ζήσεις και από κοντά για ένα διάστημα και να μας στείλεις τις εντυπώσεις σου. Ελπίζω να μπορείς να έχεις πρόσβαση στο internet τις ώρες της ημέρας που η περιοχή σου θα ηλεκτροδοτείται με βάση την ποσόστωση που υπάρχει στο ρεύμα… :roll: