Ειδήσεις από όλο τον κόσμο

Η τεχνολογία blockchain (δλδ decentralised ledger), θα συνεχίσει να υπάρχει και πιθανότατα θα βγει κάτι καλό απ αυτή στο μέλλον.

Πάρε για παράδειγμα τα παγκόσμια accounting standards, υπάρχουν τα κατά χώρα GAAP ( Generally accepted accounting principles), μετά την κρίση του 2008, ξεκίνησε το IFRS κτλ. Και πάλι, το να διαβάζεις σωστά και με ευκρίνεια accounting statements διαφορετικών εταιριών στον κόσμο, είναι ένας από τους λόγους που συνεχίζει να υπάρχει οικονομική εξαπάτηση (με την έννοια ότι δεν μπορεί κάποιος να εξάγει σωστά τα στοιχεία της κάθε εταιρίας). Το blockchain θα μπορούσε να συνεισφέρει σε κάτι τέτοιο, αν υπήρχε θέληση (+χρόνος+χρήμα+lobbying) να εφαρμοστεί ως το παγκόσμιο στάνταρντ.

Και στα 3 παραδείγματα, έχεις ένα σχετικό collateral asset από κάτω και κυρίως, περιμένεις κάποιο κέρδος στο μέλλον. Αυτή είναι η διαφορά. Όταν έχεις 100k σε μετοχές (παίρνω ως δεδομένο ότι μιλάς για εταιρία που είναι εισηγμένη κι όχι πχ για κάτι σε φάση FundMe), περιμένεις κάποιο κέρδος (έχοντας μελετήσει το Business Plan της εταιρίας αυτής) με πχ dividends. Με το ακίνητο, έχεις το ίδιο το αγαθό στα χέρια, κάτι απτό που μπορείς να πουλήσεις στην αγορά. Στην τράπεζα, οι καταθέσεις σου προστατεύονται από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (που ίσως να κόβει και χρήμα). Με τη σημείωση ότι προφανώς και υπάρχει ρίσκο παντού, αυτό είναι δεδομένο στα οικονομικά.

Άλλο ένα κοινό των παραπάνω περιπτώσεων (για χρηματιστήριο και τράπεζα έστω), είναι ότι υπάρχει κάποια αρχή που ελέγχει τη φερεγγυότητα του ιδρύματος/εταιρίας.

Στα cryptos δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, και μου λες ότι είσαι υπέρμαχος αυτής της λογικής. Δεκτή η άποψή σου, απλά δε συμφωνώ. Η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιου είδους “ιδέες” ξεκινάνε με πολλά κέρδη και καταλήγουν με πολλούς χαμένους, κυρίως αδαείς. Γι αυτό κι εγώ είμαι υπέρ του ελέγχου.

5 Likes

Είναι διαφορετικό να χρησιμοποιείς κρυπτονομισματα ως ανταλλακτικό μέσο, από το να επενδύεις στην τιμή τους, όπως είναι διαφορετικό να πληρώνεσαι σε € και να επενδύεις σε forex, που και στα δύο υπάρχει ρίσκο. Το επιπλέον “πρόβλημα” είναι που αποθηκεύεις το νόμισμα, όπου αυτό το έχουν λύσει στα συμβατικά νομίσματα οι τράπεζες και τα μετρητά. Όπως υπάρχει συστημική τράπεζα, έτσι υπάρχουν και ασφαλεστατα wallets ή τα αποθηκεύεις σε δικά σου μέσα.

Η ιδέα των κρυπτονομισματων δεν είναι για να βγάλεις κέρδος, αλλά για να αποτελέσει ένα διαφορετικό νόμισμα, μη ελεγχόμενο από κεντρικές οντότητες και θεσμούς. Προσωπικά, οποιαδήποτε ιδέα υποστηρίζει τη δυνατότητα επιλογής από το άτομο τη στηρίζω, ταυτόχρονα με τις οποίες συνέπειες. Αν εγώ θέλω να αγοράσω κάτι από κάποιον άλλον δίνοντας του 1 bitcoin θα έπρεπε να είναι αποδεκτό “από τον έλεγχο”. Αν κάποιος νομίζει ότι θα γίνει πλούσιος με το να ποντάρει σε πράγματα που δεν ξέρει, τότε είναι πρόβλημα του αρχικά και της κοινωνίας δευτερευόντως που δεν υποστηρίζει τη δυνατότητα να “εκπαιδευθείς”.

Τέλος, υπάρχουν ήδη παραδείγματα εναλλακτικών νομισμάτων που χρησιμοποιούνται στον κόσμο ευρέως (δηλαδή για την ανταλλακτική τους αξία), στην Ονδούρα (?) που επισημοποίησαν τις συναλλαγές με bitcoin και σε μια χώρα της Αφρικής που η Vodafone παίζει τον ρόλο της τράπεζας με συναλλαγές μέσω κινητών και του δικτύου της (θα βρω λινκ και θα το ποσταρω κάποια στιγμή).

Αυτό που λέω είναι πως τα κρυπτονομισματα είναι γοητευτικά, γιατί δίνουν τη δυνατότητα εξ’ ορισμού να μην εξαρτάσαι από κάποιο θεσμό και είναι και η μόνη λογική λύση για να έχεις κάποια στιγμή παγκόσμιο σύστημα χωρίς σύνορα και μεσάζοντες.

Προχθές και τα ηνωμένα Έθνη έβγαλαν ανακοίνωση. Στο Ιράν βγαίνουν ήδη οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις για συλληφθέντες στις ειρηνικές διαδηλώσεις. Η ποινή είναι θάνατος. Συνολικά υπολογίζεται πως έχουν συλληφθεί πάνω από 10,000 νέοι. Βάση Ιρανικού νόμου, οι ανήλικες συλληφθείσες δεν κινδυνεύουν με εκτέλεση γιατί είναι παρθένες. Στην πράξη όμως παρακάμπτουν τον περιορισμό διατάσσωντας τον γάμο τους με κάποιον φύλακα την παραμονή της εκτέλεσης τους. Αν έχουν βιαστεί πρώτα τότε μπορούν να εκτελεστούν.

1 Like

2022 και μπαίνουμε σύντομα στο 2023…φοβερά πράγματα.

Τα διαβαζα σημερα και ειχα μαυρισει.

Η δικαιολογηση ειναι πως δεν επιτρεπεται να πανε στον παραδεισο, οποτε τις βιαζουν για να χασουν την παρθενια τους και να μην διακινδυνευσουν κανενα τετοιο ατυχημα.

Δεν υπαρχουν πολλα σχολια να κανει κανεις. Δυστυχως ζουμε σε εναν κοσμο στον οποιον υπαρχουν αμετρητες μεσαιωνικες καταστασεις. Τι μπορεις να κανεις? Σε πιανει απελπισια. Οσες καταρες και να ριξω σε οσους βιαζουν και δολοφονουν κοριτσια (αλλα και γυναικες και παιδια και αντρες, οποιον κατεβηκε στις πορειες στο Ιραν), δεν λειτουργει ετσι δυστυχως.

Σκατα σε ολες τις θρησκειες παγκοσμιως, μην τα ξαναλεμε. Ευχομαι να αφανιστουν ολες.

9 Likes

Αναμενουμε σκληρη καταδικη απο Ευρωπαϊκη Ενωση!

5 Likes

Μπορεί να τους αποκλείσουν από το Μουντιάλ, θα τους κάνουν τα μούτρα κρέας!

9 Likes

Ουτε καρδουλα για την ενημερωση δεν μπορεσα να βαλω στο ποστ του Καρβου :frowning:

1 Like

Μη δεις το πουτσομουντιαλ του Καταρ, για αρχη :stuck_out_tongue:

1 Like

Είμαι σίγουρος ότι οι μισοί που λένε ότι δεν θα δουν το Μουντιάλ θα αράζουν στις καφετέριες (σε φάση για καφέ με την παρέα) και όλο θα παίζει το μάτι τους στην τηλεόραση :face_with_monocle:

Οσο βλεπεις Σουπερ Λιγδα και Champions League, ειμαστε το ιδιο.

Θα το δω ολο το Μουντιαλ εννοειται. Μακαρι να ηταν τοσο απλο και αν σταματουσα να το βλεπω εβαζαν φυλακη ισοβια ολους τους δολοφονους και βιαστες στην κυβερνηση του Ιραν. Αλλα δεν λειτουργει ετσι η φαση και το ξερεις.

Η αλήθεια είναι πως δε μπορείς πολλά, πέρα από δωρεές. Μιλάμε για ένα καθεστώς που έσφαξε 10άδες χιλιάδες διαδηλωτές το 1988. Τώρα πάει προς επανάληψη. Εγώ εδώ Ζυρίχη γνωρίζω έναν αναγνωρισμένο σύλλογο από (αυτοεξόριστους) Ιρανούς που πολεμούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν (και δη των γυναικών) και μπορώ να μοιραστώ το λινκ τους:
https://www.vereinwelle.ch/en/our-projects/saving-the-lives-of-arrested-peaceful-demonstrators/

4 Likes

Επί της ουσίας όχι αλλά αν σκεφτείς ότι κάποιοι σκούζανε γιατί η Ρωσία βγήκε εκτός Μουντιάλ θα ήταν μια καλή κίνηση συμβολισμού και ενσυναίσθησης να έβγαινε το Ιράν εκτός.

Αλλά όταν το ζήτησε η Ουκρανία πριν 2 βδομάδες να βγουν εκτός οι Ιρανοί λόγω σοβαρής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι ξίνισαν.

1 Like

Το Μουντιάλ γίνεται στο Κατάρ, μάλλον είναι λίγο υποκριτικό να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι δεν είναι;

3 Likes

Αν και είναι εδώ και 4 δεκαετίες γνωστό το αυταρχικό θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, και τώρα κάποιοι ανακάλυψαν την “αμερική”, θα πρέπει να ελεγχθούν και οι πληροφορίες και “ειδήσεις” που κυκλοφορούν περί βιασμού παρθένων πριν την εκτέλεση κλπ. Δεν αμφιβάλλω ότι είναι ικανοί για κάτι τέτοιο, αλλά αυτό απέχει από το ότι όντως έγινε, χωρίς διασταύρωση της πληροφορίας. Σαν εκείνη την είδηση ότι στη Βόρεια Κορέα ο άλλος (έστω και ψυχάκιας) έστειλε συγγενή του να τον κατασπαράξουν σκυλιά κλπ… που τελικά αποδείχτηκε μούφα.

φαντάζομαι εγώ ανακάλυψα την “αμερική”. Να σου πω την αλήθεια, στο Instagram είδα Ιρανούς -ναι ξέρω Ιρανούς- να το αναφέρουν, λένε πως ήταν προτροπή παλιού πολιτικού ηγέτη τους πριν από δεκαετίες, και με γρήγορο ψάξιμο στο internet σήμερα όπως πήγαινα στη δουλειά βρήκα ένα άρθρο στα αγγλικά που να το αναφέρει κι αυτό μαζί με όλα τα άλλα που γίνονται και το μοιράστηκα μαζί σας. Όχι δε διασταύρωσα την πληροφορία, δε μου έχει τύχει, ελπίζω να είναι ψέμα, αλλά θα έλεγα πως το να λες να κρατάμε μικρό καλάθι με την είδηση γιατί ίσως δε τις βιάζουν τις ανήλικες πριν τις εκτελέσουν, μου φαίνεται λίγο κωμικό. Έχουν σκοτωθεί πολλές έφηβες σύμφωνα με το διεθνή τύπο και την ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ. Δε βλέπω ομοιότητα με την 100% fake είδηση για τον Κιμ Γιογκ Ουν και τον θείο του που ζει. Θα υπήρχε ομοιότητα αν δεν τον κατασπάραξαν σκυλιά αλλά τελικά είχε πεθάνει από κάτι άλλο απάνθρωπο π.χ. πετροβολισμό.

1 Like

Μην το παίρνεις προσωπικά, γενικό σχόλιο έκανα. Απλά κάθε είδηση πρέπει να διασταυρώνεται πριν τη θεωρήσουμε δεδομένη. Κυκλοφορεί πολύ παραπληροφόρηση και προπαγάνδα από κάθε πλευρά, ειδικά στην εποχή το διαδικτύου, όπου μία πληροφορία (αληθής ή ψευδής) διαδίδεται άμεσα και άντε να βγάλεις άκρη μετά.
Το να είμαστε επιφυλακτικοί με κάποιες ειδήσεις ή “ειδήσεις”, δεν σημαίνει ότι δικαιολογούμε ή ξεπλένουμε τις πράξεις μιας κυβέρνησης κλπ. Για να μην δημιουργούνται και λανθασμένες εντυπώσεις από ορισμένους… καλοπροαίρετους :thinking:

Καλά το να είμαστε σκεπτικοί δεν σημαίνει ότι υπάρχει μαζική προπαγάνδα κατά της κυβέρνησης του Ιράν και του Ισλαμικού καθεστώτος που περνάει προς τα έξω μια ψευδή εικόνα για το τι γίνεται σε αυτήν την χώρα 50 χρόνια τώρα.

Για μια ακόμα φορά ο νόμος της Σαρία έκανε τα δικά του και μετέτρεψε μια προοδευτική και υπό ανάπτυξη χώρα , σε οπισθοδρομική και υπανάπτυκτη χώρα.

Δεν χρειάζεται να θανατωθούν 15000 συλληφθέντες για να καταδικάσουμε πλήρως την αισχρή πραγματικότητα, ούτε χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβει κανείς πόσο αηδιαστικά πράγματα συμβαίνουν στο Ιράν εδώ και πολύ καιρό. Σε έναν κόσμο που στην μισή Αφρική ακόμα γίνεται κλειτοριδεκτομη, στο Ισραήλ κόβουν τα πετσακια και το διαφημίζουν και ως πιο υγιές για το ανδρικό σώμα, και σε έναν κόσμο που έχουμε δει δεκάδες γενοκτονίες και μαζικούς βιασμούς στο παρελθόν σε καιρούς αναταραχών και επανάστασης, δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι όντως βιάζουν τις παρθένες πριν τις εκτελέσουν, για να μην πάνε στον παράδεισο και για να γίνει σωστά και “νόμιμα” η θανάτωση.

Για πέταμα απλά. Αν έριχναν οι Αμερικανοί καμιά στοχευμένη carpet bomb στην Βουλή τους και με κάποιον τρόπο έτρωγαν όλους τους 270 ή πόσοι είναι, θα χειροκροτούσα όρθιος. Εύχομαι ψόφο σε κάθε κάφρο που έχει συντελέσει για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι δολοφονίες και οι βιασμοί.

Σε λίγο θα ακούσουμε ότι ο Πούτιν είναι παρεξηγημένος , ο Ερντογάν δημοκράτης κι ο Κιμ καλό παιδί, στο βωμό του να είμαστε σκεπτικοί και σκεπτόμενοι

1 Like

Εγώ θα χειροκροτούσα καθιστός για ανάλογη ενέργεια σχεδόν σε κάθε βουλή και προεδρικό μέγαρο ανατολικά και δυτικά του κόσμου αυτού, ξεκινώντας από αυτή των ΗΠΑ όμως :sunglasses:
γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…

2 Likes

Που το στηρίζεις αυτό? Έχουν δολοφονήσει πολύ αθώο κόσμο οι ΗΠΑ που δεν συγκαταλέγεται σε war casualties? Ή συγκρίνεις μάλλον ανόμοια πράγματα?

Και πρόσεξε, δεν υπερασπίζομαι την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει. Απλά το να ισοπεδώνεις τα πάντα εξισώνοντας δυτικές και ανατολικές κυβερνήσεις με τα αποτρόπαια εγκλήματα που συμβαίνουν σε απολυταρχικές κυβερνήσεις είναι λίγο άστοχο.