Οκ, συμφωνώ σε αυτό και καταλαβαίνω πως το λες, αλλά νομίζω πως και οι συμπολίτες σου που λένε για το ποιον άφησε να κρεμάσει η βασίλισσα, δεν το λένε για την Ελισάβετ αλλά για το θεσμό.
Σ’αυτο διαφωνώ, γιατί ναι μεν στην ουσιαστική διακυβέρνηση μπορεί να έχουν τις ίδιες μηδαμινές ευθύνες, αλλά το ότι υπάρχει βασιλεία δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες διακυβέρνησης και γενικότερα κοινωνικές/πολιτικές/οικονομικές συνθήκες.
Αν δεν μεταναστεύει σε άλλον πλανήτη ο άνθρωπος, η πιθανότητα να εξαφανιστεί το είδος στα επόμενα 3-4 δις χρόνια είναι ίση με 1. Για τα αμάξια σχεδόν το προσπερνώ, αν και είναι ολοφάνερο πως συμβάλλουν στις εκπομπές ρύπων λαμβάνοντας υπόψιν το electrification, αλλά η τεχνολογία που έχουν στις μπαταρίες θα είναι καταλυτική για τη σταθερότητα του συστήματος. Μπορείς να δεις πως στην Καλιφόρνια βοήθησαν οικιακοί παραγωγοί να βοηθήσουν στο δίκτυο να διατηρήσεις τη σταθερότητα σε crtical events τους τελευταίους μήνες - και μάλιστα αποζημιώθηκαν! - και όλα αυτά από την ενέργεια που δίνει ο ήλιος. Αν λάβεις υπόψιν πως αναπόφευκτα θα γεμίσουμε ΦΒ, γιατί δε βγάζει νόημα να έχεις πρακτικά άπειρη ενέργεια και να μην τη χρησιμοποιείς, μπορείς να καταλάβεις πόσο βοηθάει η Tesla και η Solarcity.
Όπως το φως μπορείς να το δεις και σαν κύμα και σαν σωματίδια, έτσι και την ανθρωπότητα μπορείς να τη δεις σαν σύνολο ή σαν μεμονωμένα άτομα. Αν δε λύσουμε 3-4 βασικά πράγματα, το είδος θα εξαφανιστεί. Αν δε μας ενδιαφέρει, ξαναλέω, ας πεθάνουμε όλοι αύριο, δεν κάνει και καμιά διαφορά κι αν έχουμε μοναρχίες ή είμαστε σύγχρονοί σκλάβοι, παρά μόνο στο δικό μας, προσωπικό lifespan. Λίγο εγωιστική άποψη, δε νομίζεις?
Ναι αλλά γιατί αυτό είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα ποιυ έχουμε; Αυτό δεν καταλαβαίνω. Και πως το όχημα με τα 1000 άλογα που θα έβγαλε/βγάλει η Τέσλα δεν αυξάνει την πιθανότητα για τα επόμενα 200 χρόνια; Για την ώρα, τα υβριδικά οχήματα έχουν τις μικρότερες εκπομπές CO2 στον κύκλο ζωής του οχήματος. Γιατί ο Μασκ δουλεύει για να σωθούμε, αλλά η Toyota όχι;
Οσα ηλεκτρικα αυτοκινητα και μπιχλιμπιδια για πλουσιους τεκμπρος και να βγουνε η αληθεια ειναι οτι ο μονος τροπος να μειωθει η μολυνση ειναι ενας. ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Αλλα οι πλουσιοι δεν μπαινουν σε τραινα με την πλεμπα.
Για το αλλο που λες βλεπω μισος για το προσωπο της Ελισσαβετ απο Κυπριους και την πεποιθηση οτι αν ηθελε θα σταματαγε τους απαγχονισμους (απο κουβεντες που εχω κανει το πιστευου, ναι) οποτε αυτο σχολιαζω. Ο Θεσμος να παει να γαμηθει αν και επιμενω οτι προσωπικα μια η αλλη με την αστικη κοινοβουλευτικη Δημοκρατια ειναι, απλα διαφορετικο flavor.
Αν δεν είναι σημαντικό πρόβλημα το πως οι απόγονοι μας θα ζουν (και αν), τότε ποιο είναι?
Οκ, τα μπλέκεις, αλλά και πάλι, η δυνατότητα να αποθηκεύεις ενέργεια, δηλαδή η τεχνολογία των μπαταριών, έχει προέλθει μέσα από την Tesla (η εξέλιξη της έτσι, ξανακάνω αναφορά στο pack που έχουν εγκαταστήσει στην Αυστραλία και στα powerwalls που ανέφερα για την Καλιφόρνια στο προηγούμενο post).
Μην τα θέλουμε όλα δικά μας έτσι, να μιλάμε για το παρελθόν μόνο όταν μας “συμφέρει” στην επιχειρηματολογία. Πόσα χρόνια ξέρουμε από τους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή, και τι έκαναν οι αυτοκινητοβιομηχανιες γιαυτό. Επίσης, εξαιρετική πάσα για την Toyota, γιατί πριν λίγες μέρες διάβαζα αυτό
Ναι, δε διαφωνώ ότι θέλουμε λιγότερα αμάξια και σχεδόν αποκλειστικά ΜΜΜ. Αν συμφωνήσουν αύριο ότι τέρμα τα αμάξια, τέρμα οι πετρελαιοκινητηρες, μόνο ΜΜΜ, να είσαι σίγουρος πως ο Μασκ θα γίνει αληθινός απιθανικομμυριουχος. Όπως έκανε scale από το sport car σε mass production car η Tesla, έτσι απλά θα κάνει το scale και θα έχει έτοιμα αυτόνομα οχήματα/λεωφορεία που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και μπαταρίες. Χώρια ότι πρέπει να υπάρχει consensus συνολικό, εγώ γουστάρω να έχω αμάξι δικό μου, ποιος θα μου πει απαγορεύεται και πως θα περάσει αυτό στην κοινωνία?
Καλώς ή κακώς απέχω από αυτό που ονομάζουμε “social media”, αλλά απ’ ό,τι κατάλαβα από τα συμφραζόμενα εδώ και σε άλλες σελίδες που παρακολουθώ, πολύ trend αυτό με τον Ευαγόρα. Φυσικά η αιτία είναι αυτή που αναφέρει ο karvou.
Πάνω σ’ αυτό (και για να μην τα γράφω με δικά μου λόγια, μιας και με καλύπτει μέσες-άκρες ο τρόπος με τον οποίον τα γράφει ο παρακάτω), μπορεί κανείς να διαβάσει και μία σύντομη, αιρετική άποψη:
Δεν ασπάζομαι κάθε θέση που μπορεί να πηγάσει από τη λογική αλληλουχία του κειμένου (βλέπε για παράδειγμα απεργίες πείνας, άρνηση πολιτικών κρατουμένων να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή να αναγνωρίσουν το δικαστήριο ή καν να συνεργαστούν με δικηγόρους (Ιταλία '70) κλπ.), αλλά θεωρώ 100% εύστοχη τη (διαχρονική) κριτική του Γαβριηλίδη για τη λογική της ηρωοποίησης και γενικότερα αυτήν την κουλτούρα που επιτυχημένα ονόμασε “νεκροφιλία του ριζοσπαστικού πατριωτισμού”.
Και εγω γουσταρω να εχω ενα Μ16 και να πυροωολαω αστεγους, ποιος θα μου πει απαγορευεται?
Ελα ρε μλκ επιχειρηματα αμερικανων Libertarians, μην πεφτουμε τοσο χαμηλα. Αμα περιμεναμε συνολικο consensus για να κανουμε αλλαγες ακομα θα ειχαμε σκλαβους.
Εντωμεταξύ εσύ ανέφερες πως πρέπει να σταματήσουν όλα τα αμάξια κι εγώ αναρωτήθηκα πως θα γίνει αυτό. Μήπως να βάλουμε έναν βασιλιά να το διατάξει και να το ακολουθήσουμε? Γιατί αν όχι, τα ηλεκτρικά αμάξια και τα μπλιμπλικια των τεκβρος είναι η καλύτερη λύση σε αυτό που προτείνεις
edit: Λιγότερα αμάξια είπες, αλλά η ουσία είναι ίδια
Το αμαξι ειναι ενα χρησιμο εργαλειο το οποιο θα επρεπε να χρισημοποιειται για συγκεκριμενες αναγκες και αποστασεις, οχι για να παμε Αμπελοκηπους-Εξαρχεια για καφε.
Το πως θα το κανουμε μπορουμε να το δουμε ηδη σε πολλες Ευρωπαικες πρωτευουσες. Καλα ΜΜΜ, ενισχυση μικροκινητικοτητας, αποθαρρυνση χρησης ΙΧ μεσα σε πολεις, τα παραδειγματα ειναι απειρα. Το να αντικατασταθει ο στολος με ιδιο αριθμο ηλεκτρικων αυτοκινητων δεν λυνει απολυτως τιποτα και ειναι μια “λυση” που γουσταρουν κατι βλαχοαμερικανει libertarians.
Αυτά που λες είναι προσωπικές απόψεις “αμάξι για συγκεκριμένες αποστάσεις”, υποσύνολο του προβλήματος “πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες” που δε λαμβάνουν υπόψιν αυτούς που δε ζουν σε τέτοια μέρη, ή και καταφανώς λάθος “αντικατάσταση αμαξιών με ηλεκτρικά” αφού σε απόλυτους αριθμούς είναι αποδεδειγμένα καλύτερα, και όχι μόνο για το κλίμα, αλλά και σε πλήθος ατυχημάτων που τα δεδομένα δείχνουν ότι το όχι-και-τόσο Full Self Driving που κάνει marketing ο Μασκαρας και το χρεώνει στους πλούσιους τα μειώνει σε τάξεις μεγέθους (και λέω ότι αν υπήρχαν μόνο αυτόνομα οχήματα στο δρόμο, το FSD θα λειτουργούσε χθες, κάτι ανάλογο με τα τρένα) και στα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι άνθρωποι (μπορείς να δεις πιλοτικά τι γίνεται σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής που μπήκε η Tesla στις ασφάλειες αυτοκινήτων).
Ακόμη κι αν συμφωνώ με όλα αυτά που λες, πάλι η ίδια απορία μου μένει, πως θα τα υλοποιήσουμε αυτά σε κοινωνικό/νομικό/γουατεβερ επίπεδο? Πριν μου είπες ότι αυτά είναι επιχειρήματα των λιβερταριανς, θέλω αλήθεια να καταλάβω πως έχεις στο μυαλό σου να πείσεις τους ανθρώπους ότι από εδώ και στο εξής τα αμάξια θα χρησιμοποιούνται μόνο κατά αυτόν τον τρόπο (έστω αυτόν που είπες, για συγκεκριμένες αποστάσεις και ανάγκες)
Καθολου προσωπικες αποψεις δεν ειναι, υπαρχει διαθνης βιβλιογραφια και παραδειγματα κεντροευρωπαικων πολεων, που φτιαχνονται πλεον με διαφορετικο προσανατολισμο σε σχεση με τις αμερικανικες (ψαξε βιντεακια για “stroads” για να καταλαβεις τι εννοω) οι οποιες ειναι υποταγμενες στο λομπι της αυτοκινητοβιομηχανιας. Ανθρωπινες πολεις ειναι πολεις οι οποιες μπορουν να περπατηθουν η να προσπελαστουν με ποδηλατο, πατινι κτλ και δεν ειναι τιγκα στα αυτοκινητα, τους δρομους με 8 λωριδες και τα γιγαντιαια παρκινγκ οπως το post apocalyptic σκηνικο που επικρατει στην Αμερικη.
Για τα self driving δεν ξερω τι ΘΑ γινει, στην παρουσα φαση ειμαστε ακομα παρα πολυ μακρια απο οτιδηποτε ρεαλιστικο και μην με βαλεις να αρχισω τις Παναγιες για κατι φανμποηδες του μαλακα που μου κανουνε μπετα τεστ το αθλιο ΑΙ του ΤΕΣΛΑ σε δρομους που κυκλοφορει κοσμος (ψαξε βιντεακια). Γενικα ο,τι εχει να κανει με τον Μασκ μου ανεβαζει την πιεση. Με εβαλες σε κουβεντα για την παρτη του παλι ενω ειναι το χειροτερο μου πραγματικα (αντε μετα τον Τζορνταν Πιτερσον).
Πως δε βλέπεις ότι ξεκινάς με μια πρόταση που δεν έχει καμία σχέση νοηματικά με το υπόλοιπο της παραγράφου? Προβάλλεις μια άποψη που είναι καθαρά δική σου και λες ότι έτσι είναι το σωστό. Ανθρώπινη πόλη για μένα είναι να έχει λεωφόρους 150 μέτρων και να καταργηθούν τα πατίνια. Ή εγώ θέλω να οδηγώ το αμάξι στην πόλη μου για να παίρνω τσιγάρα 3’ απ’το σπίτι μου και να έχω γκαράζ 80τμ. Μέχρι να βρεις ένα τρόπο να πείσεις οτι έχεις δίκιο (όχι σε εμένα, σε αυτόν που δε βλέπει τη φάση όπως τη βλέπεις εσύ), απλά θα συνεχίζεις να λες ότι αυτά είναι επιχειρήματα βλαχοαμερικανων ή λιβερταριαν. Εμένα αυτά που λες, μου φαίνονται εντελώς απολυταρχικά.
Όχι, δεν κατάλαβες, το FSD δε λειτουργεί επειδή υπάρχουν και άνθρωποι οδηγοί που δεν μπορείς να προβλέψεις το πως θα οδηγήσουν. Αν είχες μόνο τέτοια αμάξια στο δρόμο, στην έκδοση που είναι τώρα και το έβγαζες σήμερα, τα ατυχήματα θα ήταν 0. Ακόμα κι έτσι, σε αυτή την έκδοση που είναι και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής, τα ατυχήματα είναι τάξεις μεγέθους λιγότερα από τα συμβατικά αμάξια (ιστορικά μιλάω, δεν είναι μελέτη ή projection, αλλά αληθινά δεδομένα).
Στο πρώτο κομμάτι δεν βγάζεις νόημα οπότε δεν απαντάω κουράστηκα, είμαι φασίστας γιατί πιστεύω ότι μια ανθρώπινη πόλη είναι μια πόλη φτιαγμένη για ανθρώπους και όχι αυτοκίνητα, whatever, παραιτουμαι.
Στο δεύτερο αφενός ΔΕΝ είμαστε στο σημείο που όλα τα αυτοκίνητα είναι αυτοοδηγουμενα, δεν ξέρω τι θα γίνει όταν φτάσουμε εκεί. Κάτι ‘ξεχνας’ και πάλι όμως όπως όλοι οι τεκμπρος. Άντε όλα τα αυτοκίνητα να είναι αυτοοδηγουμενα. Έλα που στους δρόμους κυκλοφορούν και πεζοί,ποδήλατα,πατίνια κτλ. Αυτά δεν είναι ‘απροβλεπτα’; Η λύση ποια είναι. Άσε ξέρω και δεν θέλω να ζήσω να την δω, το μέλλον που οραματίζεται ο Μασκ και οι τσιρλιντερς του όλο και περισσότερο μοιάζει με δυστοπία.
Ειναι δυστοπια το να γινονται μαθηματικα αποδεδειγμενα λιγοτερα ατυχηματα με λιγοτερους νεκρους απο οτι οταν οι οδηγοι ειναι ανθρωποι?
Καμια πολη στον κοσμο δε θα επρεπε να εχει πανω απο μισο εκατομμυριο κατοικους, αν θελουμε να μιλαμε για ουτοπικες ιδεατες καταστασεις, και πολλους λεω βασικα. Οποτε αν θελεις να ξηλωσουμε τον κοσμο απο τις πολεις και να τις χτισουμε απο την αρχη, μαζι σου. Αλλα τα αυτοκινητα ειναι ενα μηδαμινο προβλημα στις μεγαλουπολεις σε σχεση με ολα τα υπολοιπα.
Τι φαση με το τεκμπρος? Να αρχισει κι ο νννκκκ να σε λεει μπαησικολ μπρο?
Το νόημα είναι, αν η δικιά σου άποψη είναι η σωστή, πως θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο? Πως θα το περάσεις αυτό στον κόσμο?
Σε όλα τα επιχειρήματά σου δε δίνεις ούτε μια λύση πέρα από σκόρπιες σκέψεις. Ακόμα κι έτσι, εδώ , το πρόβλημα είναι τέτοιες είδους απόψεις. Πιο εύκολα θα πεθάνει ένας πεζός ή ένας ποδηλάτης από έναν άνθρωπο οδηγό, πάρα από ένα αυτόνομο όχημα. Όταν λέμε οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι, μιλάμε σχεδόν αποκλειστικά ότι δεν τηρούν τον ΚΟΚ. Επειδή όμως οι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό και πιστεύουν υπέρμετρα στις δυνατότητες τους υπάρχει αντίδραση μέχρι να γίνει, όπως γίνεται με όλες τις τεχνολογίες. Αρχικά τις πουλάνε ακριβά στους πλούσιους φελλούς, και σιγά σιγά περνάει στον γενικό πληθυσμό. Το πρόβλημα δηλαδή είναι η νομοθεσία και οι άνθρωποι, όχι η τεχνολογία. Κάτι παρόμοιο με τα πυρηνικά εργοστάσια. Στην Ελλάδα δε θα γίνει ποτέ γιατί κλανουν μέντες, αλλά το ότι υπάρχει στη Βουλγαρία πυρηνικό εργοστάσιο δεν παίζει θέμα.
Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι τα τραίνα που ανέφερες πιο πριν ότι οι τεκβρος τα αφήνουν για την πλέμπα, είναι ένα αυτόνομο σύστημα με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη έτσι?
Νταξει, κάποια στιγμή πριν κάποιες χιλιάδες χρόνια, φαντάζομαι ότι τα ίδια λέγανε κάποιοι άνθρωποι όταν εφευρέθηκε ο τροχός “τι δυστοπία θα ζούμε, θα βάζουν άλογα να ρυμουλκουνε και θα χαλάσουμε τις ανθρώπινες κοινότητες μας”
Την είχα χάσει αυτή τη συζήτηση, και δεν έχω κουράγιο να την διαβάσω ολόκληρη, αλλά θα πεταχτω σαν ψωλή να πω πως αν βάλουμε όλα τα προβληματα που δημιουργούν τα αυτοκίνητα, είναι πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τις πόλεις, ρύπανση, ηχορύπανση, περιορισμός του κοινόχρηστου χώρου, εκνευρισμος, ατύχηματα και πολλά άλλα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λυνουν σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα της ρύπανσης και σε μικρότερο βαθμό αυτό της ηχορύπανσης, αλλά έχουν και αυτά όλα τα άλλα προβλήματα. Μακάρι να μην υπήρχαν τα αυτοκίνητα καθόλου ή να υπήρχαν ισχυρά αντικίνητρα κατοχής και χρήσης τους εντός των πόλεων. Με δεδομένο πάντα πως θα είχαμε ένα πολύ οργανωμένο δίκτυο δημοσίων συγκοινωνιών, όπως σε πόλεις σαν το Τόκυο που έχει κυριολεκτικά παντού σταθμούς μετρό και δεν έχεις κανένα λόγο να πάρεις αμάξι εντός της πόλης και το να ταξιδέψεις σε άλλες πόλεις είναι και αυτό παιχνίδακι.
Μόνο πεζοί, ποδήλατα και άλλα ελαφριά οχήματα, όπως αυτά τα χιπστεροηλεκτρικα πατίνια, θα ήταν πολύ πιο ωραίες οι πόλεις μας.