Ok, νομίζω ότι αναφέρεις κάτι παρόμοιο με αυτό που έκαναν και στα λογισμικά για σχεδιασμό εικόνων, ότι υπήρχαν βάσεις δεδομένων, πάνω στις οποίες δούλευε ο αλγόριθμος για να εκπαιδευτεί. Π.χ. έδωσαν μία “βιβλιοθήκη” με 1 εκατομμύριο εικόνες ματιού, και του είπαν: μάθε τι είναι το μάτι. Δεν ξέρω πώς αυτό μπορεί να έγινε σε επίπεδο πληροφοριών, κειμένου, θεωρίας, κοκ, αλλά μάλλον έχουν έναν αντίστοιχο τρόπο που εκπαίδευσαν το λογισμικό.
Έχεις δίκιο, ότι αν μιλάμε για έναν τρόπο λειτουργίας τέτοιον, δεν είναι μία παραδοσιακή μηχανή ιντερνετικής αναζήτησης. Η ερώτησή μου είναι αν, απ’ όπου κι αν αντλεί το υλικό του, φτάνει στο σημείο επαύξησης της γνώσης, δηλαδή όχι στην προσθήκη των πληροφοριών (φαντάζομαι ήδη υπάρχουν προγράμματα που φέρνουν νέα δεδομένα, χωρίς να χρειάζεται άνθρωπος να το κάνει), αλλά στον αναστοχασμό πάνω στις υπάρχουσες μορφές νοημάτων. Αν μπορεί, δηλαδή, να έχει κριτική σκέψη, με λίγα λόγια, κοινωνική συνείδηση, και χμ, ελλείψει διαφορετικού για την ώρα όρου, συλλογικό φαντασιακό, δηλαδή να δημιουργεί ριζικές τομές στον τρόπο σκέψης του μέσα από την αλληλεπίδρασή του με άλλες ομάδες νόησης (να φτιάχνει κοινωνίες). [κι αυτό δεν το λέω ως ισοδυναμία με το να θεωρηθεί ανθρώπινη σκέψη, αυτό ίσως είναι άλλη συζήτηση]
tl;dr ανακυκλώνει μέχρι τελικής σύνθλιψης, ή μπορεί να σκέφτεται out of the box?
Και βέβαια, ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή καταφέρνουμε και τα κάνουμε αυτά να λειτουργήσουν έτσι, δηλαδή να λαμβάνουμε μία αίσθηση κοινωνικής ύπαρξης μέσα στον τρόπο που αλληλεπιδρούν μαζί μας. Ως ανθρώπινα δημιουργήματα, προκύπτει αβίαστα η ερώτηση: πάνω σε τίνος την κοινωνική συνείδηση και αντίληψη έχουν εκπαιδευτεί και αναπαράγουν;
Καλημερα και χρονια πολλα στους εορταζοντες της ημερας, ειναι και πολλοι
Με καμια 10αρια τσατ που εχω κανει, μπορω να πω “οχι, δεν μπορει να δημιουργησει”. Ομως δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι η σωστη απαντηση, διοτι εκανα apply στον δικο μου τομεα ή σε ασημαντα πραγματα (διαβασε παρακατω).
Ισως αυτή η τεχνολογία να ειναι επισης πολυ “μωρη” για να απαντησουμε ουτως ή αλλως. Αυτο που ειδα ωστοσο ηταν οτι με βοηθησε πολυ για να διορθωσω π.χ. το βιογραφικο μου, να αναπτυξει κειμενα που του ζητησα και να μου παραδωσει στο τσακα-τσακα τον κωδικα για ενα σκριπτακι που του ζητησα για το amazon. Ρωτησα πώς θα το χρησιμοποιησω (καθοτι δεν ξερω), μου έδωσε οδηγιες. Δεν το δοκιμασα ωστοσο για να δω αν δουλευει σωστα.
Οταν μπηκαμε λιγο πιο βαθια στο κονσεπτ και στις λεπτομερειες, τα κειμενα που μου εφερνε ηταν αναμασημα των προηγουμενων παραγραφων. Χρησιμοποιουσε απλως διαφορετικες λεξεις και συνταξη για να μου παραδωσει ουσιαστικα τις ιδιες προτασεις/εννοιες. Εκει παρατηρησα οτι δεν υπαρχει “ποιοτητα”, εξ’ ου και η ατακα που ανεφερα χθες στην κουβεντα με τον Q.
Σε καποια φαση γελουσαμε με τη συζυγο για μερικες λειτουργιες του. Τοτε ειπα στο μηχανακι οτι δεν καταλαβαινω γιατι μου φωναζει και μου πεταει παντοφλα, με αποτελεσμα να μου δωσει συμβουλη “να προχωρησουμε με σεβασμο στη σχεση μας”, οτι “ειναι απαραδεκτο να μου πεταει παντοφλα” και αν συνεχιστει αυτο “να παμε σε συμβουλο γαμου”. Δεν χρειαζεται προφανως να αναφερω τι δυναται να προκαλεσουν τετοιες συμβουλες σε ανθρωπους που ειτε δεν κανουν χαβαλε μαζι του ειτε δεν εχουν επιγνωση του τι σημαινει chatgpt και ΑΙ.
Σε αλλη περιπτωση του ζητουσα να μου δωσει κειμενο, εγραφε επαναλαμβανομενες αρλουμπες (π.χ. να μου αναφερει τραγουδια που εχουν μεσα τη λεξη “δενθυμαμαιτηλεξη”) και μου επανεφερε τα ιδια τραγουδια οπου ελειπε η λεξη. Σε καθε παρατηρηση μου, εκανε διορθωση κι επειτα απο 2-3 επαναληψεις, το εφερνε ξανα στα αποτελεσματα.
Αναγνωριζω βεβαια οτι δεν εκανα καμια επιστημονικη ερευνα, ουτε ημουν παντα σοβαρος μαζι του, αλλα τα εσκεμμενα λαθη στα οποιο το εριξα ή τα λαθη που εκανε μονο του ενω ζητουσα πραγματικες πληροφοριες, ειναι δειγμα του τι μπορει να προσφερει σημερα, στις 23 Απριλιου 2023. Ειμαι σιγουρος οτι σταδιακα θα εντοπιζονται οι αδυναμιες του και θα βελτιωνεται. Μπορει να σκεφτει αυτονομα ομως; Δεν το νομιζω, ενα brainstorming απο καμποσους ανθρωπους σε ενα δωματιο ισως αργησει να γινει απο αντιστοιχο αριθμο μηχανων. Τωρα που το γραφω, ισως δοκιμασω κατι τετοιο μαζι του. Πιθανως με αυτο το τελευταιο να “απανταω” (σε εισαγωγικα, διοτι “πού να ξερω σιγουρα κι εγω;”) και στην παραγραφο σου για την κοινωνικη συνειδηση και το συλλογικο φαντασιακο που ανεφερες.
Μόλις διάβασα πόσα μηνύματα στα γρήγορα, και αν και συμφωνώ σε πολλά, κυρίως με @ManosOrff που θεωρώ το έβαλε τι ζήτημα στην πραγματική του διάσταση, θα ήθελα απλώς να σημειώσω πως τα μουσεία και οι πινακοθήκες δεν λειτουργούν απλώς και μόνο ως αποθήκες έργων τέχνης με πρόσβαση για το κοινό, αποκλειστικά ριζωμένες στο νεκρό παρελθόν, αποκλείοντας παράλληλα και ιστορικές και πολιτικές πτυχές μερους της συλλογικής παράδοσης, συνειδητά.
Διαμορφώνουν τη συνείδηση μιας ολόκληρης κοινότητας, από τον τρόπο που είναι στημένα και χωροθετημενα, μέχρι την περιοχή που βρίσκονται, και την αντιπαράθεση του σχεδίου τους με τον σχεδιασμό της πόλης. Αποτελούν δηλαδή, μια από τις κύριες αρχιτεκτονικές δομές που παράγει πολιτική σε πραγματικό χρόνο και με τρόπο που δεν γίνεται αντιληπτός, αλλά δισχρονικος, καθορίζοντας εθνικά αφηγήματα και αθέατες προεκτάσεις του μπολιτιζμου και φυσικά ορίζοντας στη συνείδηση συγκεκριμενης μερίδας της κοινωνίας τι σημαίνει τέχνη, καλώς ή κακώς, άρα και πολιτική.
Κοινώς, αν κάποια μέρα εκλείψουν αυτά, και όχι να αναδιαμορφωθουν, μάλλον θα καταρρεύσει και το κονσεπτ της πόλης ως ενεργού πληθυσμού. Όχι να αλλάξει, οδηγώντας στη δημιουργία νεας κοινωνικής δομής, αλλά να καταρρεύσει. Με ο,τι συνεπάγεται αυτό. Αυτά, πάνω κάτω.
Η έκλειψη των μουσείων θα οδηγήσει στην κατάρρευση της πόλης; Μα πόλεις υπήρχαν πολύ πριν τα μουσεία. Πιο πολύ σκέφτομαι τι συνέπειες θα είχε η έκλειψη των μουσείων στην διαμόρφωση εθνικής ταυτότητας.
Εκτός κι αν εννοείς κάτι άλλο, με το “πόλεις ως ενεργός πληθυσμός”
Ναι, δεν εννοώ την έκταση γης, οριοθετημένης, ως πόλεις.
Και μουσεία δεν εννοώ μόνο την τωρινή τους μορφή, αλλά γενικά την έκθεση έργων τέχνης μέσα σε οικισμούς.
Και ναι, υπήρχαν πιο πριν, απλά θα αλλάξει ο πυρηνικός και μητροπολιτικός τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας για μένα, βασικά θα γκρεμιστεί, αυτό είναι όλο. Και δεν το λέω αισιόδοξα, υπό την άποψη της αποκέντρωσης, εκδημοκράτησης, κλπ.
Πάω να ετοιμαστώ για Imperial Triumphant (Metropolis, χοχο) για να μην συνεχισω να δίνω κρυπτικ ράιτινγκς για απαντήσεις.
Ήταν τα μουσεία πριν την τωρινή τους μορφή, μουσεία; (τωρινή μορφή = 19ος αιώνας κι εξής). Είναι οι γκαλερί μουσεία; Είναι τα αγάλματα στο δρόμο, και οι εικόνες στις εκκλησίες, μουσεία ή πινακοθήκες;
Θα το σπάσω σε 2 μέρη, με βάση αυτών που λέτε και απαντώντας πάνω κάτω.
Για τα ΑΙ (ας το πούμε χοντρικά) που δημιουργούν τέχνη (?), προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί καθόλου και δε μου βγάζει γενικά νόημα γιατι είναι μία δημιουργική διαδικασία, αλλά βάζοντας αυτό στην άκρη, δεν καταλαβαίνω ιδιαίτερα το πρόβλημα και ψιλοσυμφωνω με τον Quinton. Για να ζωγραφίσει κάποιος τι χρειάζεται? Χαρτί, πινέλα, μαρκαρδόρουε whatever. Αυτά δεν είναι τεχνολογικά επιτεύγματα? Για να φτιάξει κάποιος μουσική στην κιθάρα του, αναρωτήθηκε ποτέ την επιστήμη πίσω απ’ την ηλεκτρική κιθάρα και πως το σήμα μεταφράζεται σε ήχο στον ενισχυτή? Μπορεί να πει κάποιος ότι ο άνθρωπος είναι ο κύριος παράγοντας στη δημιουργία και εμπεριέχει δημιουργική διαδικασία και σκέψη, αλλά το premise είναι το ίδιο, με κάποια τεχνολογικά επιτεύγματα ο άνθρωπος δημιουργεί. Υπάρχουν αρκετά ενδιάμεσα στάδια που θέλουν κανονισμούς και νομοθέτηση και κυρίως ανάλυση του τι σημαίνει για τον άνθρωπο να αφήνει σε μεγάλο βαθμό ή εξ’ ολοκλήρου τη δημιουργία σε μια μηχανή, αλλά νομίζω πως μέχρι να σημειωθούν οι αδυναμίες θα έχουν υπάρξει πλεονεκτήματα που τώρα μάλλον δεν τα καταλάβουμε καν.
Για τα chatgpt, νομίζω κάνετε λάθος αυτή τη στιγμή που το βλέπετε ως μια τεχνολογία που σου προσφέρει γνώση και πόση ακρίβεια έχει. Το πιο σημαντικό είναι η διάδραση της τεχνολογίας αυτής με τον άνθρωπο και πως ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα, παίρνοντας feedback απ’ τον χρήστη. Μόλις τελειοποιηθεί αυτό (που φαντάζομαι όλοι έχουμε δει τα χαζοπαραδειγματα πες μου πόσο κάνει 2+2 και πως ανταποκρίνεται όταν επιμείνεις σε κάτι), η τεχνολογία θα ενσωματωθεί σε ανάλογες συνθήκες. Δηλαδή, αυτό σημαίνει σε πόσο σημαντικό setting χρησιμοποιείται, ποιο είναι το tolerance των λάθος απαντήσεων, ποιος έχει την ευθύνη των λάθος απαντήσεων κλπ. Ένα απλό παράδειγμα είναι να είναι κάποιος γιατρός, και να το χρησιμοποιεί για διάγνωση αφού αν υποθέσουμε πως τα συστήματα θα είναι διασυνδεδεμένα μπορεί κι ο απλός γιατρός στη γωνία να πάρει απαντήσεις χωρίς να έχει τη γνώση.
Δεν νομιζω οτι διαφωνησε κανεις με αυτο. Αν καταλαβα καλα, το ερωτημα ειναι αν αυτο που η ΑΙ δημιουργει (αυτονομα) ειναι τεχνη, οχι αν μπορει να βοηθησει τον ανθρωπο να δημιουργησει τεχνη. Σαν να λεμε, αν ο ενισχυτης μπορει να παιξει μονος του και να παραξει μουσικη με τη μορφη τεχνης. Ή το πινελο να ζωγραφισει μονο του και να πουμε οτι εκανε τεχνη.
Aν έχετε 1 ώρα θα ακούσετε αρκετά ενδιαφέροντα στην παρακάτω ομιλία περί Α.Ι. και νέων κινδύνων που θα πρέπει να προλάβουμε. Ήδη χρησιμοποιούν Α.Ι. (όμοιο με αυτό που έκανε τις fake φωτογραφίες παραπάνω) για να τηλεφωνικά scams όπου το ΑΙ μιλάει σαν συγγενής σε δύσκολη κατάσταση που χρειάζεται χρήματα. H oμιλία είναι από αυτούς που έκαναν το Social Dilemma και τους προλογίζει ο Βόσνιακ.
Και αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα αυζήτηση. Δεν παρακολουθώ γενικά την εκπομπή Αντιθέσεις, έχω δει ότι μιλάνε και ιδιαίτεροι προσκεκλημένοι καμιά φορά, με τρόπο χμ, ιδιαίτερο ( ; ), αλλά η συγκεκριμένη ήταν πολύ καλή.
Ειδα καπου ενα ακρως πετυχημενο tweet (αλλα δεν το εσωσα) και ειπα να το μοιραστω, γιατι ειναι 100% ευστοχο. Σε ελευθερη μεταφραση:
“Σταματηστε να παραπονιεστε για AI που δημιουργει τεχνη και το αν παραβιαζει πνευματικα δικαιωματα, ειναι ακριβως το ιδιο με τα samples στην μουσικη, τα οποια ο οποιοσδηποτε μπορει να χρησιμοποιησει”
Υπαρχει παγκοσμιως μια απειρη ποσοτητα απο ηχους, samples και μελωδιες, τα οποια δεν εχουν κανενα πνευματικο δικαιωμα, και μπορει να τα παρει οποιος θελει και να τα χρησιμοποιησει οπου θελει. Καπως ετσι ειναι η φαση και με το υλικο που βρισκεται online και το οποιο χρησιμοποιει το οποιοδηποτε Midjourney Bot για να “δημιουργησει” τεχνη. Οταν του λες “φτιαξε μου το πως θα ηταν αν ειχαμε Mandalorians αν ηταν παροντες στην αρχαια Ελλαδα”, δεν κλεβει την τεχνη κανενος, απλως παιρνει ολο το διαθεσιμο υλικο που υπαρχει online, και σου φτιαχνει κατι τετοιο:
Οσον αφορα τον πανικο για το αν θα εξαφανιστουν τα μουσεια, οχι δε θα εξαφανιστουν. Απλως θα εξελιχθουν και αυτα, και θα αλλαξει ο τροπος με τον οποιο βλεπουμε την τεχνη. Πριν κατι χιλιαδες χρονια την τεχνη την εβλεπε ο κοσμος στους δρομους σε παζαρια και πανηγυρια, πριν 50 χρονια την βλεπαμε αποκλειστικα σε μουσεια αντε και σε καμια τηλεοραση, ε τωρα την βλεπουμε στο κινητο μας αν θελουμε. Ολα τα μεγαλα μουσεια του κοσμου εχουν ηδη εισαγει νεες τεχνολογιες στον τροπο με τον οποιο λειτουργουν, και οσο περνανε τα χρονια τοσο περισσοτερο θα γινεται αυτο. Δε θα εξαφανιστει ολοσχερως η τεχνη σε μια συγχρονη πολη, δεν υπαρχει λογος για Panic Button. Ουτε θα εχουμε μουσεια στα οποια θα ανεβαινουν οι καλυτερες φωτογραφιες που εφτιαξαν χρηστες του Midjourney Bot.
Ομολογω οτι ολα αυτα τα ακραια παραδειγματα με τις διαφημισεις του Jumbo και τις δυστοπιες στις οποιες οι πολεις μας δε θα εχουν πλεον μουσεια δεν μπορω να τα πολυκαταλαβω Υποτιθεται μιλαμε με μια δοση ρεαλισμου εδω μεσα (λεμε τωρα), οπου θα επρεπε να ειναι αυτονοητο οτι μιλαμε για εξελιξη και βηματα προς το μελλον, οχι για ολοκληρωτικη Νεα Ταξη Πραγματων επειδη διαφοροι nerds μπορουν πλεον να φτιαχνουν εικονες που δειχνουν τον Χαλκ να γινεται προεδρος της Ελλαδας και να εχει παντρευτει την April απο τα χελωνονιντζακια ξερω γω.
Αυτο δεν εχει να κανει με το ΑΙ καθεαυτο (που διαφωνω οτι ειναι ομοιο, αλλα τεσπα), αλλα με την καταχρηση απο ανθρωπους. Και ειναι φυσικα κατι που πρεπει να ληφθει υπ’οψιν και να γινει scrutinize μεχρι αηδιας.
Ειναι παρεμφερες με το να λεμε οτι θα επρεπε να απαγορευσουμε τα αυτοκινητα επειδη καποιοι μπορει να παρουν το αυτοκινητο και να πεσουν πανω σε καποιον και να τον σκοτωσουν (συνηθες σαθρο αντεπιχειρημα απο οσους λενε οτι τα οπλα δεν ειναι το προβλημα για gun deaths)
Δε γνωρίζω λεπτομέρειες για το scam, αλλά το VALL-E είναι επίσης του Open AI (όπως και το DALL
-E) και μοιράζεται πολλές τεχνικές/κώδικες με το ChatGPT και μπορεί να κάνει ακριβώς ότι χρειαζόταν για το scam. Αυτό εννοούσα ως ομοιότητα.