Να κάνω μια ερώτηση; Στον ΟΗΕ δεν υπάρχει ένα γκρουπ από 5 ισχυρές χώρες (συμπεριλαμβανομένου και των ΗΠΑ προφανώς) που ακόμα και σε συντριπτική πλειοψηφία μπορούν να ασκήσουν βέτο;
Άρα όσο λέει η Αμερική όχι δεν αλλάζει κάτι. Η κάνω λάθος;
Να κάνω μια ερώτηση; Στον ΟΗΕ δεν υπάρχει ένα γκρουπ από 5 ισχυρές χώρες (συμπεριλαμβανομένου και των ΗΠΑ προφανώς) που ακόμα και σε συντριπτική πλειοψηφία μπορούν να ασκήσουν βέτο;
Άρα όσο λέει η Αμερική όχι δεν αλλάζει κάτι. Η κάνω λάθος;
Ανεβασε μια γνωστη μου ενα reel στο instagram με εναν Παλαιστινιο που κουβαλαει το γκριζο αψυχο σωμα του παιδιου του και φωναζει με φαινομενικα συγκροτημενο και ψυχραιμο τροπο “Πως ζει καποιος μετα απο κατι τετοιο? Πως γινεται να ζησω μετα απο αυτο που συνεβη?”, και δεν μπορω να περιγραψω με λογια την μαυριλα που ενιωσα μεσα μου. Το αψυχο κορμι του παιδιου ειναι κυριολεκτικα το μισο, και ειναι απο τα πιο φρικιαστικα πραγματα που εχω δει ποτε. Αυτες οι φρικες βεβαια ειναι κομματι καθε πολεμου, και δεν γνωριζουν εθνικοτητες, χρωματα και κουλτουρες.
Βρισκω απιστευτα τρομακτικο και φρικαλεο το οτι ο κοσμος στα social media καθεται και ασχολειται με τις πολιτικες προεκτασεις αυτης της φρικης πολυ περισσοτερο απο οτι με την ανθρωπινη απωλεια. Και εχουν μοιραστει ολοι οι ψυχοπαθεις σε υπερμαχους του Ισραηλ και σε υπερμαχους της Παλαιστινης, λες και δεν μετρανε απειρα θυματα και οι δυο μεριες. Δεν ξερω καν αν υπαρχει κατι που θελω να εκφρασω με αυτο το ποστ, απλα ηθελα να μοιραστω την καφριλα γιατι δεν ξερω πως να την διαχειριστω. Στα 42 μου χρονια προφανως δεν ειναι η πρωτη (ουτε καν μονο η 50η) φορα που βλεπω τα αποτελεσματα της φρικης του πολεμου, αλλα αυτο ηταν μια απο τις πιο σοκαριστικες εικονες που εχω δει.
Καθε μερα το ινστα μου ειναι γεματο απο τετοιες σκηνες. Σε καποιο σημειο δεν αντεχω αλλο να παρακολουθω. Προχθες ανεβασα ενα reel του bbc νομιζω, το παιδακι ελεγε “θελω να γυρισω σπιτι μου και να κοιμηθω”. Αντε τραβα δες τωρα εσυ τι ειναι το “σπιτι” του παιδιου.
Εχω φιλο φωτογραφο-πολεμικο ανταποκριτη, πολυ γνωστος στην Ελλαδα, που βρισκεται τωρα εκει. Στην Ουκρανια οδηγουσαν μεσα απο τις βομβες που εσκαγαν διπλα τους, τα εγραφε με την καμερα και τα ανεβασε. Προσφατα σκοτωθηκε ενας δημοσιογραφος στην Ουκρανια, ηταν φιλος του. Δεν ξερω πώς την παλευει οταν επιστρεφει, το εχω συζητησει μαζι του, θελει τεραστια δυναμη να κουβαλας μεσα σου ολες αυτες τις εικονες.
Ομοιως δεν σκοπευω να βγαλω νοημα με αυτο το μνμ, επισης κι εγω προσπαθω να διαχειριστω οσα συμβαινουν γυρω μας. Τα μοιραζομαι με τη φιλεναδα μου, αλλα αυτη ειναι χειροτερη απο εμενα, τη χαλανε περισσοτερο. Σημερα μου ελεγε ενας περιεργος που εχουμε στη δουλεια οτι “δυστυχως δεν με ενημερωσες” για μια μλκ και μιση που δεν επρεπε καν να συζηταμε σοβαρα. Και του απαντησα “δυστυχως σκοτωνονται τα παιδια στη Γαζα, οχι οτι δεν σε ενημερωσα” και δεν του αρεσε καθολου.
Τα ειπα και εβγαλα λιγο steam. Καλο βραδυ.
Εγω παιδια δεν αντεχω πια να βλεπω τετοια πραγματα και γι’ αυτο δεν τα βλεπω. Ξερω οτι συμβαινουν μια χαρα, δε μου χρειαζεται και η εικονα για να μαυρισω ακομα περισσοτερο.
Αυτό που λες είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει όντως 5 μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία) και το καθένα απ’ αυτά μπορεί να μπλοκάρει οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης του ΣΑ.
Η γενική συνέλευση είναι άλλο πράγμα, εκεί ψηφίζουν όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ ούτως ή άλλως δεν υποχρεώνονται από το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ή οποιασδήποτε άλλης ψηφοφορίας, γιατί δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ουσιαστικά είναι μια διακήρυξη. Η σημασία της είναι σε επίπεδο πολιτικού μηνύματος: Η Κούβα λέει “μας έχετε τσακίσει”, οι ΗΠΑ λένε “καλά σας κάνουμε γιατί είστε evil” (or whatever) και ο υπόλοιπος κόσμος τοποθετείται πάνω σ’ αυτό και σχεδόν στο σύνολό του (πλην των ΗΠΑ, προφανώς, και των πλέον θλιβερών τους φίλων - Νετανιάχου και Ζελένσκι) αποφαίνεται “no, US, you’re the evil one here”. Άρα είναι μια πολιτικο-διπλωματική ήττα για τις ΗΠΑ. Αυτό.
Αυτό έγραψα και εγώ ακριβώς πέρσι όταν έγινε το χάος στο Ιράν. Βομβαρδίζουν νοσοκομεία και πεθαίνουν παιδάκια αλλά ο καθένας εκεί το βιολί του με την κακή Αμερική και τους τρομοκράτες τους Άραβες.
Πάντως τα δάκρυα για τα σφαγιασμένα παλαιστινάκια δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα πέρα από το να νιώθει κάποιος καλά με τον εαυτό του, ότι έχει συνείδηση - ενσυναίσθηση και ότι δεν έχει φτάσει σε σημείο αποκτήνωσης. Κάτι είναι κι αυτό, δεν λέω, δεν είστε σκατόψυχοι και μπράβο, μόνο που it’s not about you. Εφόσον αναγνωρίζετε το έγκλημα όταν το βλέπετε, οφείλετε να αναγνωρίσετε και τον εγκληματία και να μην κρύβεστε πίσω από κάτι “αααα δεν θέλω να πάρω πολιτική θέση όμως”, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. Όλοι μας οφείλουμε να αναλάβουμε πολιτική δράση ώστε να συμβάλουμε, έστω στον μικρό βαθμό που μας αναλογεί, στο να ασκηθεί διεθνώς πίεση στην κατεύθυνση του να εκλείψει η αιτία που γεννάει όλα αυτά τα εγκλήματα στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη (και, για να σας προλάβω, ναι, και αυτά που γίνονται σε βάρος αθώων Ισραηλινών πολιτών): Η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης. Όλα τα άλλα, σόρι, είναι να 'χαμε να λέγαμε.
Τον μικρο βαθμο που μας αναλογει, ποιος τον καθοριζει; Εσυ ποτε θα κοιμασαι καλα δηλαδη; Φιλικα και απο περιεργεια ρωταω ε, μην το παρεις στραβα.
Don’t worry, δεν το παίρνω στραβά.
Ξαναλέω: Το θέμα δεν είναι να κοιμόμαστε εμείς καλά. Το θέμα είναι να κάνουμε κάτι μπας και σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα. Και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κινητοποιηθούμε και να απαιτήσουμε λευτεριά στην Παλαιστίνη.
Μπορεί να μην είναι πολύ, αλλά είναι κάτι. Σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από τίποτα.
Το ότι υπάρχουν τόνοι υποκρισίας στα σόσιαλ είναι γεγονός αλλά μην ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι. Βλέποντας εικόνες με νεκρά παιδιά το σφίξιμο στην καρδιά έρχεται φυσικά στο αντίκρισμα μιας φρικαλεότητας και όχι σαν αντίδραση για να νιώσουμε καλύτεροι άνθρωποι. Τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω
Βέβαια πολύ χειρότεροι από τους “it’s all about me” των social media είναι αυτοί που νιώθουν ανώτεροι και την λένε σε κόσμο επειδή δεν στεναχωρήθηκε αρκετά. Ενδεικτικά ένα to the point άρθρο περί του θέματος.
Πως φτάσαμε εκεί όμως; Οι Άραβες απ την 1η στιγμή στα 40’s δεν ήθελαν 2 κράτη αλλά αφανισμό του Ισραήλ. Οι ίδιοι είχαν αρνηθεί αυτήν την λύση. Το Ισραήλ από τότε έχει κάνει πολλά και με την πλάτη της Αμερικής έχουμε φτάσει εδώ στην κατοχή της δυτικής όχθης και στην φυλακή της λωρίδας της Γάζας αλλά οι Άραβες σαν κρατική οντότητα δεν είναι ακριβώς αθώοι
Fast forward στο σήμερα όπου έχεις την Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει ως στόχο τον αφανισμό του Ισραήλ και όχι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της οποίας τα μέλη μπουκάρουν και κάνουν πρωτοφανείς φρίκες και από την άλλη τον Νετανιάχου και την DC που έχουν κατουρήσει την ένοια αυτοάμυνα στο στόμα και μπουκάρουν στην Γαζα και σκοτώνουν άμαχους.
Και ναι δεν είναι η 1η φορά που το κάνουν και σκατά στα μούτρα τους αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως ο φανατισμός των μουσουλμάνων είναι ένα εξίσου αρκετά μεγάλο θέμα που γεννάει τα προβλήματα του.
Στην τελική την πληρώνουν αθώοι πολίτες και κυρίως νέοι ανθρωποι και αθώα παιδάκια (όπως σε κάθε πόλεμο δλδ) ΚΑΙ από τις 2 πλευρές. Αν θέλετε να ρίξετε μεγαλύτερο βάρος στις ΗΠΑ μαζί σας και δεν σας αδικώ αλλά το σημαντικό είναι να σταματήσουν να πεθαίνουν οι άμαχοι και όχι ποιος φταίει παραπάνω.
Όσο για την πολιτική μου θέση είναι ξεκάθαρη. Δημιουργία 2 κρατών με σαφή σύνορα μετά από πολιτισμένες διαπραγματεύσεις και φυσικά την διάλυση της Χαμάς. Επειδή αυτό ως τώρα μοιάζει ουτοπικό θα ήθελα τουλάχιστον εμείς και η Ευρώπη γενικότερα να μην αναμασάμε τις μπούρδες τον αμερικάνων περί δικαιώματος στην αυτοάμυνα και να στοχεύσουμε στην ανθρωπιστική βοήθεια σαν buffer zone μεταξύ ΗΠΑ/Ισραήλ κ Αραβικού κόσμου.
Αφού είμαστε άνθρωποι λοιπόν, osfp7, ας το δείξουμε. Όχι μόνο με την ακαριαία αντίδραση της οδύνης στη θέα σκοτωμένων παιδιών, αλλά και δείχνοντας άλλη μια θεμελιώδη ανθρώπινη ιδιότητα πέραν της συμπόνιας: Την υπεράσπιση του δίκιου. Ας πάμε με τη μεριά του δίκιου. Και το δίκιο δεν είναι γενικό κι αόριστο ούτε χωράνε σ’ αυτό επισημάνσεις τύπου “σκοτώνονται άμαχοι εκατέρωθεν”, είναι πολύ συγκεκριμένο όταν από τη μια έχεις ένα πάνοπλο κράτος που έχει τις πλάτες όλης της Δύσης και από την άλλη έναν βασανισμένο λαό που τελεί υπό κατοχή εδώ και αιώνες, ακόμα και τα τελευταία 80 περίπου χρόνια ενώ του υποσχέθηκαν ότι θα έχει τη δική του πατρίδα. Και αφού θες να συζητήσουμε τα πώς και τα γιατί αυτών των τελευταίων 80 χρόνων, ας τα συζητήσουμε.
Οι Άραβες Παλαιστίνιοι αυτό που έκαναν το 1948 ήταν το εξής απλούστατο: Εξεγέρθηκαν ενάντια στην κατάφωρη αδικία που μεθοδευόταν σε βάρος τους. Ενώ αποτελούσαν τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της Παλαιστίνης, τους “παραχωρούσαν” λιγότερη από τη μισή έκταση της Παλαιστίνης (και μάλιστα κομμένη στα δύο, σαν να λέγανε στους Έλληνες το 1830 “λοιπόν θα πάρετε την Αιτωλοακαρνανία από δω, τη Μεσσηνία από κει και να 'στε και ευχαριστημένοι μη γαμήσουμε”). Όσο για τον πόλεμο που κήρυξαν τα γύρω αραβικά κράτη στο Ισραήλ (για τα δικά τους συμφέροντα) με σύνθημα “να τους αφανίσουμε”, ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσε να δοθεί στο Ισραήλ. Του έδωσε το πάτημα να ξεκινήσει τη βάρβαρη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. “Ε ρε παιδιά ήθελαν να μας αφανίσουν, τι να κάνουμε κι εμείς, να μην τους κάνουμε δούλους μας;” Σωστά;
Η ουσία λοιπόν είναι πως ό,τι κι αν είπε οποιοσδήποτε το ‘48, αυτή τη στιγμή στην ιστορική Παλαιστίνη υπάρχει ένα κράτος - δυνάστης από τη μία και από την άλλη ένας ολόκληρος λαός υπόδουλος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό. Ούτε τα περί τρομοκρατίας. Όταν λένε για τη Χαμάς, αυτό που μας λένε στην πραγματικότητα είναι να δεχτούμε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν για να κερδίσουν την ελευθερία τους. Εσύ αυτό το δέχεσαι; Και μη μου πεις απλά “όχι”, εννοώ να εκφραστεί αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους και υποστήριξη στον αγώνα τους άνευ όρων, προϋποθέσεων και αστερίσκων. Εσύ αν ζούσες στον τόπο σου χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς καμία προοπτική, με ένα ολόκληρο κράτος πάνω απ’ το κεφάλι σου να σε γαμάει καθημερινά, θα έλεγες “ΟΚ δίκαιο” ακούγοντας τους άλλους απέναντι να λένε “ναι εντάξει αλλά να δούμε και την άλλη πλευρά”; Πραγματικά δεν το νομίζω.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν κάθε δικαίωμα να πολεμήσουν για την ελευθερία τους αλλά για μένα αυτό που έγινε πριν μερικές μέρες καμία σχέση δεν έχει. Βλέποντας τους να μπουκάρουν στο Ισραήλ, να απαγάγουν/βασανίζουν/βιάζουν αθώο κόσμο εγώ δεν βλέπω απελευθερωτικό αγώνα αλλά καθαρό μίσος. Γι αυτό αναφέρω την Χαμάς σαν τρομοκρατικη οργάνωση, γι αυτό αναφέρω πως υπάρχουν νεκροί εκατέρωθεν και γι αυτό θεωρώ και τον φανατσιμό των Αράβων σαν σημαντικό πρόβλημα.
Ορθώς μου χαρακτηρίζεις τον λαό της Παλαιστίνης ταλαιπωριμένο και είναι ολόσωστα όλα αυτά που γράφεις αλλά γιατί τον παρομοιάζεις με το κράτος του Ισραήλ; Το σωστό είναι να γίνει σύγκριση είτε των 2 κρατών είτε των 2 λαών. Στην 1η περίπτωση που επισήμανα ναι το Ισραήλ κάνει όλα αυτά που λες αλλά έχει απέναντί του μια Παλαιστίνη (Χαμάς βασικά) που θέλει τον αφανισμό των Εβραίων. Εγώ προσωπικά αυτό βλέπω για προτεραιότητα τους και όχι την λύτρωση του Παλαιστινιακού λαού
Φτάνοντας στην σύγκριση των λαών κολλάει αυτό που έλεγα περί νεκρών εκατέρωθεν. Δεν νομίζω οι νέοι που πήγαν στο φεστιβάλ εκείνο να είναι απειλή για την Παλαιστίνη. Μπορεί ούτε καν να πλησιάζει το χάος της Γάζας αλλά και πάλι είναι έγκλημα πολέμου.
Bottom Line συμφωνώ 100% σε ότι λες για την Γάζα και την απελευθέρωση της και αυτό είναι το “χειροπιαστό” πρόβλημα εξάλλου αλλά θεωρώ πως και οι Άραβες έχουν μερίδιο ευθύνης για μένα γιατί και εξαιτίας τους περνάει δύσκολα ο απλός λαός. Και δεν το λέω για να γίνω ισαποστάκιας απλά μου φαίνεται πολύ επιδερμικό να μένουμε στο κακό Ισραήλ και πολύ άστοχο να συγκρίνουμε ένα κράτος με έναν λαό.
Και κλείνοντας αυτό είναι το δίκαιο για μένα. Λευτεριά στην Παλαιστίνη έτσι ώστε ο λαός της να μήν έχει ένα κράτος βδέλλα από πάνω του και να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου για να ζήσει ο απλός λαός επιτέλους ειρηνικά σε αυτήν την τόσο ταλαιπωρημένη μικρή λωρίδα γης.
Ποια δύο κράτη;;;;;;;;; Το κράτος του Ισραήλ και ποιο άλλο;
Το κράτος της Παλαιστίνης;;;;
Μα δεν υπάρχει ουσιαστικά κράτος της Παλαιστίνης! Εκεί είναι το πρόβλημα!
Δεν το έχεις συνειδητοποιήσει; Γιατί νομίζεις ότι λέμε για κατοχή;
Απέναντι στο κράτος του Ισραήλ το μόνο που υπάρχει είναι μια Παλαιστινιακή Αρχή, ο θεός να την κάνει, που το Ισραήλ δεν την αφήνει να πάρει ανάσα. Μόνο μία πραγματική εξουσία υπάρχει σε όλη εκείνη την περιοχή και είναι ι σ ρ α η λ ι ν ή. Τι “σωστές συγκρίσεις” να κάνουμε από κει και πέρα; Ισραήλ vs. Παλαιστίνιοι είναι η φάση. Αν δεν το καταλαβαίνεις δεν μπορώ να το κάνω πιο λιανά, αλήθεια.
Όσο για την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, μάλλον δεν έχεις μάθει ότι τα μισά από όσα μεταδίδανε ότι έγιναν εκεί τότε είναι αισχρά ισραηλινά fake news για να συσκοτιστεί η πραγματικότητα των σκληρών συγκρούσεων ενόπλων κι από τις δύο πλευρές μετά την παλαιστινιακή επιχείρηση που σκοπό είχε να πιάσουν ομήρους ως διαπραγματευτικό όπλο για την απελευθέρωση λίγων από τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που σαπίζουν στις ισραηλινές φυλακές.
Αν και δεν ήταν αυτός ο μοναδικός σκοπός εκείνης της επιδρομής. Ήταν και να γίνει πολιτική ζημιά στο Ισραήλ, που το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν πολύ κοντά στο να υπογράψει νέα “συμφωνία του Αβραάμ” με τη Σαουδική Αραβία για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Καταλαβαίνεις γιατί στα λέω αυτά, έτσι; Γιατί αυτό το απλοϊκό παραμυθάκι περί των χαμασαίων οι οποίοι είναι τέρατα που θέλουν να φάνε Εβραίους δεν έχει δράκο. Χίλια δυο πράγματα είναι η Χαμάς αλλά είναι και αυτή που έχουν επιλέξει οι Παλαιστίνιοι (της Γάζας) ως πολιτικό φορέα της αντίστασής τους, οπότε σε εμάς δεν πέφτει λόγος. Στην τελική, ας μην την ενίσχυε το ίδιο το Ισραήλ τη δεκαετία του '80 ως αντίβαρο στην κοσμικού προσανατολισμού PLO.
Και ερωτω γιατί συμφωνούμε προφανώς πως εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα. Εγώ και εσύ και όλοι μας τι ουσιαστικό μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;
Σοβαρά ρωτάω με ενδιαφέρει να κάνω ότι μπορώ
Το είπα ήδη ρε μαν. Να κάνουμε ό,τι κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αυτόν τον καιρό. Να κινητοποιηθούμε. Να φωνάξουμε. Να ζητήσουμε ελεύθερη Παλαιστίνη. Τι άλλο νομίζεις ότι εννοώ δηλαδή;
Τι να πω τι θέμα είναι πολυσύνθετο και θέλει αγώνα και δουλειά πολλή.
Χάρηκα για την κουβέντα παω να δω λίγο ΝΒΑ να ξεχαστω και επανέρχομαι αύριο. Καληνύχτα
Ολα αυτα σιγουρα 100% εμπεριστατωμενα απο αντικειμενικες πηγες ε?
Ναι. Από αναφορές του ίδιου του ισραηλινού στρατού.
Α οκ , μια χαρα ολα καλα.
Οι Παλαιστινιοι εκαναν επιχειρηση για να πιασουν ομηρους για διαπραγματευση, και “ετυχε” να απαγαγουν, βιασουν, και να σκοτωσουν αμαχο πληθυσμο και μωρα και παιδια. Ολα καλα.
Παω να νιωσω καλυτερα για τον εαυτο μου με το να στεναχωριεμαι που βιαζονται και σκοτωνονται μωρα και παιδια, συνεχιστε εσεις τις σημαντικες κουβεντες και πως θα προκαλεσουμε πραγματικη αλλαγη στον κοσμο.
Ο ίδιος ο στρατός λέει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει για τα μωρά, ο άλλος έχει μείνει ακόμα στα fake news των πρώτων ωρών…