Πραγματικά δεν βρίσκω τίποτα λάθος σε αυτά που γράφεις. Αναφορικά με το αν δώθηκε εντολή από Τραμπ, το υποθέτουμε. Επισήμως δεν υπήρξε εντολή (λέμε τώρα)
Για Σίλα και Μακιους , όπως και για τον κάθε παρόμοιο instagramer/youtuber κλπ , έχω να πω ότι δεν έχουν κανέναν εργοδότη πάνω από το κεφάλι τους και επί της ουσίας δεν μπορεί κανένας εργοδότης να τους απολύσει και κανένας πολιτικός να δώσει τέτοια εντολή.
Καταλήγω ότι η ελεύθερη τηλεόραση έχει πεθάνει προ πολλού. Κανονικά η τηλεόραση θα έπρεπε να είναι θεματική (μόνο αθλητικά, μόνο ειδήσεις, μόνο talk show, μόνο reality κλπ κλπ) και φυσικά πάντα ΜΑ ΠΑΝΤΑ επί πληρωμή. Υπάρχουν και άπειρα ελεύθερα κανάλια σε youtube , spotify κλπ όπου ο καθένας ορίζει το περιεχόμενο του και έχει τους followers του, και φυσικά τα αντίστοιχα έσοδα (πολλά ή λίγα ή καθόλου) ανάλογα με τα views.
Εισαι σοβαρος τωρα? Καταρχας, ειδες τι δηλωσε ο Τζιμι Κιμελ? Τιποτα απο οσα δηλωσε δεν ηταν προσβλητικα προς καποιον, απλα ειπε αληθειες που πονεσαν τα ευαισθητα ακροδεξια σκουπιδακια που εχουν φυτρωσει εδω και 10 χρονια, και το καναλι τον φιμωσε. Ειναι ο ορισμος της λογοκρισιας βασικα η συγκεκριμενη κινηση.
Δυστυχως οι ακροδεξιοι, οι συντηρητικοι δεξιοι και οι libertarians (και ολοι οι αστεροειδεις με παρεμφερεις πολιτικες “αποψεις” που δεν θελουν να χαρακτηριζονται με μια απο αυτες τις λεξεις) δεν εχουν εστω την αξιοπρεπεια (ή ισως και την εγκεφαλικη δυνατοτητα) να δουν την διαφοροποιηση μεταξυ ελευθερης εκφρασης λογου και της “ελευθεριας” καποιου να χρησιμοποιησει επικινδυνο hate speech. Για αυτους μπαινουν ολα στο ιδιο καλαθι.
Δεν με ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης ούτε αν πειράχτηκαν οι δεξιοί. Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είπε κάτι ακραίο και μη αναστρέψιμο. Όντως μπορεί να έχεις δίκιο. Αλλά εμένα αυτό δεν με ενδιαφέρει. Άλλο λέω εγώ. Υποστηρίζω την ελευθερία του Κίμελ να πει ότι πίστεύει, και ταυτόχρονα υποστηρίζω και το αφεντικό του να τον απολύσει. Δικαιώματα έχει και το αφεντικό του, γιατί τον πληρώνει. Και όταν πληρώνεσαι για μια δουλειά… μάντεψε… εκ των πραγμάτων δεν είσαι 100% ελεύθερος.
Εγώ για παράδειγμα δουλεύω σε πολυεθνική. Κάθε χρόνο είμαι υποχρεωμένος να ενημερώνομαι για τυχόν αλλαγές στον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας. Τον έχω υπογράψει και μπορώ ανά πάσα ώρα και στιγμή να απολυθώ χωρίς προειδοποίηση αν παραβώ τους κανόνες. Κατά τ’αλλα μια χαρά εταιρεία είναι, καλά λεφτά παίρνω, στην ώρα τους και έχω και εξτραδάκια.
Προφανώς τα ίδια ισχύουν και για τον Κίμελ και τον κάθε Κίμελ. Για αυτό έγραψα πιο πάνω ότι η τηλεόραση έχει πεθάνει. Απλά κάποιοι αρνούνται να θάψουν το πτώμα. Αν θες ελευθερία λόγου και ελέυθερη δημοσιογραφία κλπ, υπάρχουν ένα σκασμό πλατφόρμες εκεί έξω. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα podcast show, να ανεβάζει ΤικΤοκ και να προσελκύει followers, petitions, συνδρομές και χορηγούς.
Ο Κερκ μη ξεχνάς ήταν αφεντικό του εαυτού του. Είχε τα δικά του podcast, λάμβανε εκατομμύρια από συνδρομές, δωρεές, χορηγούς κλπ, έλεγε ότι ήθελε, όποτε ήθελε,… απλά αυτόν τον απέλυσε μία σφαίρα. Και έχουμε τον κάθε πληρωμένο να μας κουνάει το δάχτυλο (όχι εσύ), πχ την Αναστασία Γιάμαλη (τυχαίο παράδειγμα).
Αν ήταν να πεις τυχαίο παράδειγμα, ας έλεγες Πρετεντέρη, Πορτοσάλτε κλπ… τη Γιάμαλη βρήκες; Καρφώνεσαι…
Και όχι, δεν είναι δικαίωμα του ιδιοκτήτη ΜΜΕ να απολύει επειδή δεν αρέσει στον πρόεδρο της χώρας η άποψη μιας εκπομπής και του παρουσιαστή της. Δεν είναι ταβέρνα, είναι τηλεοπτικό δίκτυο, που θα έπρεπε να παρέχει εύρος ελεύθερων απόψεων (στην ιδανική περίπτωση). Αυτό που θέλω να πω με λίγα λόγια είναι ότι δεν είναι απλή επιχείρηση και δεν μπορούμε να δικαιολογούμε τη φίμωση και τη λογοκρισία, έστω και στα καπιταλιστικό πλαίσιο που λειτουργούν αυτά.
Για ποιον κώδικα δεοντολογίας μιλάμε; Ο Τραμπ το λέει σχεδόν ξεκάθαρα πως αυτός έφαγε τον Κιμελ και έχει σκοπό να κάνει το ίδιο και με όσους του κάνουν κριτική, δεν το κρύβει καν. Άρα δεν μιλάμε εδώ για κάποιον κώδικα δεοντολογίας κάποιας εταιρίας αλλά για ένα αποφασίζω και διατάζω ενός φασίστα.
Ο τυπάς στο Fox που πρότεινε να ξεκάνουν όλους με άστεγους με θανατηφόρα ένεση ήταν στην αγαπημένη εκπομπή του Τραμπ, Fox and Friend (όπου λίγες μέρες πριν έκανε και εμφάνιση). Αυτός την γλύτωσε με μια συγνώμη.
Κανένας κώδικας δεοντολογίας δεν υπαγορεύει πλέον ποιος να χάσει την δουλεία του και ποιος όχι, ποιος μπορεί να μιλάει ελεύθερα στα μεγάλα networks και ποιος όχι. Απλά δεν πρέπει να ενοχλήσεις τον Τραμπ.
Πλάκα πλάκα η φάση εκεί μου θυμίζει το εδώ, όπου την μόνη αντιπολίτευση - γιατί αυτή στην βουλή είναι ανύπαρκτη - κάνουν κωμικές εκπομπές τύπου ράδιο αρβύλα και stand up comedians π.χ. Ζαραλύκος, luben κ.α. με τα συμφέροντα να προσπαθούν να τους φιμώσουν. Και δεν με νοιάζει αν τα παίρνουν από άλλους. Δεν γίνεται οι άριστοι να μας δουλεύουν τόσα χρόνια και να μην μιλάει κανείς.
Έχω δουλέψει 7 χρόνια σε κανάλι (Αντέννα, άντε το είπα). Δεν πάει το μυαλό σου. Δεν μπορείς να φανταστείς. Ούτε σετον εχθρό μου. Ήμουν μικρός σχετικά τότε (κάτω από 30) και στο τομέα των οικονομικών, οπότε κρατάω τις εμπειρίες.
Οι “κύριοι” Πρετεντέρης, Πορτοσάλτε είναι εξίσου “εξαιρετικά” παραδείγματα. Την Γιάμαλη την ανέφερα σαν new entry. Δεν νομίζω ότι καρφώθηκα. edit: Η Γιάμαλη δεν είναι στο απυρόβλητο. Κρίνεται και αυτή σαν όλους τους άλλους, χώρια δε ότι σαν φυσιογνωμία μου είναι τέρμα αντιπαθητική, αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη, δεν ενδιαφέρει.
Πολύ καλό παράδειγμα οι Ζαραλίκος, Luben που αναφέρεις. Και όντως τα συμφέρονται προσπαθούν να τους φιμώσουν, ή έστω να τους απαξιώσουν. Μπορούν όμως;;;; Άποψη μου είναι ότι δεν μπορούν . Οι μόνοι τρόποι για να φιμωθούν είναι οι εξής:
Τους σκοτώνεις (όπως τον Τσάρλι Κερκ). Δηλαδή εγκληματική πράξη
Τους φυλακίζεις (με τί κατηγορία άραγε;)
Τους κόβεις το ιντερνετ και τους απαγορεύεις να έχουν κινητό, ταμπλτ, PC (πρακτικά αδύνατον).
Μηπως θα μπορουσες επιγραμματικα να εξηγησεις τι εννοεις; Γιατι εμενα καπως παει το μυαλο μου, αλλα ισως οχι τοσο μακρια οσο αυτα που ξερεις.
Γενικως με προβληματιζει το γεγονος οτι περασες απο καναλι, ειδες πραγματα που σε εκαναν να νιωθεις αβολα, αλλα θεωρεις οτι στην αλλη ακρη του κοσμου εχει δικαιωμα ενα καναλι να απολυσει τον (καθε) Κιμελ, επειδη ετσι. Κατι δεν μου βγαινει στον συλλογισμο σου. Σαν να ειδες το τερας και να το συνηθισες δλδ; Ειμαι πολυ περιεργος να σε ακουσω για το παραπανω quote.
Btw, δεν ειμαι στις ΗΠΑ ουτε ξερω πώς δουλευουν εκει, αλλα ειμαι σιγουρος οτι ο (καθε) Κιμελ δεν υπογραφει κανενα συμβολαιο με εσωτερικο κωδικα δεοντολογιας που να λεει μεταξυ αλλων “δεν μιλαμε για τον potus”. Μπορει να κανω λαθος, αλλα σιγουρα οχι δεν κανω.
Φοβερό τρολάρισμα σε Τραμπ από τον Στιούαρτ. Χωρίς να με απασχολούν ιδιαίτερα τα των ΗΠΑ - τα δικά μας είναι υπέρ αρκετά - έκατσα και το είδα όλο. Το λες και καλλιτεχνικό ξεβράκωμα πλανητάρχη.
Αδίστακτοι επιχειρηματίες. Τους ενδιαφέρουν μόνο τα νούμερα και η τηλεθέαση. Τα reports τα θέλουν χτες. Τα deadlines είναι απλά για να υπάρχουν, σε προσβάλουν όταν δεν είσαι έτοιμος 3 μέρες νωρίτερα, απέλυαν κόσμο (συνήθως συνεργάτες με μπλοκάκια) μεσούσης της περιόδου, καμία ηθική, καμία ανθρωπιά. Δεν είχα σχέση με το business. Ήμουν διοικητικό/υποστηρικτικό στέλεχος στην οικονομική διεύθυνση. Δεν θέλω να τα θυμάμαι.
Mόνο που το αφεντικό του (ABC = Disney network) τον απέλυσε γιατί ο FCC (σαν το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο) απείλησε να τους πάρει την άδεια αν δεν τον απολύσουν. Δεν είχαν την ελευθερία να μην τον απολύσουν και άρα ούτε την ελευθερία του λόγου.
Οκ, το ακούω αυτό. Λεπτομέρειες που σίγουρα δεν ήξερα. Με λίγα λόγια μπάχαλο.
btw, επειδή γράφεις ότι τους απείλησαν ότι θα τους πάρουν την άδεια… άλλο ένα στοιχείο που ενισχύει την άποωη ότι η τηλεόραση έχει πεθάνει. Αν θες ελευθερία στον λόγο, ο μόνος τρόπος είναι ιδιωτική πρωτοβουλία σε ιντερνετικά κανάλια.
Περιεγραψες μια κανονικη εταιρια. Τα νουμερα και η τηλεθεαση ειναι το niche τους, περιμενες δλδ να τους ενδιαφερει η παγκοσμια ειρηνη; Το πιθανοτερο ειναι οτι επεσες σε κακους μανατζερ, αλλα ενταξει, δεν ξερω τι εχει παιχτει και απλως υποθετω.
Στην πολυεθνικη που εισαι τωρα, τι; Κανουν φιλανθρωπιες (σιγουρα κανουν γιατι κοβει απο τη φορολογια); Πανε τα βραδια στην Βαρβακειο και γεμιζουν καλαθια στα κρυφα για να ταϊσους τους φτωχους;
Κατι μου λειπει απο ινφο σε αυτο το σημειο. Αν μπορεις και θελεις, συμπληρωνεις.