Ειδήσεις από όλο τον κόσμο

Δεν έχω κανένα σύστημα, ούτε διάθεση, ούτε χρόνο να “διαστρεβλώνω αυτά που λες”. Κάνουμε μια κουβέντα, που όπως αντιλαμβάνομαι και από την @SilentWinter , έχουμε την ίδια απορία για τα λεγόμενά σου - πως θα καταφέρουμε αυτή την ιδεατή “ανεξαρτησία” και όχι “ουδετερότητα” - τι νοημα εχει το wordplay στη συζητηση δεν ξερω, αλλα οκ :upside_down_face:

και απαντάς ένα - κατά τη γνώμη μου γενικόλογο και ανεφάρμοστο -

στο οποίο έχω απαντήσει πιο πάνω, ότι για να δώσεις κάτι, πρέπει να έχεις και κάτι να δώσεις. η Ελλαδα δεν ειναι major market σχεδόν για κανένα - αν κάτι έχει να δώσει, ειναι τα χρυσαφικά της, τα οποια τα δινει ηδη στις συμμαχίες της. :roll_eyes:

Τι θα πουμε στην Κινα ; Δωσε μας οπλα και τι… θα μειωσουμε τους φορους στα Κινεζικα ; :grimacing:

Αν θες δωσε ενα παραδειγμα, να παει η κουβεντα παρακάτω.

Αμ δεν θα πάει παρακάτω η κουβέντα όμως έτσι όπως γίνεται. Γιατί εγώ θα παραθέσω πάλι την άποψή μου, σε πολύ αδρές γραμμές αναγκαστικά καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό ως παράδειγμα / υπόδειγμα γι’ αυτό στο οποίο προσβλέπω, εσύ πάλι θα δυσανασχετείς ότι “μιλάω γενικόλογα” ή θα πάρεις κάτι που είπα και θα σκεφτείς “χμμμ δεν εννοεί αυτό που είπε, εννοεί αυτό που έχω εγώ στο μυαλό μου, οπότε ας συνεχίσω την κουβέντα με βάση αυτό” (και μετά θα λες και “έλα μωρέ τώρα, ποτέιτο ποτάτο”). Όπως ρωτώντας πώς θα κάνουμε στρατιωτική συμφωνία με την Κίνα! Όταν ακριβώς από πάνω εγώ έχω πει ότι είμαι αντίθετος σε στρατιωτικού τύπου συμφωνίες / συμμαχίες με οποιαδήποτε μεγάλη δύναμη. Ακριβώς γιατί προϋποθέτουν πράγματα που έχουν δυνητικά οδυνηρό κόστος.

Για να τελειώνουμε λοιπόν. Εσύ ή δεν μπορείς ή δεν θέλεις να σκεφτείς ότι μπορεί να υπάρξει ένα διεθνές πλαίσιο διαφορετικό από το σημερινό και μ’ αυτούς τους όρους θέλεις να γίνει κουβέντα - σεβαστό και δικαίωμά σου. Εγώ από την άλλη το βλέπω ως απαραίτητη προϋπόθεση να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικούς όρους. Όρους άλλου κοινωνικοπολιτικού συστήματος, άλλης διεθνούς τάξης πραγμάτων.

ομολογω πως σε μια περιοδο που η παγκοσμια ειρηνη κρεμεται απο μια κλωστη, θεωρω πως ναι, χρειαζομαστε στρατιωτικες συμφωνιες. just my opinion. και το αφηνω εδω. :grimacing:

Η Ελλάδα απ την θεση της γεωγραφικά και μονο θα ειναι καταραμενη μια ζωη να πρεπει να διαλέξει πλευρά. Οριακα στο ματι του κυκλώνα είμαστε και στα συννορα 3 ηπείρων.

2 Likes

Αυτο το παραπονο ποτε δεν το καταλαβα γενικα, οχι μονο για την χρηση του στο ΑΙ. Το νερο που καταναλωνεται στα εργοστασια παραγωγης ενεργειας, βρισκεται κατα κορον σε περιοχες του κοσμου στις οποιες δεν υπαρχουν προβληματα λειψυδριας. Εκτος αυτου, το πρακτικο, λογιστικο, και οικονομικο κοστος για να μεταφερθει αυτο το νερο σε περιοχες που οντως θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει για πιο βασικες ανθρωπινες αναγκες, ειναι δυστυχως απαγορευτικο, και γι αυτο αλλωστε δεν γινεται, και δεν γινοταν και ποτε.

Στα 250 χρονια της βιομηχανικης επαναστασης “καιμε” νερο για εκατονταδες λογους προκειμενου να παραγουμε ενεργεια η οποια θα μπορουσε καλλιστα να θεωρηθει μη-απαραιτητη για την διαβιωση, γιατι μας ενοχλουν τοσο πολυ οι εφαρμογες που πανε στο ΑΙ συγκεκριμενα? Εμενα παντως μου ανεβαζει αρκετα το ποιοτικο επιπεδο οταν βλεπω βιντεακι ΑΙ με τον Τραμπ να ξεφτιλιζεται ως γουρουνι π.χ. :stuck_out_tongue:

Οσον αφορα τα μποτακια να εχουν φτιαξει την δικια τους πλατφορμα για να κραζουν τους ανθρωπους, το βρισκω υπεροχο.

1 Like

δεν έχεις δίκιο. Και απλά σκέψου ότι η Ελλαδα πανηγυρίζει για τα νεα ΑΙ centers που θα χτιστουν, ενω διαφαινεται πως έχουμε αρκετα σοβαρό θέμα με το νερό.

Ειπα κατα κορον, οχι ολοκληρωτικα :stuck_out_tongue:

Για την Ελλαδα δεν εχω αποψη, εδω και πολλα χρονια ειναι μια χωρα στην σφαιρα του σουρρεαλισμου οπως και να χει, αρα πλεον δεν με εκπλησσει τιποτα.

Το κακο ειναι πως πολλες αλλες χωρες, συμπεριλαμβανομενης αυτης που ζω, δεν περνανε τωρα τελευταια ως ρεαλιστικες, αλλα ανηκουν επισης στην σφαιρα της δυστοπιας.

Silicon Valley, Πεκινο, Λονδινο, Παρισι, Μοντρεαλ, Τοροντο, Βιρτζινια, Ορεγκον, πολιτεια της Γουασινγκτον, Νορβηγια, Σουηδια. Εξαιρεσεις αποτελουν το Φοινιξ, η Γιουτα και το Τεξας.

1 Like

Τρίκαλα, Νεα Μακρη, Οδησσός, Αντις Αμπέμπα :joy: τι κάνουμε ακριβώς ; :roll_eyes:

Εγραψα τις τοποθεσεις με τα τεραστια ΑΙ centers που καταναλωνουν πολυ νερο.

να κάτι που δεν ήξερα. Σε κάθε περιπτωση, η περιβαλλοντικη επιπτωση στον κοσμο μας για να τσιλαρουν τα μποτς, εμενα δεν μου αρεσει, οσο νερο και να εχει η μια πολη ή η αλλη. Ειδικα για Αμερικη ειχα πεσει σε ενα βιντεο που εξηγουσε πως οι περιοχες χτιζουν ηλ εργοστασια για να βολεψουν τους σερβερ και μετα μετακυλιουν το κοστος της κιλοβατορας στο κοινο, που πληρωνει τα center της Αμαζον…

Απιστευτο :stuck_out_tongue:

4 Likes

Ναι, κι εγω επεσα απο τα συννεφα :stuck_out_tongue:

Το θεμα του κοστους ειναι στο μυαλο μου διαφορετικο απο το αν θα επρεπε να υπαρχουν μεγαλα AI data centers και τι γινεται με το νερο. Εν τελει, αυτο ειναι μια αποτυχια της κυβερνησης και των corporations, που ξερουν πολυ καλα τι κανουν βεβαια. Η ουσια ειναι αυτο που σου ειπαν και τα μποτακια… humans are garbage

Τα ΑΙ κέντρα το νερό τι το θέλουν; Για ψύξη; Ας βάζουμε θαλασσινό νερό, άφθονο το έχουμε…

το θαλασσινο νερο επειδη εχει αλατι προκαλει διαβρωση σε οτι ακουμπαει (ή/και θελει μεγαλες επενδυσεις για να δουλεψει). επισης, οταν χυνεται πισω στο ποταμι/θαλασσα, αυξανει τοπικα τη θερμοκρασια του νερου, σκοτωνει χλωριδα/πανιδα κτλ. Ειναι μια συνηθης πρακτικη, πχ για τα πυρηνικα εργοστασια που εχουν μεγαλη αναγκη σε ψυξη, αλλα δεν ειναι ευκολη, ουτε απλη

Άσχετο με τα από πάνω αλλά θα το λινκάρω γιατί το βρήκα ενδιαφέρον ως προέκταση αυτού που είχα λινκάρει πριν λίγες μέρες που ήταν η Ιρανική οπτική απ’εξω…

Μια οπτική από μέσα πλέον…

Χωρίς να έχω δει το βίντεο θα σου πω ότι λέει μλκιες. Κατ’αρχην οι Αμερικανοί δεν έχουν ενιαία αγορά (άρα δεν παίζει να είδε τα πάντα) ούτε οι επιμέρους αγορές είναι οργανωμένες με παρόμοιο τρόπο, δεύτερον η πλειοψηφία των markets στην Αμερική είναι nodal και όχι zonal (όπως η Ελλάδα που έχει μια ενιαία τιμή ρεύματος) και αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στο ποια είναι η τιμή και που, τρίτον δεν υπάρχει περίπτωση μεγάλα data centers να μην έχουν PPAs (με λίγα λόγια χρηματοδοτούν την παραγωγή εργοστασίου ρεύματος -κατά κανόνα ΑΠΕ όπου η οριακή τιμή είναι 0- με αντάλλαγμα φιξ τιμή και άρα δεν έχουν διακυμάνσεις), για να πάρουν τα δάνεια που χρειάζονται για να χτίζουν τα data centers και τέταρτον, γενικά δεν υπάρχουν στοιχεία για τα data centers και τον αντίκτυπο τους, γιατί πολύ απλά είναι ακόμη νωρίς.

Τέλος, αυτά σε γενικές γραμμές είναι για την τιμή του ρεύματος. Υπάρχει όμως και το κόστος δικτύου, και στους καταναλωτές μετακυλίεται το κόστος γιατί οι αντίστοιχοι δεδδηεδες αντί να κάνουν τις επενδύσεις που χρειάζονταν για το δίκτυο, δεν τις έχουν κάνει και τώρα που βλέπουν την απότομη αύξηση της κατανάλωσης (και της διεσπαρμένης παραγωγής αλλά αυτό δε μας νοιάζει εδώ) φταίνε τα data centers.

Βάλε και το λινκ του βίντεο, αν έχω χρόνο να το δω να σου πω ακριβώς που λέει τις μλκιες

ό,τι λέει ο τίτλος :grimacing: :grimacing: :grimacing:

1 Like

Είχα ξαναδιαβάσει για κάτι παρόμοιο (εκτός κι αν αναφερόταν στην ίδια περίπτωση). Είναι όμως γνήσια αυτά ή πρόκειται για fake?

Εμένα πάντως μου θύμισε αυτό.

Υπαρχει και το γεγονος οτι κατι που θεωρουσαμε αυτονοητο εργαλειο καθε νοικοκυριου στον 21ο αιωνα, το home PC, γινεται σιγα σιγα απλησιαστο για τον μεσο καταναλωτη ωστε να εχουμε μποτς να τσαταρουν. Αλλα ψιλα γραμματα. Ποιος ασχολειται με την πλεμπα αλλωστε.

1 Like