1982 - ντοκυμαντερ για την σφαγη σε Σαμπρα-Σατιλα, στον αποηχο μιας συνολικα καταστροφικης χρονιας για τον Λιβανο, την καταρρευση της πολιτικης σκηνης, την μετωπικη συγκρουση IDF - PLO, τον ρολο των χριστιανων φαλαγγιτων, την δολοφονια Bachir Gemayel και τελικα τον ολεθρο στην Δυτικη (και Νοτια) Βηρυττο
εξαιρετικο ντοκουμεντο που υπερβαινει τις αποψεις των εμπλεκομενων ατομων που μιλουν on camera
(και αυτο εχει την δικη του αξια)
τον απριλιο 2012, πριν 14 χρονια, βρεθηκα για λιγες μερες στην βηρυττο, για μια ομιλια. εφυγα με περισσοτερες αποριες απο ο,τι απαντησεις και με την πεποιθηση οτι οποιος δεν εχει γευτει την σκονη, την ενεργεια και την διαχρονικη πικρα αυτης της περιοχης, μπορει να διαβασει τα γεγονοτα αλλα οχι να γευτει τις επιπτωσεις τους.
η πρωτη εικονα που “συναντησα” ηταν ενα τανκ να σημαδευει την πορτα του αεροδρομιου απο το οποιο μολις ειχαμε βγει. you cant make up such an image.
ο ταξιτζης που ειχα “κλεισει” μου εξηγουσε στα αραβικα, του απαντουσα στα αγγλικα, somewhere in the middle συνεννοηθηκαμε. μολις ειδα τους προβολεις του σταδιου, του ανεφερα τα στρατοπεδα και εξεφρασα την λυπη μου για οσα ειχαν συμβει. μεσα σε λιγη ωρα ειχαμε αραξει σε ενα στενο, ειχε καταρρευσει και εκλαιγε και εγω προσπαθουσα να τον ηρεμησω.
tragedy needs some comic relief - μου μπουκωσε τα σοκολατακια που του χε παρει η γυναικα του και δεν αντεχε να φαει (ειχε το στομαχι του αλλα λεει αμα γυρνουσε σπιτι με αυτα θα επεφτε παντοφλα). τι να κανω, τα πλακωσα ολα και του ειπα ενα δυο αστεια περιστατικα δικης μου “παντοφλας” σε (πολυ σπαστα) γαλλικα για να χαμογελασει λιγο. γελασε, με πηγε στο ξενοδοχειο, και περασα ολο το βραδυ στο μπαλκονι προσπαθωντας να χωνεψω μια πολη που επλεε στον δικο της ηλεκτρισμο.
δεν ξαναειδα αυτον τον αυθορμητο και ταλαιπωρο ανθρωπο.
δεν καταλαβα ποτε σε ποια εθνικοτητα ή θρησκεια ανηκε - καλυτερα μαλλον, γιατι ηταν ενα συμβολο του διαχρονικου Βεγγου που προσπαθει απλα να μεινει ορθιος.
θα θελα να πιστευω πως δεν ισοπεδωθηκε, καπου, καποτε, αναμεσα στα ερειπια και τον τρομο.
θα θελα να πιστευω πως ειναι καλα, σε καποια φτωχογειτονια σαν και εκεινη που αραξαμε εκεινο το βραδυ.
θα θελα να σκεφτομαι οτι τρωει σοκολατακια μεχρι σκασμου, και πως μοιραζει κανα περισσευμα σε κανα πεινασμενο παιδι εκει κοντα, σαν μια συνωμοτικη σκανταλια, λεγοντας του ιστοριες για εναν αλλοκοτο ξενο που γνωρισε ενα βραδυ και που ηξερε για καποιες απο τις δυστυχιες του τοπου εκεινου.