O Mikeius είναι πολύ εργατικός και έξυπνος θεωρώ, και έχει ένα τρόπο να κάνει τις εκπομπές του (καλές ή κακες) να είναι αρκετά ζωντανές και να έχουν καλή ροή και συχνά διαλέγει και ωραία θέματα. ΑΛΛΑ:
δεν έχει καμία εξειδικευση και συχνά μιλάει για πράγματα που δεν γνωρίζει καλα.
καμία φορά υποπίπτει σε λαθη με κλασικό παράδειγμα τη χοντρομαλακια που έγραψε για τον τιτκωβ πρόσφατα . Γενικά οι πολιτικές αντιλήψεις του ειναι λίγο κάπως και σε κάποια θεματα είναι πολύ κομπλεξικος.
Το what the fact έχει τόσο ενδιαφέρουσα θεματολογία που όποιος και να το έβγαζε θα το εβλεπα.
Ας μην τα βλέπουμε όλα μανιχαϊστικα, ανάμεσα στο “γαμάτος” και το “αρχιδι” υπάρχουν πάρα πολλα ενδιάμεσα επιπεδα και διαστασεις
Χμμ δεν θα το ελεγα, του λειπει ενα πολυ βασικο συστατικο, ο εθνικισμος. Οπως επισης δεν πιστευω πως πιστευει πραγματικα στη βια, κατι “θανατος στους εντεχνους” και τετοια νομιζω ειναι περισσοτερο χαρακτηριστικο της περσονας (που ειναι κλεμμενη απο maddox)
Δεν τον υποστηριζω ε. Ουτε θα τον προτεινα σε καποιον που θελει να ψαχτει στο ελληνικο youtube σε επιστημονικα/φιλοσοφικα θεματα, ουτε καν. Αλλα με ενοχλει αυτο το ασπρο/μαυρο. Και το θαψε το σεναριο πχ ηταν ωραια εκπομπη σε αλλη θεματολογια
Eχει βρεθεί σε εκδηλώσεις με ξένα εθνίκια αρκετές φορές, δυστυχώς δεν θυμάμαι τώρα για να τα βάλω.
Ασπρο/μαύρο, δεν είναι σχεδόν τίποτα στην ζωή,συμφωνώ, εκτός απο τους φασίστες.
Εχει βγαλει φωτο με τον Σαργκον, και γενικα παρεακι με τον ακροδεξιο αλτ-ραιτ συρφετο.
Τον τελευταιο καιρο εχει ξεσαλωσει με τις κακες φεμινιστριες και τους κακους πολιτικορθους που δεν τον αφηνουν να εκφρασει την κωμικη ιδιοφυια του. Κλασσικο παραδειγμα και καλα moderate απολιτικ “κωμικου” που επειδη του τελειωνει η οποια εμπνευση ειχε τα βαζει με τους κακους πολιτικορθους για να ψαρεψει κοινο απο εκει και να το παιξει ηρωας. Τα ιδια εκανε και ο Αρκας.
Να διηγηθώ και την εμπειρία μου με τη λεγόμενη “ολιστική ιατρική”.
Ήταν πριν αρκετά χρόνια, όταν αποφάσισα να κάνω παρέα σε μια γνωστή μου που ήθελε να πάει σε έναν “ολιστικό γιατρό”, γνωστό στον χώρο κιόλας υποτίθεται (εγώ δεν είχα καν ιδέα τι ήταν και φυσικά ήμουν επιφυλακτικός, αλλά πήγα από περιέργεια). Ο λόγος που πήγαινε δεν ήταν ίσως τόσο σοβαρός (για απώλεια βάρους), οπότε μικρό το κακό, αν εξαιρέσεις τα 100 ευρώπουλα που είχε ως ταρίφα! Εδώ να αναφέρω ότι οι “ολιστικοί γιατροί”, όπως έμαθα αργότερα, είναι συνήθως παθολόγοι που μετά “εξειδικεύτηκαν” στην “ολιστική ιατρική”.
Πάμε, λοιπόν, στο “ιατρείο” και μετά από το ιστορικό που πήρε, 1ο βήμα ήταν ζύγισμα κλπ. Στο μεταξύ εξηγούσε τις θεωρίες του… 2ο βήμα και σημαντικότερο… ένα σουπερ-ντουπερ ειδικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας το οποίο θα υπολόγιζε με μαγικό τρόπο ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγει για να αδυνατίσει, επειδή αυτές οι τροφές που θα έβγαζε ο υπολογιστής, θα ήταν οι “τοξικές” για τον συγκεκριμένο οργανισμό…
Πάμε τώρα στην περιγραφή του σουπερ-μηχανήματος:
2 χερούλια, που λειτουργούσαν μάλλον ως ηλεκτρόδια, συνδεδεμένα με έναν υπολογιστή με ειδικό λογισμικό, στο οποίο γινόταν αρχικά καταχώρηση διαφόρων στοιχείων (ηλικία, βάρος, ποσοστό λίπους κλπ). Μετά ο… ασθενής έπρεπε να πιάσει τα 2 χερούλια και το μηχάνημα ξεκινούσε να δουλεύει (τον κόσμο), βγάζοντας σταδιακά μία μακροσκελή λίστα με τροφές προς αποφυγή! Σε επίμονες ερωτήσεις μου προς τον “ολιστικό γιατρό” να εξηγήσει τη λειτουργία του μηχανήματος, απέφευγε να δώσει σαφείς απαντήσεις και έμενε στο “πολύπλοκο μηχάνημα απο το εξωτερικό, δοκιμασμένο κλπ”, αερολόγιες και από ουσία απολύτως τίποτα.
Έτσι βγήκε η λίστα με τις “απαγορευμένες τροφές” και μετά η πρόταση για διαιτολόγιο, που περιελάμβανε και συγκεκριμένα προϊόντα ως προτεινόμενα…
Αυτά τα ολίγα που θυμάμαι από τότε…
Πωπω ναι, τα έχω ξανακούσει αυτά! Τεστ δυσανεξίας! Το κάνανε κάτι κυράτσες γνωστές της μαμάς μου, “Α, Κική που να στα λέω, μου είπε ο γιατρός ότι πρέπει να κόψω τα καρύδια και τα αχλάδια, αλλά καλαμάρι μπορώ να τρώω όσο θέλω”.
Μου θυμισατε τωρα κατι παρομοιες συζητησεις μεταξυ μουσικων, καποτε μια εποχη που πηγαινα ωδειο.
Μερικοι απο αυτους που διδασκονταν μουσικη 10 ή 15 χρονια και ειχαν αρκετα πτυχια ο καθενας, ακομα και καποιοι απο αυτους που διδασκαν μουσικη αρνιοντουσαν τον τιτλο του μουσικου, επειδη “μουσικος δεν γινεσαι ποτε” και “παντα υπαρχουν πραγματα να μαθεις”. Ελεος δηλαδη.
Συμφωνω με τη συμβαση του @QuintomScenario , αν εχεις αυτο το πτυχιο που σε καθε ειδικοτητα θεωρειται το μετρο της βασικης επαρκειας (που αλλαζει αναλογα την ειδικοτητα αλλα νομιζω η κοινη συνισταμενη ειναι πως αφορα καποια ελαχιστα χρονια σπουδων για να το αποκτησεις) τοτε εισαι Φυσικος, Μουσικος, Ηλεκτρολογος, whatever.
Στην περιπτωση των επιστημων νομιζω πως το πτυχιο ειναι σχεδον απολυτως απαραιτητο για να δηλωσεις οτι εισαι ταδε (εκτος αν καποιος ειναι η εξαιρετικη ιδιοφυια που καταφερε κατι τοσο σημαντικο στον κλαδο του ωστε να δικαιουται τον τιτλο ε) , στην περιπτωση των τεχνων θα ελεγα πως ειναι λιγο πιο χαλαρα τα πραγματα, ποσους αυτοδιδακτους μουσικους εχουμε στη μουσικη που ακουμε που αν πει καποιος πως δεν ειναι μουσικοι θα πηγαινε το cringe συννεφο?
Εγώ πάλι διαφωνώ, γιατί οι σπουδές σου προσφέρουν γνώσεις. Τι σημαίνει φυσικός? Είναι επάγγελμα? Είναι έννοια? Για τι μιλάμε? Αν εγώ έχω πάρει πτυχίο φυσικής και τα επόμενα 24 χρόνια δουλεύω σα σερβιτόρος, είμαι φυσικός? Αν κάποιος άλλος δεν έχει πάρει formal education, αλλά διαβάζει κάθε μέρα στις βιβλιοθήκες δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται(sic) ως φυσικός? Το πτυχίο δε λέει τίποτα, παρά μόνο πως σε έχουν διδάξει, έχεις πάρει γνώσεις και σου δίνονται πιθανώς και κάποια αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι subject to interpretation.
Σχετικά με έναν χρήστη που μου απάντησε με μια «επιστημονική θωριά» να το πάρουμε από την αρχή έχω κάνει όλες τις εξετάσεις που χρειάζονταν για την περίπτωση μου…έχω επισκεφτεί όχι έναν αλλά 2 ψυχιάτρους για να πάρω γνώμη μου εδώσαν remeron μαζί με Xanax όπου το συγκεκριμένο καταθλιπτικό όχι δεν με έκανε μόνο καλά κοιμόμουν 15 ώρες την ημέρα αλλά με φόρτωσε και με πολλά κιλά αργότερα δοκιμάσαμε άλλο αντικαταθλιπτικό το seropram αυτό το πήρα για μια εβδομάδα και με έστειλε στο νοσοκομείο είχα διάρροιες και εμετούς μέχρι που ο γιατρός είπε στους γονείς μου αν δεν το κόψει θα έχει επικίνδυνη αφυδάτωση για τον οργανισμό της την έφαγα και ένα 3 ήμερο στο νοσοκομείο κάνοντας μου και εκεί εξετάσεις… σταματάω τα χάπια συνεχίζω να έχω κρίσεις 3 φορές την ημέρα το τονίζω επειδή είπατε ότι αποκλείεται να είναι κρίσεις με έπιανε το πρωί με το που ξυπνούσα κανονικότατη κρίση με ταχυπαλμίες ζαλάδες και δεν συμμαζεύεται και τα βραδιά είχε φτάσει σε σημείο να με πιάνει και στον υπνο να ξυπνάω τρέμοντας…άφησα λοιπόν το κεφάλαιο χάπια κι έκανα ψυχανάλυση για 6 μήνες σχεδόν που ελλατωθηκαν κάπως οι κρίσεις αλλά όχι σε βαθμό να είμαι ανεξάρτητη έπρεπε κάποιον να είχα μαζί μου πάντα 20 χρόνων γιατί ποτέ δεν ήξερα τι θα μου συμβεί…κατλααβα με την ψυχανάλυση ότι έκανα μια δουλίτσα με τον εαυτό μου αλλά τα συμπτώματα ήταν εκεί πάντα.Επισκεφτηκα ξανά νευρολόγο για να επαλήθευση κάποια τυχόν πάθηση πέρασα από όλες τις ειδικότητες και όχι γιατρούς ότι και ότι εν τέλη ο νευρολόγος με είπε δεν έχεις τίποτα και τον λέω ναι θεωρητικά γιατί πρακτικά είμαι χάλια 20 χρόνων και ήμουν λες και είχα πάει στα 80…Η ίδια νευρολόγος λοιπόν μου συνέστησε την ομοιοπαθητική και λέω ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ δεν πιστεύω σε μαλακιες και μου λέει σε παρακαλώ καντο και θα δεις…τέλος πάντων από εδώ από εκεί με έπεισε το αγόρι μου και η μητέρα μου πολύ ενώ εγώ μέσα μου ήξερα ότι δεν θα έχω σωτηρία άλλη εφόσον οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά…πάμε λοιπόν στην ομοιοπαθητικό εμένα μου πήρε πρώτη επίσκεψη 60 ευρώ με κράτησε σχεδόν 2 ώρες με ρωτούσε πολλά πράγματα που υπήρχαν και κάποια που τα είχα ξεχάσει και εν τέλη κατέληξε σε μια αγωγή 3 χαπιών για 2 βδομαδες από την δεύτερη κιόλας μέρα είδα διαφορά καμία κρίση πανικού οι ζαλάδες είχαν εξαφανιστεί μετά από 20 μέρες περίπου βγήκα την πρώτη μου βόλτα μόνη με φίλους άρχιζα να γελάω και το πιο σημαντικό να σκέφτομαι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ήταν σαν μια μίνι ψυχανάλυση στο μυαλό μου δεν συνέχισα τις επισκέψεις μου στην ψυχολόγο γιατί δεν τις είχα ανάγκη και έχω εδώ και 6 μήνες που ζω με την ομοιοπαθητική και είμαι πλέον εαυτός μου και είναι σαν να έχω κάνει ψυχανάλυση όλη μου την ζωή…
Μπαίνεις σε μια κουβέντα που μπορεί να παρεκτραπεί στις πιθανές καταστάσεις και παίρνεις και απόλυτες θέσεις.
Άρα εγώ επειδή πήρα κάποια στιγμή πτυχίο φυσικής είμαι φυσικός, ενώ κάποιος άλλος επειδή δεν πήρε δεν είναι αν δεν το αποδείξει με κάποιον τρόπο. Και αυτό το καθορίζει μια σύμβαση μεταξύ των ανθρώπων για το πως δίνουμε την ιδιότητα αυτή? Δεν είναι αρκετά exclusive?
Αν ακολουθήσουμε τη λογική σου, θα πρέπει να θέσεις και όλα τα κριτήρια. Τι είναι σπουδαίο επίτευγμα? Ένα 4ετες πτυχίο, ενώ το ισοδύναμο διάβασμα για 4ετες πτυχίο δεν είναι? Μια youtube εκπομπή? Ένα Nobel? Γιατί να το αποδείξει σε κάποιον?
Man μου, το πτυχίο σημαίνει διάφορα πράγματα: από επαγγελματικά δικαιώματα, γνώσεις ειδικές για το αντικείμενο, γνωσεις πιο γενικές και κυρίως τρόπος σκέψης.
Δεν μπορώ να μίλησω για κάτι άλλο πέρα απο Θετικές Επιστήμες (ένα τμήμα αυτών), αλλά όταν βγαίνεις από μια σχολή, γίνεσαι xxxx-ος. Το πόσο έχεις εμβαθύνει, εξαρτάται μόνο από το άτομο, το που έχεις εστιάσει, εξαρτάται πάλι από το άτομο, αλλά θεωρείται ότι έχεις τις γνώσεις που χρειάζεται ένας ανθρωπος για να είναι χχχχχ-ος. Σε αυτή την διαδικασία έχει παίξει μεγάλο ρόλο η τριβή που έχεις με άλλους ανθρώπους (είτε καθηγητές, είτε διδακτορικοί, είτε μεταπτυχιακοί, είτε συμφοιτητές) όπου έχεις έρθει σε επαφή με διαφορετικές ερμηνείες, διαφορετικούς τρόπους σκέψης, σωστή καθοδηγηση (στην Φυσική τουλάχιστον μπορεί να έχεις μια εντελώς διαφορετική αντιληψη απ ότι θα έπρεπε).
Όλα αυτά, δεν τα προσφέρει καμία βιβλιοθήκη, οι σπουδές είναι ένα ζωντανός οργανισμός.
Φυσικά αυτός που διαβάζει κάτι από μόνος του, είναι κάτι πολύ θετικό (see what i did there?) , αλλά δυστυχώς για αυτόν δεν έχει το παραπάνω πακέτο. Και σίγουρα όχι τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Ειναι μια απαραιτητη για την επιστημη συμβαση, αλλιως ανοιγουμε το δρομο στον κομπογιανιτισμο. Και παει ο καθε τρομπιδης και ανοιγει μια σχολη ομοιοπαθητικης και γεμιζουμε “επιστημονες” για να ειμαστε και on topic
Το ισοδυναμο διαβασμα σιγουρα δεν ειναι, εφοσον δεν εχει εξεταστει απο καποιον αρμοδιο για το θεμα. Το Nobel σιγουρα ειναι, εκει βγαζουμε τα καπελα μας ολοι. Η εκπομπη στο youtube σιγουρα δεν ειναι επαρκες κριτηριο.
Όχι, έχεις πτυχίο μιας σχολής χχχχ-ης. Το γιατί το να θεωρηθείς χχχχ-ος σε σχέση με τα παραπάνω είναι το θέμα συζήτησης. Αν και νομίζω είναι θέμα σημειολογίας εδώ που είμαστε, δε διαφωνούμε στον πυρήνα.
Επιλεκτικός καπιταλισμός? Τι να τα κάνει ο χχχχ-ος τα επαγγελματικά δικαιώματα από τα οποία αντλεί ένα μεγάλο μέρος των ιδιοτήτων του ως χχχχ-ος ( η κατακλείδα σου αυτό υπονοεί ), όταν μια μεγάλη πλειοψηφία πτυχιούχων δεν απασχολείται στον τομέα τους?
Αν ένας κομπογιαννίτης κάνει απάτη ή το παίζει γιατρός ( συνταγογραφώντας πχ ) υπάρχουν οι νόμοι που το ελέγχουν. Αν εγώ ανοίξω κέντρο ολιστικής ομοιοπαθητικής και πείσω τον κόσμο ότι με τα ραπανάκια θα σας βοηθήσω στα προβλήματα σας και χεστώ στο τάλιρο, αν έχω πτυχίο marketing σημαίνει πως είμαι φοβερός στο επάγγελμα μου. Δεν κάνω κάτι παράνομο, κάνω κάτι ambiguous ( αν δεν κάνω απατεωνιές και λέω ότι το ραπανάκι γιατρεύει τον καρκίνο, άσε τη θεραπεία σου και τρώγε ραπανάκια )
Δε σου έθεσα εγώ τα κριτήρια, σου έδωσα 2-3 παραδείγματα γιατί εσύ είσαι αυτός που λες ότι θέλει έλεγχο και εξέταση, άρα εσύ πρέπει να πεις ποια είναι αυτά τα κριτήρια.
Τα κριτηρια για ελεγχο της επαρκειας τα δινουν τα αρμοδια πανεπιστημια μανμου.
Προσωπικα δεν ειμαι ουτε αρμοδιος ουτε ικανος για να κρινω αν καποιος δικαιουται τον τιτλο του επιστημονα, αν δεν εχει αποκτησει πτυχιο πανεπιστημιου (ή αλλου αναγνωρισμενου ιδρυματος), ούτε καν στον κλάδο μου.
Ετσι λειτουργει η επιστημονικη μεθοδος και η επιστημονικη διαδικασια, αν σε καποιον δεν αρεσει αυτο μπορει να βγαλει παρα πολλα λεφτα με οποιο τροπο θελει, φτανει να μην εξαπατα, αλλα δεν δικαιουται τον τιτλο του επιστημονα.