Ομοιοπαθητική

Ο Τεσλα ειναι ισως ο μεγαλυτερος επιστημονας στον τομεα μας (ηλεκτρολογια). Δε φανταζομαι οτι εξαιρεσεις τετοιου τυπου μπαινουν στην κουβεντα μας.

2 Likes

Δεν το ανέφερα αυτό ρε μαν ποτέ. Το ανάποδο πάντα εννοούσα. Ότι δε χρειάζεται πτυχίο αναγκαστικά, αλλά εσύ το “ένα πτυχίο δε σε κάνει χημικό” το εξέλαβες ως το ότι χρειάζεται και παραπάνω πράγματα.

Ναι και το έχω αναφέρει πολλές φορές, γιατί ξέρω ακριβώς τι θα ειπωθεί αφού συμφωνούμε όλοι και αν συζητήσουμε θα πούμε τα ίδια πράγματα. Η αντίθετη άποψη είναι υπό το πλαίσιο του ορθολογισμού και την τετράγωνη λογική που στηλίτευσα στο rant που ξεκίνησε την κουβέντα. Μετά εκτροχιάστηκε η κουβέντα, και δε μιλάγαμε με την ίδια βάση.

Ναι ότι ένα πτυχίο δε σε κάνει φυσικό, όπως σωστά λέει παρακάτω ο @St_Anger

Αν μιλήσουμε με την καθημερινή λογική, συμφωνώ ότι τα κριτήρια έιναι τα τυπικά, που μάλιστα είναι και πολύ αξιόλογα και συνεπή. Αν μιλήσουμε με όρους ορθολογισμού, τότε πέφτεις σε παράδοξο και πρέπει να κάνεις εκπτώσεις στο πως ορίζεις τι, όπως βλέπουμε και τα 2 μηνύματα κάτω απ’το st.Anger και γενικά όλη την προηγούμενη κουβέντα.

Δεν ξέρω πόσο πιο ξεκάθαρα να το εξηγήσω για το ποιο πρίσμα έκανα την κουβέντα

Να συμπληρώσω ότι ο Τέσλα είναι ίσως στην ίδια κατηγορία με τον Φάραντεϊ, όντας αυτοδίδακτοι πειραματιστές και οι 2, με τεράστια συνεισφορά στη φυσική και τις εφαρμογές της.

ΥΓ Οι αποφοιτοι σεμφε πάντως δεν είναι φυσικοί :crazy_face:

Ενταξει, θα ηθελες ισως, αλλα δεν ισχυει. Καναμε ακριβως τα ιδια μαθηματα και εργαστηρια με τους Φυσικους και διδαχθηκαμε τα ιδια ακριβως. Ειμαστε Φυσικοι 100%

Δεν λεει αυτο και εισαι απλα λαθος. Το οτι στο μυαλο σου “Εχω πτυχιο —> Δεν ειμαι φυσικος” ειναι ισοδυναμο με το “Ειμαι φυσικος παρολο που δεν εχω πτυχιο” δεν ειναι δικο μου προβλημα. Ενα πτυχιο ΣΕ ΚΑΝΕΙ Φυσικο. Ασχετα απο τον Τεσλα και τον Φαραντεη.

Λεει οτι υπαρχουν Φυσικοι που δεν εχουν πτυχιο. Στο οποιο δεν διαφωνησα ποτε. Ασχετα που τα παραδειγματα που θετει ειναι απο πριν 200 χρονια, αλλα καλη καρδια.

Μπορει καλλιστα να μπει στην κουβεντα μας. Το οτι ο Τεσλα ηταν απο τους μεγαλυτερους επιστημονες ολων των εποχων, δεν εχει καμια σχεση με το αν ενα πτυχιο Φυσικης σε κανει Φυσικο.

Ποτε εγραψε καποιος οτι ενα πτυχιο ειναι απαραιτητη προυποθεση? Ειναι ικανη ομως.

1 Like

Αφου αρχικα το εγραψες για να μειωσεις τον Mad (το οτι εχει πτυχιο δεν τον κανει Χημικο) δεν ειναι παραλογο να το εκλαβει καποιος ετσι.

1 Like

Οχι απλα δεν ειναι παραλογο, ειναι το μονο λογικο συμπερασμα βαση του context.

Να γράψω τι εννοώ γενικά:
π.χ. Φυσικός ονομάζεται τυπικά ο κάτοχος αντίστοιχου πτυχίου, και καλώς για μένα, διότι έχει τα τυπικά προσόντα κλπ. Από την άλλη, ιστορικά έχουν υπάρξει επιστήμονες αυτοδίδακτοι, η συνεισφορά των οποίων ήταν τόσο σημαντική στην επιστήμη, που άξια μπορούν να αποκαλούνται π.χ. φυσικοί κλπ. Στη σύγχρονη εποχή, όμως, η τελευταία κατηγορία - λόγω της τεράστιας εξειδίκευσης και της προϋπόθεσης ισχυρής γνώσης π.χ. μαθηματικών κλπ - πλέον είναι πρακτικά ανέφικτη.

Εντάξει, πέρα από την πλάκα, στο σεμφε διδάσκονται πολλά από αυτά που διδάσκονται π.χ. στο φυσικό του εκπα, αλλά όχι ακριβώς τα ίδια μαθήματα (π.χ. αστροφυσική, φυσική ατμόσφαιρας κλπ δεν πρέπει να υπάρχουν στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του σεμφε). Οπότε, κατά 80% είστε φυσικοί ναι :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Διαφωνώ απόλυτα. Ένα πτυχίο πιστοποιεί ότι έχεις περάσει κάποιες εξετάσεις. Τώρα το κατά πόσο θεωρείσαι φυσικός ή όχι έχει υπερβολικά πολλά κριτήρια, και διαφωνώ το ότι έχεις την ικανότητα να πάρεις ένα πτυχίο αυτομάτως σε κάνει φυσικό, δε σου δίνει ένα χαρτί την ιδιότητα αυτή. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άπειρα πανεπιστήμια, άπειρες αξιολογήσεις και άρα διαφορετικά κριτήτια τα οποία μπορείς να πάρεις ένα πτυχίο.

Δεν τον μείωσα, είναι η λογική σε κουτάκια που έχει. Δεν αποδεικνύεται πουθενά ορθολογιστικά(?), με μαθηματική απόδειξη(?) ή κάποιον αντίστοιχο τρόπο, πως με το πτυχίο σου δίνει την ιδιότητα. Μείωσα τη χρήση αυτής της τακτικής ως τρόπο ερμήνευσης όλων των πραγμάτων.

Ε και όμως, αφού δεν εννοούσα αυτό, μάλλον έβγαινε και άλλο λογικό συμπέρασμα, εκτός αν είμαι παράλογος ή τα άλλαξα στην πορεία ενώ δε μου έβγαινε αυτό που ήθελα να πω.

Ασχετο, αλλα ετσι και αλλιως το τοπικ εγινει Γενικη Καυλαντα (αναλογη σοβαροτητα με τον τιτλο του βεβαια), Κουντομ τι ηλικια εχεις? Ενας πολυ καλος φιλος μου (συνομιλικος μου, του '83) ηταν ΣΕΜΦΕ, θελω να δω αν εχουμε κοινο γνωστο :stuck_out_tongue:

2 Likes

Εκπομπη εκλαικευμενης επιστημης στο ΥΤ για μη-θετικους επιστημονες κανει ρε συ, τι ηθελες να βγαζει μαθηματικες αποδειξεις σε πινακα στο γιατι η γη ειναι σφαιρικη η γιατι η Αστρολογια δεν βγαζει νοημα? Υπερβαλλεις τωρα.

2 Likes

Εχω και τα δυο μαθηματα που λες στην αναλυτικη μου βαθμολογια, οποτε, ναι… ειμαστε Φυσικοι. Και οτι μαθηματα αναφερεις υπαρχουν στο προπτυχιακο του ΣΕΜΦΕ. Οταν λεω οτι εχουμε ολα οσα διδασκονται και στο Φυσικο, το εννοω. Ειχα οχι ενα, οχι δυο, αλλα 3 μαθηματα βασισμενα σε laser. Οπτοηλεκτρονικη, Laser και εφαρμογες, Εφαρμογες Laser στην Βιοιατρικη και το Περιβαλλον. Ειχαμε 2 Ηλεκτρομαγνητισμους, 2 Κβαντομηχανικες, Σχετικοτητα, 3 Μαθηματα Φυσικης Σωματιδιων και της παναγιας τα ματια. Οποτε ναι, ειμαστε κατα 100% Φυσικοι.

Είναι και στα HOAXES ρε και είναι εκνευριστικοί, αφού τα είπα και έκανα και rant ρε γαμώτο

edit: Πάντως κάναμε πολύ καλή δουλειά για τον μελλοντικό χρήστη που θα θέλει να διαβάσει για την ομοιοπαθητική, ώστε να μη βρει πληροφορίες και να ξενερώσει ε

4 Likes

Για τα Hoaxes μαζι σου αλλα εκει αλλοι ειναι τα προβληματα, το ΔΑΠιτικο σκουπιδι που τα διαχειριζεται πιο πολυ και εχει σαν γεγονος να εχουν γινει οργανο του Κουλη. Απο την εκπομπη του παντως δεν εχω παραπονο, ουτε εχει εκφραστει ποτε προσωπικα για κατι και να με χαλασει οπως ο Μαικιους.

2 Likes

Καλα κανεις και διαφωνεις, αλλα μεχρι να γραψεις τα κριτηρια σου, δεν εχει μεγαλη αξια η διαφωνια σου. Σε καποιον που εχει πτυχιο Φυσικης να ξερεις θα φανει πολυ αστεια η προταση “διαφωνώ το ότι έχεις την ικανότητα να πάρεις ένα πτυχίο αυτομάτως σε κάνει φυσικό” μαλλον δεν ξερεις ποσο δυσκολο ειναι να παρεις αυτο το χαρτι, δεν εξηγειται αλλιως.

Περασα στο ΣΕΜΦΕ το 2000, οποτε ειναι αρκετα πιθανον να τον ξερω, στειλε μηνυμα πριβε ή αιστο τιλεφονα

ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΕΛΙΤΙΣΜΟ???

edit: Εδώ έχεις δίκιο, δεν το έγραψα καλά, λέω ικανότητα και εννοώ ότι σου δίνεται η δυνατότητα να πάρεις πτυχίο είτε στο δυσκολότερο πρόγραμμα φυσικής στον κόσμο, είτε επειδή έδωσες λεφτά να πάρεις ένα advanced diploma. Αν αντικαταστήσεις το ικανότητα με το δυνατότητα αλλάζει το νόημα. @QuintomScenario

Ουτε κατα διανοια. Ο ελιτισμος εχει ως αρχη το exclusivity, εγω αντιθετα θεωρω οτι ο καθε ανθρωπος ειναι ικανος να παρει πτυχιο Φυσικης αν βαλει την δουλεια και τις ωρες που χρειαζεται. Αυτο δεν το κανει ευκολο.

Ενισχύοντας το επιχείρημά σου, μπορώ να πω ότι δυστυχώς πτυχίο φυσικής έχουν κάποια άτομα (που γνώρισα στα φοιτητικά χρόνια) τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν και λυπάμαι τους μαθητές τους (αν τελικά ακολούθησαν το επάγγελμα της εκπαίδευσης, γιατί ούτε στην έρευνα θα μπορούσαν να κάνουν κάτι). Ελπίζω να ήταν εξαιρέσεις.

Πάντως στο πρόγραμμα σπουδών του σεμφε θυμάμαι από παλιά ότι αστροφυσική δεν είχε, και με έβαλες τώρα να το ξαναδώ, ούτε στο τωρινό πρόγραμμα σπουδών υπάρχει. Ξαναδές την αναλυτική βαθμολογία σου :stuck_out_tongue:
Είχες προλάβει έναν καθηγητή εκεί, τον Κόκκορη;

Κάναμε και κάτι χρήσιμο στο φόρουμ όλοι μαζί :grin:

1 Like

Εμένα δε με ενοχλεί ( ας πούμε ) ότι είναι ΔΑΠιτες ή κάτι παρόμοιο. Με ενοχλεί το ότι παίρνουν ισχύ και σα θεσμός ( :face_vomiting: ) και κατ’επέκταση και οι εμπλεκόμενοι άνθρωποι, από έναν ιδιωτικο φορέα και δη το fb. Δεν κάνουν δημοσιογραφία, δεν παίρνουν ρίσκο, δεν είναι οργανικά εξουσιοδοτημένοι αλλά έχουν διοριστεί ( με όποια κριτήρια, ας είναι και τα σωστότερα, δεν έχει σημασία ) και έχουν την ικανότητα μέσω του φορέα τους ( και τις ορέξεις του ) να διαμορφώνουν άποψη. Ε αυτό είναι εκνευριστικό γιατί ανατροφοδοτεί την κατάσταση όπου τα fake news είναι του στυλ “Δεν έχει μαγικές ικανότητες το άζωτο” or smth και το τίποτα τους αποκτάει και αξία. Πήγανε να δουν αν είναι fake news το έχουμε 1200 ΜΕΘ? Θυμάστε πως απάνταγαν όταν έκαναν λάθος με τα καλλιτεχνικά ( αυτό το αναφέρω γιατί η κριτική στο δημόσιο λόγο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία )? Όχι, γιατί η δουλειά τους είναι να παίρνουν απλές μαλακιούλες που απασχολούν το μέσο χρήστη του ΦΒ και να καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα που δε θέλει και πολύ μυαλό να καταλήξεις. ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ :stuck_out_tongue: ( <-- αυτό είναι επειδή μιλάγαμε για Mikeius πριν, όποιος το εκλάβει διαφορετικά )

Άλλο ένα τίμιο rant, μπράβο μου

edit: Όσες φορές έχω μπει στο Hoaxes, αυτό είναι το συμπέρασμα μου περί των fake news που βρίσκουν. Επειδή όμως έχω καιρό να μπω, μπορεί να κάνω λάθος στη θεματολογία που ασχολούνται πλέον, εγώ με αυτή την εντύπωση έχω μείνει.

1 Like

Συμφωνω σε ολα οσα λες απλα η δικια μου αντιπαθεια προς τα Hoaxes (που οντως αντι να περιοριζονται σε debunking κανουν “debunking” σε αποψεις ρε μαλακα, προς την μια κατευθυνση μονο ολως τυχαιως) δεν επεκτεινεται στον Mad, δεν ηξερα καν οτι ειναι στην ομαδα, οποτε δεν μου λεει πολλα, μεχρι και ο Σαραντακος συνεργαζοταν με το Hoaxes μεχρι που πηγανε φουλ 100% Κουλη μετα τις εκλογες.

Αυτο ισχυει για καθε σχολη δυστυχως… και ειναι outlier.

Ειχα παρει Αστροφυσικη καπου το 2002-2003 με τον τυπο που εκανε και Θεωρια Ομαδων, δεν θυμαμαι το ονομα του αλλα ηταν ψιλοαπαραδεκτος. Δεν ξερω αν ειναι στο προγραμμα σπουδων τωρα, αλλα τοτε ηταν μαζι με ολα οσα ανεφερα και πολλα αλλα.

Χαχ… ηταν στην ιδια ομαδα με την καθηγητρια (Ροζα Βλαστου) με την οποια εκανα διπλωματικη. Τον ειχα και σε εργαστηριο, και ως συμβουλο, μαλιστα δουλευαμε μαζι στον Δημοκριτο οταν εκανα διπλωματικη. Ειναι φιλος με 3 καλους μου φιλους απο την σχολη, τους οποιους και πηρε για διπλωματικη μετα απο ενα εργαστηριο Πυρηνικης Φυσικης που καναμε ολοι μαζι. Εγω δεν εχω τοσο κοντινη σχεση μαζι του, αλλα ναι, τον γνωριζω προφανως με βαση ολα τα αποπανω.

Οταν ηταν να ερθω Αμερικη με ειχαν δεχθει στη Νεα Υορκη και στο Florida State που ειχε παρα πολυ καλο προγραμμα Φυσικης. Μου ειπε οτι αν παω Florida State στο Ταλαχασι θα ειμαι αρχοντας με την πολυ μικροτερη υποτροφια, λογω πολυ χαμηλοτερου κοστους ζωης, θα μενω μονος μου και θα εχω αυτοκινητο και θα εχω ζωαρα, ενω στη Νεα Υορκη δε θα μπορω να βγαινω ουτε ενα Σαββατο, θα πιεζομαι οικονομικα και θα εχω μικρο διαμερισμα με συγκατοικο χωρις αυτοκινητο. Και ηξερε οτι παρολο που μου ειπε ολα αυτα, θα επελεγα Νεα Υορκη. Επεσε σε ολα μεσα :sunglasses:

1 Like